چهارم دی ماه سالروز شهادت آیت الله نورالله نجفی اصفهانی از فقهای مشروطه خواه اواخر دوره قاجار و از پیشتازان مبارزه با استعمار و استکبار اصفهان، معروف به پدر معنوی مشروطه ایران است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ این عالم مجاهد مشهور بهحاج آقا نورالله نجفی اصفهانی و ملقب به ثقه الاسلام در سال ۱۲۷۸ هجری قمری در اصفهان به دنیا آمد و از روحانیان نهضت تحریم تنباکو بود.
حجت الاسلام نجفی اصفهانی از نوادگان این عالم گفت: وی به همراه برادرش آیت الله محمدتقی آقا نجفی اصفهانی، از حامیان و فعالان نهضت مشروطه در ایران بود و در مخالفت با سیاستهای رضاخان و در اعتراض به قانون نظام وظیفه اجباری، با گروهی از عالمان اصفهان به قم مهاجرت کرد.
وی افزود: آیت الله نورالله نجفی اصفهانی شخصیتی قابل توجه در دفاع از تولید داخلی و صنایع مردمی استقلال اقتصادی کشور و جزء مؤسسان شرکت اسلامیه، اولین شرکت سهامی در ایران، فعال در حوزه نساجی بود که صادرات هم به کشورهای خارجی از جمله انگلستان داشت.
حجت الاسلام نجفی اصفهان با اشاره به تالیف رساله «مقیم و مسافر» گفت: ساخت بیمارستان و چندین مدرسه بخش از فعالیتهای اجتماعی اوست.
پژوهشگر تاریخ و استاد دانشگاه هم گفت: خانه وی به عنوان مرجع و پناهگاه، یکی از کانون بسیار مهم مشروطه در اصفهان به شمار میرفت.
محمد حسین ریاحی افزود: آقا نورالله نجفی اصفهانی در آستانه مهاجرت علمای تهران به قم (مهاجرت کبری) با همراهی ۱۲ نفر از علمای طراز اول اصفهان از جمله آقا محمدتقی نجفی اصفهانی، سید ابوالقاسم دهکردی، محمدحسین فشارکی، شیخ مرتضی ریزی، میرزا محمدتقی مدرس، سیدمحمدباقر بروجردی، میرزا محمد مهدی جویبارهای، میرزا ابوالقاسم زنجانی، آقامحمدجواد قزوینی و رکنالملک شیرازی، بیانیه ایی معروف به بیانیه ۱۳ نفر را صادر کردند که رکن الملک نائب الحکومه اصفهان هم آن را حمایت میکند و مهمترین موضوع آن صرف نظر از مصرف هر نوع کالای خارجی بود.
آیت الله نورالله نجفی اصفهانی چهارم دی سال ۱۳۴۶ هجری قمری (۱۳۰۶ هجری شمسی) به دستور رضاخان مسموم و شهید شد.
پیکر این عالم مجاهد در مقبره جد مادری اش، شیخ جعفر کاشف الغطاء در نجف به خاک سپرده و منزلش بازسازی و به خانه مشروطیت در اصفهان تبدیل شد.