مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان مالیات گفت: سازمان امور مالیاتی کشور امسال بالغ بر ۴ هزار میلیارد تومان اظهارنامه مالیاتی از هنرمندان دریافت کرده است.
مستوفی: علاوه بر آن چهار میلیون مؤدی مالیاتی را باز هم با توجه به اطلاعاتی که در پایگاه اطلاعاتی مان وجود دارد مالیات مقطوع را برای آنها تعیین کردیم، به آنها اعلام کردیم و با توجه به این که این عزیزان اعداد و ارقامی که ما برای آنها ابراز و اعلام کرده بودیم بدون هیچ شک و شبههای پذیرفته بودند. این مالیات مقطوع مورد پذیرش شان قرار گرفت. ناظر بر این که بالغ بر دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از این چهار میلیون نفر با توجه به همین فایلهای اطلاعاتی و میزان معافیت قانونی، مالیات آنها صفر شده، بنابراین ما اصلاً وقت نمیگذاریم برای آن ۳۰ هزار نفری که شما تأکید فرمودید، قطعاً پایگاههای اطلاعاتی ما با توجه به اطلاعاتی که از طریق بانک مرکزی و سایر مراجع اطلاع رسانی در جریان ماده ۱۶۹ و ۱۶۹ مکرر در اختیار سازمان قرار میگیرد، یک بخشی از مؤدیان را، اما مشروط، مشروط بر این که حتماً اظهارنامه مالیاتی خود را در موارد مقرر و قانونی تسلیم کنند، حتماً بدون رسیدگی ابراز آنها را مورد پذیرش خودمان قرار میدهیم.
علی اکبری: آقای مستوفی من سؤالم اینجاست که با توجه به صحبتهایی که آقای سبحانیان در جلسهای که خدمتشان بودیم با هنرمندان، الآن چه اجباری از کدام قسمت است؟ یعنی وقتی ریاست سازمان موافق این بخشودگی است، برنامه و بودجه موافق است، مجلس هنوز آن ماده بند ۹ ماده ۱۳۹ سر جای خود هست، الآن این امکانی که به شما داده شده که بررسی کنید و مالیات بگیرید، این طبق کدام مصوبه مجلس است؟
مستوفی: لطف بفرمایید بند قاف تبصره شش قانون بودجه سال ۱۴۰۰، بند عین تبصره شش قانون بودجه ۱۴۰۱ و بند نون تبصره شش قانون بودجه سال ۱۴۰۲ را مطالعه بفرمایید، قطعاً با روندی که در این سه قانونی که عرض کردم وجود دارد، این مجوز به سازمان داده شده است.
علی اکبری: یعنی ابطال است آن بند ۹؟
مستوفی: دقیقاً، خواهش میکنم حتماً مطالعه بفرمایید این سه بند قانونی که تأکید کردم. ضمن این که ماده ۱۴۶ مکرر قانون هم لازم است حتماً مطالعه شود که آن جا تأکید میکند بر تسلیم اظهارنامه، دفاتر و اسناد و مدارک، حسب مورد، هر کسی که بر اساس گروه بندیهایی که برای مؤدیان تعیین شده، مکلف است هر کدام از این موارد را، همه که مکلف به تسلیم اظهارنامه هستند، اما یک بخشی فقط باید دفتر بدهند، یک بخشی اسناد و مدارک که اگر آنها را ندهند از شمول معافیت خارج خواهند شد.
سؤال: آقای علی اکبری نکتهای ندارید؟ یعنی الآن با همه این تفاسیر دیگر مخالفتی ندارید؟
علی اکبری: من که مخالف هستم، من اصلاً از قبل گفتم این بند بحث بخشودگی هنرمندان باید برای آن طیفی باشد که اکثریت جامعه هنری کشور الآن در بیکاری هستند، یعنی من خود به عنوان کسی که شاهدم در صندوق اعتباری هنر روزانه ۵۰ تا صد نفر هنرمند مراجعه میکنند برای ۱۰ میلیون تومان وام، ۲۰ میلیون تومان وام، من به نظرم میآید که همچنان ما باید بر بحث بخشودگی مالیات پافشاری کنیم. حالا درست است دوستان در سازمان مالیاتی؛ آقای مستوفی بندهایی را گفتند که باید بروم مطالعه کنم، ولی آن چه که ما پیگیرش بودیم و در دولتهای قبل انجام شد، بخشودگی کامل بود، طبق مصوبه مجلس.
سؤال: بندها را آقای مستوفی میشود بفرمایید.
مستوفی: بله، در بند قاف تبصره شش قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کلیه فعالین هنری را که از معافیت بند لام ماده ۱۳۹ استفاده میکنند صرفاً تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان درآمد سالانه معاف میکند. در سال ۱۴۰۱ که بند عین است و برای این معافیت را یک سقفی تعیین میکند، برای بازیگران و کسانی که اجرای صحنه کنسرت دارند و تهیه کنندگان آثار موسیقایی را تا سقف ۲۶۰ میلیون تومان از معافیت مالیاتی به آنها تعلق میگیرد و مازاد بر آن مشمول مالیات هستند.
سؤال: ۲۶۰ میلیون تومان یعنی اگر در سال سود کنند؛ معاف هستند؟
مستوفی: دقیقاً.
سؤال: ۲۶۰ میلیون یعنی مثلاً چقدر حدوداً در ماه؟
مستوفی: ۲۱ تا ۲۲ میلیون تومان.
سؤال: برای کارگر و کارمند چقدر است؟
مستوفی: ۱۰ میلیون تومان. تا ۱۲۰ میلیون تومان در سال ۱۴۰۲، در سال ۱۴۰۱ این عدد نزدیک به هفت میلیون تومان بود.
سؤال: ولی آن ۲۰۰ میلیون تومان که میگویید میشود تقریباً ۲۰ میلیون تومان؛ و در قانون بودجه ۱۴۰۲ هم کلیه اشخاصی که در بخش هنری فعالیت میکنند تا سقف ۴۸۰ میلیون تومان از معافیت مالیاتی میتوانند استفاده کنند. چهار برابر معافیت حقوق بگیران.
سؤال: یعنی یک کارمندی مثلاً الآن چقدر حقوق بگیرد اشاره کردید ۴۸۰ تومان معافیت مالیاتی داشته باشد، یعنی باید ماهانه چقدر شود؟
مستوفی: ۳۵ درصد مازاد ۱۲۵ میلیون تومان را آن کارگر یا آن حقوق بگیرد باید مالیات پرداخت کند.
سؤال: کارگر ۵۰ میلیون حقوقی داریم؟
مستوفی: من عرض کردم میگویم تا آن سقف اگر داشته باشیم؛ ۳۵ درصد، حالا تا سقفهای متعدد مثلاً تا ۱۶۴ میلیون درآمد در سال، این عدد ۱۰ درصد است.
سؤال: پس یعنی اگر یک کارگر یا کارمندی فرض بگیریم داشته باشیم که حقوق سالانه اش بشود ۴۶۰ تومان باید ۳۵ درصدش را مالیات بدهد، درست است؟
مستوفی: بعد از کسر ۱۲۰ میلیون تومان.
سؤال: برای هنرمندان چطور است؟
مستوفی: تا ۴۸۰ میلیون تومان معاف، بعد از آن میرود به نرخ ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم؛ ۱۵، ۲۰ و ۲۵ درصد.
سؤال: تازه پس از آن میشود ۱۵، ۲۰ و ۲۵ درصد؟ آقای علی اکبری بفرمایید.
علی اکبری: من بحثی که دارم این است که ما سینما یا تئاترمان هنوز به جنبه صنعتی شدن نرسیدیم، یک موقع است که شما با یک صنعت مواجه هستید، ما در بیانات مان میگوییم صنعت سینما، ولی واقعاً معنای صنعت یعنی این که ما سوددهی داشته باشیم، آورده مان بالا باشد. کل بودجه سینمای کشور که پارسال در اختیار سازمان سینمایی قرار گرفته؛ رقمش حدود ۴۲۰ میلیارد تومان کلاً، یعنی کل پول؛ ۴۲۰ میلیارد تومان بود. با این ۴۲۰ میلیارد تومان باید پروژههای فاخر بسازند، باید فیلم سازی کنند، سالن سینما بسازند، زیرساختها را درست کنند. این رقم در مقایسه با رقم جاهایی که ما میشنویم؛ ۱۰ همت، ۱۰۰ همت، ۵۰۰ همت؛ اصلاً رقم ما به نیم همت هم نمیرسد؛ کل موجودی را میگویم. حالا این رقم آیا واقعاً بابت آن باید یک بررسی شود، من با اظهارنامه دادن خیلی موافقم، وظیفه هر ایرانی است که اظهارنامه دهد، آنهایی که دفتر دارند، دفاتر تمام شده بدهند، من با این مشکلی ندارم؛ این جزو شروط قانون است، ولی با این که مالیات بگیریم، اصل ببینیم رقم شاید در نهایت رقمی که دوستان خواهند گرفت از مالیات؛ از بخش سینما به ۱۰۰ میلیارد تومان هم نرسد، این رقم واقعاً رقمی نیست که الآن بیاییم فشار بگذاریم روی روح و روان هنرمندان مان. ما بحث هنری داریم، بحث عزیزان ما در معدن، ذوب آهن و جاهایی که فعال هستند، ما به آنها احترام میگذاریم و احترام قائلیم، ولی هنرمندان خیلی لطیف هستند، خیلی حساس هستند، یک چیز کوچک، یک اظهارنامه کوچک، یک دعوتنامه میرود درب خانه شان یا اس ام اس برای آنها میرود، نگران میشوند، این نگرانی بر میگردد به دوربین، به مخاطب تأثیر منفی میدهد. ما باید با این هنرمندان مان طوری برخورد کنیم که اینها وقتی یک اثر هنری تولید میکنند، این اثر هنری به دل بنشیند، با مخاطب همراهی کند، این یک آرامش نیاز دارد.
مستوفی: به هر حال قطعاً اگر ما بتوانیم به موجب قانون همان کارگر عزیزی که مثال زدم و آقای علی اکبری بر آن تأکید کردند بتوانیم تا همان سقفی که هنرمندانی که با روح لطیف خودشان ما را مستفیض میکنند از برنامههایی که مشاهده میکنیم از آنها معاف کنیم، حتماً آن عزیز ما هم خوشحال میشود، لبش خندان میشود، چهار کیسه میوه بالاتر و بیشتری را میتواند به خانه خود ببرد، اما آن وقت ما میمانیم و هزینههای جاری کشور؛ بهداشت، امنیت، دفاع و جاده و غیره. به هر حال هنرمند برای این که برود سر کار خود نیاز به آسفالت دارد، از جاده خاکی نمیخواهد برود، اگر مریض شد نیاز به پزشک دارد، نیاز است ما دانشگاههای علوم پزشکی مان، پزشک برای ما تربیت کند. همه اینها از مسیر مالیات تأمین میشود. مطمئن باشید درآمد مالیاتی کشور صرفاً و صرفاً خرج هزینههای جاری کشور از این امور میشود.
سؤال: آقای مستوفی میانگین درآمدی برخی هنرمندان را دارید بفرمایید آماری چیزی مثل آن حاشیهها که فرمودید؟
مستوفی: چون آمار دقیق نیست، اجازه بفرمایید من آماری ندهم که فردا بخواهیم پاسخگو باشیم نسبت به این موضوع.
سؤال: پس مثل مؤسسههای فرهنگی و هنری مثلاً دو سه تا را مثال زدید که...
مستوفی: در مجموع؛ افرادی که بند لام ماده ۱۳۹ را اظهارنامه به ما دادند؛ این که حالا ما برای عملکرد سال ۱۴۰۱ یک بخشی از مسیر پایگاههای اطلاعاتی مان شناسایی میکنیم، بعداً نسبت به رسیدگی اقدام میکنیم، عرض کردم چهار هزار میلیارد تومان افرادی هستند که از بند لام ماده ۱۳۹ سود ابراز کردند.
سؤال: در آن مثلاً تهیه کننده موسیقی هست؟ فقط ناشرها نبودند.
مستوفی: اگر اظهارنامه داده باشد داخل این است و عدد معافیت مالیاتی نزدیک ۹۰۶ میلیارد تومانی را از این چهارهزار میلیارد تومان این عزیزان در اظهارنامه هایشان ابراز کردند، اما تأکید میکنم یک بخشی از این عزیزان را ما به واسطه پایگاههای اطلاعاتی بعداً شناسایی میکنیم در طول رسیدگی فرایند عملکرد سال ۱۴۰۱ که آمار نهایی در خرداد ماه ۱۴۰۳ ان شاء الله تهیه میشود.
سؤال: آقای حسینی نیک شما یک نکته داشتید.
حسینی نیک: بله آقای مستوفی فرمودند چهار هزار میلیارد من تعجب کردم، مخصوص ناشران نیست.
سوال : نه برای همه است.
حسینی نیک: مخصوص همه است و ناشران به این حجم قاعدتاً نمیتواند باشد.
سؤال: چقدر شما میدانید میانگین؟
حسینی نیک: نمیدانم واقعاً، ولیکن یک وقتی که در وزارت ارشاد ارزیابی شده بود، فکر میکنم اندازه یک پالایشگاه؛ کل درآمد کتاب، از حوزه کتاب، از ناشران و کتاب فروش ها؛ اندازه درآمد یک پالایشگاه است. حالا هم من نسبتش را.
مستوفی: عددش را اگر عدد پالایشگاه باشد عددش خیلی بالاتر است.
حسینی نیک: نه، به اندازه چهارهزار میلیارد تومان سودی که شما میگویید، اندازه یک پالایشگاه سود قاعدتاً همین طور است، درآمد که نه، درآمد خیلی بیشتر است.
سؤال: شما هم مثل آقای علی اکبری این را بپرسم که موافقید اگر ناشری درآمد واقعاً خوبی داشت، به قول آقای مستوفی، سود خوبی داشت، بخشی از آن را مالیات دهد یا نه فکر میکنید کلاً حوزه نشر باید معاف باشد؟
حسینی نیک: حوزه کتاب مربوط به ناشران که نیست، حوزه کتاب؛ حوزه علم و دانش است. کتاب مهمترین حامل علم و دانش است در همه دنیا؛ بنابراین کتاب هم که میگوییم یعنی پدیدآورنده، مترجم، هنرمند که خلق میکند کتاب را و ناشر آن و کتاب فروش که الآن کتاب فروشها هم مشمول بند لام ماده ۱۳۹ نیستند. به نظرم کتاب فروشان بایستی باشند.
سؤال: یک مثال اگر بخواهیم یک مقدار ذهنمان درگیر کنیم، چون دنیا را مثال زدید، خود آلمان را مثال زدید، فرمودید نصف سایر مشاغل دیگر است. پس یعنی اندازه نصف آنها مالیات میدهند. میتوانید به تفکیک به ما بگویید از یک کتابی که فرضاً یک فروش خوبی داشته باشد یا یک فروش متوسطی داشته باشد، سود هر کدام از اجزا چقدر است؟ مثلاً نویسندهای که به آن اشاره کردید یا مترجم، ناشر خودش چقدر؟
حسینی نیک: خدمت آقای مستوفی هم قبل از برنامه عرض کردم که یک کتابی که یک مؤلفی تألیف میکند شما اگر حساب کنید قیمت یک کتاب ضرب در تیراژ آن کنید و مثلاً ۱۰ درصد آن را حق تألیف بگیرید. ببینید اصلاً آن پدید آورنده درآمدش چقدر خواهد بود از ناحیه این کتاب؟ خیلی کم است شاید دو میلیون تا سه میلیون تومان؛ برای یک پدیدآورنده، برای یک چاپ. دو تا سه میلیون تومان حق مؤلف و ناشرش هم یک مؤلف ۱۰ درصد است، ناشر هم بین ۲۰ تا ۳۰ درصد تقریباً درآمد از یک قیمت کتاب دارند. کتاب فروشها هم همین نسبت است تقریباً.
سؤال: نسبتشان چقدر است؟
حسینی نیک: همان حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد کتابفروشها سود دارند.
سؤال: یعنی مثلاً این طور که شما حساب کردید، دو تومان مؤلف بردارد، چهار تومان ناشر، چهار تومان هم مغازه.
حسینی نیک: قیمت کتاب هر چه هست ۳۰ درصد آن برای تولید آن است، ۳۰ درصد برای تخفیف توزیع و کتابفروشی و پخش است و ۳۰ درصد آن هم برای مؤلف و ناشر که مؤلف معمولاً ۱۰ و ناشر هم ۲۰ است. این به چه دلیل معتقدم که حوزه کتاب بایستی کاملاً صفر باشد آن درصد مالیاتی شان، به چه دلیل؟ به خاطر این که حوزه کتاب و علم و دانش ارتباط مستقیم با توسعه کشور دارد و این دولتها همه حمایت میکنند از این حوزه. این که فکر کنیم ناشران درآمدشان کم است و یک درآمدی دارند پس بایست مالیات هم بدهند، نه، درآمد دارند، مالیات هم که معاف میشوند دولت از باب صدقه اینها را معاف نمیکند که، از این باب معاف میکند که ناشران توان فعالیت بیشتری داشته باشند، در این شغلشان بمانند، خارج نشوند، شما اگر الآن حالا کتابفروشان را به شما بگویم شما اگر شهرهای کوچک تشریف ببرید شاید اگر در خیابان بروید؛ ۱۰ خیابان بروید یک کتابفروشی نبینید، ولی شاید صد تا سوپرمارکتی ببینید، پنچری ببینید، تعویض روغن ببینید، ولی یک کتابفروش نمیبینید برای این که اقتصادی نیست؛ بنابراین در حوزه کتاب این نیست که ناشران فعالی وجود ندارند، درآمد هم نیست نخیر هست و درآمد هم هست. جمع ناشران که در کشور مجوز گرفتند؛ حدود ۲۰ هزارند که من پیشنهادم به دولت که سازمان مالیاتی و وزارت ارشاد است این است که ناشران را و شغلهایی مانند ناشران و کتابفروشان را ساماندهی کنند که وقتی ۲۰ هزار مجوز دادند فقط دو هزار تا اسمی از آنها است، ۱۸ هزار تا نیست. این را بایستی وزارت ارشاد ساماندهی کند و از سر سفره معافیت مالیاتی بردارد از آن جا، یعنی نشر کشور دو هزار ناشر هستند که در سال یک کتاب، دو کتاب منتشر میکنند.
سؤال: میانگین درآمدشان را هم میتوانید به ما بگویید. یک کتاب برای یک ناشر چقدر آورده دارد؟
حسینی نیک: خیلی کم.
سؤال: مثلاً آقای حسینی نیک خیلی کمش؛ دو میلیارد و ۵۰ میلیون در ماه.
حسینی نیک: خیلی کمتر از اینهاست، ناشران بزرگ فرق میکند. یک ناشر متوسط شاید در ماه به طور متوسط بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان درآمد داشته باشد. درآمد، نه سود.
سؤال: چقدر میشود؟
حسینی نیک: عرض کردم حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد سود ناشرهاست.
مستوفی: توضیحات را فرمودند. من یک بار دیگر تأکید میکنم ما مالیات را بر سود میگیریم، بنابراین اگر سودی نباشد مالیاتی هم مطالبه نمیشود. اما بهتر است مثل همه کشورهایی که جنابعالی هم مثال زدید ما برویم سراغ اعتباربخشی به عزیزانی که در این حوزهها فعالیت میکنند. در همه جای کشورهای توسعه یافته اگر مطالعات علمی و پژوهشی را داشته باشید که قطعاً هم دارید، مالیات را میگیرند، اما به صورت کاملاً هدفمند در حوزههای خاصی که مورد نظرشان است این را تزریق میکنند. در همان کشور آلمانی که فرمودید هزینههای بهداشت کاملاً به صورت مجانی اعطا میشود.
سؤال: یعنی مثلاً میشود به کتابهای خاصی مالیات پرداخت...
مستوفی: قطعاً به ناشران خاصی که در حوزههای خاصی که مورد نیاز کشور است، باعث تقویت افکار در بحث جوانی جمعیت ما، بحث گسترش فرهنگ و اشاعه فرهنگ است. حتی در حوزه سینما.
سؤال: طبیعتاً، چون مثلاً درآمد یک بازیگر با درآمد یک صدابردار، تدوینگر یا تصویربردار و فیلمبردار برابری نمیکند.
مستوفی: بنابراین اجازه دهید همه بیایند در هزینههای اجتماعی خودشان مشارکت کنند، دولت بتواند از این منابع مالی که از محل درآمدهای پاک مالیاتی در اختیارش قرار میگیرد برنامه ریزی کند برای اعتباردهی به فعالیتهایی که میخواهد در آن مسیر ریل گذاری خود را برای توسعه اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و بیمه همگانی استفاده کند.
سؤال: الآن از نظر شما ناشران با این درآمد میانگینی که آقای حسینی نیک به آن اشاره کردند باید مالیات بدهند یا ندهند؟
مستوفی: تأکید میکنم همان طور که یک کارگر ۱۰ میلیون تومان میگیرد، مازاد بر آن را باید مالیات بدهد، اگر میخواهیم اصل عدالت مالیاتی را رعایت کنیم باز هم تأکید میکنم سقف معیشتی معافیت اگر بالا برود همه راضی میشوند و این لازم است که اتفاق بیفتد. یعنی با توجه به این که ما نیاز است ببینیم امروز برای یک زندگی روزمره گذرانی چقدر یک فرد نیاز دارد که درآمد داشته باشد تا فقط زندگی اش را بگذراند، حالا بیاییم بر مبنای این، معافیت معیشتی را تعیین کنیم. بر مبنای معافیت معیشتی تعیین شده، حالا همه آحاد جامعه برای عدالت مالیاتی، مازاد بر آن معافیت اجتماعی خودشان را پرداخت مالیات داشته باشند. این حتماً با عدالت مالیاتی همراه است و همه عزیزان از این مسأله استقبال هم خواهند کرد.
حسینی نیک: قانون مالیاتهای مستقیم مشغول به اصلاح آن در دولت هستند که مجلس اصلاح شود. اصلاحی که انجام دادند خیلی جالب است، پیشنهادی که امروز هم از سازمان مالیاتی گرفتم آن لایحهای که آماده شده است، برای بخش بند لام ماده ۱۳۹ که همین ناشران هم مشمول میشوند. گفتند که درآمد نه سود. درآمد در سال ۵۰ میلیون تومان معاف است، این به گونهای وهن است، اصلاً معاف نکنید، وقتی میگویید ۵۰ میلیون تومان یعنی یک کارگر میشود ۱۲۰ میلیون تومان؛ ۱۰ تومانی که شما فرمودید، آن وقت شما ۵۰ میلیون تومان درآمد، من فکر کردم ۵۰۰ میلیون است، اشتباه تایپی است. امروز صبح از اداره قوانین سازمان مالیاتی استعلام کردم، فرمودند نه همین ۵۰ میلیون تومان است.
مستوفی: آن درآمد را هم استعلام فرمودید؟
مستوفی: داخل قانون درآمدمان را تحت عنوان درآمد مشمول مالیات تعریف میشود که میشود همان سود، یعنی چیزی که معافیت کسر شده، مازاد بر آن مشمول مالیات است. ۵۰ میلیون تومان قاعدتاً من بعید میدانم که در قانون با این رویکرد فروش. در قانون اگر مطالعه بفرمایید درآمد در جاهای مختلفی که پیش بینی شده، مبنا؛ درآمد مشمول مالیات است.
سؤال: یعنی اگر یک ناشری در سال بیشتر از ۵۰ میلیون تومان سود کرد باید مازاد آن را به درصدهای مختلف.
مستوفی: ان شاء الله هر وقت قانون تصویب شد روی عددش میتوانیم صحبت کنیم.
سؤال: آقای علی اکبری جمع بندی شما را داشته باشیم.
علی اکبری: من اول یک توضیح دهم، این بحث صفر را ما در جلسه آقای سبحانیان هم داشتیم، مطرح شد. این یک عدد صفر افتاده از آن، ۵۰۰ میلیون تومان است و ۵۰ میلیون تومان نیست. آن که من گفتم در واقع ۵۰ میلیون تومان، این است که هنرمندان ما ماهی ۵۰ میلیون تومان میگیرند، نه واقعاً من کارگردان نامبر وان و شماره یک سینمای ایران را اسم بردم که ایشان ماهی ۵۰ تومان، ما ۹۰ درصد اعضایمان اصلاً درآمدی ندارند، از همه بدتر که این را من خواهش میکنم از آقای مستوفی برای این هم یک راهکاری پیدا کنید، شما مالیات میگیرید...
سؤال: ۹۰ درصد کارگردانها را میفرمایید؟
علی اکبری: کلاً ۹۰ درصد جامعه سینمایی کشور اصلاً بیکار است، کار نمیکنند، یعنی آماری که به ما دادند مثلاً صنف کارگردان ۴۴۰ نفر، صنف کارگردانی، آمار؛ ۴۴۰ نفر عضو دارد، ۴۰ نفرشان پارسال کار کردند. چهارصد تا کار نکردند. اینها هر چهار سال، پنج سال؛ یکی. یک نکته خیلی مهم؛ خواهش میکنم برای این یک راهکار پیدا کنید. اصلاً شما مالیات را بگیرید، الآن من فعالیت و کار میکنم، سرپا هستم، مالیات را میدهم به روی چشمم، اما وقتی بازنشست میشوم آقای مستوفی این حق است که یک هنرمند نامبر وان این مملکت که صاحب سبک است، ماهی شش میلیون تومان بازنشستگی بگیرد؟ خودتان میگویید کارگر ۱۰ میلیون، یک کارگردان، درجه یک هنری دارد، دکترای این رشته را افتخاری اش را دارد، تحصیلات آکادمی اش فوق لیسانس است، ماهی شش میلیون بازنشستگی میدهید، اگر بحث عدالت است باید همه طوره عدالت باشد. یعنی ما در بحث بازنشستگی هوای هنرمندان مان را داشته باشیم، آنها هم زمانی که فعال هستند هوای دولت را داشته باشند، هوای اقشار مختلف مردم را داشته باشند. این را من خواهش میکنم برایش راهکاری پیدا کنیم، ضمن این که من همچنان مخالف هستم و موافقم که عطف آن جلسه با آقای سبحانیان و آقای منظور، بحث مالیاتی را از بخش هنر واقعاً حذف کنیم و بگذاریم ما شاهد رشد و نمو فعالیتهای هنری خوب باشیم.
سؤال: آقای مستوفی جمع بندی شما؟
مستوفی: اولاً من تشکر میکنم بابت برگزاری این برنامه و آشنا شدن مردم به تکالیفی که برای سازمان امور مالیاتی در این حوزه تعیین شده است. حتماً نکتهای که آقای علی اکبری فرمودند با توجه به قوانین سازمان بیمه تأمین اجتماعی باید بررسی شود.
سؤال: بحث مان امروز مالیات است.
مستوفی: دقیقاً ما درحوزه مالیاتی حتماً هر گونه کمکی که بتوانیم کنیم ناظر بر اجرای عدالت مالیاتی حتماً فروگذار نخواهیم کرد در رابطه با این موضوع و تأکید میکنم که آماده این هستیم که شنونده نکاتی باشیم همان طور که عزیزمان هم فرمودند جلساتی را با عزیزان هنرمندمان برگزار کردیم که بتوانیم از همه ضوابط قانونی استفاده کنیم تا ان شاء الله با یک سیستم مناسب و یک اطلاع رسانی مناسب عزیزانی که مشمول مالیات نمیشوند مثل همان ۴۰۰ نفری که برادرمان فرمودند فعالیت ندارند، از حیطه پرداخت مالیات خارج شوند. اما آن ۴۰ نفر که واقعاً درآمد دارند نسبت به پرداخت مالیات واقعی خود اقدام کنند.