نشست تخصصی خراسان جنوبی در منظومهی سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران برای اولین بار در بیرجند برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای خراسان جنوبی، دبیر کل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این نشست با اشاره به اینکه مبتنی بر دیپلماسی مرزی و دیپلماسی با سیاست همسایگی یکی از پر ظرفیتترین استانها در کشور استان خراسان جنوبی است گفت: علاوه بر قابلیتهای معدنی، استعدادهای گردشگری، تمدنی و نخبگان، این استان کارکردهای هم مرزی با افغانستان و در عین حال ظرفیتهای که میتواند با ازبکستان بوجود بیاورد کارکردهای مختلفی را در اختیار استان قرار میدهد.
شاه ویسی افزود: خراسان جنوبی با برگزاری این نشست با قابلیت دانشگاهی و با استعداد کارشناسی و همراهی عوامل مختلف میتواند زنجیرهای از قابلیت دیپلماسی مبتنی بر همسایگی را برای کشور برقرار کند.
رییس پژوهشگاه تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در این نشست بر تسریع اجرای پروژه راه آهن تاکید کرد و گفت: خراسان جنوبی در راهگذر شمال- جنوب است که بخش حیاتی امروز اقتصاد ملی ما اتصال به این راهکارها و کریدورها است.
مجیدی افزود: اتصال خراسان جنوبی به راه آهن سراسری باعث میشود سهم ایران در بهره گیری از همسایگی با اقیانوس و پهنهی اقیانوسی بیشتر شود و گام مهمی برای رشد اقتصاد دریا محور است.
مدیر گروه مطالعات غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه نیز خراسان جنوبی را استان معین تعاملات با کشور افغانستان عنوان کرد و افزود: رویکرد اقتصاد مقاومتی در موضوع همسایگی با افغانستان هم مهم و اطلاعاتی که اتاق بازرگانی در این زمینه ارائه میدهد کاربردی است که زمینه ساز تعاملات بین خراسان جنوبی و کشور افغانستان است .
فردوسی پور گفت: برای تعاملات در زمینه آبهای مجازی نیز افغانستان به عنوان همسایه خراسان جنوبی میتواند اثرگذار باشد و انرژیهای پاک هم زمینه مناسبی برای تعامل است.
وی با اشاره به اینکه اگر اشتغالزایی حفظ و رونق اقتصادی شکل گیرد، امنیت پایدار را شاهد خواهیم بود گفت: بیرجند باید به سمتی برود که از نخبگان و دانشگاهیان در عرصه دادهها و تراشهها استفاده شود و از همین رو خراسان جنوبی را میتوان به عنوان قطبی برای حوزه ارتقای هوش مصنوعی در ایران قرار داد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز با اشاره به اینکه خراسان جنوبی با بیش از ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان و مرز رسمی مشترک و ۴ بازارچه درجغرافیای استان نقش مهمی در حوزه تجارت خارجی و دیپلماسی دارد گفت: کشور افغانستان با جمعیتی معادل ۴۰ میلیون نفر بازار بزرگی برای صادرات است.
خامه زر افزود: کشور و استان ما سالانه حدود ۳ میلیارد دلار صادرات به افغانستان دارد.
همچنین در این نشست بر توسعه زیرساختها از جمله پروازها، تقویت بازارچههای مرزی، دیپلماسی شهری و خواهر خواندگی بیرجند با شهرهای دیگر، تسهیل در تردد اتباع افغانستانی، تقویت نمایندگی وزرات خارجه در خراسان جنوبی و ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی تاکید شد.