در این دوره از مجلس، تعداد نمایندگان مازندران به ۱۸ نفر رسید که از حوزههای انتخابیه خود راهی مجلس شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به همراه ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری قرار است روز جمعه ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۲ در سراسر کشور برگزار شود. به همین بهانه نگاهی داریم بر تاریخچه تشکیل و اهداف مجلس شورای اسلامی و اسامی نمایندگان استان مازندران در پنجمین دوره این مجلس.
مجلس شورای اسلامی نهاد قانونگذاری جمهوری اسلامی ایران است که اعضای آن بر اساس اصل۶۲ قانون اساسی با رأی مستقیم مردم انتخاب میشوند؛ پس از انقلاب، مجلس شورای ملی به مجلس شورای اسلامی تغییر نام داد.
نخستین انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۲۴ اسفندماه ۱۳۵۸ برگزار شد و اولین دوره مجلس شورای اسلامی در ۷خرداد سال ۱۳۵۹ با پیام رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) شروع به کار کرد.
استان مازندران نیمی از دورههای نمایندگی مجلس شورای اسلامی پنج دوره اول (۵۹ تا ۷۸) را تا پیش از جدایی استان گلستان ۱۷کرسی قوه مقننه را در اختیار داشت که در مجلس پنجم با افزایش۲۰ نماینده به جمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی تعداد نمایندگان استان به ۱۸ نفر رسید و در مجموع ۱۷۳ داوطلب انتخابات مجلس در مازندران تاکنون کرسی سبز مجلس شورای اسلامی را تجربه کردند که نیمی از حوزههای انتخابیه نمایندگانی با سابقه دو دوره و یا بیشتر را داشتند.
انتخابات پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی، در ۱۸ اسفند ۱۳۷۴ برگزار شد. در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی، علاوه بر جامعه روحانیت مبارز تهران و گروههای پیرو خط امام، حزب سیاسی تازهتأسیس جمعی از کارگزاران سازندگی به رقابت پرداختند. مجمع روحانیون مبارز در اعتراض به رد صلاحیت گسترده شورای نگهبان از ارائه لیست خودداری کرد. مشارکت در سراسر کشور ۷۱ ٪ و در تهران ۵۵٫۷۸٪ بود. از مجموع ۳۴٬۷۶۳٬۹۲۷ نفر واجد شرایط رأی، مجموع ۲۴٬۶۸۲٬۳۸۶ رأی معادل ۷۱٪ به صندوقها ریخته شد.
در تاریخ ۱۲ خرداد ۱۳۷۵ نخستین جلسه مجلس پنجم برگزار شد. رئیس مجلس پنجم علیاکبر ناطق نوری و نایب رئیسان وی حسن روحانی و محمدعلی موحدی کرمانی بودند. علیاکبر ناطق نوری با اختلاف ۱۱ رأی بیشتر از عبدالله نوری توانست به ریاست مجلس پنجم برسد.
پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی که در خردادماه ۱۳۷۷ کار خود را آغاز کرد با شش واقعه تاریخی مهم همزمان شد. این حوادث عبارت بودند از: انتخابات ریاست جمهوری هفتم، استیضاح عبدالله نوری وزیر کشور وقت، استیضاح مهاجرانی وزیر فرهنگ و ارشاد، اصلاح قانون مطبوعات، حوادث کوی دانشگاه و قتلهای زنجیره ای.
نمایندگان مازندران در پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی:
در این دوره از مجلس تعداد نمایندگان مازندران به ۱۸ نفر رسید که از حوزههای انتخابیه خود راهی مجلس شدند.
تعدادی از نمایندگان حوزه های انتخابیه مازندران برای نخستین بار بود که راهی مجلس شدند.
حوزه انتخابیه ساری: علی اصغر یوسفنژاد و ابوالقاسم روحیسرخکلایی
حوزه انتخابیه قائمشهر و سوادکوه: عزتالله اکبری تالارپشتی و حجت الاسلام علی معلمی
حوزه انتخابیه بابل: حسینعلی قاسم زاده
حوزه انتخابیه بابلسر و فریدونکنار: محمد مجدآرا (مقداد نجف نژاد)
حوزه انتخابیه بهشهر و نکا: حجت الاسلام محمدحسن جمشیدیاردشیری
حوزه انتخابیه آمل: عنایتالله تورنگ
حوزه انتخابیه نور و محمودآباد: احمد ناطقنوری
حوزه انتخابیه نوشهر و چالوس: یدالله طاهرنژاد
حوزه انتخابیه تنکابن و رامسر: جعفرقلی راهب
حوزه انتخابیه گرگان: حجت الاسلام قربانعلی قندهاری
حوزه انتخابیه رامیان و آزادشهر: حجت الاسلام سید محمود حسینی واعظ
حوزه انتخابیه علیآبادکتول: عینالله علاء
حوزه انتخابیه مینودشت: حجت الاسلام عباسعلی کرامتلو
حوزه انتخابیه کردکوی و بندرترکمن:عباس محمدیکفترکاری
حوزه انتخابیه گنبدکاووس: معمی هلاکو
انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برای انتخاب ۲۹۰ نماینده برای یک دوره ۴ ساله و ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری برای انتخاب ۸۸ عضو این مجلس برای یک دوره هشت ساله روز جمعه ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۲ در سراسر کشور برگزار خواهد شد.