بسته سلامت؛
دریافت مقدار کافی کلسیم روزانه، چگونه به سلامت ما کمک می کند؟
ﺷﻴــﺮ ﻏﺬﺍیی ﻛﺎﻣﻞ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺩﺍﺭﺍ ﺑﻮﺩﻥ پروتئین با کیفیت بالا، ﺍﻧﻮﺍﻉ مواد معدنی ﻭ تعدادی ﺍﺯ ﻭﻳﺘـﺎﻣﻴﻦ ﻫـﺎ، ﻧﻘـﺶ ﻣﻬﻤﻲ ﺩﺭ ﺭﺷــﺪ ﻭ ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺩﺍﺭﺩ.
ﺗﻨﻮﻉ ﺍﺟﺰﺍی ﻏﺬﺍﻳی ﺩﺭ ﺷﻴﺮ ﺑﺎﻋﺚ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺎ ﻣﺼﺮﻑ ﻳک ﻟﻴـﻮﺍﻥ ﺍﺯ ﺁﻥ ﺩﺭ ﺭﻭﺯ، ﺑﺘﻮﺍﻥ ﺑﺨﺶ ﻋﻤﺪﻩ ﺍی ﺍﺯ ﻣﻮﺍﺩ ﺿﺮﻭﺭی ﻣﻮﺭﺩﻧﻴﺎﺯ ﺑﺪﻥ ﺭﺍ ﺗـأﻣﻴﻦ ﻛـﺮﺩ.
ﺁﺏ، ﺑﺨـﺶ ﻋﻤـﺪﻩ ﺷـﻴﺮ ﺭﺍ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻣی ﺩﻫﺪ (۸۷ درصد)، ﺑﻘﻴﻪ ﻣﻮﺍﺩ ﺷﻴﺮ ﺍﺯ چربی (۴-۵/۳ درصد)، پرﻭﺗﺌﻴﻦ (۵/۳ درصد)، ﻻﻛﺘﻮﺯ ﻳﺎ ﻗﻨﺪ ﺷﻴﺮ (۷/۴ درصد)، مواد معدنی (۸/۰ درصد) ﻭ ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ﻫﺎ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.
لبنیات حاوی بالاترین میزان کلسیم و فسفر در بین سایر گروههای غذایی است. ویتامینهای گروه B به ویژه ریبوفلاوین (B۲) به مقدار فراوان در شیر و فرآوردههای لبنی یافت میشود. مقدار ویتامینهای محلول در چربی (A, D, E, K) به نسبت چربی موجود در شیر، متفاوت است.
فرآوردههای لبنی به نسبت فرآیندی که روی آنها صورت میگیرد، مقداری از ارزش تغذیهای خود را از دست میدهد.
چربی شیر ﻗﺎﺑﻠﻴـﺖ هضم بالایی دارد و ﺣﺎﻭی چربیهای ضروری ﻣﻮﺭﺩﻧﻴﺎﺯ ﺑﺪﻥ است.
پرﻭﺗﺌﻴﻦ ﻫـﺎی ﺷـﻴﺮ نقش مهمی ﺩﺭ ﺗأﻣﻴﻦ پرﻭﺗﺌﻴﻦ ﻣﻮﺭﺩﻧﻴﺎﺯ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ ﺑﺪﻥ دارد.
ﻧـﻴﻢ ﻟﻴﺘـﺮ ﺷـﻴﺮ، ۲۰ تا ۲۵ درصد ﺍﺯ ﻛـﻞ پـﺮﻭﺗﺌﻴﻦ موردنیاز روزانه ﺭﺍ ﺗأﻣﻴﻦ می کند ﻭ ﺣﺎﻭی ﻣﻘـﺎﺩﻳﺮ ﻗﺎﺑـﻞ ﺗـﻮﺟﻬی ﺍﺯ همه ﺍﺳـﻴﺪﻫﺎی ﺁﻣﻴﻨـﻪ ضروری بدن است. ﺑﺎ ﻣﺼﺮﻑ سه تا چهار ﻭﺍﺣﺪ ﺷﻴﺮ (ﻫــﺮ ﻭﺍﺣــﺪ ﻣﻌــﺎﺩﻝ۲۴۰ ﻣﻴﻠی ﻟﻴﺘﺮﻳﺎ ﻳک ﻟﻴﻮﺍﻥ ﺷﻴﺮ) ﻭ ﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩ ﻫﺎی آن، اغلب ﻧﻴﺎﺯ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ ﺑزرگسالان ﺑﻪ ﻛﻠﺴﻴﻢ ﺑﺮﺁﻭﺭﺩﻩ ﻣی ﺷﻮﺩ.
به دلیل محتوای بالای کلسیم و فسفر در شیر مصرف آن برای رشد، استحکام و سلامت استخوانها و دندانها ضروری است.
از این گذشته دریافت مقدار کافی کلسیم علاوه بر تاثیر روی سلامت استخوان ها، در تنظیم بسیاری از فعالیتهای حیاتی بدن مثل انعقاد خون، هدایت جریان عصبی، انقباض عضلات، فعالیت آنزیمی و کنترل فشارخون نقش دارد.
مصرف روزانه و منظم منابع غذایی غنی از کلسیم (مانند شیر و ماست کمچرب) میتواند خطر بروز برخی سرطانها را کاهش دهد.
همچنین ترکیبات طبیعی موجود در شیر، عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و با خنثی کردن سموم در شرایط آلودگی هوا از دستگاه تنفس و قلب و عروق محافظت میکند.
مطالعات نشان داده است که مصرف سالانه ۲۰۰ کیلوگرم شیر و فرآوردههای آن باعث افزایش رشد، ارتقای سلامت جسم، افزایش هوش و قدرت فراگیری، افزایش توان کار، دیر از کار افتادگی و افزایش طول عمر می شود.
از طرفی، دریافت ناکافی شیر و لبنیات باعث تأخیر در رشد استخوانی و کوتاه قدی در کودکان و نوجوانان و افزایش احتمال چاقی و پرفشاری خون و بروز پوکی استخوان در سنین بزرگسالی و سالمندی میشود.