مصرف زیاد نمک فشار خون را افزایش میدهد که یکی از عوامل خطر بیماریهای قلبیعروقی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد، مدیر شبکه بهداشت و درمان مهریز گفت:میزان دریافت روزانه نمک در کشور، ۲ برابر مقدار توصیه شده سازمان جهانی بهداشت میباشد. انواع غذاها و سوپهای آماده مصرف و یا کنسرو شده، غذاهای بیرون از منزل، سوسیس، کالباس، چیپس، پفک و آجیل شور مقدار زیادی نمک دارند.
مختاری افزود:در کشور ما با توجه به الگوی مصرف مواد غذایی، بیشترین منبع نمک، غذاهای خانگی میباشد. با توجه به اینکه نان غلات، قوت غالب در کشور ما میباشد، روزانه مقادیر زیادی نمک به صورت نا محسوس به بدنمان وارد میشود.
وی به باورهای نادرست در خصوص نمک اشاره کرد و بیان داشت: ۱-نمک دریا و نمک صورتی برای کاهش و یا کنترل فشارخون مناسب بوده و باعث بهبود بیماریهای قلبی و عروقی میشود و گزینه مناسبی برای طبخ غذا میباشد.نمک دریا تصفیه نشده دارای موادی هستند که زمینه ابتلا به بیماریهایی همچون سرطان را فراهم میسازد و همچنین به خاطر جیوهای که دارد، در افزایش فشارخون موثر میباشد. نمک دریا تصفیه شده، حاوی ید نمیباشد. این درحالی است که منبع عمده دریافت ید از نمک میباشد؛ لذا توصیه میشود به هیچ عنوان از نمک دریا و یا نمک صورتی برای تامین نمک روزانه استفاده نشود.
۲--نمک کوه از نمک تصفیه شده ید دار بهتر است؛ نمک کوه و دریا باعث افزایش فشارخون نمیشود و سالمتر است.نمک کوه ید ندارد همچنین هنگام استخراج نمک از معادن، ناخالصیهایی (شن، ماسه، خاک، فلزات سنگین) وارد آن میشود که برای سلامتی انسان بسیار مضر است. بنابراین، استفاده از نمک دریا یا نمک کوه توصیه نمی¬شود و تصور کاهش فشار خون به دنبال مصرف این نوع نمک اشتباه است.
۳- نمک رودخانه تأثیری در افزایش فشارخون ندارد.نمک رودخانه عمدتا آلودگیهای فراوانی دارد. نمک رودخانه تصفیه نشده دارای موادی هستند که زمینه ابتلا به بیماریهایی همچون سرطان را فراهم میسازد. استفاده از نمک رودخانه به دلیل عدم وجود ید و وجود ناخالصیهای مضر توصیه نمی¬شود.
۴-نمکهای کارخانهای باعث افزایش فشارخون و بیماری کلیوی میشود.نمک خوراکی معمولی از معادن نمک به دست میآید و برای از بین بردن مواد معدنی، فرآوری میشود و حاوی ید نیز میباشد. زیاده روی در مصرف هر نوع نمک منجر به فشار خون و بیماریهای قلبی میگردد.
۵-خوردن نمک ید دار سبب ایجاد بیماریهای تیروئید میشود (در گذشته نمک دریا مصرف میشد بیماریها کمتر بود).ید عنصر اصلی ساخت هورمونهای تیروئیدی در بدن است. این هورمونها برای تنظیم سوخت و ساز، رشد فیزیکی و تکامل سیستم عصبی مورد نیاز هستند. مصرف منظم نمک ید دار میتواند نسل حال و آینده را در برابر عوارض ناشی از کمبود ید حفاظت نماید.
۶-مصرف نمک دریا بهتراز نمک یددار است و بهتر از ابتلا به بیماریهای تیروئید جلوگیری میکند. / نمک دریا به درمان کم کاری تیروئید کمک میکند.نمک دریا که در اثر تبخیر آب دریا در سواحل دریا انباشته میشود، به علت در معرض آفتاب و هوای آزاد قرار گرفتن، مقادیر قابل توجهی از ید خود را در اثر تبخیر از دست میدهد. بنایراین نمک دریا مقادیر کافی ید برای تامین نیاز روزانه را ندارد. نمک دریا دارای انواع ناخالصی (شن، ماسه، خاک، گچ، مواد آلوده کننده و فلزات سنگین) است و میتواند عوارض نامطلوبی در دستگاه گوارش، کبد، کلیهها و ریه ایجاد کند و حتی منجر به مسمومیت و افزایش خطر بروز سرطان شود.
۷-افزودن نمک به غذا در اول پخت بهتر از افزودن نمک به غذا در آخر پخت است.در صورت استفاده کردن نمک در طبخ غذا، آن را در انتها اضافه کنید، زیرا ید موجود در نمک به حرارت حساس بوده و در صورت اضافه شدن در ابتدای پخت، بخش زیادی از آن از بین میرود.
۸-ید به عنوان یک ماده شیمیایی در نمکهای تصفیه شده باعث سرطان میشود.به علت کمبود ید در خاک و آب و محصولات کشاورزی، غنی سازی نمک در ایران و بسیاری از کشورهای دنیا صورت گرفته است. این میزان غنی سازی نمیتواند برای سلامت انسان مشکل ساز باشد بلکه از کمبود ید نیز جلوگیری میکند. آنچه مهم است، احتیاط در مصرف بالای نمک است.
۹-نمک تصفیه مضر و سمی است و بهتر است نمک سنتی و کوهی و دریا مصرف شود.نمک تصفیه شده حاوی مقدار قابل توجهی ید میباشد. در حالیکه نمکهای غیر تصفیه (نمک سنتی و کوهی و دریا) نه تنها ید ندارند، بلکه ممکن است موادی داشته باشند که خطر مسمومیت را افزایش میدهد. علاوه بر این، از آن جا که مصرف غذاهای دریایی به عنوان منبع اصلی ید غذایی در کشورمان بسیار پایین است، مصرف نمکهای سنتی به دلیل عدم غنی شدن با ید میتواند خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با کمبود ید را افزایش دهد.
۱۰-در کارخانهها برای سفید کردن نمک از وایتکس استفاده میکنند.