معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل نسبت به مصرف نمک دریا هشدار داد و گفت: خطر سرطانزایی نمک دریای تصفیه نشده به دلیل وجود انواع ناخالصیها از جمله فلزات سنگین نشده به اثبات رسیده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اردبیل دکتر رامین نسیمی دوست افزود: نمک دریای تصفیه نشده، دارای انواع ناخالصیها از جمله فلزات سنگین با خطر سرطانزایی بوده و علاوه بر این، دارای میزان کم ید و یا حتی فاقد ید است که نیاز روزانه افراد به ید را تامین نمیکند.
وی بیان کرد: بر خلاف تصور عموم نمک دریا نمیتواند املاحی مانند منیزیم و کلسیم را تامین کند، زیرا در مقداری کم نمک مصرفی، مقدار ناچیزی کلسیم و منیزیم ممکن است وجود داشته باشد که برای بدن ناکافی بوده و این املاح به راحتی از سایر مواد غذایی قابل دریافت و جذب است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل اضافه کرد: تبلیغاتی که به طور گسترده در زمینه مصرف نمک دریا در فضای مجازی یا توسط برخی افراد به نام طب سنتی میشود، برخلاف سیاستهای سلامت وزارت بهداشت است.
وی تاکید کرد: افراد سودجویی که سعی در ترویج مصرف نمک دریا دارند، سلامت مردم کشور را به خطر انداخته و موجب برگشت مشکل گواتر، تولد نوزادان با ناهنجاریهای مادرزادی و بسیاری از پیامدهای زیانبار بهداشتی میشوند.
دکتر نسیمی دوست با اشاره به اجرای پویش تغذیه سالم با شعار "انتخاب همه: نمک کم و تصفیه شده یددار" و "از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی" از اول تا ۱۵ بهمن ماه امسال گفت: نمک طعام و نمک پنهان در مواد غذایی نقش عمدهای در تامین نمک روزمره مردم دارد و همان مقدار مصرف هم از نمک یُددار و تصفیه شده باشد.
وی میزان مصرف نمک در کشور را ۲ برابر حد استاندارد پنج گرم روزانه برای هر فرد در طول هر روز اعلام کرد و افزود: این میزان در استان اردبیل بیشتر از متوسط کشوری بوده و باید استفاده از نمک طعام در غذا و استفاده از نمک سر سفره غذا در این استان بایستی کاهش یابد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با اشاره به این که خاک کشور ما یُد کمی دارد، اظهار کرد: استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی وابسته به این ریزمغذی است.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی سالهای گذشته برای کاهش شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید، سیاست افزودن ید به نمکهای خوراکی را در پیش گرفته و هماکنون تمام کارخانههای تولیدکننده نمک موظف هستند تا ید را به میزان توصیه شده وزارت بهداشت به نمکهای خوراکی اضافه کنند.
دکتر نسیمی دوست بیان کرد: نرسیدن ید کافی به بدن با عوارض بیشماری از جمله گواتر، ناهنجاریهای مادرزادی، افزایش موارد سقط و مردهزایی، هیپوتیروئیدی مادرزادی، کر و لالی مادرزادی و کاهش بهره هوشی همراه است.
وی اظهار کرد: نمکهای تصفیه شده یددار مشمول دریافت پروانه بهداشتی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و این گونه نمکها فاقد فلزات سنگین شامل سرب، ارسنیک (عوامل ایجادکننده سرطان) و ناخالصیهای محلول مانند گچ است.