معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور از کاهش نزدیک به ۲ درصد بیکاری و افزایش یک درصدی مشارکت اقتصادی بانوان خبر داد.
به گزارش شهروند خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، به مناسبت سالروز ولادت حضرت زهرا (س) و گرامیداشت روز زن و مادر ، شبکه خبر در برنامه سلام خبرنگار میزبان دکتر انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور بود.
سوال: به مناسبت روز زن چه برنامههایی را تدارک دیدید و اولین روز از هفته زن است، نامگذاریهایی را هم برنامه ریزی کردید برای هفته زن، این عناوین را هم بفرمایید و براساس این عناوین چه برنامههایی در دستور کارتان است؟
خانم خزعلی: با توجه به این که روز زن را امسال به صورت سراسری سعی کردیم جشنی را داشته باشیم در همه استانها، بحمدلله همه استانداریها و مدیران کل بانوان در این مسئله همراهی کردند و در راستای برنامه زنان تأثیرگذار یک برنامه سراسری را از ساعت ۱۰ تا ۱۲ انشاءالله خواهیم داشت که پوشش خبری حتماً از صدا و سیما داده میشود، در اجلاس انشاءالله برنامه اصلی و مرکزی را خواهیم داشت و امیدوار هستیم که با این ارتباط خوبی که بین استانها برقرار شده و با برنامه زنان تأثیرگذار که از سال گذشته شروع شد و امسال در سطح ملی به صورت بسیار وسیع تری در کارگروههای هشتگانه در استانها مشغول فعالیت هستند که خانمها در سایت وارد میشوند، ثبت نام میکنند و امروز روز آخر است به دلیل استقبالی که از این مسئله شد چند بار تمدید شد و قرار شد تا روز میلاد این تمدید شود و بعد انشاءالله داوریها آغاز شود.
سوال: عدد دارید که چه تعداد تا آخر ثبتنام؟
خانم خزعلی: تا دیروز ۳۲ هزار و ۵۰۰ بوده، ولی منتظر هستیم که انشاءالله که امروز که بسته و تکمیل شود عدد را اعلام کنیم. در کارگروههای علمی - پژوهشی، فناوری، کارگروه سیاستگذاری و حکمرانی، کارگروه گفتمان سازی و رسانه، کارگروه فعالیتهای اجتماعی، کارگروه اقتصاد و کارآفرینی، کارگروه تعلیم و تربیت، کارگروه فرهنگ و هنر و ورزش و سلامت که ثبت نامهای خوبی انجام گرفته در همه استانها ما گروههای اجرایی و گروههای علمی را تشکیل دادیم و زیرنظر و با نظارت مدیرکل بانوان بحمدلله این استقبال نشان دهنده این است که خانمها دلشان میخواهد جایی باشد که از آنها پشتیبانی کند، جایی باشد که کارشان را ببیند. کاری که ما امسال انجام دادیم تلاش مان این بوده و امیدوار هستیم سالهای آینده این مسئله وسعت بیشتری بگیرد و مناطق محروم، روستاها، محلهها بیشتر دیده شوند. این که دائماً ما در بانوان تأثیرگذار یا بانوان نخبه و فرهیخته به مراکز اصلی، مراکز استانها یا تهران توجه داشته باشیم باعث میشود که خیلی از توانمندیهای بانوان دیده نشود. ما شاهد هستیم در سفرهای استانی بانوانی که توانستند روستاهایشان را آباد نگه دارند، بانوانی که توانستند با حرکتهای خیلی خوبی که در بحث اقتصادی داشته باشند، در بحثهای فرهنگی داشته باشند، خیلی از مواردی را که آسیب محسوب میشود، جلوی آنها را بگیرند یا درمان کنند بسیاری از آسیبها را یا ایجاد مهاجرت معکوس از شهر به روستا را داشته باشند یا بعضی از سنتها و در واقع کارها و کارآفرینیهایی که واقعاً منحر به فرد و نو است، اینها کمتر شناخته شده اند.
سوال: یعنی امسال یک برنامه ویژهای را از این منظر دنبال میکنید؟
خانم خزعلی: از این مسیر ما میخواهیم نگاهی داشته باشیم به کسانی که کمتر دیده شدند البته نظرخواهی و رأی مردم را در این زمینه داریم لذا در چند مرحله داوری و ارزیابی صورت میگیرد که این مرحله اش هم خود مردم و کسانی که در آن حیطه و در آن تخصص هستند میآیند و رأی میدهند. این زنان تأثیرگذار همین طور ادامه خواهد داشت یعنی این نیست که ما میخواهیم یک مقطعی به عنوان روز زن یک برنامهای را برگزار کنیم و تمام شود میخواهیم در واقع اینها زمینهای را پیدا کنند برای این که کارشان را ارائه دهند و ما بتوانیم هر مقداری که در توانمان باشد، در توان دستگاههای اجرایی باشد حمایت کنند و همین طور همافزایی بین این خانمها انجام بگیرد، تعاونیهایی که ایجاد کردند بتواند در قالب یک اتحادیه تعاونی و در قالب یک شبکه تعاونی نیازهایشان را برآورده کند به خصوص کسانی که کارها و مشاغل خانگی دارند، میدانید که سال گذشته وضعیت مشاغل خانگی خیلی رشد داشت به دلیل عنایتی که دولت دارد به این که هم خانمها بتوانند فعالیت اقتصادی داشته باشند، هم در کنار خانواده باشند و هم مسئله خانواده و خانواده محوری و توجه به خانواده و این که کارشان لطمه به خانواده نزند این از مسائل مهمی است که در سیاستهای دولت است، لذا شما شاهد هستید با این که سالهای قبل و در دولت قبل نهایتاً ۲۰۰ میلیارد تومان برای مشاغل خانگی در نظر گرفته شده بود، امسال ۵ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شد و بیشترین جذب این بودجه توسط خانمها انجام گرفت یعنی ۸۰ درصد توسط خانمها از این تسهیلات استفاده شد، هم ۸۰ درصد تسهیلات و هم ۸۰ درصد مجوزها به خانمها اختصاص داشت و بحمدالله ما شاهد رشد خیلی خوبی در این بخش هستیم و شاهد کاهش بیکاری، کاهش نزدیک ۲ درصد بیکاری یک و ۸ دهم بیکاری در میان بانوان هستیم و همین طور مشارکت اقتصادشان که نزدیک یک درصد افزایش پیدا کرده است.
سوال: بانوان کارآفرین را عدد دارید که در چه جایگاهی هستند از منظر ایجاد اشتغال و کارآفرینی و همین نکتهای که اشاره کردید جذب بودجهای که اتفاق افتاده است؟
خانم خزعلی: در بخشهای مختلف اکنون خودمان چند هزار خانم کارآفرین را در خود پوشش داریم که این خانمها خانمهای سرپرست خانوار یعنی کسانی که ما داریم پوشش میدهیم، کمیته امداد تعدادی را استفاده میکند برای پوشش دهی نیازمندیها و کارجوهایش، بهزیستی همینطور. در واقع وزارت کار اصلیترین مرکزی است که آنها را در قالب تعاونیها یا وزارت جهاد کشاورزی در قالب صندوقهای خرد توانسته از اینها استفاده کند. برنامه پراکندهای در حمایت از کارآفرینان است، در صدد این هستیم که این را انسجام ببخشیم.
ما در کسب و کار پایدار خانواده محور توانستیم تعداد زیادی از این کارآفرینان را شناسایی کنیم و از آنها بخواهیم که زنان سرپرست خانوار را تحت پوشش قرار دهند که حدود ۸ هزار زن سرپرست خانوار تحت پوشش این کارآفرینان قرار گرفتند و کارآفرینان کار را از مواد اولیه تا رساندن به بازار و تضمین تا ۴ سال برای پایداری کار، یکی از مشکلات این است که خیلی از کارها وقتی که ایجاد میشود به دلیل پشتیبانی که ندارد پایداری لازم را پیدا نمیکند، لذا ما قراردادهایی که با کارآفرینان داریم این است که باید تا ۴ سال در کنار کارجو باشند تا بتوانند از حمایتها برخوردار باشند.
سوال: برنامههای این هفته را مرور میکردم از امروز که آغاز هفته زن است نمایشگاههایی از دستاوردهای بانوان کارآفرین را هم دارید در سراسر کشور، درست است؟
خانم خزعلی: بله در سراسر کشور ما خانمهایی را که چه در بحث صنایع دستی، چه در صنایع خلاق، چه در شرکتهای دانش بنیان برنامههای خیلی خوبی را تدارک دیدند و نمایشگاههای دستاوردهای زنان را در سراسر کشور داریم. نمایشگاه در تهران انشاءالله به دهه فجر موکول شد که میهمانان خارجی هم داریم و از آنها هم بتوانیم استفاده کنیم.
سوال: بپردازیم به عناوین روزهای هفته زن و برنامههایی که در این راستا خواهید داشت؟
خانم خزعلی: ما روز اول را امروز قرار دادیم که از روز شهادت سردار دلها با عنوان مقاوم آغاز میشود، زن، بیداری، مقاومت و مکتب شهید سلیمانی. فردا روز شانزدهم و پنجشنبه زن، معنویت، عفاف، هویت ایرانی اسلامی و روز جمعه زن، خانواده مهدوی، نقش مادری و فرزندپروری. روز شنبه شانزدهم دیماه زن، علم و فرهنگ، پژوهش و فناوری و یکشنبه هفدهم دیماه زن، مشارکت اجتماعی و نقش مؤثر در حکمرانی. دوشنبه هجدهم دیماه زن، خودباوری، تأثیرگذاری و تحول و نوزدهم دیماه سهشنبه زن، سلامت، ورزش و بهداشت که یکی از مواردی که ما به آن میپردازیم در این بانوان تأثیرگذار همین مسئله تأثیرگذاری و تحولآفرینی در حیطههای مختلف از خانواده تا اجتماع تا محلههای کوچک، تا رسیدن به سطح ملی و بینالمللی که بانوانی داریم در همه این سطوح درخشیدند، معتقد هستیم که نباید فقط اکتفا کنیم به کسانی که در سطح ملی و بینالمللی میدرخشند، حتماً باید شناسایی شوند افرادی که در محله خودشان تأثیرگذار هستند و این تقدیر و پشتیبانی که در محلاتشان انجام میگیرد موجب این میشود که هم کارشان را وسعت دهند و هم فکر مهاجرت کمتر به خصوص در روستاهای ما غلبه پیدا کند.
سوال: شعار محوری امسال در هفته زن چیست؟
خانم خزعلی: با توجه به این که این هفته با روز شهادت سردار دلها شروع میشود، خطابه به سردار است که این سرزمین شیرزنان است، قهرمان.
سوال: برای هر کدام از عناوینی که بیان کردید در روزهای هفته زن قاعدتاً برنامه ریزیهایی دارید و برنامههایی هم تدارک دیده شده است، برخی از این برنامهها و اهم برنامهها را برای بینندگان بفرمایید؟
خانم خزعلی: سازمانها و ارگانهای مختلف با توجه به نامگذاری که شده در هر روز برنامهای دارند برای زیرمجموعهشان، برای کارمندانشان، بعضی از سازمانها به صورت رایگان امکاناتی که دارند، شرایطی که میتوانند خانمها از آن بهرهمند شوند را در اختیار گذاشتند، برخی مرخصیهایی را به صورت تشویقی برای خانمها قرار دادند که میتوانند با فرزندانشان، با همسرشان بتوانند به مراکز تفریحی بروند یا پارکهایی را به صورت دسته جمعی قرار دادند که کارمندان با فرزندانشان بتوانند بروند، برنامههای مادر دختری در بعضی از استانها برگزار میشود، سینماها و فیلمهای رایگان در بعضی از استانها برگزار میشود و اینها، چون به هر کدام از ارگانها خودشان گزارشاتشان را خواهند داد، ولی عمدتاً کاری که ما داریم انجام میدهیم به صورت ملی همین زنان تأثیرگذار است، شناسایی آنها، رایزنی برای این که تسهیلاتی برای اینها گرفته شود و برای این که مجوزهایی که نیاز دارند مورد پشتیبانی قرار بگیرد.
سوال: یکی از عناوینی که بیان کردید که مربوط به روز جمعه بود به موضوع خانواده برمی گشت و خانواده مهدوی، بخش دوم عنوان مسئولیتی سرکار عالی هم موضوع خانواده است در این راستا، چه برنامههایی را در مجموعه معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری دنبال میکنید در موضوع خانواده، تحکیم خانواده و توجههایی که باید صورت بگیرد؟
خانم خزعلی: همان طور که میدانید ریاست محترم جمهور در سازمان ملل مطرح فرمودند که باید مسئله خانواده در دستور کار قرار بگیرد و به صورت جدی به آن پرداخته شود. خانواده مسئلهای است که به عنوان یک بنای اصلی و زیربنایی برای جامعه و هسته اولیه جامعه، اگر سالم باشد و اگر پشتیبانیهای لازم از آن صورت بگیرد میتواند قوت و قدرت جامعه را و توانمندی ایران اسلامی را تضمین کند، لذا حمایت از خانواده، حمایت از تشکیل خانواده و تحکیم خانواده و جلوگیری از آسیبهایی که میتواند خانواده را متزلزل کند از برنامههای مهمی است که دولت دارد هم در توانمند سازی زنان به عنوان محور خانواده توجه به خانواده است هم در آسیبزدایی توجه به خانواده است، لذا بعضی از برنامههایی که مغفول مانده و جزو معاونت بوده بحمدلله در این دو سال مورد توجه قرار گرفته مثل منشور مشاوره خانواده که تدوین شده، این از تکالیفی بوده که از ۹۲ به عهده معاونت بوده و بحمدلله الان نهایی شده، مثل مشاوره زوجین که قبلاً زوجین حین ازدواج و آموزش حین ازدواج را داشتیم، اما الان از شروع ازدواج و از ثبت ازدواج ما مشاوره ۴ سال را داریم که بحمدلله مصوب شد، ابلاغ شد و در بعضی از استانها مراحل اجراییاش دارد انجام میگیرد که این مشاوره در واقع مثل پزشک خانواده مشاور خانواده برای زوجین از لحظه اول تا ۴ سال البته سال اول رایگان است و سالهای بعد برای دهکهای یک تا ۷ رایگان است این از مواردی است که برای تحکیم خانواه انجام گرفته است. شرایطی که برای زوجین باید مهیا شود برای این که بتوانند زندگی بهتری داشته باشند، تسهیلاتی که در اختیار آنها قرار داده شود که طبق قانون هر سال افزایش پیدا میکند و روند دادن آنها بهتر شده نسبت به سابق، امیدوار هستیم بهتر از این هم شود.
بیمه ناباروری که باز یکی از عواملی است که خانواده را متزلزل میکند و برای تحکیم خانواده بسیار مهم است در این دولت انجام گرفته که اول ۹۰ درصد بود و الان ۱۰۰ درصد است بیمه ناباروری و ملزم شدند هم بیمارستانهای دولتی و هم بیمارستانهای خصوصی و مجوز درمانشان در صورتی است که از این بیمه استفاده کنند و اجازه دهند که زوجین نابارور استفاده کنند. همین طور بیمه زنان باردار را شما در این دولت شاهد هستید که تا پایان دوره شیردهی و همین طور بیمه فرزندان آنها را، یا حمایتها و بستههای غذایی که اخیراً عنوان شد، اینها همه برای این است که خانواده بتواند خانواده سالمی باشد، خانواده بتواند از خیلی از آسیبها در امان بماند.
ما روز خانواده کارگروههای ۹ گانه را اعلام کردیم و مشغول فعالیت هستند، این کارگروه به بخشهای مختلفی که به فرهنگ خانواده مربوط میشود میپردازند. اگر ما فرهنگ را بتوانیم سالم سازی اش را داشته باشیم حفظ کنیم فرهنگ را از نفوذ، از بسیاری از مواردی که آسیب میزند به زندگی و میتواند تأثیرگذار روی اقتصاد باشد، تأثیرگذار روی جمعیت باشد، تأثیرگذار روی بسیاری از عواملی باشد که کشور در آینده دور و نزدیک ممکن است صدمه بخورد اگر این فرهنگ اصلاح نشود، این را در این کارگروههای ۹ گانه دیدیم.
سوال: نکته پایانی سرکار عالی را بشنویم؟
خانم خزعلی: سپاسگزارم از همه مردم خوب ایران که با همه سختها و دشواریهایی که بخشی از آن طبیعتاً داخلی است، بخشی از خارج تحمیل میشود صبور و مقاوم ایستادند و برای اجرای برنامههای دولت همکاری میکنند و امیدوار هستیم بتوانیم قدردان این زحمات باشیم و قدردان شهدا و مادران شهدا، همسران شهدا که زنان تأثیرگذار حقیقی آنها هستند که با صبوریشان، با مقاومتشان، با شهید زندگی کردنشان عزت و اقتدار را به ایران اسلامی هدیه کردند.