به همت پژوهشگران حوزه بیومکانیک دانشگاه تربیت مدرس، حسگر مدرنی مبتنی بر تراشههای میکروفلویدیک طراحی و ساخته شد که در پزشکی و تشخیص بیماری کاربرد دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ در این طرح پژوهشی با استفاده از ترکیبی مناسب از نیروهای هیدرودینامیک و دای الکتروفورتیک، دهها هزار سلول در رزولوشن تک سلولی در ریزانبارههایی بر روی تراشه قرار میگیرند تا آزمایش شوند. بدین ترتیب آزمایش دهها هزار تک سلول به صورت همزمان بر روی تراشهای با مساحت چند سانتیمتر مربع امکانپذیر است.
حسگر زیستی مورد نظر با ایجاد ساختار ساندویچی بر روی دانه (بید)های حساس به پروتئینهای هدف در انبارهها شکل میگیرد. در نتیجه، این تراشه میکروفلویدیک امکان تشخیص سطح پروتئینهای مختلف ارائه شده توسط سلولها و مقایسه آنها با هم را فراهم میسازد. در این طرح تحقیقاتی، هزاران تک سلول سرطان سینه MCF-۷ به صورت موازی بررسی شده و رفتار آنها با سلولهای نرمال مقایسه شده است. بر اساس سیگنالهای دریافتی از این سلولها و نقشهنگاری بیان پروتئین این سلولها، امکان تفکیک سلولهای سرطانی از سلولهای سالم با دقت بیش از ۹۸ درصد فراهم شد. نتایج این تحقیق در قالب مقالهای در مجله IEEE Sensors پذیرش شده است. نویسنده اول این مقاله رحیم دشتی (دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد بیومکانیک) و نویسنده مسئول و استاد راهنمای پایاننامه مذکور روزبه عابدینی نسب، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تربیت مدرس هستند.