کارشناس امور بین الملل: ۷۵ سال رژیم صهیونیستی، تلاش کرد با کمک زیرساختها و ابزارآلات رسانهای حقیقت را در افکار عمومی دنیا وارونه جلوه دهد، اما پس از طوفان الاقصی، باطن خبیث، پلید و واقعیت حقیقی رژیم صهیونیستی هویدا شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه خبر سیما با حضور آقای محمد قادری؛ کارشناس امور بین الملل، آقای رابی داوید فلدمن؛ سخنگوی سازمان جهانی ضد صهیونیست و آقای کانر لینهان؛ وزیر سابق حقوق بشر ایرلند به بررسی حمایت جهانی از فلسطین در سایه کتمان رسانههای غربی پرداخت.
مشروح برنامه:
مجری: تظاهرات حمایت از فلسطین در سراسر جهان ادامه دارد. در لندن هواداران فلسطین با سر دادن شعارهای ضد صهیونیستی با ساکنان نوار غزه اعلام همبستگی کردند و خواستار آتش بس فوری شدند. در پاریس، بحرین، مغرب و بروکسل تظاهرات مشابهی در حمایت از مردم فلسطین برگزار شد. ضمن این که تحقیقات دیده بان حقوق بشر نشان میدهد که فیس بوک و اینستاگرام به صورت فزایندهای به سانسور مطالب مربوط به موضوع فلسطین اقدام میکنند. در تهران هم نشست بین المللی با موضوع فلسطین برگزار شد که ما از میهمانان این نشست در برنامه امشب میهمان داریم.
سؤال: آقای فلدمن ادامه تظاهرات برای مردم فلسطین با موضوع «جنگ را متوقف کنید» در سراسر جهان ضمن این که ما امروز شاهد انتشار گزارشی از دیده بان حقوق بشر بودیم که فیس بوک و اینستاگرم به طور فزایندهای مطالب مربوط به فلسطین را سانسور میکنند. آن چه الآن در افکار عمومی جهان در موضوع فلسطین شاهد هستیم، در کنار این سانسور خبری در رسانههای غربی از کجا نشأت میگیرد و چه خط و چه فضایی را دنبال میکند؟
رابی داوید فلدمن؛ سخنگوی سازمان جهانی ضد صهیونیست: افکار عمومی جهان در حال تغییر است. ما از دو سه دهه گذشته شاهد تغییرات عمدهای بودیم در افکار عمومی جهان، اما در دو سه هفته گذشته تغییرات بسیار بیشتری را دیدیم، به خاطر این که متأسفانه آن چیزی که ما داریم در فلسطین میبینیم هر انسان آزادهای را ناراحت میکند. ما یهودیان واقعاً از این اتفاقاتی که میافتد متأسف هستیم. دین یهودیت دارد مورد سوء استفاده قرار میگیرد و این کارهایی که اسرائیل انجام میدهد، پیروی از دین یهود و دین حضرت موسی نیست و به هیچ وجه مرتبط با این دین نیست و این اقداماتی که آنها انجام میدهند منزجر کننده و بسیار ناراحت کننده است و همان طور که گفتم سوء استفاده است از دین یهود. بنابراین ما هم در کنار تظاهراتی که برای حمایت از فلسطینیها برگزار میشود میایستیم و از آنها حمایت میکنیم.
سؤال: دفتر مرکزی ناتوری کارتا؛ یعنی اتحادیه جهانی یهودیان ضد صهیونیست در نیویورک است و امروز شما میهمان ما در تهران، آقای قادری همین موضوع و همین مطلب را ادامه دهیم. از بعد از طوفان الاقصی ما شاهد تظاهرات ضد رژیم صهیونیستی هستیم، در کشورهایی شاهد این تظاهرات هستیم که در گذشته شاید اصلاً جزو هواداران و حمایت کنندگان از مردم مظلوم فلسطین و نوار غزه نبودند و امروز شاهد تظاهرات گستردهای در این کشورها و مناطق هستیم.
محمد قادری؛ کارشناس امور بین الملل: آن چه ما امروز شاهدش هستیم، از پس هفتاد و هفت روز گذشتهای که از عملیات طوفان الاقصی گذشته، چند اتفاق مهم در عرصه جهانی رقم خورده که به نظر میرسد تحولات پس از این اتفاق، قطع به یقین با گذشته تفاوت ماهوی پیدا خواهد کرد. یکی از مهمترین نکات که باید به آن تأکید شود این است که طی ۷۵ سال گذشته رژیم صهیونیستی پس از روز نکبت در سال ۱۹۴۸ وقتی که پایه گذاری کرد این رژیم جعلی را، تمام تلاش خود را انجام داد با کمک زیرساختها و ابزارآلات رسانهای که بتواند حقیقت ماجرا را نزد افکار عمومی دنیا وارونه جلوه دهد. شما دیدید طی سالهای گذشته بارها و بارها به این تأکید شد که این سرزمین به لحاظ تاریخی، مالکیتش با یهودیان است. البته جریان صهیونیسم سعی کرد از ماهیت پیروان دین یهود سوء استفاده کند و منویات نژادپرستانه خود را تحمیل کند، اما به هر حال فضای رسانهای که همواره در ید اختیار و انحصار نظام سلطه و کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده قرار داشته، طی سالهای گذشته سعی کرده بود عملاً آن جنایت و کلیدواژه اشغالگری که صهیونیستها انجام داده بودند به محاق ببرد و به نوعی افکار عمومی دنیا را از آن منحرف کند. اتفاقی که پس از طوفان الاقصی افتاد، در واقع آن باطن خبیث، پلید و واقعیت حقیقی رژیم صهیونیستی را به نوعی برای افکار عمومی دنیا هویدا کرد.
همانطور که شما اشاره فرمودید در کشورهای غربی از نظر رسانهای یک پوشش کاملاً کانالیزه شده حاکم است و اجازه نمیدهند از کانال رسانههای جریان اصلی حقایقی که دارد در جهان اتفاق میافتد به گوش افکار عمومی شان برسد و از سویی مقامات سیاسی این کشورها هم روابط گستردهای در حوزه موضوعات اقتصادی، امنیتی و سیاسی با رژیم صهیونیستی و اربابان امریکایی آنها دارند. این اتفاقی که دارد میافتد این بوده که مردم در این کشورها به مدد شبکههای اجتماعی و فضایی که پس از جنایات این ۷۷ روز گذشته صهیونیستها رقم زدندبه واقعیت پی بردند و دارند به صورت خودجوش در کشورهای غربی پا به پای مردم فلسطین و محور مقاومت جلو میآیند مبنی بر محکوم کردن رژیم صهیونیستی و فریاد مظلومیت ملت فلسطین را دارند فریاد میزنند. این اتفاق از همه ابعاد شکستهای پی در پی رژیم طی این ۷۷ روز گذشته؛ سنگینتر و بزرگتر است، یعنی شکست در حوزه رسانه و در حوزه تصویرسازی که آنها سعی کرده بودند از خود انجام دهند.
سؤال: آقای فِلدمن تکنیکها یا روشهایی که رسانههای غربی و همسو با رژیم صهیونیستی دنبال کردند و حتی فضاهای اجتماعی و رسانههای اجتماعی، یعنی حذف جنایات رژیم صهیونیستی و حتی حذف محتواهای مربوط به حمایتهای جهانی و حمایت افکار عمومی جهان در موضوع و مسئله فلسطین، آن چه که رسانههای غربی و همسوی رژیم صهیونیستی و فضاهای مجازی و رسانههای اجتماعی انجام دادند با آن چه که قبلاً ادعا میکردند و مدافع آن بودند یعنی حقوق بشر، متفاوت است.
فلدمن: متأسفانه این یک مشکل است، مشکلی است که برای کل دنیا وجود دارد. خیلیها در دنیا متأسفانه نمیتوانند حقایق را ببینند و رسانههای غربی یک بُعد از مسائل را نشان میدهند، ابعاد دیگر آن را پنهان میکنند و این باعث میشود که افکار عمومی جهان متوجه حقایقی که حول اتفاقات وجود دارد نشوند. اما الآن خوشبختانه مردم تا حدی کنترل رسانهها را به دست آوردند و دیگر آن رسانههای جریان اصلی آن طور نیست که بتوانند آن چه که خودشان میخواهند به نمایش بگذارند و منعکس کنند. ما همیشه داستانها و روایتهایی را میشنیدیم که رسانههای جریان اصلی باعث میشدند که بعضی از رسانههایی که حقایق را منتشر میکردند بسته شوند و نتوانند کار خود را ادامه دهند. اما واقعیت این است که آن چه ما الآن در فلسطین میبینیم؛ نسل کشی و جنایت است و این اتفاقات دیگر نباید ادامه پیدا کند. دیدن این اتفاقات واقعاً ناراحت کننده و منزجر کننده است. این چیزی که ما راجع به آن صحبت میکنیم مربوط به دو ماه و نیم گذشته نیست، بلکه اتفاقاتی در چند دهه گذشته رخ میدهد و این اشغالگری که رژیم اسرائیل انجام میدهد در دین یهودیت مجاز نیست.
سؤال: الآن به دو ماه و نیم گذشته اشاره کردید، میخواهم بدانم الآن آمریکا تقریباً میشود گفت تنها حامی رژیم صهیونیستی در شورای امنیت است با وجود این کشتارها و جنایت ها، الآن در خود آمریکا هم میبینیم تظاهرات مختلفی در گوشه و کنارش به صورت میلیونی برگزار میشود، علت این که مردم در آمریکا در مقابل این جهت گیریها و این سیاستها قرار گرفتند چیست؟
فلدمن: اگر بخواهیم به صورت کلی صحبت کنیم، قبلاً مردم نمیدانستند که چه اتفاقهایی دارد رخ میدهد و متأسفانه دولت آمریکا و سیستم حاکم بر آمریکا طرفدار اسرائیل است و کارهایی که انجام میدهد هم به نفع رژیم اسرائیل است، اما این اتفاقات به نفع مردم یهودی نیست و به نفع دین یهود هم نیست. این جنایات و این کشتاری که آنها انجام میدهند متأسفانه دارد به نام یهودیان تمام میشود، ولی من اعلام میکنم که دولت اسرائیل نماینده یهودیان دنیا نیست و این اتفاقات قطعاً نه به نفع مردم یهودی است، نه به نفع مردم فلسطین. این ناراحت کننده و در عین حال خطرناک برای همه است. من میگویم که ما باید بین یهودیت و صهیونیسم تفاوت قائل شویم. یهودیت یک دین است و سیاست در آن وجود ندارد، اما صهیونیسم یک جنبش سیاسی است و هیچ ارتباطی با یهودیت، دین و مسائل دینی ندارد. اقدامات آنها هم کاملاً مشخص است که میبینیم هیچ سنخیتی با مسائل دینی، مذهبی و عرفانی ندارد و شما اخیراً هم دیدید که حتی خیلی از یهودیها هم موافق نیستند با این اتفاقات و اقداماتی که رژیم اسرائیل انجام میدهد.
سؤال: میهمان امروز نشست تهران بودید با موضوع فلسطین، نشست را چطور دیدید و فکر میکنید چقدر تأثیرگذار است در فضای امروز فلسطین؟
فلدمن: این کنفرانس خیلی مهم بود به خاطر این که ما باید آگاهی ایجاد کنیم بین مردم، آگاهی سازی کنیم، همه ما موظف هستیم به این کار و این کار را باید برای خدمت به بشریت انجام دهیم. ما باید اطلاعات و آگاهی را در معرض دید عموم قرار دهیم، در معرض دید مردم جهان قرار دهیم، باید مسائل را روشن کنیم و باید برای کمک به انسانیت و عدالت بایستیم و ما حتی باید برای کمک و حمایت از یهودیها به پا خیزیم. از جمهوری اسلامی هم بابت برگزاری این کنفرانس تشکر میکنیم و بابت ارائه اطلاعات برای افکار عمومی، این اتفاق بسیار با ارزش است و باید ادامه پیدا کند.
سؤال: آقای قادری ما راجع به رسانههای غربی و همسوی رژیم صهیونیستی صحبت کردیم و تکنیکها و روشهایی که آنها در وارونه نمایی واقعیت در تحولات غزه دارند انجام میدهند و تلاشهایی که به نظر میرسد با این تغییر افکار عمومی و همسو شدن افکار عمومی جهان به شکست منجر شده، از چه تکنیکها و روشهایی استفاده میکنند؟
قادری: اینها به طور کلاسیک و سنتی؛ رسانههای جریان اصلی به علاوه سکوهای فعال در حوزه شبکههای اجتماعی و پیام رسانها که عموماً زیرساخت هایش و اساساً تولد آنها در فضای غربی- صهیونیستی صورت گرفته، همواره تلاش دارند مدیریت کنند جریان اطلاع رسانی و جریان افکار عمومی را، آن چه که در این مقطع اتفاق افتاده، این است که حجم جنایات به حدی است که اساساً قابلیت وارونه نمایی و تحریف را ندارد و همان طور که میهمان محترم هم اشاره کردند؛ آن چه دارد فضا را به سمت آگاه سازی و بیدارسازی افکار عمومی جهان پیش میبرد، چیزی فراتر از کانالیزه شدن اخبار در لاین یا در مسیر رسانههای جریان اصلی است. اما صهیونیستها و غربیها از تکنیک دروغ بزرگ استفاده میکنند، تکنیکی که این قدر مسئله را با تکرار، جدی و حقیقی جلوه دهد که حتی افکار عمومی دنیا را به اشتباه میاندازد، مثل این که از همان ابتدا سعی کردند گروههای مقاومت فلسطینی به ویژه حماس را همسان گروههایی مثل داعش قلمداد کنند، با گروههای بزرگی مثل سر بریدن کودکان یا زن کشی و کودک کشی، اتهاماتی بود که به اینها منتسب کردند یا به عبارتی وقتی بمباران کردند مثلاً بیمارستان الشفا، المعمدانی، الاقصی و امثالهم را، ادعا کردند که تونلهای عملیاتی حماس در زیر این بیمارستانها بوده است. این دروغها یکی از مهمترین تکنیکهایی بود که اینها استفاده کردند، اما جالب توجه این که در بدنه رسانههای غربی بعضاً خبرنگارانی حضور داشتند که حاضر نشدند شرافت خود را به دروغگویی صهیونیستها بفروشند و در همان رسانههای غربی افشاگری کردند درباره دروغهای رژیم صهیونیستی و آنها را به مضحکه گرفتند وقتی که مدعی شدند که در بیمارستانی که بیش از ۱۵۰ تا ۲۰۰ کودک آن جا کشته شده، اینها مدعی بودند که آنجا مثلاً سلاحهای کشتارجمعی حضور داشته است.
سؤال: با توجه به آن چیزی که ما الآن در مورد مؤلفههای مختلف تحولات غزه شاهد هستیم، پیشنهادتان از روند یا آینده جنگ در غزه و فلسطین چگونه است؟
فلدمن: ما باید این درگیری را به پایان برسانیم، این وظیفه ماست، باید بایستیم و این موضوع را برای جهان روشن کنیم و آگاهی آنها را اضافه کنیم تا بتوانیم جنگ را متوقف کنیم. در غیر این صورت متأسفانه این کشتارجمعی نمیتواند متوقف شود. باید این را اضافه کنم که متأسفانه واکنشهای زیادی علیه یهودیها بوده در این بین، این جنگ را به حساب یهودیها گذاشتند خیلیها در دنیا، متأسفانه به اشتباه و ما این را اعلام میکنیم که ما به عنوان انسان و انسانهای آزاده خواستار پایان این درگیری هستیم. ما یهودیها هم راضی به ادامه این جنگ نیستیم و در مورد آن ابراز انزجار میکنیم. متأسفانه در غرب این تبلیغ وجود دارد که اگر کسی علیه رژیم اسرائیل حرف بزند، یهودستیز است و با دین یهودی دشمنی دارد، ولی چنین چیزی وجود ندارد و حساب رژیم اسرائیل با یهودیها جداست. همه انسانها ازجمله یهودیها باید برای پایان دادن به جنگ تلاش کنند. ما ضد صهیونیست هستیم و ضد این جنبش سیاسی نادرست هستیم ولی یهودی هم هستیم در عین حال.
سؤال: ما در ایرلند هم تظاهراتهای گسترده مردم ایرلند را شاهد بودیم در حمایت از مردم فلسطین، این فضا را با توجه به سانسورهای خبری و خبرهایی که رسانههای غربی و همسو با رژیم صهیونیستی منتشر کردند و خط مشی آنها بود، چطور میبینید؟
کانر لینهان؛ وزیر سابق حقوق بشر ایرلند: البته این سانسوری که صحبت میکنید در ایرلند به آن شکل وجود ندارد و ما نمیتوانیم آن را جزو رسانههای غربی قرار بدهیم. ما سعی کردیم که این اتفاقات را به درستی منعکس کنیم. البته من سال ۱۹۹۲ به غزه رفتم و ما در قالب یک سازمان غیردولتی رفتیم و هر کس آن جا میرود، شرایط وخیم آن جا را میبیند. چیزی که ما در آن درگیری دیدیم، الآن به نظر من تاریخ دارد تکرار میشود و همان درگیریها متأسفانه با شدت خیلی بیشتر دارد در غزه ادامه پیدا میکند. ما باید برای برقراری آرامش و صلح در ایرلند تلاش کنیم، مردم باید متوجه حقایق شوند و دولتها باید همکاری کنند بین خودشان تا بر اساس مذاکرات بتوانند که صلح را برقرار کنند، این بسیار مهم است. من شنیدم که گفتند آتش بس انسان دوستانه باید برقرار شود، به نظر من، آتش بس واقعی و کامل باید برگزار شود در غزه.
سؤال: آقای لینهان اشاره کردید در ایرلند تلاش میشود آن چه واقعیت غزه و فلسطین است انتشار دهند، فکر میکنید آن چه که الآن به عنوان کار رسانهای این رسانهها انجام میدهند با توجه به آن تظاهرات و حمایتهای مردم ایرلند در مقاطع مختلف زمانی، چقدر تأثیر دارد در آن بیداری انسانی، یعنی آن موضوعی که اشاره کردید؛ انعکاس واقعی در بیداری انسانی مردم ایرلند؟
لینهان: البته الآن مردم حداقل در کشور ما تحصیل کرده هستند و اطلاع دارند از شرایط دنیا و ما قبلاً هم البته در این حوزهها فعالیت داشتیم گاهی در یک مقطع در موردی اتفاقاتی در لبنان افتاد، ما مأموریتهایی داشتیم، تجربه این درگیریها را داشتیم همیشه و مردم مان را هم آگاه نگه میداریم از این شرایط و البته ما آن موقع تشکیلات خودگردان را هم پذیرفتیم به عنوان نهادی که باید به نمایندگی از فلسطینیها وجود داشته باشد و فقط فلسطین تحت سلطه رژیم اسرائیل نباشد. ما همه امیدوار هستیم و دعا میکنیم که شرایط فعلی در غزه به زودی تغییر کند و من فکر میکنم الآن به مقطعی رسیدیم که مردم حس میکنند باید کاری انجام شود و اتفاقی بیفتد و تغییری ایجاد شود در این مناسبات و مهمترین آن هم این است که این جنگ به پایان برسد و ما نباید به آن چیزی که رسانههای غربی بیان میکنند اعتماد کامل داشته باشیم.
سؤال: آقای لینهان شما سابقه فعالیت در حقوق بشر در کشور خودتان؛ ایرلند دارید، بپردازیم به مرور آمار شهدا و زخمیهای جنگ الاقصی و تحولات غزه و میبینیم آن چه که به عنوان مصادیق حقوق بشر، مدعیان حقوق بشر مطرح میکردند، کاملاً در این تحولات و این چند روز، چند هفته و چند ماه گذشته نقض شده است؟
لینهان: بله، تقریباً این چیزی که شما میگویید تا حد بسیار زیادی درست است و مقامات ایرلندی ازجمله نخست وزیر فکر میکنند که موارد نقض فراوانی انجام شده در این درگیریها و گفتند که واکنشی که اسرائیلیها مدعی هستند به اقدام فلسطینیها انجام میدهند بسیار نامتناسب است و اگر هم اتفاقی بوده از آن طرف، نباید یک چنین واکنش بسیار شدیدی به آن انجام میشد و ما با این واکنش به هیچ وجه موافق نیستیم و به هیچ وجه این واکنش قابل توجیه نیست و با هیچ چیزی نمیشود آن را توجیه و از آن طرفداری کرد. متأسفانه این درگیری تأثیرات زیادی در منطقه داشته و ازجمله در امنیت مسیرهای دریایی و اینها نشان میدهد این درگیری باید زودتر تمام شود تا این آثار وحشتناکی که به وجود آورده به زودی متوقف شود. موارد نقض حقوق بشر دارد انجام میشود در فلسطین و غزه و ما باید به این جنگ پایان دهیم. البته برای اثبات این موارد متأسفانه راهها و مسیرهای اداری پیچیدهای وجود دارد، ولی آن چه که دیده میشود در نگاه اول نشان میدهد که موارد نقش حقوق بشر دارد رخ میدهد در غزه. من یک بار دیگر میگویم؛ واکنش اسرائیل به فلسطینیها بسیار نامتناسب بود، باعث شد موارد متعدد نقض حقوق بشر رخ دهد و ما باید در جامعه بین المللی بنشینیم و فکرهایمان را روی هم بگذاریم مذاکراتی انجام دهیم تا بتوانیم هر چه زودتر به این مشکلات پایان دهیم. یکی از مسائل بسیار مهم و پیش نیازها برای این کار این است که آتش بس به صورت فوری برقرار شود در غزه، بعد از آن باید رسیدگی شود به مسائل بسیار زیادی ازجمله حقوق بشر و بعد از آن مسائل اقتصادی که میتواند غزه را تحت تأثیر قرار دهد.
سؤال: آقای قادری اشاره کردند به واکنشهای جامعه بین الملل در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی در مورد تحولات غزه، چه باید کرد؟ مهمترین اقدامات، ضمن پیش بینی آینده این تحولات؟
قادری: چنان که نشست امروز در تهران نشان داد که با این که زمان کمی برای فراخوان و دعوت از میهمانان در اختیار بود، شما دیدید که از ۶۰ کشور دنیا، مقامات از سطوح عالی رتبه در این نشست مشارکت داشتند تا این پیام جهانی مخابره شود که ضرورت دارد اولاً پایان جنگ و نسل کشی در غزه و آتش بس دائمی، دوم؛ رفع محاصره در غزه، سوم؛ پایان اجبار مردم غزه برای کوچ اجباری و در نهایت این که تعیین تکلیف شود آن چه که در سرزمینهای اشغالی دارد با اشغالگری و آدم کشی رقم میخورد. چنان که اشاره کردند میهمان محترم و میهمان قبلی هم تأکید داشتند، امروز میشود این طور گفت که امروز به جز معدود مقامات سیاسی که در رأس برخی کشورهای غربی حضور دارند و برخی از جریانات پیوست خورده با جریان صهیونیسم در نظام بین الملل، عموم مردم و عموم کشورها و حتی دولتها امروز در نقطه مقابل رژیم صهیونیستی قرار گرفتند و همان فرایندی که باید طی میشد تا پس از ۷۵ سال دنیا متوجه این شود که نباید ملتی را از سرزمین مادری خود کوچاند، امروز این اتفاق در بالاترین سطح خود به مدد آن خونهای ریخته شده، افتاده و دیگر ما نمیتوانیم صحبت کنیم از موضوعاتی مثل روندهای دو دولتی، پیشنهادهایی که این گونه القا میشود که مثلاً اسرائیل در کنار فلسطین بتواند یک کشوری را داشته باشد. اینها آن پیامهایی است که امروز منتشر شده و قطعاً این همان نقطهای است که در ابتدای عرایضم هم بیان کردم دیگر دنیا به نقطه ماقبل طوفان الاقصی در هفتم اکتبر باز نخواهد گشت.