به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از «مرکز دیپلماسی عمومی و اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی ایران»؛ محمد اسلامی گفت: تولید رادیو دارو مستلزم داشتن صنعت هستهای است و بدون غنیسازی اورانیوم معنا و مفهوم ندارد و کسانی که میگویند صنعت هستهای موجب عقب ماندگی کشور است باید به این مهم توجه کنند که صنعت هستهای شکافنده مسیر توسعه علم و فناوری است و امروز نام جمهوری اسلامی ایران در این زمینه میدرخشد و این متاثر از ظرفیت صنعت هستهای است.
معاون رئیسجمهور افزود: تولید رادیوداروی جدید، خدمت بزرگی است که در فرآیند تشخیص و پیگیری روند درمان بیماران مبتلا به سرطان «پروستات»، از سوی سازمان انرژی اتمی ایران به جامعه پزشکی ارایه شده است.
وی گفت: بر اساس نیازسنجیهای صورت گرفته و در کمتر از ۲ سال، توانستیم رادیوداروی پارس تکتو (PSMA) را تولید کنیم.
اسلامی افزود: با توجه به تحقیقات گستردهای که توسط سازمان انرژی اتمی ایران صورت گرفته نسبت به تولید رادیوداروها بر اساس نیازسنجیها و درخواستهای دریافتی اقدام میشود که تولید رادیوداروی پارس تکتو (PSMA) نیز از این قائده مستثنی نبوده است.
معاون رئیسجمهور گفت: رادیوداروی پارس تکتو (PSMA) در اصل یک کیت رادیودارو برای تصویربرداری سرطان «پروستات» است و در دستگاههای PET و برای تصویربرداری SPECT و تشخیص سرطان «پروستات» استفاده میشود.
وی تاکید کرد: تا پیش از تولید این رادیودارو، در زمینه تشخیص سرطان «پروستات» با محدودیتهایی مواجه بودیم و فقط برخی مراکز که اسکن PET انجام میدادند به بیماران خدمترسانی میکردند و خوشبختانه در کمتر از ۲ سال گذشته توانستیم سنتز و فرمولاسیون این دارو و مراحل مختلف آزمایشها را انجام دهیم و حالا با رونمایی از این محصول امکان استفاده از آن در تمامی ۲۲۰ مرکز پزشکی هستهای اسکنهای تشخیص سرطان پروستات با قیمت کمتر و دسترسی در همه استانها فراهم شده است.
اسلامی گفت: با توجه به رونمایی از رادیوداروی پارس تکتو (PSMA)، این شرایط بهوجود آمده تا در اختیار بیماران قرار گیرد و افراد مبتلا به سرطان «پروستات» میتوانند به مراکز پزشکی هستهای مراجعه کنند و اسکنهای لازم برای تشخیص سرطان «پروستات» با استفاده از این رادیودارو برای آنان انجام میشود.
وی افزود: این رادیودارو به صورت فراوان عرضه میشود و همچنین قیمت آن نسبت به نرخهای جهانی بسیار پایینتر است و راحتتر در اختیار بیماران قرار میگیرد و این کیت رادیودارویی، نخستین نوع تجاری رادیوداروی ۹۹ mTc-PSMA در دنیاست که در ایران تولید شده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تاکید کرد: سازمان انرژی اتمی ایران در حال حاضر ۶۰ نوع رادیودارو را بهصورت فعال به بیش از ۲۲۰ مرکز پزشکی ارایه میدهد. به واسطه پشتوانه تحقیقاتی که وجود دارد اکنون ۸ نوع رادیوداروی جدید در فاز بالینی قرار دارد که این فاز با مشارکت برخی از دانشگاههای علوم پزشکی کشور در حال انجام است.
وی گفت: همچنین ۱۱ پروژه تحقیقاتی دیگر نیز در فاز پیش بالینی و در مسیر توسعه قرار دارد که بر این اساس حدود ۵۰ درصد به میزان تولید فعلی رادیوداروها در کشور افزوده میشود و چند نوع رادیوداروی جدید نیز به سبد دارویی کشور اضافه خواهد شد.
اسلامی افزود: بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته امیدواریم با توسعه تولید رادیوداروها بهویژه در بخش تشخیصی، بتوانیم افزایش دقت و در زمینه درمانی، ارتقای اثربخشی را محقق سازیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی سادهترین دستاورد این سازمان که دارای مجوز سازمان غذا و دارو است را کیت غربالگری نوزادان عنوان کرد و گفت: این کیت میتواند ۵۶ بیماری متابولیک را شناسایی کند و از وزارت بهداشت میخواهیم تا غربالگری با استفاده از این کیتها انجام شود.
اسلامی افزود: این فرصت سبب میشود که یافتهها و دستاوردها اطلاع رسانی شود و برای مردم هم امیدآفرینی دارد و صورت مسالههای حوزه بهداشت و درمان دریافت میشود و محققان دستورکار جدید خود را پیدا میکنند و جریان تحقیق و توسعه فعال میماند.
وی گفت: خوشبختانه با الطاف الهی و همت همکاران، جریان بسیار فعالی در فرایند تحقیقات نتیجهگرا وجود دارد که در چرخه نوآوری این ظرفیت را دارد که بتواند فناوری را به راه حل پاسخگوی نیاز تبدیل کند. فرایند تبدیل ایده به محصول امروز در رشتههای گوناگون مرتبط با حوزه هستهای کاملا مشهود است.
وی با اشاره به مشتقات آب سنگین گفت: این موضوع تحول اساسی در حوزه دارویی ایجاد کرده و در تولید دارو بسیار اهمیت دارد. ما دارای این ظرفیت فاخر هستیم که به لحاظ خلوص و کیفیت و نقش آفرینی سهم قابل ملاحظهای در بازارهای جهانی دارد.
اسلامی افزود: نکته سوم مربوط به حوزه پلاسما است که علاوه بر کارایی این فناوری در حوزه کشاورزی و صنعت میتوان از پلاسماتراپی برای درمان سرطان و زخمهای بدخیم بهویژه دیابت، استفاده کرد.
وی درباره تاثیر برگزاری نمایشگاههای تخصصی در توسعه علم و دانش مورد نیاز در جامعه گفت: ذات اصلی برگزاری این رویدادها را نباید معطوف به نمایشگاه بودن دانست بلکه در این نمایشگاهها جلوهای از توانستن معرفی میشود، زیرا دانشمندان و محققان غیرتمندانه و باورمندانه پای نیاز کشور ایستادهاند.
اسلامی افزود: در مرز دانش حرکت کردن معنای وجود شرکتهای دانشبنیان است که با حمایتها و تدابیر مداوم مقام معظم رهبری و نقش آفرینی که معاونت علمی ریاست جمهوری داشته و نیز تلاشها و همکاریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و زیرمجموعههای آن، خوشبختانه شبکه دانشبنیان مسیر خود را پیدا کرده و با تداوم پشتیبانیهایی که صورت میگیرد شاهد بهبود و گسترش این شبکه خواهیم بود.