وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با استناد به آمار تولیدات علمی ایران پس از انقلاب اسلامی و گسترش زیرساختهای کشور در حوزه علم و فناوری گفت: به یُمن پیروزی انقلاب اسلامی در عرصه علوم، تحقیقات و فناوری اتفاقات بزرگی در کشور افتاده است و دنیا مرجعیت علمی جمهوری اسلامی ایران را پذیرفته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، زلفی گل به برخی توفیقهای شاخص حاصل از انقلاب اسلامی و حاصل رویکرد انقلاب اسلامی در بحث علم، آموزش و تحقیقات اشاره کرد و افزود: اولین دستاورد مهم این بود که در سال ۱۳۶۵ دورههای دکتری در کشور تاسیس شد تا قبل از آن دوره دکتری در ایران نداشتیم و دورههای کارشناسی ارشد هم در کشور محدود بود، اما در سال ۱۳۶۵ دانشگاه شیراز برای اولین بار دوره دکتری را تاسیس کرد و بعد در سایر دانشگاهها این روند ادامه یافت و با تاسیس دورههای دکتری درخت علم در کشور کاشته شد.
وزیر علوم یکی دیگر از دستاوردها را تولیدات علمی بیان کرد و گفت: تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تنها بالغ بر ۵۰۰ سند علمی بینالمللی داشتیم و اکنون به ۷۸ هزار سند علمی در سال رسیده است که توفیق است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: در موضوع مرجعیت علمی، تولیدات علمی ایران مورد ارجاع جامعه علمی جهانی قرار گرفته است و حدود ۳۵ درصد از ۷۸ هزار سند علمی که در سال ۲۰۲۳ توسط دانشمندان ایرانی منتشر شده با مشارکت محققان بین الملی بوده است. این امر نشان میدهد محققان و دانشمندان بین المللی مرجعیت علمی ایران را به رسمیت شناخته اند.
زلفیگل گفت: در عرصه پزشکی پیش از این پزشکان هندی، فیلیپینی و بنگلادشی در ایران حضور داشتند؛ اما اکنون پزشکان ایرانی به درجهای از مرجعیت رسیدهاند که توریست (گردشگر) پزشکی داریم و بیماران برای درمان از کشورهای دیگر به ایران مراجعه میکنند. دانش پزشکی ایران بهشدت پیشرفته است.
عضو دولت سیزدهم افزود: ایران در حوزههای سلولهای بنیادی، دانش نانو، دانش زیستفناوری، میکروالکترونیک، هوافضا و عرصههای مختلف علمی، علوم پایه، علوم کشاروزی، فنی و مهندسی پیشرفت چشمگیری کردهاست. همچنین رتبه علمی این کشور در دنیا بر اساس پایگاه اطلاعات علمی اسکوپوس ۱۵ است.
زلفیگل به نقش پارکهای علم و فناوری در توسعه زیستبوم دانشبنیان اشاره کرد و ادامه داد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی اصلا پارک علم و فناری نداشتیم؛ در حال حاضر نزدیک به ۶۰ پارک علم و فناوری در کشور وجود دارد، پردیسهای فناوری و شهرکهای علمی تحقیقات توسعه یافته است و تعداد دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد قابل توجه است.
وی یادآور شد: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی هیچ نشریه علمی بینالمللی نداشتیم؛ اکنون بیش از ۳۶۰ نشریه علمی تحت نمایه بینالمللی داریم. اگر بخواهیم آمار بدهیم در زمینه تعداد و توسعه شرکتهای دانش بنیان، هستههای فناور و در همه عرصههای فناوری، تحقیقاتی، فرهنگی، فضاهای آموزشی، رفاهی، تفریحی و خوابگاهی در کشور دستاوردهایی داشتهایم. همچنین دانشگاهها در مراکز استانها به شهرک دانشگاهی تبدیل شدهاند و همه اینها نتیجه توفیقات انقلاب اسلامی است.