رئیس موسسه پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری اعلام کرد: به منظور مدیریت منابع آب، ۳۷ ایستگاه تحقیقاتی آبخوان داری در سطحی معادل ۶۳ هزار هکتار در سراسر کشور ایجاد شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، عطاءالله ابراهیمی در نشست با رسانهها با اشاره به قرار گرفتن کشور در منطقه خشک جهان و کاهش بارندگیها و میانگین بارشها در سالهای اخیر، بر ضرورت مدیریت منابع آب کشور تاکید کرد ودر این خصوص گفت که موسسه متبوعش در این زمینه طرحها والگوهایی در دست تحقیق دارد وبرخی الگوها نیز به اجرا درآمده است.
ابراهیمی گفت: کشور ما در منطقه خشک جهان واقع شده و میانگین ۲۵۰ میلیمتری بلندمدت بارندگی در سالهای اخیر با پدیده خشکسالی و کاهش بارشها به ۲۳۲ میلیمتر رسیده است و این نشان میدهد که ما در حوزه منابع آب و خاک باید برنامه ریزی دقیقتری داشته باشیم تا بتوانیم کشور را از چالشهای کم آبی یا بی آبی عبوردهیم.
ابراهیمی با بیان اینکه در پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری بالغ بر ۲۴۱۶ طرح تحقیقاتی از ابتدای تاسیس این پژوهشکده در سال ۱۳۷۰ تا کنون به مرحله اجرا درآمده است، افزود: این طرحها در خصوص مدیریت حوضههای آبخیز، هیدرولوژی وتوسعه منابع آب، تحقیقات حفاظت آب و خاک و همچنین تحقیقات خشکسالی وتغییر اقلیم و مهندسی رودخانه و محافظت از سواحل بوده است.
به گفته ابراهیمی این پژوهشکده اکنون ۱۷۶ طرح تحقیقاتی در دست اجرا دارد که ۶۶ طرح ازآنها در ستاد و ۱۱۰ طرح در استانها در دست اجراست.
به گفته ابراهیمی رویکرد این پژوهشکده در سالهای اخیر در مسیر نیازهای دستگاههای اجرایی وطرحهای سفارشی بوده و ۴۰ طرح تحقیقاتی سفارشی اکنون در دست اجراست.
ابراهیمی تغییر اقلیم، افزایش وشدت سیل و خشکسالی، تعارضات شدید بر سر آب در حوضههای آبخیز، افت کمی وکیفی آبهای زیر زمینی و به تبع آن فرونشست دشت ها، فرسایش خاک وگرد و غبار وشنهای روان وبه تبع آن طغیان آفات و بیماریها وچالش سلامت حوضه آبخیز را از چالشهای کشور دانست وخاطرنشان کرد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری برای برون رفت از این چالشها نسخه دارد و میتواند کشور را از این چالشها عبور دهد.
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در این ارتباط برخی طرحهای پژوهشکده در زمینه مدیریت منابع آب را که به صورت الگو و نمونه در سراسر کشور با موفقیت به اجرا درآمده اشاره کرد و گفت یکی از الگوها در راستای مدیریت منابع آب بحث آبخوان داری است که در این زمینه ۳۷ ایستگاه تحقیقاتی در ۶۳ هزار هکتار از اراضی سراسر کشور ایجاد شده و این تجربه بومی برای کشور است.
ابراهیمی ایجاد طرح آبخیزداری ترکیبی با روشهای آبخیزداری و احیای پوشش گیاهی و فعالیتهای بیولوژیکی وبیومکانیکی و فعالیتهای سازهای را الگوی موفق دیگری دانست که با همکاری شرکت برکت در منطقه وردیج در بالادست حوضه آبخیزشهر تهران به مرحله اجرا درآمده است.
ابراهیمی گفت استفاده ازآبخیزداری وآبخوان داری برای احیای اراضی شور در هندیجان استان خوزستان یکی دیگر از طرحهایی است که این الگو میتواند به تثبیت ریزگردها وکاهش خسارات شنهای روان کمک کند.
فعالیتهایی در ارتباط با سطوح آبگیر باران با هدف تامین آب برای توسعه بخش کشاورزی، از دیگر طرحهایی است که ابراهیمی در این زمینه گفت: درچند دهه گذشته تحقیقات خوبی در ارتباط توسعه سیستمهای سطوح آبگیر باران در این پژوهشکده انجام شده و میتوان نتایج آن را برای کشاورزان برای عبور از چالشهای کم آبی قرار دهیم.
ابراهیمی افزود کار ارزشمند دیگر که برای مدیریت منابع آبی به اجرا در آمده ایجاد سدها یا بندهای زیرزمینی هستند که تبخیر در این بندها اتفاق نمیافتد.
تهیه اطلسهای سیل، ظرفیت آبی و اطلاعات مناطق ساحلی، که اطلاعات با ارزشی در باره حوضههای آبخیزدراختیار ما قرار داده و مورد استفاده بخش اجراست از دیگر طرحهای این پژوهشکده است.
به گفته ابراهیمی استحصال آب از مه و شرجی هوا در مناطق جنوبی وشمالی کشور و خصوصا مناطق ساحلی که رطوبت بالاست از دیگر دستاوردهای این پژوهشکده است.
رئیس موسسه پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری همچنین گفت: تعیین ومعرفی گونههای گیاهی سازگار در جهت کنترل فرسایش ورسوب در اراضی حساس ومارنی از دیگر اقدامات این پژوهشکده است و بر اساس این الگو روی چنین اراضی میتوان پوشش گیاهی ایجاد کرد.