کارشناس مسائل بینالملل گفت نوع و سطح عملیات، ضمن ایجاد بازدارندگی و رساندن پیام، باید بنحوی باشد که به جنگ منجر نشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ کارشناس مسائل بینالملل با حضور در برنامه جهان امروز، در خصوص پیامهای عملیات موشکی سپاه گفت: انتخاب نقطه پرتاب اهمیت ویژهای داشت. در گذشته از آذربایجان غربی نقاطی را در کردستان عراق زدیم و یا از کردستان نقاطی را در سوریه زدیم، اما انتخاب خرمشهر برای این کار خود یک پیام ویژه برای رژیم اسرائیل دارد و نه تنها رژیم اسرائیل بلکه برای دریای سرخ که الان ملتهب هست و با این بردی که برای اولین بار هزار و سیصد کیلومتری که خارق العاده است آزمایش شده و عملی و نقطه زنی شده، به لحاظ امنیت ملی و امنیت بینالمللی، این عملیات پیچیده بوده است، چرا؟ چون ما در یک وضعیتی قرار داشتیم که هم باید پاسخ میدادیم، هم باید اعلام بازدارندگی میکردیم، هم باید اصل مقابله به مثل را رعایت میکردیم، هم در عین حال میدانیم که در منطقه و در اوضاع به شدت پرتنشی هستیم، که منطق عقلانیت بازیگران دولتی در این وضعیت حکم میکند که شما نوعی هم پاسخ ندهید که پاسخ شما منجر به افزایش از کنترل خارج شده تنش و رودررویی مستقیم و جنگ شود.
آقای بازرگان درباره هوشمندی و سیاست ورزی در انتخاب سطح عملیات گفت: نوع و سطح عملیات، هدف و پیام، ضمن ایجاد بازدارندگی و رساندن پیام، باید طوری جواب بدهید که پای شما به جنگ هم باز نشود. برای مثال، عملیات امریکا به همراه انگلیس و چند کشور دیگر که به ادعای خودشان کشورهای برتر به لحاظ قدرت نظامی و عضو ناتو هستند، دو سه ساعت قبل از عملیات، به انصارالله اطلاعات داده شده است، که ما میخواهیم حمله کنیم، کجاها را میخواهیم بزنیم، این نشان میدهد که وضعیت آنقدر پرتنش است که هیچ بازیگری در منطقه دل اش نمیخواهد که اوضاع از کنترل خارج شود. یعنی این رفتار شما برای بازدارندگی است، پیامی است که دیگر این کار را با من نکن. وی افزود: هنر نقطه زنی ما این است که در عین پیام رساندن متقابل، موشک ها به کنسولگری امریکا اصابتی نمیکند، ولی پیام را میرساند. یعنی درحقیت پیام را رسانده ایم که میتوانیم، ولی نمیخواهیم.
وی در خصوص این عملیات در زمانی که منطقه یک جنگ را تجربه میکند، و امریکا و اسراییل بدنبال گسترش آن هستند، گفت: هفته اول جنگ، در مورد سناریوهای آینده عرض کردم که این جنگ احتمال خیلی زیاد طولانی خواهد شد و پای اسراییل و امریکا در منطقه گیر خواهد بود. برخلاف بسیاری از عزیزانی که در این مدت باور دارند و عنوان کردند که رژیم اسراییل به دنبال گسترش جنگ، کشاندن پای ایران به منطقه و کشاندن جنگ رو در روی امریکا با ایران و بقیه بازیگران است، علوم استراتژیک و علوم روابط بین الملل این را به ما نمیگوید، حتی دکترین نظامی اسراییل که کارشناسان آن در تلویزیون و مقالات شان صحبت میکنند، بسیار تأکید دارند که ما باید روی یک جبهه تمرکز کنیم، روی این جبهه پیروزی و دستاورد به دست بیاوریم و بعد اگر خواستیم برویم نقاط دیگر. جغرافیای اسراییل و عمق استراتژیک اسراییل این اجازه را به آن نمیدهد که بتواند با چند جبهه در چند نقطه وارد جنگ شود. اما نکته این است که شما لحظهای که در ضعف هستید و به رقیبان خودت این پیام انتقال پیدا میکند که شما در ضعف قرار دارید، پس ممکن است دیگران برای خودشان فرصت بشمارند که به شما بیشتر فشار بیاورم و به شما بیشتر آسیب برسانم.
آقای بازرگان درباره انتخابات پیش رو در امریکا و اینکه بایدن نمیخواهد وارد جنگ بشود، نیز گفت: در روابط بین الملل یک زمانی میگوییم که تمایل دارد، یک زمانی عرصه در روابط بین الملل به دولتها طوری دیکته میشود که مجبور میشوند. به لحاظ اینکه بایدن تمایل داشته باشد، باور ندارم، چون انتخابات در پیشرو دارد، به لحاظ افکار عمومی به شدت تحت فشار است، علیرغم اینکه استراتژیهای کلان کاخ سفید در سیاست خارجی کمترین اهمیت را به افکار عمومی نمیدهد. اما غیر از آن هم بخواهید نگاه کنید، همزمانی بحران اوکراین، همزمانی نگرانی و رقابتی که با چین دارد و همزمانی بحرانهای بین المللی متعددی که وجود دارد و بایدنی که با افتخار وقتی از افغانستان خارج میشد گفت من اولین رییس جمهوری بودم که در خاورمیانه جنگ ندارم، به باور من تمایلی که وارد یک جنگ دیگری در غرب آسیا شود به شدت محدود است. اما آیا ممکن است در پیچیدگی و شرایط پرتنش اوضاع مجبور به یک واکنش برای حفظ بقای مهمترین متحد خودش در منطقه بدهد، احتمال آن است.
وی درخصوص اینکه با توجه شرایط خاص و ملتهب منطقه، ایران چه نگرشی را باید پیش ببرد نیز تصریح کرد: باور دارم که جنگ ادامه دار خواهد بود و ممکن است که اوضاع بدتر از این هم بشود و باید درنظر داشته باشیم که سال آینده انتخابات امریکا ممکن است یک ترامپی از سر کار بیرون بیاید و اوضاع منطقه ما را بیش از پیش متحول کند، این آینده بینی را ما باید در نظر داشته باشیم، اما در عین حال باید بدانیم که فعلاً اوضاع به شدت به نفع ما است، یعنی این شبکه بازدارنگی جمهوری اسلامی ایران در منطقه، هزینههایی که برای اسراییل و متحدین آن و امریکا به وجود آورده است، فوق العاده است. یعنی بدون اینکه ما کمترین هزینه برای جنگ کردن بدهیم، مهمترین دشمن ما و رقیب ما در گرداب گیر کرده است و ما تماشا میکنیم گردابی که خودش درست کرده است و اوضاع درحال حاضر به شدت به نفع جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت است. اما در آینده به باور بنده و به باور خیلی از کارشناسان نظامی از جمله امریکایی ها، این مسیر مسیر طولانی و نامطمئنی است، مثل تمام اتفاقات حساس در روابط بین الملل و همیشه مطمئنترین راه در این زمانها لزوماً نه پاسخ دادند، نه انتقام سخت، بلکه افزایش حداکثری قدرت آن کشور است، یعنی شما باید همیشه عامل حداکثرترین حالت تهدید و برای رفع آن حالت حداکثر سازی قدرت را هم داشته باشید. برای همین خیلیها باور دارند صلح خاورمیانه نهایتاً با ایجاد بازدارندگی کامل هسته جمهوری اسلامی ایران در منطقه ایجاد خواهد شد.