کمیته روابط خارجی پارلمان جمهوری آذربایجان روز پنجشنبه قطع تمامی روابط اقتصادی با فرانسه و اخراج شرکت های فرانسوی از جمله توتال را خواستار شد، اتفاقی که نشانه ای جدید از بدتر شدن روابط پاریس و باکو است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از خبرگزاری فرانسه بر اساس یک بیانیه مطبوعاتی که در باکو منتشر شد، اعضای کمیته روابط خارجی جمهوری آذربایجان اجرای تحریم علیه فرانسه و تعلیق همه روابط اقتصادی با این کشور را توصیه کردند. آنها همچنین پیشنهاد کردند همه شرکتهای فرانسوی از جمله شرکت نفتی توتال از آذربایجان خارج شوند و از هرگونه مشارکت در پروژههای نفت و گاز این کشور منع شوند.
این کمیته پارلمانی فرانسه را متهم به اتخاذ و اجرای سیاستی کرده که علیه تمامیت ارضی و حاکمیت جمهوری آذربایجان است. باکو پاریس را به دلیل حمایت از ارمنستان مورد انتقاد قرار داده و به همین علت تنش در روابط بین دو کشور از ماهها پیش افزایش یافته است.
دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان واقع در منطقه قفقاز نفرت سرسختی نسبت به یکدیگر دارند و چندین بار بر سر قره باغ با هم درگیر شده اند. قره باغ یک منطقه کوهستانی است که در نهایت در ماه سپتامبر توسط آذربایجان از ارمنستان پس گرفته شد.
توصیههای کمیته روابط خارجی پارلمان جمهوری آذربایجان علیه فرانسه در واقع پاسخ به قطعنامهای است که روز چهارشنبه توسط سنای فرانسه به تصویب رسید. سنای فرانسه در این قطعنامه حمله نظامی آذربایجان به قرهباغ کوهستانی را محکوم کرده و خواستار تحریم علیه باکو شده است. کمیسیون روابط خارجی پارلمان جمهوری آذربایجان همچنین اقداماتی را برای به رسمیت شناختن استقلال کورس، کالدونیای جدید و پلینزی فرانسه توصیه کرده است.
شرکت توتال فرانسه از سال ۱۹۹۶ در آذربایجان شروع به کار کرد. این گروه فرانسوی در ماه سپتامبر در افتتاحیه میدان گازی آبشرون که بخشی از سهام آن را در اختیار دارد، با حضور الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان، شرکت کرد.
طبق یک بیانیه مطبوعاتی، توتال انرژی همچنین اعلام کرده که میخواهد در توسعه پتانسیل انرژیهای تجدیدپذیر جمهوری آذربایجان به عنوان بخشی از توافق نامه امضا شده در ماه ژوئن، شرکت کند.
الهام علی اف بارها فرانسه را متهم کرده است که با ارسال تسلیحات به ارمنستان قصد دارد زمینه را برای وقوع یک جنگ جدید در قفقاز فراهم کند.
باکو و ایروان هر دو میگویند که میخواهند یک معاهده صلح منعقد کنند، اما ناظران در مورد پیشرفت دو کشور با تردید صحبت میکنند، زیرا اختلافات زیادی بین دو کشور وجود دارد.
اوایل ژانویه، آذربایجان یک تبعه فرانسوی را به اتهام جاسوسی بازداشت کرد. فرانسه این اقدام را به عنوان اقدامی خودسرانه محکوم کرد. باکو از پاریس خواسته از هرگونه دخالت در امور داخلی جمهوری آذربایجان خودداری کند.