سرپرست اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول: شهر باستانی چغامیش با حدود ۹ هزار سال قدمت باید از زیر خاک بیرون آورده شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، حمیدرضا خادم در آیین بزرگداشت ۱۵ آذر روز چغامیش در خانه تاریخی سوزنگر دزفول با اشاره به وجود ۹ هزار ساله میراث تاریخی در این شهرستان گفت: این تاریخ ارزشمند به خوبی معرفی نشده است.
وی با اشاره به وجود آثار ارزشمند و بی همتای تاریخی در نقاط مختلف دزفول، افزود: ۸۰ تپه تاریخی در این شهرستان وجود دارد که از این تعداد فقط ۵ تپه به ثبت ملی رسیده است.
خادمی با بیان اینکه نباید چغامیش به یک روز در سال خلاصه شود، ادامه داد: باید با آغاز کاوش در این مکان تاریخی بستر معرفی و از زیر خاک بیرون آمدن این تمدن باشکوه فراهم شود.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول میگوید: ۱۵ لایه تاریخی در چغامیش وجود دارد که این نشان از غنای تاریخی این مکان است.
دزفول نیازمند موزه باستان شناسی دارد
محمد آذرکیش، مدیر انجمن دزپارت گفت: دزفول ظرفیتهای بسیار زیادی در بخشهای مختلف دارد، اما ظرفیتهای تاریخی این شهر مورد غفلت قرار گرفته است.
وی افزود: دزفول با وجود ظرفیتهای غنی میراث تاریخی نیاز به موزه باستان شناسی دارد و مطالبه دوستداران میراث فرهنگی این شهر از اداره میراث، پیگیری جدی احداث این موز است.
آذرکیش با انتقاد از کم کاری در معرفی ظرفیتهای تاریخی دزفول، ادامه داد: چند هزار سال آثار تاریخی در دزفول وجود دارد، ولی با این وجود به دلیل کم کاری در معرفی این ظرفیت ها، بسیاری از این آثار در کشور ناشناخته باقی ماندهاند.
مدیر انجمن دزپارت با اشاره به حدود یک دهه مطالعه دانشگاه شیکاگو در چغامیش، اضافه کرد: به رغم مطالعات انجام شده، ولی بسیاری در دزفول از وجود چنین ظرفیت تاریخی بی اطلاع بودند که نشان از عمق کم کاری در معرفی این میراث تاریخی کم نظیر است.
وی میگوید: اکتشافات شگفت آوری از تپه تاریخی چغامیش از جمله قدیمیترین سند دریانوردی جهان کشف شده است که نشان از ظرفیتهای غنی این اثر تاریخی ارزشمند است.
هنترین سند دریانوردی، قدیمیترین سند موسیقی و مهمترین مرکز کتابت و شهرنشینی بشر از جمله اسنادی است که در کاوشهای باستان شناسی در تپههای چغامیش دزفول کشف شده است.
تپههای باستانی چغامیش دزفول با قدمت پنج هزار سال پیش از میلاد گنجینه اطلاعاتی کاملی از دورانهای متعلق به هفتمین هزاره پیش از میلاد تا شکوفایی کامل تمدن شوش است.
چغامیش تپهای باستانی است که قدمت آن به حدود ۳۴ قرن پیش از میلاد میرسد. چغامیش نخستین مکان در ایران است که خط و کتاب در آنجا کشف شدهاست.