مرحله دوم جنگ برای رژیم صهیونیستی هیچ دستاوردی نداشت در حالیکه با ورود یمن و عراق، محور مقاومت در این مرحله دستاوردهای بزرگی کسب کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ کارشناس مسائل غرب آسیا با حضور در برنامه جهان امروز به پرسش ها درباره تحولات نود و پنجمین روز جنگ غزه پاسخ داد.
سوال: آقای زارعی سطح عملیات رژیم صهیونیستی در داخل لبنان افزایش پیدا کرده، در ابتدای این جنگ شاهد چنین سطحی از درگیری نبودیم این در حالی است که گزارشات متعددی داریم حتی از مقامات آمریکایی که به صهیونیستها گفتهاند سطح توان شما آماده درگیری با حزبالله به صورت کامل نیست و خصوصاً با توجه به شرایطی که در این مدت در غزه پیش آمد شما نمیتوانید موفقیتی را مقابل لبنان داشته باشید، حالا وقتی صهیونیستها دارند چنین ترورهایی را داخل لبنان انجام میدهند به نوعی میخواهند نبرد را گسترش بدهند یا خیر، خودشان هم میدانند که شرایط درگیری کامل ندارند و دارند از فرصت استفاده میکنند تا جایی که بشود افراد بیشتری را داخل لبنان هدف قرار بدهند؟
سعدالله زارعی کارشناس مسائل غرب آسیا: وقتی ما به غزه نگاه میاندازیم و متوجه میشویم که بعد از حدود ۹۵ روز رژیم اسرائیل به اهدافی که رسماً اعلام کرده بود و این اعلام هم رسانهای و در سطح مسئولان ارشد بود نرسیده، طبیعی است که با یک دشمن بزرگتر حاضر به جنگ نیست مسلم است که اسرائیلیها سیاست جنگ با حزبالله را در دستور کار ندارند یعنی با یک فرمول ریاضی خیلی ساده مسئله مشخص است و معنی ندارد وقتی اسرائیل نتوانسته از پس مقاومت در یک زمین ۳۶۰ کیلومتر مربعی بر بیاید بخواهد با یک قدرتی که پشتش باز است به سوریه و بقیه کشورهای اطراف و میتواند خیلی قویتر از خودش دفاع کند، اما چرا اسرائیلیها دست به اقدامات ترور در لبنان میزنند و وانمود میکنند که در حال تشدید اقدامات علیه لبنان هستند؟ این مسئله دقیقاً به وضعیتی برمیگردد که اسرائیلیها در حال حاضر در جنگ با آن مواجه هستند همانطور که در خبرها آمده بود اسرائیلیها فاز سوم عملیات را از دیروز اعلام کردند و گفتند ما وارد فاز جدید شدیم، در فاز جدید اقدامات تهاجمی هوایی کاهش پیدا میکند، اقدامات خاص شناسایی افزایش پیدا میکند آقای نتانیاهو و آقای گالانت از مرحله سوم این جنگ ترسیمی را ارائه کردند برای این که اینها بگویند ما در مرحله اول و دوم دستاورد داشتیم نیاز دارند به این که یا این شهرک نشینهایی که از مناطق شمالی فلسطین به واسطه حملات حزب الله از آن مناطق گسیل شدند و وارد اردوگاهها شدند که عدد آن چیزی حدود ۳۰۰ هزار نفر میشود برای اینکه یا اینها را برگرداند که این علامت پیروزی باشد یا این که به گونهای صحبتش مطرح باشد که دولت اسرائیل آمادگی پیدا کرده که اینها را برگرداند خوب برای این مسئله لازم است که آتش حزب الله در مرزهای شمالی فلسطین متوقف بشود و برای این که حزب الله را متوقف کنند اقدامات جدیدی را علیه حزب الله به اجرا گذاشتند در حالی که واقعا حزب الله خودش را آماده کرده و از پیش متوجه بوده که اقدام علیه اسرائیل چه پیامدهایی را میتواند علیه او داشته باشد، برای این سطح از اقدامات زیر سقف جنگ حزبالله کاملاً آماده است و بالای سطح جنگ هم که اصلاً تصورش وجود ندارد یعنی اصل این که اسرائیلیها بتوانند وارد جنگ بشوند هر کس متوجه است که این اصلاً امکانپذیر نیست بنابراین بحث زیر سقف جنگ است، زیر سقف جنگ حزب الله کاملاً آمادگی دارد و اینها هم نمیتوانند حزب الله را متوقف کنند مگر این که جنگ در غزه را متوقف کنند یعنی توقف عملیات حزب الله در اینجا متوقف است بر توقف عملیات اسرائیل در غزه، اگر در غزه اینها اقداماتشان را در همین تعریف گام سوم متوقف نکنند مسلماً با این اقدامات نمیتوانند آتش حزبالله را خاموش کنند و این شهرک نشینهای غاصب را دوباره به آن منطقه که از آنجا متواری شدند برگرداند.
سوال: نکته دیگری در خصوص لبنان وجود دارد این که صهیونیستها هفته پیش که شهید صالح العاروری را هدف قرار دادند مسئولیت را رسماً بر عهده نگرفتند حتی نتانیاهو وزرا را منع کرد از اینکه بخواهند اظهار نظری بکنند و یکی از مشاورین نتانیاهو هم که با یکی از شبکههای آمریکایی صحبت کرد باز آنجا علناً نگفت ما زدیم و صحبتهای کلی مطرح کرد، اما در ترور وسام طویل معاون نیروی رضوان حزب الله که دیروز صورت گرفت امروز دیدیم که وزیر خارجه رژیم گفته ما این را انجام دادیم و مسئولیت بر عهده ما است، اینها یک سیاست جدید را در پیش گرفتند و میگویند خود ما ترور کردیم.
زارعی: هیچ تفاوتی نمیکند در این که اسرائیلیها وقتی دست به جنایت میزنند اعلام کنند ما بودیم یا اعلام نکنند و مکتوم بگذارند به خاطر این که این سوال پیش میآید اگر اسرائیل صالح العاروری را نزده پس چه کسی زده است، آیا غیر از اسرائیل در این جا کس دیگری است؟ بنابراین مسئولیت کاملاً مشخص است، چه اعتراف شود و چه اعتراف نشود در این جا برای این که اسرائیلیها وانمود کنند که مصمم به تشدید اقدام علیه اسرائیلیها هستند آمدند، ضمناً در این جنایتی که انجام دادند رسماً هم اعلام کردند که تفاوتی در نتیجه این مسئله و در قضاوت راجع به این مسئله عملا وجود ندارد کما اینکه هر جنایت دیگری که در این دور جنایت که از حدود چهارم دی ماه شروع شده و تا امروز ادامه پیدا کرده هیچ کسی تردید ندارد که در تمام این ترورها اسرائیلیها حضور دارند حتی در ماجرای کرمان پشت صحنه قطعاً اسرائیلیها هستند، بنابراین خیلی تفاوت نمیکند که اسرائیلیها اعلام مسئولیت کنند یا نکنند، چون واضح است که شهید صالح العاروری را کسی غیر از اسرائیلیها به شهادت نرسانده است.
سوال: پس میگویید که این که وزیر خارجه رژیم صهیونیستی گفته ما مسئولیت را قبول میکنیم به این خاطر است که به نوعی آن پروژه جنگ روانی شان در جنگ الان به این نیاز دارد.
زارعی: مثلاً جدیتشان را نشان بدهند در این که ما داریم فشار را بر لبنان افزایش میدهیم بیشتر برای این مسئله است.
سوال: اشاره کردید به بحث بازگرداندن شهرک نشینها به شهرکهایشان در شمال سرزمینهای اشغالی، این چند روزی است که مکرر دارد مطرح میشود، شاید اگر این سه چهار روز را در نظر بگیریم از تک تک مقامات رژیم دارد صحبتی نقل میشود که میخواهیم امنیت را برگردانیم، میخواهیم شهرک نشینان برگردند و حزب الله را در این ماجرا مسئول دانسته است، ولی من علتش را دقیقاً در فرمایش شما متوجه نشدم چرا اخیراً این قدر دارند تاکید میکنند به بحث شهرک نشینهایی که آواره شدند؟
زارعی: اینجا در داخل خود اسرائیل طنزی مطرح شده که میگوید ما از این که شما حماس را نابود کنید گذشتیم، این را که نتوانستید، حداقل شهرک نشینها را برگردانید، امنیت به شهرکها را برگردانید و اسرائیلیها دقیقاً در حال طراحی یک صورت مسئله هستند که بگویند دستاورد داشتیم الان دستاورد این است که بگویند داریم شهرک نشینها را برمیگردانیم در حالی که شهرک نشینها هم برنمیگردند و میگویند برای چه زیر گلولهها میخواهید ما را برگردانید، امنیتی وجود ندارد، حزبالله دارد هر ساعت آنجا عملیات انجام میدهد، ولی اینها برای اینکه بگویند ما به نقطهای رسیدیم که میتوانیم با قدرت شهرک نشینهایی که از آنجا جابجا کردیم را برگردانیم، این صورت سازی پیروزی است که اگر فرصت شد وقتی مرحله دوم عملیات را توضیح بدهم مشخص میشود که واقعا در فقدان دستاورد این بحث بازگشت میتواند یک دستاورد تلقی بشود که به صورت طنز هم در مطبوعات اسرائیلی آمده است.
سوال: در واقع صهیونیستها این ماجرای بازگشت شهرک نشینها را برای این مطرح میکنند که یک هدف گذاری جدیدی است، چیزی است که به صورت خودکار وقتی آتش بس در داخل غزه به وجود بیاید و عملیات آنجا کامل تمام بشود، خودکار حزبالله هم مثل آن هفت روز آتش بس عملیاتش را متوقف میکند. اینها یک امری که تحصیل حاصل است را میخواهند با این ابزارهای روانی و صحبت و سخنرانی در آینده یک جور دستاورد معرفی کنند.
زارعی: این در صورتی است که اسرائیلیها قصد توقف جنگ داشته باشند، ولی چنین قصدی ندارند.
سوال: تا موقعی که جنگ توقف نشود که عملیات حزب الله در هر صورت ادامه دارد.
زارعی: ببینید اسرائیل در حین این که دارد اعلام مرحله سوم میکند برای اینکه بگوید من در مرحله طولانی دوم دستاوردی داشتم دارد مسئله بازگشت را آن هم نه به این صورت که واقعیت خارجی پیدا کند که طبیعتاً پیدا نمیکند، نه این آوارهها برمیگردند و نه خود دولت اسرائیل در باطن مایل است که اینها برگردند، چون میشوند گوشت دم توپ حزبالله چگونه میشود اینها برگردند؟ دارند یک صورت سازی میکنند اگر جنگ را متوقف کنند که نمیخواهند متوقف کنند، بله به طور طبیعی و خودکار عملیات حزب الله هم متوقف میشود، ولی چون چنین قصدی ندارند بنابراین بحث از بازگشت افراد آواره را برای اینکه بگویند بالاخره ما دستاوردی در این جا داشتیم و وضعیتی که علیه شهرک نشینها پدید آمده ما درست کردهایم، کجا درست کردهاید؟ همین الان عملیاتهای حزب الله استمرار دارد و همین دیروز و همین امروز به مناطقی از شمال حزب الله حمله کرده اصلاً امنیت برای شما کجا است؟ حزب الله در روز اول ۵ کیلومتر را زیر آتش گرفته بود الان آتش حزبالله به سمت جلیل و مناطق دیگر توسعه پیدا کرده است. برای برگشت آنها امنیت وجود ندارد.
سوال: آقای زارعی به غزه بپردازیم، این تغییر مرحله اول که صهیونیستها اعلام کردند چه معنایی دارد خصوصا این بحث خارج کردن نیروهای شان این قدر جدی بوده است که یکی از رسانههای آمریکا واشنگتن پست به عنوان عقب نشینی بزرگ نام برده بود. ماجرا به شکل است؟
زارعی: در خصوص یک مروری بکنیم که اصلا این جنگ را، جنگ در روز پانزده مهرماه یا هفت اکتبر شروع شد و عملیات زمینی بعد از چند روز آغاز شد و در واقع عملیات زمینی در مرحله اول در منطقه شمال به اجرا در آمد و از نظر زمانی بیست روز یا سه هفته به درازا کشید، بعد اسرائیلیها یک هفته آتش بس را قبول کردند. بعد از یک هفته آتش بس مرحله دوم عملیات از دوازدهم آبان ماه شروع شد و تا امروز و دیروز این استمرار پیدا کرده است. دوره عملیات اول سه هفته است، دوره عملیات دوم حدود ۹ هفته میشود یعنی سه برابر دوره دوم طولانیتر از دوره اول عملیات هست. در دوره اول اسرائیلیها یک لشکر، لشکر نود و هشت و یک تیپ را مامور کردند برای تصرف غزه و یک چیزی حدود هزار تانک و نفربر را وارد کردند و البته افراد و تجهیزاتی که آورده بودند هی به روز میکردند و به شکلی که بتوانند جنگ را ادامه بدهند. خوب بعد از در واقع سه هفته مرحله اول با ناکامی اسرائیل در تحقق اهداف اعلامی اش به پایان رسید، در این مرحله اسرائیلیها بیش از هزار کشته دادند و یک چیزی در حدود چهار- پنج هزار نفر زخمی دادند.
سوال: اینها فقط مرحله اول بود؟
زارعی: بله مرحله اول بود و در مرحله اول از نظر حجم تلفات انسانی که وارد کردند چیزی در حدود دوازده هزار نفر از زنان و کودکان و مردم واقعا بی پناه در غزه در منطقه شمالی به شهادت رساندند.بعد اینها یک مکثی را پذیرفتند، مکث یک هفته ای، دستاورد آنها در این مرحله اول عملیات این شد که اسرای غیر نظامی با سه برابر زندانیان فلسطینی مبادله داشتند یعنی یک اسیر غیر نظامی اسرائیلی با سه اسیر فلسطینی مبادله شدند. بالاخره یک دستاورد محدودی اینها توی مرحله اول داشتند، بعد وارد مرحله دوم شدند، و مرحله دوم، مرحله عملیات مرکز و جنوب بود یعنی جنگ را کشیدند به سمت جنوب و به سمت خان یونس و جبالیا، در بین این که جنگ در منطقه شمال هم ادامه پیدا کرد با شدت کمتر، ولی شدت آتش آمد عمدتا منطقه جنوب. در منطقه جنوب، اینها آمدند آن یک لشکر را تبدیل به سه لشکر کردند و یک تیپ ویژه گورانی را تبدیل به دو تا تیپ کردند، تیپ ویژه جفعاتی هم وارد عمل کردند که یک تیپ زرهی هست. تیپ ویژه درجه یک شان هست. در نقطه در مرحله دوم اسرائیلیها به سه لشکر و دو تا تیپ وارد جنگ شدند. بمبارانها هم استمرار پیدا کرد. حملات از دریا هم استمرار پیدا کرد. ۹ هفته از این ماجرا گذشت. در این ۹هفته تعداد تلفات اسرائیلیها به حدود پنج هزار نفر رسید یعنی حدود چهار هزار نفر جدید از اسرائیلیها در مرحله دوم طی این ۹ هفته به درک واصل شدند. تعداد زخمیهای شان هم از ده – دوازده هزار نفر فراتر رفت؛ که آمارش در بعضی از رسانههای صهیونیستی از جمله روزنامه یدیعوت آحارونوت آمده بود. خوب ۹ هفته این جنگ را ادامه دادند. تعداد شهدا کاهش پیدا کرد. یعنی آن دوازده هزار نفر در سه هفته الان صحبت از آمار بیست و چهار تا توی آمارها هست.
سوال: این تعداد شهدایی که هر روز جان شان از دست دادند کمتر شده است؟
زارعی: نسبت به مرحله اول که طی سه هفته دوازده هزار نفر حدودا شهید شدند. در مرحله دوم در این ۹ هفته همین حدود دوازده هزار تاست این یعنی به یک سوم عملا تقلیل پیدا کرد. دلیلش این بود که فلسطینیها تا حدودی یاد گرفته بودند که چگونه از خودشان محافظت بکنند و این عدد تلفات اینها را علی رغم بمبارانهای شدیدی که اسراییل میکرد کاهش پیدا کرد؛ بنابراین جنگ رسید به امروز که هفته نهم هست. حالا به عقب صحنه نگاه بکنیم، ببینیم که اسرائیلیها دراین مرحله میخواستند یک آتش بسی مشابه آتش بس قبل را در این جا محقق کنند که حماس آمد شرط گذاشت. گفت من دو تا شرط اساسی دارم: شرط اول توقف جنگ است.
سوال: یعنی جنگ کامل تمام بشود تا ما تبادل اسرایی داشته باشیم.
زارعی: جنگ کامل متوقف بشود و تمام بشود و دوم این که باید تبادل همه در برابر همه باشد. نه این که یک نفر اسرائیلی آزاد بشود، سه نفر فلسطینی، کل آن پنج – شش هزار زندانی فلسطینی با این چند صد اسیر اسرائیلی باید مبادله بشوند؛ که اسرائیلیها قبول نکردند. توقف جنگ مخصوصا و حساسیت داشتند، چون چیزی نداشتند و لذا آتش بس محقق نشد. در حینی که آتش بس محقق نشد، مرحله سوم اعلام کردند. به نظرم میشود این مرحله را جمع بندی کرد. در مرحله دوم اسراییلیها تقریبا هیچ دستاوردی نداشتند یعنی نه اسیری آزاد شد. نه حماس نابود شد. نه اینها توانستند فلسطینیها را کوچ بدهند و نتوانستند در واقع یک ترکیباتی اینجا برای بعد از جنگ به غزه تحمیل کنند. یک ترکیبات سیاسی – امنیتی مدنظرشان بود و هست؛ بنابراین الان بدون دستاورد اسرائیلیها وارد مرحله سوم شدند.
سوال: مرحله سوم چیست خودش؟
زارعی: در حالی که در این مرحله دوم که اسرائیلیها دستاورد نداشتند. مقاومت غزه دستاورد پیدا کرد. دستاوردش چی بود؟ دستاوردش انفتاح جبههها بود. یعنی یمنیها آمدند پای کار، دریای سرخ را روی اسرائیل بستند و به حامیان اسرائیل دراین جا هجوم بردند و اروپا و آمریکا را تحت فشار قرار دادند. از آن طرف هم عملیات مقاومت عراقی علیه پایگاههای آمریکا که گسترش داشت، اضافه شد به حملات عراقیها به پایگاههای اسرائیل در داخل خود فلسطین که از جمله حملهای که همین دو روز پیش گروههای عراقی به بندر حیفا داشتند و همین طور حزب الله هم روند حرکتش را تصاعدی بالا برد. یعنی تشدید کرد اقدامات حزب الله تا جایی که حزب الله در مرحله دوم عملیات مهمترین پایگاه کنترل هوایی اسرائیل به نام میرن که در حدود هشت کیلومتری متصل به بلندیهای جولان قرار دارد، این را با شصت و دو موشک مورد حمله قرار داد. این مرکز کنترل هوایی مهمترین مرکز کنترل اسرائیل است که حدود نود درصد از کنترلهای محیطی را اسرائیل از این پایگاه انجام میدهد یعنی میخورد به جنوب اروپا و میآید تا ایران. این منطقه وسیع را این میرن کنترل هوایی و رصد هوایی میکرده است. این را حزب الله به شدت مورد حمله قرار داد یعنی در حالی که اسرائیلیها در مرحله دوم به هیچی نرسیدند، مقاومت فلسطین در تصعید جنگ و در این که مناطقی را وارد عمل کند و درگیر بشود و جبهه تا حدی انفتاح پیدا بکند در این مرحله موفق بود، اما مرحله سوم اگر بخواهیم الان توضیح بدهیم، ببنید مرحله دوم دقیقا با این جمع بندی تمام شد و اسرائیلیها بدون این که دستاوردی داشته باشند، یک تنه آمدند و گفتند حالا مرحله سوم. مرحله سوم چیست؟ اسرائیلیها گفتند ما در مرحله سوم از حجم حملات هوایی مان کم میکنیم و اقدامات نظامی مان را در غزه به صورت هدفمندتر با شناسایی دقیقتر، َ با اطلاعات کاملتر علیه مقاومت فلسطین در غزه استمرار میبخشیم و در محیط منطقهای هم سرشاخهها و سرپلهای مقاومت را چه مقاومت فلسطین و چه مقاومتی که دارد از فلسطین پشتیبانی میکند، اینها را مورد هدف قرار میدهیم. یعنی عملیاتهای ترور را توسعه میدهیم، جمع بندی اسرائیلیها در داخل کابینه امنیتی چه بود؟ در داخل کابینه امنیتی این بود که ارتش به بن بست کشیده است باید آن سیستم جنایتکار امنیتی یعنی موساد بیاید خلاء پیروزی ارتش را پربکند به وسیله ترورهایی که از افراد معین انجام میدهد و روی آن تبلیغات کرد. بلاخره آقای صالح العاروری یک شخصیتی است وقتی زده میشود، میشود یک هفته روی آن مانور کرد که آقا ما آقای العاروری را زدیم. اینها چیزی که دستاوردی، چون دستاورد چیست؟ دستاورد آن است که معادله را به نفع اسراییل تغییر بدهد. اگر اسرائیل جنایت بکند، ولی معادله مقاومت محفوظ باشد و مقاومت استمرار داشته باشد و با شجاعت کماکان به شلیکش ادامه بدهد. کما این که امروز حماس شلیک هایش ادامه داشته است. این سه ترور العاروری و ترور امثال شهید بزرگوار ما آقای سید رضی موسوی و ترورهای دیگری که توی این فاصله انجام شده است از جمله دیروز تروری انجام شد، امروز تروری انجام دادند. این ترورها، چون معادله را تغییر نمیدهد، اگر چه جنایت هم هست و دردآور هم هست، ولی در نهایت نتیجهای برای اسرائیل به همراه نداشت به نظر من اسرائیلیها ناامیدانه مرحله سوم را آغاز کردند. نیرویی که با ناامیدی وارد میدان میشود، تکلیفش در پایان این دوره مشخص است. آن چیزی که معلوم است این است که این جنگ را اسرائیل نمیتواند متوقف کند. چون دستاورد ندارد. اگر این جنگ بدون دستاورد متوقف کند. از درون متلاشی میشود. یعنی جمعیتهای یهودی یقه فرمانده جنگ را میگیرند آقای گالانت و هم یقه فرمانده سیاسی آقای نتانیاهو میگیرند و اساسا اسرائیل در درون اسرائیل رو در روی هم قرار میگیرند. یعنی کشمکش قبل از جنگ.
سوال: یعنی کشش خروج از جنگ را در این شرایط را ندارند؟
زارعی: بله اصلا کشش ندارد. آن استحکامی که قبل از جنگ در خیابانهای تلاویو بود و آن جمعیت هفتصد هزار و صد هزاری که در روزهای نخستین جنگ جمع میشدند، این دفعه این جمعیت افزایش پیدا میکند و حالا این جمعیت به خشونت میآید جلو. یعنی حالا دیگر جمعیت علیه ارتش خواهد بود. این دیگر جمعیت علیه کل دستگاه سیاسی خواهد بود. به این دلیل اسرائیلیها در این شرایط قادر به توقف جنگ نیستند. حالا فعلا دارند این پا و آن پا میکنند و با تبدیل جنگ به مرحله عملیاتهای ترور وانمود میکنند که سرپا هستند و میخواهند کماکان به نتیجه برسند و در این مسئله ضمنا آمریکایی کاملا با اسرائیلیها هماهنگ هستند اگر چه در تبلیغات سیاسی آقای بلینکن میگوید من پنج بار است دارم میآیم منطقه برای این که بتوانم یک نسخهای برای محاربین جنگ بپیچم، ولی واقعش این است که اگر آمریکاییها این جنگ را نمیخواستند یک اشاره آمریکاییها به توجه به شدت وابستگی اسرائیل به آمریکا کفایت میکرد برای توقف جنگ. همین الان آمریکاییها که دارند صحبت از بحث سیاسی میکنند و بلینکن آمده است منطقه، همین امروز محمولههای بمب از به اصطلاح پایگاههای آمریکایی در منطقه منتقل شده است به تلاویو. این چه حرفی است که اینها بیایند بگویند که ما خواهان توقف جنگ هستیم و با فرمول آقای نتانیاهو ما مخالفیم و حرف دیگری داریم. واقعش این است که آمریکاییها هماهنگ هستند و دلیلش هم این است که شکست اسرائیل در این جنگ همان طور که آقای بایدن رسما اعلام کرد، قبل از این که شکست اسرائیل باشد. شکست آمریکاست و لذا اینها اصرار دارند دستاورد پیدا کنند. حالا یک دستاوردی نشد، دستاوردی بتراشند و بسازند تا بتوانند حیات سیاسی شان به نوعی ادامه بدهند.