مجری طرح گندم و برنج وزارت جهاد کشاورزی گفت: امسال توسعه کشت دوم در ۵۵ مزرعه نمونه از شالیزارهای مازندران و گیلان عملیاتی شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران،مجری طرح گندم و برنج وزارت جهاد کشاورزی امروز در کارگاه آموزشی ترویج کشتهای پاییزه در اراضی شالیزاری شمال که در محل مرکز آموزشی کشاورزی آمل به اهمیت کشت دوم پاییزه و زمستانه محصولات کشاورزی بعد از برنج کاری در اراضی شالیزاری شمال اشاره کرد و گفت: امسال توسعه کشت دوم در ۵۵ مزرعه نمونه از شالیزارهای مازندران و گیلان عملیاتی شده است.
سهراب سهرابی افزود: از آن جایی که مصرف بالای آب محدودیت منابع آبی، خلأ عملکرد، بازار فروش محصول، فقدان شبکه و زنجیره فروش کارآمد، ضایعات، هزینههای اقتصادی و محیط زیستی از چالشهای گسترش کشت دوم برنج در شمال کشور محسوب میشود، وزارت جهاد کشاورزی نظام کشت پاییزه را در شالیزاریهای مازندران و گیلان را مورد توجه قرار داده است.
او گفت: مازندران و گیلان با دارا بودن حدود ۶۰۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری سالانه حدود ۸۵ درصد برنج کشور را تامین میکنند و طی یک دهه گذشته با افزایش قیمت برنج و مکانیزه شدن مرحله برداشت، استقبال شالیکاران به کشت دوباره برنج افزایش یافته است، این در حالی است که طبق اظهارات کارشناسان کشاورزی منابع آبی برای کشت دوم در فصل تابستان وجود ندارد و خسارتهای زیادی به بافت و ساختار خاک نیز میزند.
سهرابی ادامه داد: در سه سال گذشته نیمی از ۲۱۵ هزار هکتار از زمینهای شالیزاری مازندران پس از کشت اول برنج، دوباره نشاکاری شده است، وضعیتی که برای حفظ حاصلخیزی خاک نگران کننده شده است.
مجری طرح گندم و برنج وزارت جهاد کشاورزی گفت: سبزی و صیفی، حبوبات، دانههای روغنی و انواع علوفه مهمترین محصولات برای کشت پاییزه و زمستانه در اراضی شالیزاری مازندران و گیلان است.
او ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی در ۲ سال گذشته با برگزاری نشستهای تحقیقاتی، نظام کشت دوم را در شالیزارهای مازندران و گیلان تدوین کرده است.
سهرابی افزود: امسال نیز در ۲۸ مزرعه نمونه شالیزاری مازندران و ۳۷ مزارع استان گیلان کشت پاییزه و زمستانه عملیاتی شده است.
او با بیان اینکه برای این طرح اعتبار ترویج و آموزش، برگزاری کارگاههای آموزشی و تهیه بذور نیز انجام شده است، گفت: بررسیهای نشان میدهد که با گسترش نظام کشت دوم در شالیزاری مازندران و کیلان تا چهار میلیون تن محصولات کشاورزی کشور افزایش مییابد.
سهرابی مهمترین عامل توسعه کشت دوم در اراضی شالیزاری شمال را علاوه بر افزایش میزان تولید و درآمد بهره برداران، حاصلخیزی خاک عنوان کرد.
کلزا، گندم، جو و علوفه به عنوان مهمترین محصولات کشاورزی پاییزه استان مازندران است، طبق برنامه پیش بینی شده امسال ۱۵ هزار هکتار کلزاکاری، حدود ۶۰ هزار هکتار گندم و حدود ۸۰ هزار هکتار نیز زیر کشت انواع علوفه از جمله جو، گیاهان علوفه ای، صیفی و سبزیجات رفته است.
مازندران استانی با محور تولیدی کشاورزی است که تقریبا کشت تمامی محصولات آن به بارندگی و ذخیره سازی آب بستگی دارد. طبق آمارهای رسمی تعداد بهره برداران بخش کشاورزی مازندران حدود ۵۰۰ هزار نفر است و هرگونه تغییر در بارندگی به صورت مستقیم بر زندگی و معیشت آنان و در نهایت بر امنیت غذایی کشور که مازندران نقش حدود ۱۲ درصدی در تولید ارزش افزوده آن دارد، اثرگذاری خواهد کرد.