موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سنپترزبورگ روسیه امضاء شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ از سنپترزبورگ، عباس علیآبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان و معاونان نخست وزیر ۵ کشور عضو اتحادیه اوراسیا، شامل روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان و نیز رئیس کمیسیون این اتحادیه، در مراسمی که در کاخ تاریخی مارئینسکی سنپترزبورگ برگزار شد، موافقتنامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا را امضاء کردند.
این موافقتنامه در حاشیه نشست روسای جمهور پنج کشور عضو اتحادیه، از جمله روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان، عصر دوشنبه به امضاء رسید و وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران پس از امضاء موافقتنامه در نشست مشترک با روسای جمهور پنج کشور عضو، حضور پیدا کرد.
مهدی صفری، معاون وزیرامورخارجه در امور اقتصادی، مهدی ضیغمی معاون وزیر و رئیس سازمان توسعه تجارت و کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه، وزیر صمت را در مراسم امضاء این موافقتنامه همراهی میکردند.
آندری اسلپنف وزیر تجارت اتحادیه اوراسیا در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری صداوسیما گفت: با امضاء این سند شاهد تحول عظیمی در روابط اقتصادی و تجاری بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا خواهیم بود.
وزیر تجارت اتحادیه اوراسیا، این موافقتنامه را مهمترین سند همکاری اتحادیه اوراسیا با ایران خواند و اعلام کرد که با امضای این سند، ایران به یکی از شرکای مهم اتحادیه اوراسیا تبدیل خواهد شد.
متن موافقتنامه تجارت آزاد بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا پس ازمذاکرات فشرده، به تائید ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اوراسیا رسید و امروز در حاشیه اجلاس سران اتحادیه در سنپترزبورگ روسیه به امضاء رسید. ربر اساس این موافقت نامه بیش از ۸۷ درصد کالاهای تجاری بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه از عوارض گمرکی معاف و تحولی عظیم در تجارت ایران با کشورهای اتحادیه اوراسیا رخ خواهد داد.
سال ۱۴۰۱ حجم مبادلات تجاری بین ایران و اتحادیه اوراسیا حدود پنج و نیم میلیارد دلار بود و پیش بینی میشود که اجرای موافقتنامه تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا، حجم تجارت ایران با کشورهای عضو اتحادیه را به سرعت افزایش دهد و برخی نیز معتقدند که این موافقتنامه حجم تجارت ایران و اعضای اتحادیه را به ۴۰ میلیارد دلار در سال افزایش خواهد داد.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا متشکل از پنج کشور روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان وقرقیزستان در سال ۲۰۱۵ میلادی تشکیل شد.
پس از پیوستن ایران به پیمان شانگهای و گروه بریکس، حالا اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ظرفیت جدیدی در مسیر توسعه صادرات کالا به کشورهای حوزه اوراسیا ایجاد کرده است.
تکمیل کذرگاه ریلی شمال-جنوب، با مشارکت روسها، که شمال اروپا را به شبهقاره هند متصل و درآمدهای سرشاری از محل مبادلات ریلی و ترانزیت نصیب کشورهای مسیر، از جمله ایران و روسیه میکند، زیرساختی حیاتی در این زمینه بهشمار میرود.