اطلاق عنوان شهید و جانباز به محیطبانان متوفی یا مجروح در جریان حوادث شغلی، ایجاد امنیت شغلی از حیث وضعیت استخدامی و تقسیمات تخصصی حرفه محیطبانی، از مهمترین تحولات این شغل بعد از انقلاب هستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست در مقایسه وضعیت این یگان پیش و پس از انقلاب اسلامی ایران گفت: قبل از انقلاب محیطبانان در صورت بروز حوادث منجر به فوت و مجروحیت از هیچ عنوانی برخوردار نبودند، اما بعد از انقلاب از بالاترین جایگاه معنوی یعنی شهید و جانباز برخوردارند.
سرهنگ جمشید محبتخانی با اشاره به تصویب قانون حمایت بیمهای و قضایی از نیروهای یگان حفاظت در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: وضعیت استخدامی نیروها قبل از انقلاب عمدتاً به صورت قراردادی بود و امنیت شغلی وجود نداشت، اما بعد از انقلاب همه نیروهای واجد شرایط، به پیمانی و رسمی تبدیل وضعیت شدهاند. همچنین پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، نیروها فاقد آییننامه درجات و اعطای درجه بر اساس شایستگی و سلسله مراتب بودند، اما بعد از انقلاب آییننامه مربوط تدوین و در چند مرحله نیز اصلاح شده است.
وی اختصاص بیمههای تکمیلی، مسئولیت، عمر و حوادث را به صورت رایگان، برای محیطبانان بسیار ضروری دانست و گفت: قبل از انقلاب در صورت بروز حادثه منجر به فوت یا مجروحیت هیچگونه حمایت مالی از نیروها صورت نمیگرفت، اما الان حتی تجهیزات محیطبانان نیز ارتقا یافته و تجهیزات دفاعی از جمله جلیقه ضد گلوله، شوکر، افشانه، دوربین دید در شب، کوادکوپتر در اختیار نیروهای یگان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با تأکید بر آموزش محیطبانان گفت: بعد از انقلاب با تصویب نظام آموزشی محیطبان و بهرهگیری از ظرفیت دانشگاه محیط زیست و دانشگاه علوم انتظامی فراجا، محیطبانان دورههای آموزشی مصوب را طی میکنند.
محبتخانی خاطرنشان کرد: قبل از انقلاب نیروهای گارد صرفاً به عنوان شکاربان تعریف میشدند، اما بعد از انقلاب این نیروها به عنوان نیروهای تخصصی محیطبان، محیطبان راننده، محیطبان اسلحهدار، محیطبان نگهبان، محیطبان جانشین، کارشناس انتظامی، کارشناس اطلاعات عملیات و کارشناس مخابرات تعریف میشوند و تا سطوح مدیریتی نیز ارتقا مییابند.