نشست خبری چهل و دومین جشنواره فیلم فجر صبح امروز ۱۰ بهمن در موزه سینما برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در ابتدای نشست پوستر بخشهای مختلف این رویداد با طرحی از حمیدرضا بیدقی رونمایی شد.
دبیر چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر از بزرگداشت چهار تن از استادان از جمله استاد هنر در مراسم افتتاحیه خبر داد و گفت: در این بخش جوایز هم اهدا میشود.
امینی اظهار کرد: وارد فصل جدیدی از جشنواره شدیم و چهل و دومین دوره آن را آغاز میکنیم. خدا را شاکریم که امسال جشنوارهای پرشور و پر رونق را شاهد خواهیم بود، چون هنرمندان و خانواده سینما زحمت کشیدند، جشنواره یک جشنواره شلوغ است و با توجه به تقاضای زیاد فیلمسازان هیئت انتخاب کار سختی داشتند.
تنوع اقلیمی فیلم ها
وی افزود: ۱۰۶ اثر به دبیرخانه جشنواره چهل و دوم رسید و هیئت انتخاب در ۴۵ روز آنها را بازبینی کردند. ۲۲ اثر به بخش سودای سیمرغ راه پیدا کرد و به واسطه احترام به همه اهالی سینما پیرو تولید حجم زیادی از فیلم اولیها، بخش فیلمهای اول به جشنواره الحاق شد و در بخش فیلم اولیها میزبان ۱۲ اثر هستیم که در کنار ۴ انیمیشن جشنواره با ۳۳ فیلم کار خود را آغاز میکند.
دبیر چهل و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر ادامه داد: در حوزه آثار رسیده و رقابتی اتفاق خوب امسال این است که آثار در اقلیم مختلف کشور ساخته شدهاند و مخاطبان شاهد مجموعه فیلمهایی از جغرافیای مختلف با مضامین مختلف خواهند بود، در حوزه اجتماعی، کودک و نوجوان، طنز، دفاع مقدس و... فیلمهای خوبی داریم و گرافیک کلانی از فیلمهای متنوع در ژانرهای مختلف و جشنوارهای پررنگ از مضامین مختلف شاهد خواهیم بود، امسال کار هیئت داوران مثل هیئت انتخاب سخت است فیلمهای خوبی در هر دو بخش داریم.
دانشآموزان مهمان جشنواره امسال
امینی توضیح داد: در ناوگان اکران هم قاعده امر این است که اکران مردمی آغاز میشود و سینماها در صبح سانسهای خالی دارد، با توجه به فیلمهایی که داشتیم با تعامل با وزارت آموزش و پرورش و کانون پرورش فکری کودکان برنامهریزی کردیم در سانس صبح زنگ سیمرغ دانشآموزان را داشته باشیم و پنج فیلم را بتوانیم صبحها به نمایش دربیاوریم و امسال مهمان ویژه جشنواره، دانشآموزان خواهند بود.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه وضعیت اقتصادی خوب نیست این یک اردوی دانشآموزی محسوب میشود و با توجه به اینکه جشنواره فجر یکی از مهمترین جشنهای انقلاب است باید شرایطی فراهم شود که همه مخاطبان از این فضا بهرهمند شوند.
امینی افزود: در سه بخش دیگر هم برنامهریزی این است که سینماهایی در اختیار نابینایان، ناشنوایان و معلولان قرار داده شود و فیلمها با توجه به مخاطبانش، به نمایش دربیاید. چندین سال بود جشنواره افتتاحیه نداشت با توجه به این همدلی و مودت و شرایط خوبی که بین مخاطبان و خانواده سینماست، گفتیم یک افتتاحیه منسجم داشته باشیم، بزرگداشتها در آیین افتتاحیه انجام میشود و امسال خدمت چهار تن از استادان از جمله استاد محمدرضا علیقلی، پرویز شیخ طادی، فریبا کوثری و ابوالفضل پورعرب خواهیم بود و برای این بزرگان بزرگداشت خواهیم داشت و البته در آیین افتتاحیه بخشی از جوایز هم اهدا میشود.
به گفته امینی در آیین افتتاحیه همچنین میزبان اهالی محترم رسانه و منتقدان صاحبان آثار و اهالی فرهنگ و هنر خواهیم بود.
دبیر جشنواره فیلم فجر افزود: ما سعی کردیم موضوعات مختلفی را در دستور کار قرار بدهیم که همه با تکیه بر اهالی محترم سینما و پیشکسوتان است، سعی کردیم شعار و اجرای جشنواره را بر پایه اخلاق مداری پیش ببریم، دوستان ما شبانه روز در گرما و سرما زحمت میکشند و فیلم میسازند تا به پایان سال و جشن سینمای ایران برسند، اما آن احترامی که باید رعایت شود شرایطش پیش نمیآید و دلخوریهایی همیشه بوده از جمله مشکلاتی که در دسترسی به تماشای فیلمها وجود دارد.
خانه سینما محل اکران آثار جشنواره برای سینماگران
امینی تاکید کرد: از این رو طبق برنامهریزی با خانه سینما یک مجموعه را در اختیار خانه سینما قرار دادیم و یک نظمی شکل گرفت تا همه دارای کارت شوند و همه فیلمها را ببیند، اصل این جشنواره متعلق به خانواده سینماست تا بتوانند در بستری با آرامش فیلمها را ببینند، همین کار درباره تهیهکنندگان شکل گرفت و آنها هم شامل کارت شدند، سعی کردیم امسال با یک نظام منظم اکران رو به رو باشیم و یک عدالتی شکل بگیرد.
امینی مطرح کرد: همانطور که شاهد هستید در روز گذشته که اولین روز فروش بلیتها بود، استقبال چشمگیری صورت گرفت و همه خوشحال شدیم که یک آشتی بین مخاطبان سینما و سینما رقم خورد، که اتفاق خوبی بود. این یک انرژی به ما داد و خوشحالیم مخاطبان دارند به سینماها برمیگردند، به هر حال به خاطر کرونا فاصلهای در این امر افتاده بود و شاهد یک جشنواره پر رنگ خواهیم بود.
وی گفت: ما امسال از اواسط جشنواره، شاهد رونمایی از آثار در ۳۰ استان نیز خواهیم بود، مخاطبان در استانهای مختلف آثار را خواهند دید. همه آثار را در استانها به اکران درمیآوریم، برنامهریزی شده تا عوامل، بازیگران و کارگردانان و تهیه کنندگان فیلم به استانها هم بروند تا نشاطی در کشور شکل بگیرد، با توجه به معیشت و فضای اقتصادی که در همه جا گریبانگیر است هماهنگی شد تا موضوع افزایش قیمت بلیت را هم نداشته باشیم.
۸۷ کشور متقاضی بخش بین الملل
دبیر این رویداد درباره بخش بینالملل نیز گفت: با توجه به شرایطی که در منطقه شکل گرفته و تجربه سال گذشته، امسال ۷۸ کشور در این بخش متقاضی حضور شدند و ۶۲۱ فیلم ثبتنام کردند، مشاوران ما در بخش بینالملل سه ماه درگیر انتخاب اثر بودند که برنامه ریزی منسجمی کردیم.
امینی ادامه داد: امسال دو بخش به بخش بینالملل اضافه شده، با توجه به جنایتهای رژیم صهیونسیتی در غزه وظیفه ما این بود که در قبال این ظلم برنامهریزی جدی رسانهای داشته باشیم، امسال یک بخش ویژه اضافه کردیم که بخش «فلسطین روح و دم» است که رقابتی است و آثار خوبی در این بخش به جشنواره رسیده است و نیز بخش «کمربند جاده ها» را داریم که با توجه به عضویت ایران در اتحادیه جشنواره شانگهای صورت گرفته و یک بخش جدی است.
وی خاطرنشان کرد: بر این اساس میزبان مهمانان، داوران و جامعه نخبگانی از کشورهای مختلف خواهیم بود، در بخش بینالملل برنامههای جدی داریم.
امینی تاکید کرد: در بخش رقابتی «سینمای سعادت» دو اثر سینمای ملی هم انتخاب شدند که در روزهای آینده نام آنها اعلام میشود، در بخش «جلوگاه شرق» هم دو اثر خواهیم داشت و در مجموع چهار اثر از سینمای ملی در بخش بینالملل خواهد بود. نشستهای خبری هم به سنت سالهای قبل، بعد از فیلمها برگزار میشود، سعی کردیم شرایط آرام را فراهم کنیم و شاهد یک جشنواره با شکوه و با امید در بستر دوستی و با محبت باشیم.
دبیر جشنواره فجر تاکید کرد: این جشنواره در جهان معتبر و مهم است، ما جزو جشنوارههای الف و عضو فیاپف (فدراسیون بینالمللی انجمن تهیهکنندگان فیلم) هستیم که همچنان میدرخشد. امیدوارم دوره چهل و دوم در تاریخ ثبت شود. جا دارد از عزیزانی که در برگزاری جشنواره کمک کردند از جمله بانک ملی، بانک سینا، روبیکا و شهرداری تشکر کنیم.
پاسخ به سوالات خبرنگاران
در ادامه دبیر جشنواره به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. امینی درباره دریافت فیلمها از طریق سامانه شناسا بیان کرد: با توجه به زحماتی که همکاران کشیدند سعی کردیم مشکل فنی را حل کنیم و زیر بار تست و آزمون این ناوگان هم رفتیم، فیلمها بارگذاری شده و صاحبان سینماها به آنها دسترسی دارند، اما ما به صورت پیشتیبان هم مسأله هاردها را گذاشتهایم با این حال این فناوری امسال در تهران و شهرستانها برای اولین بار اجرا میشود و شاهد این موضوع در همه استانها خواهیم بود با این حال بسته پشتیبانی هم در نظر گرفته ایم.
امینی درباره تغییر نسل سینما هم بیان کرد: ما هر سال شاهد رویشها بودیم و نسل جدیدی به صنعت سینما اضافه شدند. فیلمسازانی که سالها فیلم کوتاه ساختهاند و به دنبال شرایط برای ساخت فیلم بلند بودهاند، در یک سری سالها این شرایط پر رنگ و برخی سالها کمرنگ بوده است، دوستان ما در سازمان سینمایی تلاش کردهاند، سینماگران جوان اضافه شوند با این حال نسلهای جدید را در کنار قدیمیها داریم، امسال شاهد رویش هستیم که فیلمسازان جوان آمدهاند و در این بستر رقابت میکنند.
شبکههای معاند تمام هجمه خود را وارد کردند تا بگویند جشنواره چهل و یکم بینالمللی نبود، همانطور که کشور تحریمها را دور میزند ما هم تحریمها را دور زدیمدبیر این رویداد درباره بخش بینالملل مطرح کرد: دوستان یادشان باشد سال گذشته جشنواره در یک گرد و غباری برگزار شد و کل دنیا دست به دست هم داده بودند تا در جبهه رسانهای آنها جشنواره برگزار نشود و شرایط بسیار سخت و پیچیده بود، اما به لطف خدا و همراهی شما و دستاندرکاران و همه غیرتمندان و عاشقان این خاک جشنواره در یک جنگ ترکیبی برگزار شد.
امینی گفت: این جنگ ترکیبی حوزه بینالمللی را هم تحت الشعاع قرار داده بود معاندان و دشمنان دست به دست هم داده بودند تا جشنواره برگزار نشود، دوستان ما در حوزه بینالمللی سال گذشته با این شرایط جنگی سنگ تمام گذاشتند و چراغ این بخش هم خاموش نشد، بخش بینالملل با شکوه برگزار شد. از همه جای دنیا نخبگان با تمهیداتی که شد، آمدند، سال گذشته میگفتند چرا در بخش بینالملل دیتایی داده نمیشود؟ بله وقتی همه دنیا دست به دست هم میدهند تا جشنواره برگزار نشود ما باید نسبت به اخبار تحفظ میکردیم.
وی افزود: شبکههای معاند تمام هجمه خود را وارد کردند تا بگویند جشنواره بینالمللی نبود، همانطور که کشور تحریمها را دور میزند ما هم تحریمها را دور زدیم، خیلیها چشم نداشتند بخش بینالملل را ببینند، من اتفاقاً از عملکرد بخش بینالملل دفاع میکنم، امسال هم با قدرت و کیفیت شاهد بخش بینالملل با شرایط خوب خواهیم بود.
وی همچنین درباره طیف خاصی از شرکت کنندگان و حضور فیلم اولیها در جشنواره بیان کرد: هرسال نسلهای جدیدی به صنعت سینما اضافه شده است؛ فیلمسازان کوتاهی که میتواستند فیلمهای بلند خود را بسازند. دوستان ما در سازمان سینمایی تلاش کردند نسل جدیدی معرفی شود و این اتفاق هم رخ داده است. خوشبختانه امسال هم شاهد رویش تازهای در جشنواره هستیم.
آثار پویانمایی ها در جشنواره
وی درباره حضور پویانمایی ها در جشنواره گفت: ما در جشنواره بخش انیمیشن نداریم بلکه هر سال یک بخش سودای سیمرغ داریم که فیلمهای پویانماییها هم در آن حضور دارند. اما امسال حضور انیمیشنها در جشنواره پررنگتر است. یک باره در یک سال میبینید ۴۰ فیلم طنز ساخته میشود و یا همه فیلمها اجتماعی میشود که باید در سبد اکران اینها را مورد توجه قرار داد. این شرایط در جشنواره هم همینطور است.
وی افزود: اگر فیلمی در جشنواره نیست دلیل بر این نیست که فیلم بدی است، ممکن است فیلمی در اکران ۳۰۰ میلیارد بفروشد اما آن فیلم جنس جشنوارهای نداشته باشد، فروش دلیلی بر همسو بودن با جشنواره نیست. ما هر سال هم این موضوع را داریم، هر سال سی تا چهل اثر خوب به جشنواره راه پیدا میکند، هر جشنواره پروتکلهایی دارد و باید بر اساس آن آثار را انتخاب کند، این موضوع در همه جای جهان این چنین است.
امینی خاطرنشان کرد: وضعیت کشور، شرایط آییننامهای آن کشور را تعیین میکند، اینکه اثری به جشنواره راه پیدا نکرده نشان بر بد بودن آن نیست. سبدی که طراحی میشود باید متنوع باشد تا مخاطبان از آن استفاده کنند، لذا ما برای همه عزیزان که متقاضی حضور بودند احترام قائل هستیم، من خودم سالهایی بود که فیلم داشتم اما به جشنواره راه پیدا نکرد، ما فیلمی داشتیم که در جشنواره درخشان بوده اما در اکران موفق نبوده است.