رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو گفت: بعضی از کشورها مکلف شدند انتشار گازهای گلخانهایشان را کاهش دهند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو امروز در برنامه سلام خبرنگار با بیان جزئیات برنامه هفتمین کنفرانس بینالمللی تغییر اقلیم که در کتابخانه ملی تهران برگزار میشود افزود: این کنفرانس به مدت دو روز که در این مدت حدود ۵۰ مقاله تخصصی در حدود ۱۱ پنل تخصصی با حضور مهمانان داخلی و خارجی ارائه میشود و ۱۰ کارگاه آموزشی هم در طول این دو روز برگزار خواهد شد.
مهدی رهنما با بیان اینکه مهمانانی از کشورهای ترکیه، پاکستان، آلمان، ایتالیا، سوئیس، عراق، عربستان در این همایش حضور دارند گفت: برای برگزاری این همایش از حمایت سازمان جهانی هواشناسی، حمایت آی پی سی سی و حمایت یو ان دی آر آ را برخورداریم.
وی با اشاره به برگزاری دوره قبلی این همایش در ایران افزود: تقریبا از حدود ۳۰ سال گذشته هر چهار سال یک بار در ایران برگزار شده است و آخرین دوره را هم سال ۹۸ برگزار شد و امسال با توجه به این که دولت مصوبهای را برای برگزاری آن همایش داشت، سازمان هواشناسی را مکلف کرد هفتمین دورهاش را امسال در تهران برگزار کنیم.
آقای رهنما با اشاره به اینکه ایران هم جزو کنوانسیون تغییر اقلیم است گفت: در سالهای گذشته در اسناد بالادستی بینالمللی سعی شد که افزایش دمای زمین را روی یک و نیم درجه سانتی گراد ثابت بماند ولی در سال گذشته بالای یک و نیم درجه سانتی گراد کره زمین گرم شد، بنابر این اینها عوارضی است که بر اثر پدیدهای است که کشور ما به نام تغییر اقلیم با آن مواجه است.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو افزود: برای حفظ شرایط زندگی در روی کره زمین براساس این اسناد کشورهای مختلف وظایف متفاوتی را بر عهده دارند. بعضی از کشورها مکلفند انتشار گازهای گلخانهایشان را کاهش دهند، بعضیها مکلفند به به کشورهای توسعه نیافته و یا در حال توسعه برای این که بنیه اقتصادیشان را بالا ببرند و وابستگیشان به مثلاً صادرات هیدروکربنها کاهش دهند کمک مالی کنند و اینها در قالب یک برنامه عمل میکند.
آقای رهنما گفت به عنوان مثال در بعضی از کشورها وابستگی اقتصادشان به طول کلی به نفت است و این ذخایر هیدروکربنی خودشان به عنوان یکی از منابع انتشار گازهای گلخانهای شناخته میشود، وقتی ما به این کشورها کمک کنیم به این که مصرف این ذخایر هیدروکربنی را کاهش دهند ناخوداگاه به کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک کردیم، اینها مواردی است که در قالب این کنوانسیونها کل دنیا به آن توجه داشته باشندو ما سعی کردیم همسو با کشورهای دنیا به سمت کاهش انتشار گازهای گلخانهای برویم.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو درباره وظایف این پژوهشگاه افزود: ما چند پژوهشکده داریم که یکی از مهمترین آنها پژوهشکده تغییر اقلیم که در مشهد قرار دارد و در این پژوهشکده پیشبینیهای هفتگی، فصلی و سالانه و بلندمدت اقلیمی در خصوص پارامترهای مختلفی مثل بارش، دما، سرعت باد، فشار و اینها را در اختیار مراجع بالادست قرار میدهیم که این به تصمیمسازی درستتر در زمینه مثلاً مدیریت منابع آب کمک میکند.
وی درخصوص چالش هابا موضوع تغییر اقلیم و برنامه مدونی برای آن در داخل کشور گفت: تعداد طوفان و گرد و غبارهایی در سالهای گذشته زندگی بخش اعظم مردم ما را تحت تأثیر قرار داد باعث شد که براساس مصوبات در مرحله اول کانونهای گرد و غبار را شناسایی و در اختیار سازمان حفاظت محیطزیست قرار دهیم. همچنین در مرحله بعد برای کشور خودمان و ۲۵ کشور همسایه پدیده گرد و خاک را پیش بینی کردیم. در بحث خشکسالی هم همینطور براساس پیشبینیها و رخداد خشکسالی که گذشته داشتیم برنامههای آمایش سرزمین را در وزارت جهاد کشاورزی دارند پیگیری میکنند، کشتهای جایگزین برای آن تعیین میکنند و هر سازمانی به یک نحوی الآن دارد برنامههای خودش را براساس اسناد بالادستی پیاده میکند.
آقای رهنما گفت: در کوتاهمدت اولین کار این است که باید اطلاعرسانی و افزایش آگاهی عمومی را داشته باشیم یعنی اگر ما آگاهی عمومی را بالا ببریم به سمت این که با یکسری کارهای خیلی ساده مثل تعویض درب و پنجرههای ساختمانمان و ایزوله کردن آنها، کاهش مصرف انرژیمان همه کمک کند به این که انتشار گازهای گلخانهای را کاهش دهیم، در بلندمدت هم با برنامهریزیهایی که باید صورت بگیرد باید وابستگی آن را هر چه بیشتر از سمت سوختهای فسیلی، وابستگی اقتصاد کشورمان کم کنیم و به سمت انرژیهای نو برویم.