اصلاح مصوبه مجلس در زمینه مالیات خودروهای لوکس
مجلس در جریان اصلاح ایرادات شورای نگهبان به لایحه بودجه مصوبه پیشین خود را در زمینه اخذ مالیات از خودروهای لوکس اصلاح کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی مجلس شورای اسلامی، مجلس به منظور تامین نظر شورای نگهبان با اصلاح بند ج تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ موافقت کرد.
بر اساس بند اصلاحی ج تبصره ۶؛ در صورتی که جمع مبلغ و دفعات واریز به حسابهای غیر تجاری هر شخص حقیقی در هر ماه، از جمع مبلغ و دفعات واریزی که تا پایان اردیبهشت سال ۱٤۰۳ توسط هیأت عالی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین میشود، بیشتر باشد، اثبات درآمدی نبودن تراکنشها و ارائه اسناد و مدارک به عهده صاحب حساب میباشد منظور از حساب غیرتجاری، حسابی است که نزد سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان حساب مرتبط با فعالیت مؤدی ثبت نشده باشد. هیأت عالی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است نصابهای مذکور را به نحوی تعیین کند که حداکثر دو دهم درصد (۰/۲٪) از کل حسابهای اشخاص حقیقی مشمول حکم این بند شود.
بر اساس بند د اصلاحی تبصره ۶.
انواع خودروی سواری و وانت دو اتاق (کابین دارای شماره انتظامی شخصی در اختیار مالکان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی که قیمت روز خودروی آنها بیش از سی و پنج میلیارد (۳۵،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال است نسبت به مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات سالانه خودرو به نرخ یک درصد (۱٪) میگردند.
مأخذ محاسبه مالیات خودرو موضوع این بند قیمت روز خودرو تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور میباشد. مزبور مکلف است مراتب را به نحو مقتضی بر اساس اطلاعات دریافتی از پلیس راهور که باید تا پایان خرداد سال ١٤٠٣ به صورت برخط به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال گردد به اطلاع اشخاص مشمول برساند تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی مکلفند مالیات سالانه مربوط به خودروهای تحت تملک خود و فرزندان کمتر از هجده سال و محجور تحت تکفل را حداکثر تا پایان بهمن سال ۱٤۰۳ پرداخت نمایند و در صورت عدم پرداخت مشمول حکم ماده (۱۹۰) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳٦٦/۱۲/۳ و اصلاحات بعدی میباشد ثبت نقل و انتقال خودروهایی که به موجب این بند برای آنها مالیات وضع گردیده است قبل از پرداخت بدهی مالیاتی مورد انتقال شامل مالیات بر دارایی نقل و انتقال قطعی و اجاره ممنوع است. متخلفان از حکم این بند در پرداخت مالیات متعلقه مسؤولیت تضامنی دارند.
پلیس راهور فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مکلف است فهرست مالکان و خودروهای مشمول را مطابق با درخواست سازمان امور مالیاتی کشور حداکثر تا پایان فروردین سال ١٤٠٣ به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال دسترسی برخط جهت استعلام موردی را برای این سازمان فراهم کند.
مالیات تعیین شده در اجرای این بند قطعی است و اعتراض اشخاص در اجرای تبصره (۱) ماده (٢١٦) قانون مالیاتهای مستقیم قابل رسیدگی خواهد بود.
بر اساس بند ذ اصلاحی تبصره ۶.
د- میزان معافیت درآمد مشمول مالیات سالانه مستغلات اشخاص فاقد درآمد موضوع ماده (۵۷) قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی ۱۳۸۰ به مبلغ هفتصد و پنجاه میلیون (۷۵۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال و میزان معافیت درآمد مشمول مالیات سالانه مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده (۱۰۱) قانون مذکور به مبلغ یک میلیارد (۱،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال تعیین میشود. در صورتی که صاحبان مشاغل از پایانه فروشگاهی موضوع ماده (۱) قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب ۱۳۹۸/۷/۲۱ با امکان درج مشخصات کالا و هویت خریدار استفاده کنند، معافیت مذکور مبلغ یک میلیارد و چهار صد و چهل میلیون (١،٤٤٠،٠٠٠،٠٠٠) ریال تعیین میشود همچنین درآمد سالانه مشمول اشخاص موضوع بند (ل» ماده (۱۳۹) قانون مالیاتهای مستقیم تا معادل چهار برابر سقف مالیاتی ماده (٨٤) قانون مذکور معاف است و مازاد بر آن حسب مورد به نرخ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول مالیات است.
فعالیتهای انتشاراتی، مطبوعاتی و قرآنی داری مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای ذیربط و مؤسسات رسانهای حسب مورد دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از معافیت مندرج در بند «ل» ماده (۱۳۹) قانون مالیاتهای مستقیم برخوردار خواهند بود.
همچنین نمایندگان با اصلاح جز ۳ بند (ژ) تبصره به شرح زیر موافقت کردند.
وزارتخانههای راه و شهرسازی و صنعت معدن و تجارت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و شهرداریها موظفند امکان دسترسی برخط (آنلاین) به سامانه مربوط از طریق تبادل برخط داده مبتنی بر رابطهای نرم افزاری وب سرویس)، حداکثر تا پایان شهریور سال ۱٤٠٣ به اطلاعات مالکیت املاک مورد نیاز سازمان امور مالیاتی کشور در حوزه اماکن را با رعایت قانون مدیریت دادهها و اطلاعات ملی در اختیار این سازمان قرار دهند. سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است نسبت به تعیین داراییهای مشمول بر اساس ارزش روز آنها که مشمول بر اساس ارزش روز آنها که بر مبنای آخرین ارزش معاملاتی موضوع ماده (٦٤) قانون مالیاتهای مستقیم توسط این سازمان تعیین میشود حداکثر تا پایان آذر سال ۱٤۰۳ اقدام نماید و مراتب را به نحو مقتضی به اطلاع اشخاص مشمول برساند.
همچنین نمایندگان با اصلاح جز ۵ بند ژ تبصره ۶ نیز موافقت کردند که این اصلاحیه به شرح زیر است.
سازمان مکلف است بیست و هفت صدم (۰/۲۷٪) واحد درصد از کل ده درصد (۱۰٪) مالیات بر ارزش افزوده را برای ساماندهی امور جوانان و ترویج و تعمیم فعالیت بدنی و همگانی شدن ورزش اختصاص دهد این مبلغ در ردیفهای مربوط به وزارتخانههای ورزش و جوانان به میزان شصت درصد (٦٠٪) و آموزش و پرورش به میزان چهل درصد (٤٠) درج و به طور مستقیم از خزانه به این وزارتخانهها پرداخت میشود.
نمایندگان مجلس در ادامه بررسیهای خود با اصلاح بند الحاقی ۱، ۲ و ۳ تبصره ۶ نیز موافقت کردند.
بر اساس این اصلاحیه.
به منظور تأمین تجهیزات و ماشین آلات سبک و سنگین جهت مأموریتهای بسیج سازندگی استانها و در مناطق محروم و کم برخوردار سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی موظف است با رعایت قوانین از جمله قانون تاسیس سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکیو اساسنامه آن و وقانون نحوه اجرایاصل چهل و چهارم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ماشین آلات و اقلام انباشته دپو شده مورد نیاز بسیج سازندگی در محوطههای گمرک جمهوری اسلامی ایران را به صورت رایگان تا سقف بیست هزار میلیارد (۲۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال برای امر سازندگی و محرومیت زدایی با اولویت مناطق کم برخوردار در اختیار سازمان بسیج سازندگی قرار دهد.
بر اساس بند الحاقی ۲؛ وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است نسبت به واریز تمامی منابع حاصل از عوارض صادراتی تمامی مواد و محصولات، معدنی صنایع معدنی فلزی و غیر فلزی محصولات، نفتی گازی و پتروشیمی به صورت خام و نیمه خام مالیات موضوع بند (ز) تبصره (٦) قانون بودجه سال ۱٤٠٢ کل کشور و حقوق ورودی ماشین آلات تجهیزات و قطعات تولیدی صنعتی معدنی و کشاورزی به ردیفهای درآمدی جداگانه و خاص در جدول شماره (٥) این قانون اقدام نماید میزان قطعی عوارض صادراتی و فهرست کالاهای مشمول ظرف دو ماه پس از لازم الاجراء شدن این قانون به تصویب هیأت وزیران رسیده و تا زمان تصویب آن مصوبه ١٤٠٢/٤/٢١، ملاک عمل خواهد بود، تمامی منابع حاصل جهت اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان به معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری اختصاص مییابد به نحوی که معادل پنجاه درصد (۵۰) آن صرف افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی شود تا زمان تصویب فهرست کالاهای مشمول این بند، فهرست تصویبنامه هیأت وزیران موضوع بند (ص) تبصره (٦) قانون بودجه سال ۱٤۰۱ مبنای اجرای این بند میباشد سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است تخصیص ردیفهای هزینهای این بند را هر ماه به صورت یک دوازدهم صادر نماید دبیرخانه شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانش بنیان موظف است گزارش عملکرد این بند را هر شش ماه یکبار در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار دهد. این بند نافی مفاد تبصره (٤) ماده (۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده و بند «الف» ماده (۳) قانون حمایت از شرکتها و مؤس دانش بنیان و تجاری سازی نوآوریها و اختراعات مصوب ۱۳۸۹ نمیباشد.
بر اساس بند الحاقی ۳ اصلاحی تبصره ۶؛ مجموع معافیتها، نرخ صفر مالیاتی کاهش نرخ مالیاتی و سایر مشوقهای مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی از محل مجموع درآمدهای حاصل شده برای عملکرد سالهای ١٤٠٢ و ١٤٠٣ به استثنای معافیتهای دارای سقف زمانی مشخص و موارد مندرج در ماده (۱۳۹) قانون مالیاتهای مستقیم و قانون جهش تولید دانش بنیان برای اشخاص حقوقی تا پنج میلیون میلیارد (۵،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال و اشخاص حقیقی تا پانصد میلیارد (۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال قابل اعمال است.
نمایندگان در ادامه با جایگزینی عبارت نسبت مجاز حجم به زمان (دبی) به جای کلمه دبی در (جزء ۲) بند (ب) تبصره (۷) موافقت کردند
همچنین نمایندگان در ادامه با افزودن عبارت «پس از تصویب هیات وزیران» بعد از عبارت «وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و» در بند (چ) تبصره (۷) موافقت کردند.
گفتنی است نمایندگان در ادامه با اصلاح عبارت ال. ان. جی به عبارت مایعات گازی در بند (د) تبصره (۷) موافقت کردند.
لازم به ذکر است نمایندگان با افزودن عبارت «با اولویت متناسب با میزان وام و به صورت فصلی و براساس آئین نامه اجرای تدوین شده توسط سازمان برنامه و بودجه که به تصویب هیات وزیران میرسد» بعد از عبارت «سرمازدگی و خشکسالی» در بند الحاقی یک تبصره ۷ لایحه مذکور موافقت کردند.
همچنین نمایندگان موافقت کردند تا در جزء یک بند الف تبصره ۸ بعد از عبارت «فروش صادراتی فرآوردههای نفتی» عبارت «با رعایت مفاد اساسنامه صندوق توسعه ملی» اضافه شود.
گفتنی است نمایندگان در جزء ۲ بند الف تبصره ۸ که به پرداخت یارانه دارو، شیرخشک، ملزومات مصرفی پزشکی، یارانه نقدی، معیشتی، کالابرگ الکترونیک، کمک به خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی، یارانه نان، یارانه بیمه ملوانان و هزینههای سرمایه گذاری و کمک به شرکتهای نفت، گاز و پالایش و پخش فرآوردههای نفتی اختصاص دارد بر مصوبه قبلی خود اصرار کردند.
همچنین نمایندگان در بند ت تبصره ۸ لایحه بودجه ۱۴۰۳، به منظور رفع ایراد شورای نگهبان عبارت «سی. ان. جی» را به عبارت «گاز طبیعی فشرده (سی. ان. جی) اصلاح کردند.
لازم به ذکر است نمایندگان موافقت کردند تا عبارت «به نحوی که در صورت عدم انجام آن وصول حقوق مزبور محقق نمیشد» بعد از عبارت «فعالیت موثری» در بند پ تبصره ۹ لایحه مذکور اضافه شود.
گفتنی است نمایندگان به منظور رفع شورای نگهبان موافقت کردند در بند الحاقی یک تبصره ۹ لایحه مذکور بعد از عبارت «این نوع خودروها و قطعات منفصله آن را» عبارت «به میزان نیمی از منابع اختصاص یافته برای این امر» اضافه شود.
همچنین نمایندگان با حذف بند الحاقی ۳ تبصره ۹ موافقت کردند؛ در این بند آمده بود؛ شرکتهای صادرکننده خدمات فنی و مهندسی میتوانند به میزان ارزی که در بانکهای کشور و صرافیهای مجاز مورد تائید بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تبدیل به ریال نموده اند به همان نرخ تعهدات ارزی خود (در برابر بانکها و یا منابع وام دهنده) در چارچوب ماده ۴۶ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور تسویه نماید، تعهدات ارزی فوق شامل تمامی تعهدات ضامنین و ضمانت نامههای صادر شده نیز میباشد.