استان مازندران در این دوره ۱۷ نماینده در مجلس شورای اسلامی داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به همراه ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری قرار است روز جمعه ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۲ در سراسر کشور برگزار شود. به همین بهانه نگاهی داریم بر تاریخچه تشکیل و اهداف مجلس شورای اسلامی و اسامی نمایندگان استان مازندران در سومین دوره این مجلس.
مجلس شورای اسلامی نهاد قانونگذاری جمهوری اسلامی ایران است که اعضای آن بر اساس اصل۶۲ قانون اساسی با رأی مستقیم مردم انتخاب میشوند؛ پس از انقلاب، مجلس شورای ملی به مجلس شورای اسلامی تغییر نام داد.
نخستین انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۲۴ اسفندماه ۱۳۵۸ برگزار شد و اولین دوره مجلس شورای اسلامی در ۷خرداد سال ۱۳۵۹ با پیام رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) شروع به کار کرد.
استان مازندران نیمی از دورههای نمایندگی مجلس شورای اسلامی پنج دوره اول (۵۹تا۷۸) را تا پیش از جدایی استان گلستان ۱۷کرسی قوه مقننه را در اختیار داشت که در مجلس پنجم با افزایش۲۰ نماینده به جمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی تعداد نمایندگان استان به ۱۸ نفر رسید و در مجموع ۱۷۳ داوطلب انتخابات مجلس در مازندران تاکنون کرسی سبز مجلس شورای اسلامی را تجربه کردند که نیمی از حوزههای انتخابیه نمایندگانی با سابقه دو دوره و یا بیشتر را داشتند.
در مجموع از ۱۹۳ حوزه انتخابیه برای کسب ۲۷۰ کرسی نمایندگی مجلس سوم، ۱۹۰۶ نفر ثبت نام کردند که صلاحیت ۱۶۱۵ نفر از آنها به تایید مراجع قانونی رسید. در تهران ۲۲۰ نفر برای انتخابات ثبت نام کردند که صلاحیت ۸۰ نفر آنها توسط هیاتهای اجرایی رد شد. در بازبینی شورای نگهبان ۲۵ نفر از ۸۰ نفر مذکور، تایید صلاحیت شدند. در نهایت، با انصراف بعضی از نمایندگان، در مجموع ۱۶۲ نفر به عنوان نامزد انتخاباتی شهر تهران در انتخابات شرکت کردند.
انتخابات سومین دوره مجلس شورای اسلامی، در ۱۹ فروردین ۱۳۶۷ و ۲۳ اردیبهشت ۱۳۶۷ برگزار شد. مشارکت در سراسر کشور ۵۹/۷۲ ٪ و در تهران ۴۳٪ بود. از مجموع ۲۷٬۹۸۶٬۷۳۶ نفر واجد شرایط رای دادن، مجموع ۱۶٬۷۱۴٬۲۸۱ رای معادل ۵۹/۷۲٪ به صندوقها ریخته شد.
در مرحله اول انتخابات ۱۸۰ نفر و در مرحله دوم ۸۲ نفر به مجلس راه یافتند. در انتخابات سراسری مرحله اول و دوم، انتخابات پانزده حوزه بنا به دلایلی توسط شورای نگهبان باطل گردید و نیز اعتبارنامه نماینده منتخب حوزه بروجرد نیز در مجلس رد شد و بدین ترتیب ۱۶ حوزه مجلس شورای اسلامی فاقد نماینده بودند؛ بنابراین انتخابات میاندورهای هفتم آبانماه در ۱۶ حوزه انتخابیه از بین ۱۱۱ داوطلب برگزار گردید. انتخابات میاندورهای ۲۴ آذر ۱۳۶۸ در شش حوزه انتخابیه تهران برای ۴ نماینده و کرج، کاشان، کرمان، کردکوی و بندر ترکمن، کوهدشت و چگنی هر کدام یک نماینده از بین ۷۳ داوطلب برگزار شد. پنج نماینده که از تهران و کاشان میبایست به مجلس راه یابند، باید جایگزین نمایندگانی میشدند که پس از انتخابات ریاستجمهوری دورهی پنجم و تشکیل هیأت وزیران، از نمایندگان مجلس استعفا و به سمتهای دیگر انتخاب شده بودند. کرج به خاطر استعفای نماینده از سمت نمایندگی، در کرمان به جای نماینده فوت شده، در کردکوی و کوهدشت نیز به واسطه عدم تأیید صحت انتخابات به وسیله شورای نگهبان به انتخابات میاندورهای کشیده شد.
مجلس سوم شورای اسلامی تنها مجلس جمهوری اسلامی است که دو رییس مجلس داشته است. ابتدا اکبر هاشمی رفسنجانی به عنوان رییس مجلس انتخاب شد، اما به خاطر شرکت در انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۶۸ پس از رحلت امام خمینی (ره)، مهدی کروبی به عنوان رییس محلس انتخاب شد.
نمایندگان مازندران در مجلس سوم:
استان مازندران در این دوره ۱۷ نماینده در مجلس شورای اسلامی داشت. انتخابات حوزه انتخابیه کردکوی و بندر ترکمن به واسطه عدم تأیید صحت انتخابات به وسیله شورای نگهبان، به انتخابات میاندورهای کشیده شد.
نمایندگان مازندران در این دوره بیشتر از اصولگرایان بودند.
حوزه انتخابیه ساری: حجت الاسلام سیدحسن شجاعیکیاسری و عزتالله دامادی
حوزه انتخابیه قائمشهر و سوادکوه: حجت الاسلام ابوطالب حبیبی و صالح روحانیزاده قادیکلایی
حوزه انتخابیه بابل: محسن نریمان
حوزه انتخابیه بابلسر: محمد مجدآرا
حوزه انتخابیه بهشهر حجت الاسلام سید رسول حسینی کوهستانی
حوزه انتخابیه آمل: سیدمحمود کاظمدینان
حوزه انتخابیه نور و محمودآباد: احمد ناطق نوری
حوزه انتخابیه نوشهر چالوس: حجت الاسلام سید فرجالله افرازیده
حوزه انتخابیه تنکابن و رامسر: سیدعلیاکبر طاهایی
حوزه انتخابیه گرگان: حجت الاسلام سیدمحمدحسن علویحسینی
حوزه انتخابیه کردکوی و بندر ترکمن: یوسف بسنجیده
حوزه انتخابیه گنبد کاووس: خسرو ضیاپور ازلیقی
حوزه انتخابیه مینودشت: یغمور قلیزاده
حوزه انتخابیه رامیان و آزاد شهر: حجت الاسلام حسین اربابیفرد
حوزه انتخابیه علیآبادکتول: عینالله علاء
انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برای انتخاب ۲۹۰ نماینده برای یک دوره ۴ ساله و ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری برای انتخاب ۸۸ عضو این مجلس برای یک دوره هشت ساله روز جمعه ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۲ در سراسر کشور برگزار خواهد شد.