وداع تاریخی با نلسون
مراسم رسمی بزرگداشت نلسون ماندلا با حضور سران و مقامات بیش از ۹۰ کشور جهان در ورزشگاه یکصد هزار نفری شهر سوتو در جنوب ژوهانسبورگ برگزار شد.
{$sepehr_old_video_41339}
به گزارش واحد مرکزی خبر از پرتوریا، حدود چهار هزار خبرنگار، عکاس و تصویربردار مراسم بزرگداشت نلسون ماندلا رهبر فقید جنبش ضد تبعیض نژادی آفریقای جنوبی را پوشش می دهند و مردم آفریقای جنوبی زیر باران شدید در این مراسم شرکت کردند.
محمد فرجی سفیر جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی با اشاره به آخرین تحولات درباره هیات شرکت کننده ایرانی در این مراسم گفت: محمد شریعتمداری معاون رئیس جمهور به جای آقای ظریف در این مراسم شرکت خواهد کرد.
مقامات عالی رتبه از سراسر جهان برای شرکت در مراسم بزرگداشت ماندلا وارد آفریقای جنوبی شده اند. از جمله این مقامات می توان به باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا،فرانسوااولاند رئیس جمهور فرانسه، دیلما روسوف رئیس جمهور برزیل، کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل متحد و نیز روسای جمهور کشورهای آفریقایی از مالاوی گرفته تا تانزانیا اشاره کرد.
ماندلا 15 دسامبر در زادگاهش روستای «کونو» که به گفته خودش زیباترین دوران زندگیش را درآنجا گذرانده بود در کنار قبور والدین به خاک سپرده می شود.
نلسون ماندلا پنجشنبه 14 آذر 92 بعد از یک دوره طولانی بیماری، در سن 95 سالگی درگذشت.
ماندلا رهبر مبارزه علیه نژادپرستی و نخستین رئیسجمهور سیاهپوست آفریقای جنوبی بود.
او که در کشورش به «مادیبا» (پدر بزرگ مردم آفریقای جنوبی) شناخته می شد پس از پایان دوره ریاست جمهوری اش در سال 1999، با وجود درخواست مردم آفریقای جنوبی برای باقی ماندن در قدرت، بازنشستگی خود را از صحنه سیاست اعلام کرد و از آن پس به فعالیت های اجتماعی و حقوق بشری پرداخت.
وی تا سال 2008 میلادی در فهرست تروریستی آمریکا قرار داشت.
وی رهبر کنگره ملی آفریقا بود که در میان 52 گروه تروریستی جهان قرار داده شده بود.
این گروه مبارزات سیاهپوستان را بر ضد رژیم آپارتاید رهبری می کرد .
وزارت خارجه آمریکا کنگره ملی آفریقا را در دهه 1980 میلادی سازمان تروریستی نامید .
ماندلا در 1964 به اتهام خرابکاری و توطئه برای براندازی دولت، زندانی و در 1990 آزاد شد.
وی پس از آزادی از زندان در نخستین انتخابات آزاد آفریقای جنوبی در سال 1994 میلادی به عنوان رئیس جمهوری این کشور انتخاب شد.
جرج دبلیو بوش رئیس جمهوری سابق آمریکا با امضای لایحه ای نام ماندلا را از فهرست تروریسم حذف کرد.
کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل از ماندلا به عنوان فردی صریح و دلسوز که اهمیت بسیاری برای مردم سالاری و اقتدار نهادهای دولتی قائل بود، یاد کرد.
عنان در صحبت از ماندلا، از این ویژگی او صحبت کرد که او در عین حال که صریح بود، برخوردی بسیار دلسوزانه داشت. عنان به یاد آورد چطور این رهبر فقید، در مذاکرات صلح بروندی با احزابی که بایکدیگر مشاجره داشتند، مواجه شد.
عنان گفت:«او ایستاد و به آنها خیره شد و گفت:« نوع رفتار شما مرا از آفریقایی بودن شرمسار می کند. شما باعث می شوید من از اینکه آفریقایی هستم، خجالت بکشم»، البته بگو مگوها متوقف شد. او فردی بود که خیلی صریح برخورد می کرد و آن احزاب را برای داشتن رفتار بهتر به چالش گرفت. او آنها را به داشتن رفتاری بهتر از مردم عادی ترغیب کرد».
دبیرکل سابق سازمان ملل افزود این توانمندی ها در کنار حمایت از دموکراسی و اهمیت نهادهای دولتی، از جمله ماندگارترین میراث ماندلا است.