مرمت و بهسازی بخشهای آسیبدیده مسجد جامع تاریخی کاشان پایان یافت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان کاشان گفت: این مسجد جامع تاریخی که بهعنوان سومین مسجد مناره دار تاریخی ایران شناخته میشود با بیش از ۳ میلیارد و ۳۵۰ میلیون ریال هزینه از محل اعتبارات ملی مرمت شده است.
احمد دانایی نیا افزود: مرمت این بنای تاریخی شامل نماسازی بیرونی با مصالح سنتی، تراشیدن اندود کاهگل فرسوده، اجرای اندود کاهگل در جداره خارجی ضلع جنوبی، اجرای آبچکان بام و شمشهگیری قاب پنجرهها بود که در این مرحله از عملیات مرمتی انجام شد.
وی با تأکید بر اهمیت تاریخی مسجد جامع کاشان، مرمت کتیبههای مسجد در ایوان مقصوره و نیز احیاء شبستان زیرزمینی و کورههای پخت سفال را ضروری دانست و گفت: وجود کورههای پخت سفال که در حفاریهای دهههای گذشته کشفشده، نشان از دیرینگی حیات در این مکان تاریخی دارد که با برنامهریزیهای انجامشده و همکاری دکتر عباس اکبری عضو هیئتعلمی گروه مطالعات عالی هنر دانشگاه کاشان، عملیات ساماندهی آن از حدود یک ماه قبل آغازشده و امید داریم تا این کورههای ارزشمند و شبستان زیرزمینی نفیس ضلع غربی در نیمه نخست سال ١۴٠٣ ساماندهی و احیاء شود.
دانایی نیا گفت: در یک دهه گذشته این مسجد بارها مرمت شده که شامل تثبیت و استحکامبخشی قسمتهای فروریخته، مرمت جناحین گنبد خانه، مرمت حیاط و زیرزمین مسجد بوده است.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان کاشان گفت: این مسجد از قدیمیترین بناهای مذهبی شهرستان کاشان است که حیات اولیه آن به دوران صدر اسلام و آلبویه بازمیگردد و در دورههای مختلف سلجوقی، ایلخانی، زندیه و قاجار بازسازیشده است.
مسجد جامع کاشان شامل سردر ورودی، حیاط و حوض، ایوان رفیع ضلع جنوبی و گنبد آجری فاخر، صحن وسیع، دو شبستان بزرگ و یک شبستان تحتانی در ضلع غربی است که در زلزلۀ سال ۱۱۹۲ هجری قمری کاشان آسیب جدی دید و در دورههای بعدی مرمت اساسی در آن صورت گرفت.
منارهی آجری این مسجد دارای کتیبهی کوفی به تاریخ ۴۶۶ هجری قمری است و سومین مناره تاریخدار ایران بعد از منار مسجد جامع ساوه (۴۵۳ ه. ق) و مسجد جامع فهرج (۴۶۱ ه. ق) و یگانه بنای تاریخدار دوره سلجوقی در کاشان است.
مسجد جامع کاشان در سال ۱۳۱۵ به شماره ۲۵۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.