سفیر کوبا در تهران، جنایات رژیم صهیونیستی در غزه را نسل کشی دانست و تصریح کرد: اگر دولت آمریکا اراده کند میتواند این نسل کشی را متوقف کند، اما آنان در پی این کار نیستند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ آلبرتو گونزالس کاسالس در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: کاخ سفید نمیخواهد منافعش را در منطقه از دست بدهد و میخواهد اسرائیل را به همین شکل کنونی، حفظ کند.
متن کامل این گفتگو که در سفارتخانه کوبا در تهران انجام شد به این شرح است:
سفیر کوبا در تهران در پاسخ به این سئوال که از جایگاه سفیر یکی از کشورهای پیش قراول در مبارزات ضد سلطه در جهان، دیدگاه تان درباره جنایات رژیم صهیونیستی در غزه چیست؟
آلبرتو گونزالس کاسالس: آن چه را که بر سر مردم فلسطین میآید نمیشود با چیزی جز نسل کشی مقایسه کرد. نه فقط در حال حاضر، بلکه در هفتاد و پنج سال اخیر، تلاش صهیونیست ها، کشتار و نابود کردن مردم و سرزمین فلسطین بوده و هست. رهبر ما فیدل کاسترو در سال ۱۹۷۹ در سازمان ملل، این شکل از نسل کشی را محکوم کرد. کاسترو این را در آن زمان گفت که اقدامات و رفتارهای تجاوزگرانه اسرائیل علیه فلسطینیها را فقط میتوان با رفتار نسل کشی نازیها در جنگ جهانی دوم، مقایسه کرد. نگاه افکار عمومی درباره وضع کنونی در غزه هم این طور است؛ اینکه نسل کشی روی میدهد و باید متوقف شود.
سفیر کوبا در پاسخ این پرسش که نسل کشی در غزه در مقابل چشم نهادهای بین المللی روی میدهد. علت انفعال این نهاد چیست؟
آلبرتو گونزالس کاسالس : مایه تاسف اینجاست که وضع کنونی، فقط علیه فلسطین نیست و این رفتارها را در نهادهای بین المللی هم شاهد هستیم. مساله تاسف بار در این میان این جاست که شورای امنیت سازمان ملل به علت عملکرد فقط یک کشور نمیتواند به صورت مناسب به مسئولیتش عمل کند؛ بسیار روشن است که آن کشور، آمریکاست. آمریکاییها همیشه تلاش کرده اند هرگونه ابتکار را در این دست نهادهای بین المللی از بین ببرند تا بتوانند دیدگاههای شان را تحمیل کنند. برای این کار هم تسهیلات و امکانات بسیاری در اختیار دارند، ما باید چنین روند و شکلی را متوقف کنیم.
باید در نظر داشت که ما در حال دنبال کردن گروه هفتاد و هفت به اضافه چین هستیم. اگر چه در سازمان ملل، دیدگاه عمومی و غالب، محکومیت این دست رفتارهاست، زیرا نباید شاهد تحمیل دیدگاه آمریکا باشیم. تنها مسئولیتی که از بابت بی عملی سازمان ملل وجود دارد، متوجه دولت آمریکاست که جلوی هر گونه محکومیت اسرائیل را میگیرد.
سفیر کوبا در پاسخ این سئوال که با توجه به نقش مخرب آمریکا و شرکایش در وتوی قطعنامههای شورای امنیت برای برقراری آتش بس در غزه، ناکارآمدی نظام بین الملل، بیش از گذشته به اثبات رسیده. نظرتون درباره تغییر این ساختار چیست؟
آلبرتو گونزالس کاسالس: سالهاست که کشورهای زیادی درباره لزوم اصلاح در ساختار سازمان ملل صحبت به میان میآورند. در چنین مواردی هم باید گفت نیاز به اصلاح در سازمان ملل و به ویژه در شورای امنیت به چشم میخورد و کوبا پیشنهاد کرده است که شمار کشورهای دائم و غیردائم این شورا، افزایش یابد. همچنین شورای امنیت باید وضعیت دمکراتیک بیشتری داشته باشد. ما خواستار حذف حق وتو شده ایم. باید دیدگاهها به صورت مردمسالارانه دنبال شوند.
در عین حال، حق حضور و نمایندگی کشورهای جنوب نیز باید بیشتر شود، منظور کشورهای توسعه یافته نیست، زیرا اکثریت اعضای شورای امنیت نیز با همین کشورها هستند. کشورهای جنوب باید نمایندگی بیشتری داشته و گروههایی با عضویت دائم یا غیردائم را دارا باشند. در عین حال اگر کشورهای دارای حق وتو نخواهند که از حق وتوی خود چشم پوشی کنند، دست کم کشورهای دیگر نیز باید چنین حقی را در رای گیری برای قطعنامهها داشته باشند.
موضع کوبا، ایجاد اصلاحات در سازمان ملل است. البته شکی نیست که ما به سازمان ملل نیاز داریم که در صحنه بین الملل نقش آفرینی کند، اما باید اصلاحاتی صورت بگیرد؛ این شکل از عملکرد در وضعیتهای این چنینی قابل دوام نیست، زیرا کشورهایی مانند آمریکا یا دیگر کشورهای دارای حق وتو، هر گونه راه حل را برای حل و فصل و اقدام مناسب شورای امنیت ناکام میگذارند.
سفیر کوبا در پاسخ این پرسش که یکی از راهکارهای توقف جنایات در غزه، تحریم کالاهای رژیم صهیونیستی و قطع روابط با این رژیم است. این اقدام را چقدر موثر میدانید؟
آلبرتو گونزالس کاسالس: البته ما در کوبا روابط خود را با اسرائیل بیش از چهل سال پیش قطع کرده ایم؛ روابط ما با اسرائیل عادی نیست و حتی سفارتی هم در آنجا نداریم. همانطور که گفتم، رهبر ما فیدل کاسترو این تصمیم را گرفت و ما در همه صحنههای جهانی و در رسانهها از حقوق ملت فلسطین دفاع میکنیم. اسرائیل نمیخواهد به حقوق مردم فلسطین تن بدهد و این برای ما قابل قبول نبود به همین علت روابط مان را با اسرائیل قطع کردیم. اما درباره اقدام مشابه دیگر کشورها باید گفت که این تصمیم حاکمیتی هر کشور است که به طور مستقل در این باره تصمیم بگیرد. در عین حال باید در نظر گرفت که آنها نیز دریافته و قبول کرده اند که این وضع، قابل قبول نیست.
چیزی که اکنون شاهدش هستیم قابل قبول نیست، اینکه تعداد زیادی از مردم فسطین را به نام دفاع از خود میکشند. از این رو، باور ما این است که باید به این وضع واکنش نشان داد، آنها با حمایت آمریکا و برخی کشورهای دیگر به این جنایاتها ادامه میدهند. البته وقتی میگوییم کشورها، منظور، دولت هاست، زیرا همانطور که در سراسر دنیا میبینید شاهد اعتراضهای گسترده حتی در نیویورک، واشنگتن و شهرهای بسیاری در آمریکا و اروپا هستیم. برخی کشورهای اروپایی، حتی حق اعتراض به جنایتهای اسرائیل را از مردم شان سلب کرده اند با این حال، مدعی میشوند که خیلی مردمسالارند. برای همین، باید گفت این تصمیم حاکمیتی هر کشور است که به صورت مستقل درباره روابطش با اسرائیل تصمیم بگیرد، ولی در عین حال باید در نظر گرفت که آنها نیز دریافته و قبول کرده اند که این وضع، قابل قبول نیست.
سفیر کوبا در پاسخ این سئوال که باوجود ارتکاب رژیم صهیونیستی به هولناکترین جنایات جنگی درغزه، نهادهای قضایی و حقوق بشری جهان، اقدام بازدارندهای نمیکنند. تحلیلگران هشدار میدهند که بی کیفرماندن این جنایات، تهدید بزرگی علیه جامعه بشری است نظر شما درباره این هشدار چیست؟
آلبرتو گونزالس کاسالس: متاسفانه همانطور که گفتم، هفتاد و پنج سال است که آنها به دنبال نابودی فلسطین و مردمش هستند. نمونههای زیادی را میتوان از جنایتهای اسرائیل برشمرد. آنها در کمتر از یک هفته، نزدیک به سه هزار نفر را در صبرا و شتیلا قتل عام کردند. البته اینکه در چند روز انجام شد مطمئن نیستم، ولی افراد زیادی را کشتند و هیچ کشوری هم نتوانست از آنها انتقاد کند، زیرا از حمایت آمریکا و برخی کشورهای دیگر برخوردارند. این جنایت که مربوط به گذشته بود,، ولی اگر رویه همین باشد و تغییری در آن ایجاد نکنند، نتیجه این میشود که در نهایت دیگر کسی باوری به سازمان ملل یا نهادی بین المللی برای حل و فصل مسائل نخواهد داشت. پس باید با همدیگر متحد شویم، این اتحاد نه فقط در سراسر دنیا، بلکه به طور خاص باید به صورت منطقهای هم ایجاد شود. باید باهمدیگر برای متوقف کردن این جنایتها متحد شویم.
ما خواهان متوقف شدن جنگ و کشتار مردم فلسطین هستیم تا بتوان مذاکره و قطعنامههای شورای امنیت را اجرا کرد. اینکه بیش از بیست هزار فلسطینی را در کمتر از سه ماه بکشند، آن هم بدون اینکه مجازات و محکومیتی متوجه اسرائیل باشد، باورهای مردم را به کارآمدی نهادهای بین المللی تغییر میدهد و مایوس شان میکند.
سفیر کوبا در پاسخ این پرسش که آمریکاییها به طور مستقیم در جنایت علیه غیرنظامیان غزه نقش دارند و علاوه بر حضور مقامات عالی رتبه شان در اتاق جنگ رژیم صهیونیستی، پیشرفتهترین سلاحهای شون را در اختیار تل آویو قرار میدهند و همزمان، ادعا میکنند که به مقامات این رژیم توصیه کردند که مراقب غیرنظامیان باشند. تحلیل شما از این ریاکاری چیست؟
آلبرتو گونزالس کاسالس: این، دو رویی کامل، مبتنی بر معیارها و اخلاقیات دوگانه است. یک روز خواهان استقرار صلح در اوکراین میشوند و روز دیگر برای اسرائیل این حق را قائل میشوند که به کشتار ملت فلسطین ادامه دهد.
آن چه اکنون در غزه روی میدهد، نسل کشی است، حتی مطمئنم که اگر دولت آمریکا اراده کند میتواند این نسل کشی را متوقف کند، اما آنان در پی این کار نیستند، زیرا نمیخواهند منافع شان را در منطقه از دست بدهند و میخواهند اسرائیل را به همین شکل کنونی، حفظ کنند. با این حال، شکی نیست که اخلاقیات برای آنها گزینشی و دوگانه است. آنها درباره کوبا هم محاصره و تحریمها را به اجرا گذاشته اند چنان که تحریمها را برای ایران هم اعمال میکنند و در عین حال میگویند خواهان بهترینها برای مردمان این کشورها هستند؛ این به چه معنی است؟ دورویی! معیارهای دوگانه!
چطور میتوانند آرزوی بهترینها را برای مردم یک کشور داشته باشند و در عین حال جلوی رسیدن دارو، غذا یا اقلام دیگر را بگیرند؟ این رفتارها ناشی از نفاق است. ما این رفتارهای دوگانه را دیده ایم و برای ما عادی است؛ جامعه جهانی هم شاهد این نوع رفتارها از جانب آمریکاست.
سفیر کوبا در پاسخ این سئوال که سران آمریکا و کشورهای اروپایی در قبال جنگ روسیه و اوکراین با اتخاذ مواضع بسیار تند علیه مسکو، روسها را به نسل کشی متهم کردند و ظرفیتهای بین المللی را علیه روسیه به کار گرفتند، اما موضع شان در قبال نسل کشی در غزه، کاملا معکوس است. دیدگاه شما درباره اعمال استاندارد دوگانه درباره اوکراین و غزه چیست؟
آلبرتو گونزالس کاسالس: من نقش بسیار مهمی برای رسانهها قائلم البته رسانههای واقعی؛ مثل شما که در تلاش هستید که به واقعیات از منظر بین المللی دست یابید. شما میتوانید ببینید که در ابتدا، بسیاری از رسانههای بین المللی تلاش کردند که آن را نشان دهند، اما در یک لحظه متوقف شدند. حتی اعلام عمومی شد که وزیر خارجه آمریکا برای گفتگو و متوقف کردن الجزیره از نمایش جنایت در غزه؛ به قطر رفت، اما این اقدام برای جنگهای دیگر انجام نشد. همانطور که شما گفتید چنین اقداماتی درباره جنگ روسیه و اوکراین اتفاق نیفتاد. حتی هیچ کس در باره شرایط سودان در آفریقا یا چند کشور دیگر سخنی به میان نیاورد. آنها فقط به شیوهای که میخواهند حرف میزنند و نمیخواهند در این باره حرفی به میان بیاید. آنها شرایط این چنینی را به شیوههای مختلفی دستکاری میکنند و این همان اهمیت رسانه است.
آنها در برخی درگیریها به نحوی عمل میکنند و در درگیری و جنگهای دیگر به نحو دیگری. این بستگی به منافع دولتها دارد. به همین علت، لازم است که ما با تکرار حقایق، جامعه بین المللی را برای محکوم کردن علنی و نمایش آشکار بی رحمیها در هر جایی متحد کنیم. نه فقط درباره فلسطین بلکه درباره هر جایی از جهان باید این بی رحمیها را به نمایش گذاشت تا این فرایند را متوقف کنیم. موضع کوبا همواره متوقف کردن جنگ است. جنگ چیزی نیست که بخواهیم در آن پیش بیفتیم؛ که این، یعنی پیش افتادن در کشتن انسانها. لازم است در این باره، تصمیمهایی به شیوههای مختلف گرفته و آتش بس تحمیل شود تا زمینه واقعی برای پیشبرد شرایط مطلوب پیش بیاید.
سفیر کوبا در پاسخ این پرسش که سران آمریکا و برخی کشورهای اروپایی، جنایات تل آویو علیه غیرنظامیان فلسطینی را دفاع از خود و مشروع، تفسیر میکنند. این دیدگاه رو چقدر منطقی میدانید؟
آلبرتو گونزالس کاسالس: نمیتوان به نام دفاع از خود، دست به کشتن هزاران نفر زد. نمیتوان انسانها را کشت، مرتکب جنایت شد، خانهها را ویران و اموال مردم را نابود کرد و یک کشور و یک ملت را به نام دفاع از خود از بین برد. چنین اقدامی حتی در تاریخ هم پذیرفته شده نیست. حتی طبق قوانین بین المللی، نمیتوان چنین اقدام را پذیرفت. آنها حق انجام چنین اعمالی را ندارند، چون اگر این حرف را بزنیم پس حق دفاع مردم فلسطین از خود چه میشود؟
صهیونیستها طی ۷۵ سال، مردم فلسطین را کشته اند. اگر آنها این شرایط را در نظر بگیرند، اِعمال صلح غیرممکن میشود. تمام کودکانی که میبینیم، پدر و مادران شان با شرایط بسیار بدی میمیرند؛ در آینده، واکنش نشان خواهند داد، زیرا درون ذهن شان، احساس دارند و در وجودشان، نفرتی را شکل میدهند. البته این نفرت، منحصر به مردم فلسطین نیست بلکه در کشورهای عرب منطقه و در سطح بین المللی درحال شکل گیری است، چون مردم در جهان شاهد این جنایات هستند؛ بنابراین نمیتوان گفت این مقابله با تروریسم است؛ از نظر من، این فاحشگی جنگ است، چون آمریکا به نام تروریسم، جنگهای زیادی در عراق، افغانستان و سوریه به راه انداخته است. به شیوههای زیادی این کار را کرده اند و حالا هم به نام مبارزه با تروریسم؛ اما چه کسی مرتکب تروریسم میشود؟ اسرائیل.
اسرائیل، تروریسم دولتی یا تروریسمی ناشی از یک دولت است؛ آنها ترور و وحشت ایجاد میکنند. آنها در این مردم نفرت میکارند؛ بنابراین نمیتوان در این زمینه گفت دفاع از خود است و این چیزی نیست که حق انجام آن را داشته باشند. نمیتوان مردم را به نام مبارزه با تروریسم و دفاع از خود کشت. مردم بی گناه و معصوم که بسیاری از آنها کودک اند، کشته میشوند. به هیچ وجه نمیتوان کشته شدن نزدیک به ۲۵ هزار نفر را در کمتر از سه ماه به نام مبارزه با تروریسم؛ پذیرفت.
سفیر کوبا در پاسخ این سئوال که با توجه به ناکامی ارتش رژیم صهیونیستی برای تسخیر غزه و نابودی حماس پس از حدود صد روز جنایت تمام عیار، پیش بینی شما از فرجام جنگ نابرابر تل آویو علیه غزه چیست؟
آلبرتو گونزالس کاسالس: پاسخ به این پرسش در حال حاضر دشوار است. دو طرف مواضع سختی دارند. به ویژه از جانب اسرائیل. پیش از این هم گفتم که آنها تردیدی ندارند که میخواهند فلسطین را نابود کنند. مساله، حماس نیست، آنها میخواهند فلسطین را نابود کنند. آنها میخواهند جمعیت فلسطین را به منطقه دیگری انتقال دهند. آنها را مجبور میکنند تا به سوی مرز مصر بروند. بنابراین پذیرش این مساله بسیار دشوار است. باز هم تکرار میکنم لازم است که همه ما برای تغییر واقعیت حال حاضر با هم متحد شویم. ما نمیتوانیم آمریکا و اتحادیه اروپا را رها کنیم تا به راه حلی در این زمینه دست پیدا کنند. ما باید آنها را در راه حل گسترده تری قرار دهیم لازم است تا آنها را در موضع واقعی در برابر سازمان ملل و دیگر سازمانهای جهانی قرار دهیم و برای این هدف نیاز است که همکاری کنیم.
به تازگی، دولت ایران خواستار نشستی با محوریت موضوع فلسطین شد و نمایندگان بسیاری از کشورها به تهران آمدند و در این زمینه گفتگو کردند. فلسطینیها نیازی ندارند که کشورهای اروپایی، آمریکا و برخی کشورهای دیگر را در این زمینه به حساب بیاورند. حتی در داخل اتحادیه اروپا هم با راه حلهای ارائه شده، مخالفتهایی وجود دارد. تنها راه موجود، توقف جنگ است. توقف جنگ، توقف تجاوز و توقف کشتار مردم.
در حال حاضر، این تنها راه حل است و لازم است که ما به شیوه مناسب و دموکراتیکی کمک کنیم که فلسطین حقوقش را در مرزهای سرزمینی اش به دست بیاورد. راه حل دیگری برای این مساله وجود ندارد و بدون این راه حل، هیچ صلحی وجود نخواهد داشت.
سفیر کوبا در پاسخ این پرسش که بنابر اشتراکات فراوان ایران و کوبا؛ به ویژه سوابق درخشان دو طرف درمبارزه با استکبار از یکسو و گرایش کشورهای مستقل جهان به سیاست ها، ادبیات انقلابی و عملکرد ضداستکباری تهران - هاوانا از سوی دیگر، تعامل دو کشور را در زمینه سازی برای عبور از یکجانبه گرایی و تسریع در ایجاد نظم نوین جهانی، چقدر موثر میدانید؟
آلبرتو گونزالس کاسالس: ایران و کوبا مواضع مشترکی به ویژه در زمینه چند جانبه گرایی دارند و یکی از این مواضع مشترک در زمینه مقابله با یک جانبه گرایی است. لازم است در این زمینه مبارزه کنیم. آنها باید دیدگاههای دیگر کشورهای جهان را هم در نظر بگیرند. نخست آن که هیچ کشوری نمیتواند نقش پلیس جهان را داشته باشد. این نظر همه ماست. این یک دیدگاه دموکراتیک است.
دوم آن که لازم است در این راه، مبارزه کنیم. کوبا از موضع خود در سازمان ملل برای دفاع از حقوق فلسطینیان استفاده میکند. کوبا نه فقط برای دفاع از حقوق فلسطینیها بلکه برای به دست آوردن شرایط خوب و حقوق همه مردم دنیا مبازره میکند. در حال حاضر کوبا، ریاست دورهای کشورهای گروه ۷۷ + چین را برعهده دارد و تلاشها و اقدامات جدی در این گروه برای دستیابی به توافقی برای محکومیت جنگ غزه انجام دادیم. به تازگی هم رئیس جمهور کوبا سفری به ایران داشت. ما تمایل داریم تا با هم، رو به جلو گام برداریم و در کنار هم علیه شرایط موجود در فلسطین مبارزه کنیم.
سفیر کوبا در پاسخ این سئوال که رهبر معظم انقلاب اخیرا در دیدار اخیر رئیس جمهور کوبا تاکید کردند که از ظرفیتهای مشترک تهران، هاوانا و دیگر کشورهای مستقل جهان که درقبال زورگوییهای آمریکا و غربیها، موضع یکسانی دارند استفاده شود. با توجه به فوریت اقدام برای جلوگیری از ادامه نسل کشی در غزه، تشکیل این ائتلاف را تا چه حد، قابل دسترس میدنید؟
آلبرتو گونزالس کاسالس: بله، هیاتهای دو کشور در این زمینه گفتگو کردند و به توافق رسیدند. پیشنهادی از جانب ایران مطرح شد و توافق کردیم که بخشی از این ائتلاف باشیم. منظورم گروهی است که علیه این وضع، مبارزه و تلاش کند تا پیش از همه با کشته شدن و نابودی مردم فلسطین مقابله کند؛ این بهترین راه است. همانطور که جناب آقای ابراهیم رئیسی، گفتند این بهترین روش برای همکاری است ما باید با هم متحد شویم و مواضعمان همسو باشد، اما باید اقدامات بیشتری در این زمینه انجام دهیم. این اقدامات نباید فقط منحصر به محکوم کردن باشد، چون همه میدانند که در حال حاضر چه اتفاقهایی میافتد بلکه باید گامهایی برداشته و برای جلوگیری از این شرایط، اقدام شود.
بار دیگر تکرار میکنم که لازم است که از اقدامات مشترک به ویژه اقدامات کشورهای منطقه حمایت کنیم، این مساله، حائز اهمیت است. رئیس جمهور ما و هیاتی که خدمت رهبر معظم رسید نشست بسیار خوبی با ایشان داشتند و ما بسیار مفتخر و خوشحال شدیم و این دیدار، بسیار پر بار بود. در این زمینه گفتگو کردیم و ما از اینجا از طریق تریبون صدا و سیما بهترینها را برای رهبر معظم آرزو میکنیم.