همایش دو روزه اقتصاد ایران؛ اصلاح ساختارها، رفع ناترازیها و نقش آفرینی نوین در عرصه بین الملل از امروز با حضور رئیس جمهور، رئیس مجلس شورای اسلامی و اندیشمندان، صاحبنظران و اساتید حوزه اقتصادی در سالن اجلاس سران آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، فاضل مریدی؛ مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی در گفتگو با برنامه امروز سلام خبرنگار شبکه خبر به بررسی موضوع همایش دو روزه ایران اصلاح ساختارها و رفع ناترازی ها پرداخت. متن این گفتگو به شرح ذیل است:
سؤال: هدف از برگزاری این همایش چیست و مدعوین شما چه کسانی هستند؟ کارشناسان حضور دارند یا مسئولان هم در کنار کارشناسان هستند؟
آقای فاضل مریدی: معمولاً در دولتهای مختلف با تغییر دولتها و تغییر رویکردهایی که صورت میگیرد، تلاش میشود که با برگزاری همایشهای تخصصی حوزه اقتصاد ایران، نگاهها و رویکردهای دولت تبیین و ضمن استفاده از حضور کارشناسان و متخصصان اقتصادی و سیاست گذاری و همچنین حضور سیاست گذاران اقتصادی و تصمیم گیران اقتصادی، مسائل و چالشهای اقتصادی ایران به بحث گذاشته و تلاش شود نوعی اجماع سازی صورت بگیرد. این همایش هم مثل بقیه همایشها که سالیان گذشته در دولتهای مختلف برگزار شده، امروز و فردا برگزار خواهد شد و همان طور که اشاره فرمودید هم اساتید دانشگاهها و متخصصان سیاست گذاری اقتصادی حضور دارند و هم مدیران وزارتخانههای مختلف اقتصادی دولت و سازمان های اقتصادی خود دولت حضور دارند و چالشهای مختلف اقتصاد ایران را در پنلهای مختلف مورد بحث و بررسی قرار خواهند داد. در ارتباط با شیوه برگزاری این همایش و پیش نشستها هم توضیحاتی ارائه کنم که ؛ مقدمات برگزاری همایش از ماهها پیش آغاز شد و این طور نیست که فقط دو روز همایش باشد و یک عده دور هم جمع شوند و یک سری مقالات ارائه شود.
سؤال: امروز خروجی نشستهای قبلی اتفاق میافتد؟
آقای فاضل مریدی: بله، طی چندین نشست؛ بیش از ۶۰ نشست تخصصی برگزار شده و در حوزههای مختلف، عناوینش را عرض خواهم کرد و ماحصل آن نشست ها، نشستهایی بوده که ساعتها بحثهای کارشناسی مطرح شده از ابعاد مختلف، جریانها و طیفهای مختلف اقتصادی حضور داشتند و موضوعات مختلف مورد بررسی قرار دادند و امروز خروجی آن نشستها قرار است که امروز و فردا ارائه شود.
سؤال: محورهای نشستهایی که امروز و فردا خواهید داشت بفرمایید.
آقای فاضل مریدی: عنوان همایش عبارت است از اصلاح ساختارها، رفع ناترازیها و جانمایی جدید ایران در نظام بین الملل. سه عنوان کلی است که در هم تنیده و به هم مرتبط هستند که در ادامه توضیح خواهم داد که هر کدام از اینها چه معنا و مفهومی دارد و چه کاربرد و چه کارکردی برای اقتصاد ایران خواهد داشت. اما به طور کلی عناوین نشستها عبارت است از؛ اصلاح نظام تصمیم گیری و سیاست گذاری، اصلاح ناترازیها و سیاست گذاری در نظام بانکی، اصلاح ناترازیها و سیاست گذاری در نظام مالیاتی و رفاهی، اصلاح ناترازیها در نظام انرژی و همچنین سیاست گذاری بر مبنای داده و حکمرانی داده مبنا و فکر میکنم آخرین آن هم؛ اصلاح نظام بودجه ریزی باشد.
سؤال: این ناترازی که تقریباً در هر کدام از این محورهایی که اشاره کردید هست را یک تعریف کوتاهی بفرمایید که به چه معناست و باید چه اتفاقی بیفتد؟
آقای فاضل مریدی: ناترازی اساساً تعریف خیلی ساده اش این است که به طور مثال اگر بخواهم در یک واحد کوچک اقتصادی که خانوار است عرض کنم؛ ناترازی یعنی دخل و خرج باهم نمیخواند، خیلی ساده به این معناست و طبیعتاً یا باید دخل افزایش پیدا کند یا خرج کاهش پیدا کند. در تک تک این حوزهها ما طی دهههای گذشته به دلایل مختلف دچار ناترازی شدیم در حوزه انرژی، نظام بودجه ریزی و نظام بانکی و ارزی؛ اینها همگی تدبیر و نگاهی جدید و یک رویکرد جدید برای حل مسائل است.
سؤال: با توجه به این پیش نشستهایی که اشاره کردید برگزار شده و امروز ماحصل آن پیش نشستها را قرار است بررسی نهایی داشته باشید و عرضه شود، یعنی به راهکار رسیدید در آن نشستها و راهکار نهایی را امروز میخواهید ارائه کنید در همایش اصلی؟
آقای فاضل مریدی: در برخی از این موارد بله راهکارهایی مورد بررسی و کارشناسی قرار گرفته و ارائه میشود، برخی طبیعتاً هنوز ممکن است به آن بلوغ لازم در فضای کارشناسی و اجماع لازم نرسیده باشد و هنوز نیازمند کار بیشتر و بررسیهای بیشتر باشد. فرایند حل مسائل اقتصادی در مسیر رشد و توسعه کشور این طور نیست که ما بیاییم و راه حلهای دفعی، راه حلهای یک شبه و راه حلهای خیلی فوری و فوتی ارائه کنیم و آنها را بخواهیم خیلی سریع به اجرا در بیاوریم. طبیعتاً اگر بخواهیم این مسیر توسعه، درست طی شود و فرایندها خوب انجام شود، یک زیرسازی نیاز دارد. آن زیرسازی به چه معناست؟ به این معناست که یک اجماع کارشناسی رخ دهد، افراد مختلف، نظرگاههای مختلف ارائه کنند، بحث کنند، به جمع بندی برسند و آن جمع بندی از فضای کارشناسی با یک تغییرات و ملاحظاتی وارد فضای سیاست گذاری شود و از فضای سیاست گذاری باز با یک ملاحظاتی وارد فضای اجرا شود. بنابراین میتوانم بگویم این همایش و این نشستها گام اول است، بعد از آن باید اینها باز دوباره روی آن کار شود برود وارد فضای سیاست گذاری و بعد تازه وارد فضای اجرا شود.
سؤال: آن چه که امروز و فردا قرار است مطرح شود نهایتاً بعد از آن چه اتفاقی میافتد که در همان مسیر اجرا قرار بگیرد؟
آقای فاضل مریدی: بعد باید برود در فضای سیاست گذاری مثلاً باید برود در شوراهای تصمیم گیری اقتصادی دولت یا در شوراهای تصمیم گیری اقتصادی به طور مثال مجلس یا مجمع تشخیص یا وزارتخانههای مختلف یا شورای اقتصاد برود آنجاها این خروجیها مجدداً...
سؤال: از چه مسیری این روند طی میشود؟
آقای فاضل مریدی: همایش را وزارت امور اقتصاد و دارایی عهده دار است و در برگزاری همایش دستگاههای مختلف اقتصادی کشور حضور و مشارکت داشتند، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و بودجه کشور، سایر وزارتخانههای اقتصادی، بانک مرکزی دخیل بودند و طبیعتاً این موضوعات در بخشهای مختلف از زوایای مختلف مورد بررسی قرار گرفته و طبیعتاً دبیرخانه همایش موظف است که این خروجیها را به مرور در مسیرهای سیاست گذاری حرکت دهد و خود وزارت اقتصاد این وظیفه را به عهده دارد که اینها به حرکت در بیایند.
سؤال: در جمع بندی بفرمایید برنامه زمان بندی هم برای این موضوع در نظر گرفته شده است؟
آقای فاضل مریدی: از باب سیاست گذاری و اجرا؟
سؤال: طی شدن این روند و قرار گرفتن این برنامهها در مسیر اجرا.
آقای فاضل مریدی: فکر نمیکنم زمان بندی خیلی دقیق و مشخصی که مثل خود برگزاری همایش که تمام پنلها کاملاً مشخص است، زمان بندی خیلی دقیق و مشخصی وجود داشته باشد، اما میدانم این اراده و برنامه ریزی وجود دارد که روی تک تک اینها خروجیهای پنلها و نشست برود و تبدیل شود به سیاست و به یک نظامنامه اجرایی و در مراحل اجرا ان شاء الله قرار بگیرد.
با این اینترنت گران