مدیرعامل شرکت توسعه فناوری پلاسما گفت: در روش درمان زخم با فناوری پلاسما، رگزایی اتفاق میافتد و بافت مرده بدن احیاء میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، مهدیه بختیاری گفت: توسعه فناوری پلاسما به عنوان یکی از اهداف سند راهبردی صنعت هستهای کشور محسوب میشود که در حوزههای مختلفی، چون پزشکی، سلامت، محیط زیست، صنعت، کشاورزی و امنیت غذایی کاربرد دارد. به همین جهت، چند سالی است تحقیقات در حوزه استفاده از فناوری پلاسما در پزشکی و سلامت که با کیفیت بخشی به زندگی مردم مرتبط است، دنبال میشود و موفق شدیم به موفقیتهایی در این زمینه دست یابیم که درمان سرطان و زخم از جلمه آنهاست.
مدیرعامل شرکت توسعه فناوری پلاسما در خصوص استفاده از این فناوری در حوزه درمان سرطان گفت: با همکاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مرکز تحقیقات سرطان، مرحله (فاز) بالینی درمان سرطان پستان را که سرطانی رایج در میان بانوان است، در حال اجراست. در حوزه زخم هم اواخر آذر سال جاری اولین درمانگاه (کلینیک) زخم مبتنی بر فناوری پلاسما را در شهرستان ورامین افتتاح کردیم.
وی گفت: این سامانه که با عنوان دستگاههای پلاسمادرمانی در حوزه سرطان شناخته میشود، به گونهای طراحی شده که به صورت انتخابی عمل میکند و مستقیما به سراغ سلولهای سرطانی میرود و آنها را از بین میبرد؛ در حالی که هیچ آسیبی به سلولهای سالم وارد نمیشود.
مهدیه بختیاری در خصوص درمان زخم با فناوری پلاسما نیز افزود: متاسفانه روشهای موجود که برای درمان زخم استفاده میشود هزینه زیادی را برای بیماران به دنبال دارد و اغلب به صورت یک مسکن عمل میکنند. این در حالی است که در روش نوین استفاده از پلاسما، رگزایی اتفاق میافتد و باعث احیای بافت مرده میشود.
وی افزود: پلاسما علاوه بر اینکه میتواند عفونت را از بین ببرد، درد را کاهش میدهد و در کنار رگزایی، بافت را کاملا بهینه میکند و فرد میتواند به زندگی عادی خود برگردد.
وی درباره دیگر کاربردهای فناوری پلاسما عنوان کرد: از حوزههایی که میتوان از فناوری پلاسما بهره برد، تصفیه پسابهای بیمارستانی، شهری و زباله هاست که نباید رهاسازی شوند و این روزها به معضل و تهدیدی جدی تبدیل شده اند. اما با فناوری پلاسما، میتوان تا حد زیادی این مشکل را برطرف کرد.
بختیاری افزود: از مزیتهای این فناوری نسبت به سایر روش ها، هزینه پایینتر آن است و همچنین میتوان آلایندههای موجود در پسابها را تا حدی کاهش داد که بتوان از آن در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی مورد استفاده قرار داد.
وی در خصوص کاربرد فناوری پلاسما در حذف سموم از محصولات کشاورزی نیز گفت: حذف سم افلاتوکسین در خشکبار به ویژه پسته برای کشور بسیار حائز اهمیت است و به همین جهت، قرار است اولین کارخانه حذف سم افلاتوکسین پسته در رفسنجان افتتاح شود.
به گفته بختیاری؛ با فناوری پلاسما میتوان به صادرات دو محصول راهبردی کشور یعنی پسته و زعفران کمک زیادی کرد؛ به طوری که با کاهش سموم در این محصولات، تجار و کشاورزان میتوانند محصولات خود را مطابق با استانداردهای جهانی صادر کنند. بخش مهمتر آنکه میتوان بسیاری از آفات را از باغها حذف کرد تا کشاورز دیگر نیازی به سمپاشی چندباره محصولات خود نداشته باشد.
مدیرعامل شرکت توسعه فناوری پلاسما افزود: در حال حاضر، آفت پسیل یکی از مهمترین آفات باغها به ویژه پسته محسوب میشود که با فناوری پلاسما که یک روش کاملا بی خطر است، میتواند بدون آنکه آسیبی به محیط زیست وارد شود، باغها و زمینهای کشاورزی را از وجود این آفت پاک کرد.
بختیاری در پاسخ به این سوال که این سامانهها چگونه باعث از بین برفتن سلولهای سرطانی و بهبود زخم میشوند گفت: پلاسما در توالی حالت جامد، مایع و گاز به عنوان حالت چهارم ماده شناخته میشود. وقتی که مولکولهای گاز تحت تاثیر میدانهای الکتریکی بسیار قوی قرار میگیرند، اتمها گاز کاملا یونیزه شده و به الکترون، یون، اتمهای برانگیخته، امواج الکترومغناطیسی فرابنفنش و یک سری رادیکالهایی که به گونههای رانس معروف هستند، تقسیم میشوند.
وی افزود: آنچه در از بین بردن تومورهای سرطانی موثرند، گونههای رانس هستند. شکل و ظاهر سلولهای سرطانی نسبت به سلولهای سالم متفاوت است و به دلیل منافذی که روی سلولهای سرطانی وجود دارد، گونههای رانس جذب این سلولها شده و وارد آنها میشوند. سپس با تخریب دی ان ای، یا شکستن رشتههای دی ان ای، و حتی با بریدن پیوندهای اسید آمینهای درون سلول، باعث مرگ سلولهای سرطانی میشوند. در این فرآیند، هیچ عوارض جانبی در بیمار مشاهده نمیشود چراکه سلولهای سالم حفظ میشوند و تنها سلولهای سرطانی از بین میروند.
مهدیه بختیاری گفت: در زمینه زخم نیز همین فرآیند اتفاق میافتد، اما با این تفاوت که در سامانه درمان زخم با پلاسما، سازوکار و هندسه دستگاه و همچنین نوع گازی که استفاده میشود، متفاوت است. بدین معنی که در دستگاهی که برای درمان سرطان استفاده میشود، از گاز هلیوم با خلوص بالا استفاده میشود. اما در سامانه پلاسمایی درمان زخم، از گاز آرگون استفاده میشود تا هم هزینه درمان کم شود و هم اثربخشی بیشتری را در زمانی کمتر، داشته باشیم. گونههای رانسی که از گاز الگون تشکیل میشوند، وارد بافت میشوند و بافت آسیب دیده را از طریق رگزایی احیا میکنند.
بختیاری در خصوص اولین گردهمایی تخصصی پلاسماپزشکی که با همکاری دانشگاه علوم پزشکی البرز برگزار میشود، گفت: اهداف مختلفی از برگزاری این گردهمایی تخصصی دنبال میشود که مهمترین آنها، ایجاد هم افزایی بین سازمانها و نهادها مرتبط با حوزه پزشکی است تا از این طریق بتوانیم فناوری پلاسما را به جامعه پزشکی معرفی کنیم تا به عنوان یک فناوری که حاصل سرریز دانش هستهای است، میان مردم ترویج پیدا کند و به طور گسترده در بین جامعه استفاده شود.
وی افزود: هدف دیگر از برگزاری این رویداد، نشان دادن پیشرفتهای کشور در حوزه بهره مندی از فناوری هستهای و پلاسماست تا بتوانیم خود را به عنوان کشوری پیشرو در این زمینه معرفی کنیم. در حال حاضر، این گردهمایی تخصصی فقط در آمریکا برگزار میشود و قرار است سال ۲۰۲۴، دهمین دوره آن برگزار میشود.
بختیاری با اشاره به اینکه تعامل سازنده میان دانشگاه و صنعت میتواند به استفاده هرچه بیشتر از فناوریهای جدید همچون پلاسما منجر شود، افزود: این گردهمایی، در دو بخش برگزاری خواهد شد که بخشی از آن، به معرفی فناوری پلاسما و کاربردهای آن اختصاص دارد و در بخش دیگر، معرفی محصولات دانش بنیانی که برای درمان سرطان و زخم استفاده میشود، دنبال خواهد شد.
مدیرعامل شرکت توسعه فناوری پلاسما گفت: با برنامه ریزیهای صورت گرفته، ۵۰ کلینیک درمان زخم مبتنی بر فناوری پلاسما تا پایان سال آینده در کشور راه اندازی خواهد شد تا این فناوری در خدمت همه مردم در سراسر کشور باشد.
نخستین درمانگاه تخصصی درمان زخم با استفاده از فناوری پلاسما پس از طی کردن فرآیندهای آزمایشی و بالینی ۲۷ آذرماه با حضور معاون رییسجمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران در بیمارستان شهید مفتح ورامین افتتاح شد.
پلاسمای سرد تاکنون در ۵ محور به حوزه پزشکی و سلامت کشور کمک کرده که یکی از آنها در موضوع درمانی و بهبود زخم است و نخستین مرکز به صورت رسمی و با هدف استفاده از فناوری پلاسما در درمان زخمهای دیابتی راهاندازی شد.
استفاده از فناوری پلاسما این امکان را بیماران دیابت میدهد تا با هزینهای کمتر در کنار سایر روشهای نوین که روشهای بسیار پرهزینهای هستند، بهبودی خود را به دست آورند.