آخرین روز پاییز و منتهی به نخستین بامداد زمستان دیماه در آیین ایرانیان باستان با نام شب چله یا شب یلدا شناخته شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای چهارمحال و بختیاری، «شب چله باجی» از مهمترین آیینهای شب چله در چهارمحال و بختیاری است که غروب آخرین روز پاییز برگزار میشود.
امسال هم طبق این رسم خانواده چلوانی در روستای چلوان این رسم کهن را با هدف پاسداشت آئینهای سبک زندگی سنتی و حفظ جایگاه خانواده و فامیل در راستای عمل به سنت صله ارحام اجرا کردند.
در این رسم ۷ برادر این خانواده طبق هر سال
آش شب چله که از پیش پخته شده را همراه میوه، آجیل محلی و هدیه به خانه خو اهر خود در روستای شوراب صغیر بردند.
خواهر و داماد خانواده هم در این زمان منتظر برادران بوده و از آنها با دود کردن اسپند و چای آتشی پذیرایی میکنند.
این خانواده پس از به جا آوردن این مراسم، همگی به خانه مادر رفته و با ادای احترام به بزرگ خانواده، بلندترین شب سال را میگذرانند.
ترکی خوانی، ساز محلی و قصه گویی از مراسم کهن این شب و جمع آوری گدشیهای تلفن همراه از رسمهای جدید در روستای چلوان است.
یک هفته قبل از شب چله، زنان خانواده با مغز کردن گردو و بادام و تفت دادن گندم با روشهای سنتی و خانگی، آجیل این شب را آماده میکنند.
کشمش محلی و سنجد هم از مهمترین اجزای سفره شب چله در این روستای ساحلی زاینده رود است.
شب یلدا در سراسر کشور با توجه به آداب و رسوم هر منطقه برگزار میشود که نشستن زیر کرسی، جمع شدن اقوام و بزرگان فامیل در کنار یکدیگر، گرفتن فال حافظ، خوردن انار و هندوانه، نواختن سرنا و کرنا و شاهنامه خوانی بخشی از مراسم شب یلدا در استان چهارمحال و بختیاری است.