مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس گفت: از زمان اتصال نهادهای مالی به درگاه ملی مجوزها، حداکثر ۳۰ روز کاری مجوز متقاضیان صادر خواهد شد.
عرب زاده در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در خصوص تعداد نهادهای مالی متصل به درگاه ملی مجوزها اظهار کرد: تاکنون ۵۳ نهادهای مالی مطابق قانون بازار اوراق بهادار به درگاه ملی مجوزهای کشور متصل شدند. متقاضیانی که تمایل به دریافت این نوع مجوز دارند، باید از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور درخواست خود را به سازمان ارسال کنند.
او در ادامه بیان کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۱ که اتصال همه نهادهای مالی به درگاه ملی مجوزها، الزامی شد، تاکنون ۵۰۵ مجوز تاسیس، فعالیت و فعالیت فرعی انواع نهادهای مالی از طریق این درگاه صادر شده که برای سال ۱۴۰۱ این آمار حدود، ۲۳۸ مجوز و برای سال ۱۴۰۲ حدود ۲۶۷ مجوز است.
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس در پاسخ به این پرسش که، تاکنون چه تعداد از درخواستها رد شده، گفت: در سال ۱۴۰۲، حدود ۷۸ درخواست رد شده. عمده دلایل رد این درخواست ها، عدم تکمیل مدارک و مستندات لازم بوده. از اوایل سال ۱۴۰۱ کاربرگهایی تعبیه شد که در این کاربرگ ها، شرایط دریافت مجوز و مدارکی مورد نیاز ذکر شده است.
عرب زاده در خصوص اظهار نظر متولیان درگاه ملی مجوزها از آمار ۳۸ درصدی اتصال نهادهای مالی به درگاه ملی مجوزها، بیان کرد: این آمار درست نیست و از همان ابتدا، این الزام وجود داشت که تمامی نهادهای مالی مثل، شرکتهای تامین سرمایه، شرکتهای کارگزاری، صندوقهای سرمایه گذاری و شرکتهای سبدگردان، مشاور سرمایه گذاری برای صدور مجوز فعالیت یا تاسیس، به این درگاه وصل شوند.
او در پاسخ به این پرسش که، چرا برخی از نهادهای مالی به این درگاه متصل نشدند؟ گفت: برخی از نهادهای مالی نیاز به دریافت مجوز، موافقت و یا تاییدیه ندارند. مثل سامانه جامع اطلاع رسانی مشتریان که یک خدمتی هست که، ارائه میشود و اصولا مجوزی در این حوزه سازمان نمیدهد، بنابراین الزامی به اتصال این سامانه به درگاه ملی مجوزهای کشور نیست.
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس در خصوص شرایط صدور مجوز نهادهای مالی اظهار کرد: شرایط صدور مجوزها، طبق دستورالعمل تاسیس و فعالیت نهاد مالی متفاوت است و طی دو سال اخیر در کاربرگهای تعبیه شده، شرایط صدور مجوز نهادهای مالی تسهیل شده، اما تسهیل باید به شرطی باشد که ریسکی را ایجاد نکند.
او در ادامه بیان کرد: سیاست سازمان بورس هم این بوده که، به جای افزایش کنترلهای پیشینی، نظارتهای پسینی را افزایش دهد. هم اکنون یک سامانه نظارتی بسیار قوی در شرکتهای سبدگردان ایجاد کردیم. وقتی این سامانه نظارتی هست دیگر کنترلهای پسینی کمتر شده. از نمونه تسهیلاتی که در شرایط صدور مجوز نهادهای مالی صورت گرفت میتوان به این اشاره کرد که در گذشته، مدیر سبد باید گواهی نامه مدیر سبد میداشت، اما شرایط جایگزین برای آن در نظر گرفته شد. مورد دیگر اینکه، حداقل سرمایه تاسیس شرکت مشاور سرمایه گذاری باید ۸ میلیارد تومان میبود، اما این حداقل نیز برداشته شد. در زمینه مجوز فعالیت مشاور عرضه و پذیرش شرکت مشاور سرمایه گذاری، سرمایه ۴ میلیارد تومانی لازم بود که این حداقل سرمایه هم برداشته شد و ما این موارد را به وزارت اقتصاد و هیئت مقررات زدایی هم اعلام کردیم.
عرب زاده در ادامه تاکید کرد:، اما برخی شرایط به خاطر حمایت از منافع سرمایه گذار خرد قابل تغییر نیست، مخصوصا شرکتهای کارگزاری و شرکتهای سبدگردان، چون منابع و پول مردم دست شرکتهای سبدگردان هست و به این توجه داریم که صرفه و صلاح مشتری رعایت شود.
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس در پاسخ به این پرسش که، بازه زمانی صدور مجوز چه میزان هست؟ گفت: در دو سال اخیر بازه زمانی یک ماه برای سازمان بورس مشخص شده و در صورتیکه مدارک و مستندات متقاضی کامل و آماده باید در بازه زمانی یک ماه مجوز فرد صادر خواهد شد.
او در ادامه گفت: اشخاصی که تمایل به سرمایه گذاری در حوزه نهادهای مالی دارند، به سایت cfi.codal.ir مراجعه کنند و در آنجا لیست نهادهای مالی فعال را مشاهده کنند.