با شلیک اشتباهی نیروهای هوایی به نیروهای زمینی رژیم صهیونیستی و کشته شدن چندین سرباز، اختلافات بین فرماندهان این رژیم بالا گرفته است.
کارشناسان حوزه غرب آسیا با حضور در برنامه جهان امروز، ضمن بررسی تحولات جنگ غزه، به پرسش ها پاسخ دادند.
درگیری نیروهای یمنی و آمریکایی
سؤال: بعد از آغاز این جنگ، اولین باری است که نیروهای امریکایی مستقیماً برای حمایت از امریکاییها در دریای سرخ وارد صحنه شده اند. اطلاعات بیشتری درباره نحوه این درگیری دارید و مسائل چگونه پیش میرود؟
محمدپارسا نجفی، کارشناس مسائل یمن، درباره درگیری امروز نیروهای یمنی و آمریکایی گفت: آمریکاییها امروز به چهار قایق ارتش یمن حمله کردند تا مانع از توقیف یکی از کشتیهای متعلق به رژیم صهیونیستی شوند و هدف اصلی آمریکاییها این بود که مسیر دریای سرخ را برای رژیم صهیونیستی امن کنند که البته موفق نشدند و شرکت "مِرِس" که یک شرکت صهیونیستی است اعلام کرد که تا اطلاع ثانوی استفاده از دریای سرخ را به حالت تعلیق درمی آورد. این مسئله دو نکته مهم را برای ما اثبات میکند، مسئله اول اینکه امریکاییها در جنگ تنگهها کاملاً در موضع ضعف قرار دارند و تلاش میکنند که تنگه باب المندب را به دست ارتش یمن که متعلق به دولت صنعا به رهبری انصارالله است ،باز کنند، ولی هنوز بعد از یک ماه موفق به انجام این کار نشده اند. نکته دومی که میشود اثبات کرد این است که امریکاییها به خاک اصلی یمن، حمله نکرده اند، یعنی امریکاییها میدانند که با گسترش جنگ در منطقه پیرامونی باب المندب شرایط برای بلوک غرب و رژیم صهیونیستی به مراتب بدتر خواهد شد.
عقب نشینی ارتش رژیم صهیونیستی از غزه
سهیل کثیری نژاد، کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی، در خصوص شرایط امروز جنگ غزه گفت: روز هشتاد و ششم مخصوصاً در تحولات میدانی اش چند نکته مهم داشت؛ نکته اول اینکه امروز اعلام شد پنج تیپ از تیپهای زمینی که در غزه حضور دارند از غزه خارج شوند و سه تیپ خروجشان از امروز شروع شد و دو تیپ دیگر که نیروهای ذخیره هستند قرار است تا هفته آینده از غزه خارج شوند.
سؤال: نیروهای دیگر میخواهند جای آنها را بگیرند یا به نوعی عقب نشینی است؟
آقای کثیری نژاد: فعلاً قرار نیست نیروی جایگزین به جای آنها بیاید و مطرح شده که به دلیل تعطیلات سال نو و این که نیروها بیش از یک ماه است که در غزه عملیات میکنند و خسته شدند، باید بروند استراحت کنند. ضمن این که سه تیپی که قرار است از غزه عقب نشینی کنند، تیپهایی بودند که در حال طی کردن مراحل آموزش بودند و جنگ پیش آمد، یعنی نیروهای کاملاً تازه کار و فاقد تجربه عملیاتی هستند؛ لذا این موضوع از یک طرف نشان میدهد که رژیم چقدر مستأصل بود و مجبور شد از نیروهایی که تازه آموزش میبینند هم استفاده کند و از آن طرف نشان میدهد که خستگی و فرسایشی که برای این نیروها اتفاق افتاده، آنها را مجبور کرده که یک استراحتی داشته باشند. نکته دیگر که در شرایط امروز جنگ؛ بالا گرفتن اختلاف بین فرماندهان نیروی هوایی و نیروهای زمینی رژیم صهیونیستی بود. امروز دیدیم که بعد از حدود یک هفته درگیری و اصطکاکی که بین نیروهای زمینی وجود داشت برای این که اعتراض داشتند به این که چرا خلبانان بالگردها از ما حمایت نمیکنند و به اصطلاح پشتیبانی نزدیک هوایی را انجام نمیدهند، وقتی ما در زمین درگیر هستیم، درخواست کمک میکنیم که بمباران کنند ولی بالگردها این کار را انجام نمیدهند.
سؤال: دیروز تصویری منتشر شد که یک بالگرد صهونیستی وارد منطقه میشود بعد سریع از منطقه خارج میشود، به خاطر ترس از آتش نیروهای حماس است؟
آقای کثیری نژاد: دقیقاً، چون امروز هم یک بالگرد از نوع آپاچی مورد هدف قرار گرفت که این بالگردهای آپاچی برای جابه جایی نیروها بیشتر استفاده میشوند و البته توان رزمی هم دارند ولی توان اصلی شان در واقع برای پشتیبانی نزدیک هوایی است، به خاطر همین نیروهای زمینی اعتراض داشتند به این قضیه که چرا این بالگردها از آنها حمایت نمیکنند. از آن طرف نیروی هوایی این مسأله را داشتند که نیروهای زمینی شرایط را مهیا نمیکنند. فاصله شان با نیروهای دشمن این قدر کم است که نمیتوانیم پشتیبانی نزدیک هوایی داشته باشیم، به خاطر همین ما در هفته گذشته حداقل چهار مورد که گزارش شد دیدیم که شلیک اشتباهی نیروهای هوایی به نیروهای زمینی شان را داشتیم و باعث شده بود چند نفر از سربازان رژیم صهیونیستی اشتباهاً توسط بالگردها کشته شوند، این بحث به کابینه صهیونیستی کشیده شد و امروز بین یکی از وزرای کابینه و یکی از فرماندهان عالیرتبه ارتش بحثی شکل گرفت که به نوعی این شائبه را مطرح میکرد که این همراهی نکردن یک نوع اعتراض است و در واقع خلبانها به این اعتراض میکنند که ما جنایت انجام میدهیم و به این خاطر این عملیاترا انجام نمیدهند.
سؤال: اشاره به کابینه رژیم کردید، الان شاید لحظاتی که ما صحبت میکنیم کابینه جنگ رژیم صهیونیستی هم قرار بود که جلسه داشته باشد، آخرین طرحی که برای توقف جنگ ارائه شده از سوی قطر است، طبق اخباری که منتشر شده، قرار است امشب صهیونیستها در کابینه جنگ طرح قطر را بررسی کنند، تاکنون واکنش غیررسمی داشتیم که بدانیم صهیونیستها چه رویکردی در قبال این طرح دارند؟
آقای کثیری نژاد: در جلسهای که پنجشنبه گذشته برگزار شد، یک عده ای از مقامات مصری رفته بودند برای مطرح کردن این پیشنهاد و بسیاری از این پیشنهادها را مصر و قطر به صورت توأمان باهم مطرح کردند، رفتند به تلاویو و آنجا واکنش اسرائیلیها این بود که ما تصمیم گیر نیستیم و تصمیم گیری نهایی در رابطه با این موضوع باید در کابینه جنگ یعنی محدودترین کابینه اسرائیل، یعنی ما الآن یک کابینه اصلی داریم که هیئت وزرا است و یک کابینه محدود سیاسی و امنیتی که تعداد محدودتری از وزرا هستند و یک کابینه جنگ که معمولاً سه چهار نفر و بعضاً دعوت میکنند از افراد دیگر، این است که تصمیم گیری را واگذار کردند به شخص نتانیاهو و شخص دیگری نمیتواند این تصمیم گیری را انجام دهد، به خاطر همین باید برود در کابینه جنگ و آنجا با او صحبت شود. محتوایش هم این است که حضور حماس و سایر گروههای فلسطینی در حاکمیت غزه باید تثبیت شود و مصر رسماً اعلام کرد که حماس جزئی از حکومت غزه خواهد بود و آنجا قرار است بحث شود بر سر این که ابتدا تمام گروگانها تبادل شوند، بعد آتش بس کامل برقرار شود، اصرار هم روی این است که آتش بس موقت نباید باشد و بعد این که حکومت بعدی به چه صورت باشد. نیروهای مقاومت موضع شان به این صورت بود که حماس، جهاد، جبهه خلق و جبهه دموکراتیک این چهار تا باید در حکومت فلسطین نقش آفرینی فعال داشته باشند و قرار است بعد از تعطیلات سال نو میلادی یعنی از ۷ ژانویه به بعد، نمایندههای گروههای فلسطینی در قاهره نشستی داشته باشند تا ماهیت حکومت آینده آنجا تعیین شود.
سؤال: دیروز در خبرها داشتیم در جهان امروز هم پخش کردیم که گالانت و بنی گانتس حاضر نشدند در نشست خبری مشترک با نتانیاهو شرکت کنند، این ماجرا چه بوده است؟
آقای کثیری نژاد: کماکان در اولویتهای جنگ برای نتانیاهو مسئله گروگانها مطرح نیست. هرچند در سخنرانی ها و مواضعش به صورت علنی این را بارها گفته، در عمل میبینیم که نجات گروگان ها؛ اولویت ارتش اسرائیل نیست و دیدیم از بین حدود ۱۲۹ اسیری که الآن در دست نیروهای مقاومت است، در مرحله دوم هم اسرائیلیها هیچ کدام را نتوانستند زنده آزاد کنند. اعتراضی که وجود دارد از سمت گانتس و گالانت به این است که عملکرد نتانیاهو و کلاً سیستم امنیتی ضعیف بوده و نتوانسته به آن اهداف برسد. از آن طرف نتانیاهو از سمت گروههای ملی- مذهبی که در کابینه محدود جنگی حضور ندارند تحت فشار است که جنگ را باید ادامه دهد، طبیعتاً بن گویر اینجا مثل سابق میتازاند و نتانیاهو در شرایط نامناسبی قرار دارد که اینجا نمیتواند جنگ را تمام کند.
سؤال: سؤالی در رابطه با واکنش نیروهای مقاومت به این طرح داشتم، آیا موضع آنها هنوز این است که تا کل جنگ تمام نشود هیچ اسیری مبادله نمیشود؟
آقای کثیری نژاد: الآن موضع مقاومت همین است که اولاً این آتش بس، نباید موقت باشد، باید به صورت دائم برپا شود و بعد این که اسرا، اصطلاحاً طرح همه در برابر همه مطرح است، یعنی همه اسرای مد نظر نیروهای مقاومت در برابر همه اسرای اسرائیلیها و بعد آن طرحی که عرض کردم در رابطه با حکومت آینده فلسطین، نوار غزه و کرانه؛ هر دو.
سؤال: برخی تحلیلگران غربی اشاره میکردند که احتمال منطقهای شدن جنگ و گسترش آن افزایش پیدا کرده، یکی از آنها میگفت ابتدای جنگ میگفتم ۱۰ درصد ممکن است الآن میگویم ۲۵ درصد احتمال دارد. همین ساعتی پیش درگیری نیروهای آمریکایی و یمنی را داشتیم، آمریکاییها مداخله کردند به صورت مستقیم در دریای سرخ، شما با توجه به این شرایط؛ فرسایشی شدن جنگ، این که نتانیاهو به اهدافش نرسیده است و همین طور هم ادامه پیدا کند، باز یکی از مقامات صهیونیست امروز گفت با این جنگ نمیشود پرتاب موشک توسط حماس را به طور مطلق صفر کرد، حالا همه اینها را بگذاریم کنار هم، شما درباره گسترش جنگ چه فکر میکنید؟
آقای کثیری نژاد: در جلسات متعددی که بین نتانیاهو و مقامات آمریکایی وجود داشته، چندین بار وزیر خارجه آمریکا به اسرائیل سفر کرده، آمریکاییها به این نتیجه رسیدند که نتانیاهو منفعتی دارد و آن منفعت با منفعت اسرائیلیها متفاوت است، بنابراین منفعتش در این است که جنگ ادامه پیدا کند تا به یک دستاورد برسد.
سؤال: حتی گسترش هم پیدا کند، نتانیاهو دنبال این است؟
آقای کثیری نژاد: ممکن است گسترش جنگ اتفاق بیفتد، نتانیاهو چون دستاوردی در میدان نمیتواند کسب کند، عملاً میتواند به این سمت ببرد که در یک میدان دیگری این اتفاق بیفتد، از آنطرف به خاطر اینکه آمریکاییها و اروپاییها منافعشان را به خاطر حملاتی که انصارالله به مسیرهای شاهراههای دریایی دارد وارد میکند، در خطر میبینند، طبیعتاً آنها هم از یک طرف باید این فشار را به داخل اسرائیل منتقل کنند که این اتفاق افتاد و از آنطرف هم باید آنها یک نقش آفرینی فعالی داشته باشند، چون آمریکاییها بالأخره در پنج شش سال گذشته به شدت حضورشان در منطقه متزلزل شد و اینجا امکان دارد که آمریکا و انگلیس با هم یک اقدامی علیه یمن بخواهند انجام دهند.
سؤال: گاهی همین طور که رویدادها رخ میدهند، یک دفعه تحلیل و تحقیق جدیدی در خصوص این که چه شد ۱۵ مهر صهیونیستها صبح این حجم از غافلگیری را دریافت کردند، نیروهای حماس در ۲۲ نقطه نفوذ کردند؛ خطوط دفاعی اینها کاملاً شکست را میبینیم به آن پرداخته میشود، آخرین موردش هم گزارش نیویورک تایمز است، گفته ارتش اسرائیل در هفت اکتبر کجا بود؟
آقای کثیری نژاد: در هفته گذشته چند مورد از شکستهای سنگین اسرائیلیها در تحقیقاتی که انجام شد، اینها بالا آمد، یکی از آنها این بود که شاباک حتی حدود دو ماه قبل از این شروع جنگ حتی یک گزارشی دریافت کرده بود که نه تنها حمله گسترده را در آن مطرح کرده بودند، بلکه در آن آمده بود که این حمله ممکن است در اکتبر اتفاق بیفتد و با وجود این که تمام این جزئیات در جلوی چشم اسرائیلیها بود؛ شکست خوردند. یعنی خیلی متفاوت است با این که بگوییم یک دشمنی نمیداند و اقدام غافلگیرانه انجام میشود علیه آن، با این حالتی که اسرائیلیها بسیاری از جزئیات را میدانستند، ولی این حمله آنها را غافلگیر کرد.
سؤال: در متن نیویورک تایمز هم همین بود، نوشته بود در هفت اکتبر آن اتفاقی رخ داد که صهیونیست ها؛ اسرائیلیها فکر میکردند غیرممکن است.
آقای کثیری نژاد: این طور نبود که از آن اتفاق خبر نداشته باشند. حتی ما هفته گذشته دیدیم یک فیلمی منتشر شد که مربوط به جلسه پنج شش سال پیش نتانیاهو بود که در جنگ قبلی که با غزه داشتند آنجا از او به نوعی میشود گفت در کنست بازجویی کردند که تو چرا در آن جنگ ضعیف عمل کردی؟ او میگفت ما گزارشها و اطلاعاتی داریم که حماس برای حضور چندهزار نیروهای رزمی اش در اسرائیل آماده بود و چندهزار موشک میخواست بزند، دقیقاً چیزهایی را که در آن جلسه تعریف کرد و فیلم آن پخش شد، انگار دارد حملات هفت اکتبر را به قول معروف بازسازی میکند.
سؤال: یعنی بازیادآوری برای صهیونیستها است؟
آقای کثیری نژاد: در حالی که این فیلم متعلق به پنج شش سال قبل بود، یعنی کاملاً این جزئیات را میدانست. نکته بعدی، کل سیستمهای فناوری ارتباطات ارتش در این جنگ عملاً از کار افتاد و ما دیدیم که اسرائیلیها به جای استفاده از سامانههای مجهزی که داشتند، بجای آن از گوشیهای تلفن همراه و حتی شبکههای اجتماعی استفاده کردند، حتی ما گزارشی دیدیم که یک تانک سرگردانی را دو اسرائیلی آمدند با گوشی باهم هماهنگ میکردند و شلیک میکردند و به خاطر همین فعالیت، چندین اسرائیلی کشته شد.
تحولات فرانسه در شب سال نو با حضور ۹۰ هزار پلیس و ۵ هزار ارتشی
سؤال: هر سال شب سال نو در فرانسه، آشوبها و درگیریهایی داشتیم، اما اینکه اعلام کردند امسال ۹۰ هزار نیروی پلیس، ۵ هزار نیروی ارتش، بالگرد نظامی و پهپاد حضور خواهند داشت، چرا امسال ماجرا اینقدر جدی شده است؟
فخرآور، خبرنگار خبرگزاری صداوسیما: دولت مکرون سالهای پرتنشی را پشت سر گذاشته است، نهضت جلیقه زردها و بعد اصلاحات بازنشستگی را برای ماههای پیاپی داشته است و در نهایت کشته شدن جوان ۱۷ سالهی فرانسوی که تابستان امسال به ضربه گلوله پلیس کشته شد، که چند ماه ناآرامی را به همراه داشت و برای دولت مکرون خیلی گران تمام شد، این رویدادها باعث شد که خیلی اتفاقات در فرانسه افتاد مثلاً مکرون ناچار شد که به سفرش به آلمان نرود و نشست اتحادیه اروپا را زودتر ترک کرد و مجبور شد که خیلی از نشست هایش را لغو کند و علاوه بر آن نشستهای سران دیگر به کشور فرانسه هم لغو شد. با توجه به اینکه فرانسه شش ماه آینده قرار است میزبان المپیک باشد تلاش میکند اینچنین وجههای را از خودش نشان ندهد که ناامنی وجود دارد، زیرا ممکن است وجهه اش را خدشه دار و کشورهای دیگر را نسبت به فرانسه بدبین کند. به همین دلیل است که مکرون تلاش میکند که با تمهیدات پلیسی این قضیه را حل و فصل کند که البته باید ببینیم امشب چه میشود.
سؤال: یعنی سیاست این است که یک کنترل مطلقی روی شرایط داشته باشند، روزنهای به وجود نیاید که حادثهای رخ بدهد که بخواهد دوباره مثل حوادث قبلی فرانسه دامنه دار باشد، طول بکشد.
فخرآور: قطعاً همینطور است البته همه سالها این اتفاق میافتاد، مراسم شب سال نو در فرانسه خیلی شدید امنیتی بوده است، شانزه لیزه که محل تجمع بوده، همیشه نیروهای پلیس زیادی حضور داشتند، گاردهای امنیتی بود و جوانها را میگشتند، ورود پرچم یا هر چیزی که بتواند آسیب زا باشد ممنوع بوده است، ولی امسال شدیدتر است و این را به طور رسمی دولت اعلام کرده است که امنیتی با آن برخورد میکند.
سؤال: در گزارشتان اشاره کردید به سخنرانی مکرون، این سخنرانی انجام شده است؟
فخرآور: بله سخنرانی انجام شده است و در اولین جمله اش مکرون از همین نیروهای پلیس قدردانی کرده است این را هم بگوییم که نیروهای پلیس شهری اعتصاب کرده اند و قرار بود که شب سال نو اصلاً حضور نداشته باشند. به نظر میآید که هم از آنهایی که حضور دارند قدردانی میکند و هم دلجویی میکند از آنهایی که نیستند.
سؤال: منتظر هستیم ببینیم در شب سال نوی فرانسه شرایط چگونه میشود. آقای شهسوار حسینی، اوضاع امشب در پاریس به چه شکلی است؟
شهسوار حسینی، خبرنگار خبرگزاری صداوسیما: امشب ساعت ۲۴ که سال تحویل میشود و وارد سال ۲۰۲۴ میشویم، قرار است که در خیابان شانزه لیزه طبق سنوات گذشته مراسم برگزار شود و به شدت تحت تدابیر شدید امنیتی است، ماشینهای پلیس در اکثر ورودیها الان مستقر شده اند و هر کسی که بخواهد وارد خیابان شانزه لیزه شود باید از بازرسی پلیس رد شود و از طرف دیگر بحثهای پهپاد است که امسال بکارگیری شده است و با توجه به اینکه بحث تهدیدات امنیتی و تروریستی بالا است، بکارگیری ۵ هزار نیروی ارتش مطرح شده است. فعلاً دو سه ساعت دیگری مانده است که مراسم اینجا شروع شود؛ ببینیم که این مراسم چطور برگزار میشود.
حضور نیروهای فرانسوی درمیان نظامیان رژیم صهیونیستی
سؤال: خانم فخرآور بفرمایید.
فخرآور: یکی از خبرهای داغ این روزها حضور نیروهای فرانسوی درمیان نظامیان رژیم صهیونیستی است، یکی از نمایندگان مجلس فرانسه توموپورت که جزء نمایندههای حزب معترض فرانسه تسلیم ناپذیر است، اعلام کرده است که ۴ هزار نیروی فرانسوی الان در غزه هستند و درکنار نیروهای اسرائیل میجنگند. این موضوع واکنشهای زیادی داشت، توموپورت از اریک دوپوموریتی وزیر دادگستری این کشور خواسته است که علیه این افراد اعلام جرم کند که هنوز اقدامی صورت نگرفته است.
خبر آخر هم قانونی است که قرار است از ابتدای سال نوی ۲۰۲۴ در فرانسه اجرا شود، ممنوعیت ورود امامان جماعت مسلمان به فرانسه از کشورهای خارجی است، به طور معمول کشورهای مسلمان دیگری امامان جماعت در آنها آموزش میبینند و به فرانسه میآیند.
سؤال: فکر میکنم امر متداولی است در همه کشورهای اروپایی و کشورهای جهان که مبلغین مذهبی یا امام جماعت یا کشیشی از یک کشوری به کشور دیگر میرود و فعالیت میکند.
فخرآور: بله فرانسه این کار را ممنوع کرده است.
سؤال: تا الان آزاد بوده است و از فردا ممنوع میشود؟
فخرآور: بله در چند ماه گذشته فرانسه چند امام جماعت را به بهانههای مختلف اخراج کرده است که این مؤید اسلام ستیزی فرانسه است که در چند ماه گذشته نمونههای خیلی زیادی از آن دیده ایم، یکی ممنوعیت عقاید در مدرسه، تصویب قانونی به اسم مبارزه با جدایی طلبی که خیلی از شخصیتهای فرانسه آن را یک قانون ضداسلامی دانسته اند حتی لیگ حقوق بشر فرانسه به آن اعتراض کرده است و گفته است که ما به همچنین قانونی نیاز نداشته ایم، چرا این کار را میکنید.
سؤال: یعنی این یک پازل و یک جزئی از یک اقدام کلان تر است که از مدتها پیش شروع شده است؟
فخرآور: بله. در دوره مکرون ۴۳ مسجد در فرانسه تعطیل شده است که این هم پیامدهای خودش را داشته است.