حمایت مقام معظم رهبری و همت پژوهشگران؛ زمینهساز پیشرفت چشمگیر علمی کشور پس از انقلاب اسلامی شد.
پیشرفتهای علمی و آموزشی ایران پس از وقوع انقلاب اسلامی به اندازهای شگفت انگیز بوده است که میتوان آن را معجزه نامید و این معجزه همان دستاورد انقلاب است.
پیروزی انقلاب اسلامی برکات زیادی برای همه بخشهای کشور از جمله حوزه آموزش عالی داشته است، به طوریکه اگر اتفاقاتی که در این مدت افتاده است را با مدت زمان قبل از انقلاب اسلامی یعنی سالهای ۱۳۱۳ تا ۱۳۵۷ مقایسه کنیم، میبینیم در این بازه زمانی اتفاقات خیلی متفاوتی نسبت به گذشته رخ داده است و ما شاهد هستیم که وضعیت قبل و بعد از انقلاب اسلامی، از نظر کیفی و کمی آموزش عالی اصلاً قابل مقایسه نیست.
آمارها بیانگر رشد چشمگیر چاپ مقالات و کتب به صورت تصاعدی در دهههای بعد از انقلاب دارد.
حتی اگر مقایسه ترکیب جنسیتی هم داشته باشیم، خواهیم دید که به طور مثال در دانشگاه تهران که به عنوان دانشگاه مادر در کشور ما نامیده میشود، در مقایسه ترکیب جنسیتی هم زنان ایرانی به پیشرفت در تحصیل رسیدهاند به طوریکه در مهر ماه ۱۳۵۷، حدود ۳۵ درصد دانشجویان دانشگاه تهران را زنان تشکیل میدادند، اما بر اساس آماری که در دوره جاری مدیریت دانشگاه تهران داریم، در مقطع کارشناسی بیش از ۵۰ درصد و در مقاطع تحصیلات تکمیلی بین ۴۰ تا ۵۰ درصد دانشجویان را زنان تشکیل میدهند.
به طور معمول میزان پیشرفت هر کشور را از پیشرفت علمی و دانشگاهی آن کشور میسنجند، حال آنکه کشور ما ایران پس از انقلاب اسلامی ایران به پیشرفتهای علمی بسیاری در زمینههای متعدد رسیده است، به این صورت که ایران در تولید علم دنیا رتبه پانزدهم و در منطقه رتبه نخست را دارد و به تعبیری جمهوری اسلامی ایران آقای تولید علم منطقه به شمار میرود.
معاون پژوهشی وزارت علوم گفت:نخستین آماری که از پایگاه اسکوپوس درباره ایران داریم از سال ۱۹۹۶ است چرا که نمایهسازی اسکوپوس ۲۶ سال است که کار خود را آغاز کرده، بر اساس آمار این پایگاه در سال ۱۹۹۶ تولیدات علمی که با آدرس ایران نمایه شده عدد ۸۵۰ بوده است، یعنی کشور ما با جمعیت چند ۱۰ میلیون نفر تنها ۸۵۰ نمایه داشته است و رتبه علمی ما هم در آن سال در سطح جهان ۵۴ بوده است.
پیمان صالحی افزود: ما با بیش از ۳۰ هزار مقاله نمایه شده در سایت پایگاه نمایهسازی اسکوپوس به رتبه ۲۱ دنیا رسیدیم و سال ۲۰۲۱ میلادی نیز در همین پایگاه نمایهسازی با ۷۸ هزار مقاله نمایه شده به رتبه ۱۵ دنیا دست پیدا کردیم، که همین آمار نشان دهنده پیشرفت ایران به صورت سالانه پس از وقوع انقلاب اسلامی است.
وي گفت: در اوایل انقلاب وضعیت تولید علم کشور اصلا مناسب نبود که البته میزان تولید علم پلههای نخست نظام نوآوری است و پس از آن به ثبت اختراع، تحقیقات کاربردی، پتنت بینالمللی، تولید نمونه و تجاری سازی میرسیم.
صالحی افزود: نقش خانمها در پیشرفتهای علمی ایران غیرقابل انکار است، به طوریکه در حال حاضر حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد دانشجویان کلاسهای دانشگاهی خانمها هستند یعنی نیمی از دانشجویان ما و حتی در برخی رشتهها بیشتر از نیمی از دانشجویان را خانمها شامل میشوند.
در زمینه تعداد اعضای هیئت علمی دانشگاهها نیز در حال حاضر حدود ۳۰ درصد اعضای هیئت علمی دانشگاهها را خانمها تشکیل میدهند.
معاون پژوهشی وزارت علوم گفت: در ابتدا باید بگویم که حمایتها، توصیهها و تأکیدات مقام معظم رهبری در این پیشرفت نقش زیادی داشته است، چرا که رهبر معظم انقلاب همواره بر علم و پژوهش تأکید دارند و از پژوهشگران و دانشگاهیان حمایت ویژهای میکنند.