معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: حدود ۱۸ و نیم هزار میلیارد تومان هزینه برای اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت پیش بینی میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، نقی شعبانیان معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری و افسانه خلیلی کارشناس منابع طبیعی روز شنبه ۱۱ آبان میهمان حضوری برنامه میز اقتصاد بودند.
مجری : ما مرحلهای دیگر از طرح کاشت مردمی یک میلیارد درخت را پشت سر میگذاریم، چه اتفاقی تاکنون افتاده است. یک آماری مرکز پژوهشها منتشر کرد که ما در دنیا تقریباً میشود گفت که رتبه ششم تولید کربن را بدست آوردیم البته بر سر آن بحثهایی است، اما به هر حال آماری است که اعلام شده است. نکتهای که وجود دارد این است برای این که با این شرایط مقابله کنیم و اتفاقاتی که این روزها شاهد آن هستیم، همین تعطیلی که امروز اتفاق افتاد و بعضاً هم اتفاق میافتد در سالهای مختلف هم بوده به خاطر آلودگی هوا، آلایندگی هوا نیاز داریم به این که بیاییم تقویت کنیم عرصههای جنگلیمان را بتوانیم این کربنها و این آلایندگیها را جذب کنیم و اتفاقات دیگری که باید رقم بزنیم. این طرح بخشی از اجرای همین هدف است که در میز اقتصاد میخواهیم به همین بپردازیم که ببینیم کجای کار هستیم، چه کارهایی انجام شده است و چه کارهایی در صف است که انجام شود.
(پخش گزارش)
سوال: اکنون در کدام مرحله از طرح کاشت یک میلیارد درخت هستیم و چرا به این نتیجه رسیدیم که باید این عدد درخت را ما غرس کنیم؟
نقی شعبانیان معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری: من اجازه میخواهم یک مقدمه خدمتتان عرض کنم که اصلاً چرا ما یک میلیارد درخت قرار است بکاریم. جنگل و درخت یکی از بهترین نعمتهای خداوند است که در اختیار بشر قرار گرفته منتها ما در دنیا در سالهای اخیر شاهد یک کم توجهی و شاید بهتر بگوییم بی توجهی حتی نسبت به این منبع خدادادی ارزشمند هستیم. گواه عرض بنده این است که مثلاً ما در ۲۰۰ سال گذشته حدود ۵۰ درصد جنگلهای دنیا را از دست دادیم یعنی حدود ۸ میلیارد هکتار جنگل داشتیم که رسید به ۴ میلیارد هکتار یا سالانه مراجع رسمی فائو اعلام میکند که ما حدوداً ۱۵ میلیارد درخت را در دنیا داریم از دست میدهیم یا باز به طور میانگین سالانه از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۶ ارائه شد سالانه حدود ۵ میلیون هکتار جنگل را ما داریم از دست میدهیم و نتیجه این کم توجهی و این بی توجهی را ما به شکل یکسری معضلات و مشکلات زیست محیطی داریم میبینیم مثل افزایش ریزگردها، طوفانهای شن و ماسه، افزایش گازهای گلخانه ای، افزایش بلایای طبیعی و غیره، این مسائل را میبینیم، در کشور عزیز ما هم از نظر وضعیت منابع طبیعی مثل میانگین جهانی هستیم تقریباً ما ۳ دهم میلیون هکتار جنگل داریم که جزو کشورهای کم جنگل به حساب میآییم که ۷ دهم درصد سطح کشور ما را میپوشاند.
سوال: در ۱۰ سال گذشته این عدد چقدر کم شده است؟
نقی شعبانیان : این آمار در ۱۰ سال گذشته حالا آمار دقیقی شاید از نظر سطح خیلی نشان ندهد، خیلی کم شده باشد، ولی از نظر کیفیت طبیعتاً تغییر قابل توجه خواهد بود با توجه به بهره برداریهایی که به صورت قانونی و غیرقانونی از این جنگلها خواهیم داشت.
سوال: چقدر است کیفیت چقدر کاهش پیدا کرده که این باعث شده که ما برای این که احیا و غنی سازی کنیم، برویم جنگل هایمان را برویم درختکاری کنیم؟
نقی شعبانیان : بیش از ۲ میلیون هکتار از جنگلهای ما تاچ پوش کمتر از ۱۰ درصد دارند که به شدت نیاز به احیا دارند این جنگلها که باید وارد این جنگلها شویم با کاشت نهال، با حمایت از نهادههای موجود.
سوال: این که میگویید تاچ پوش زیر ۱۰ درصد یعنی عملاً دارند از وضعیت جنگل خارج میشوند؟
نقی شعبانیان : بله، ما معمولاً طبق تعریف بالای ۱۰ درصد را جنگل اعلام میکنیم و پایین ۱۰ درصد نیاز دارد که حالا چند سالی برای بعضی از کشورها تعرفه جنگل مطرح میشود بین ۵ تا ۱۰ درصد هم، اما با این هدف که این ۵ تا ۱۰ درصد را هم ما بتوانیم احیا کنیم و اینها را برسانیم به تاچ کش بالای ۱۰ درصد.
ما مشکل بزرگی روبرویمان است به ویژه بحث تغییر اقلیم است لذا ما هم باید کارهای بزرگی انجام بدهیم دنیا هم به این نتیجه رسیده که کارهای بزرگی انجام دهد، فرض کنیم یک تریلیون درخت تا ۲۰۳۰ قرار شد که دنیا بکارد و کشورهای مختلف هم سهمهای مختلفی داریم و ما هم در این میان در سالهای گذشته کارهای خوبی انجام شده، جنگل کاریهای خوبی انجام شده، در بحث آبخیزداری و بیابانزدایی کارهای خوبی انجام شده است.
سوال: بخواهیم یک مقایسه عددی داشته باشیم، چون راجع به کاشت صحبت میکنیم در طول برنامه ششم ما چقدر درخت کاشتیم؟
نقی شعبانیان : در طول برنامه ششم به طور کلی ما ۱۵۳ میلیون نهال تولید کردیم و کاشتیم، البته این میزان شاید بد نباشد که اشاره کنم در طول برنامه هفتم حدود ۷۰۰ میلیون نهال تولید کردیم و کاشت کردیم در این سرزمین و لذا ما هم باید یک کارهای بزرگی انجام دهیم.
سوال: در طول برنامه هفتم؟
نقی شعبانیان : در برنامه اول. در سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ فکر کنم ما حدود ۷۰۰ میلیون نهال تولید کردیم.
سوال:، ولی در برنامه ششم ۱۵۳ میلیون
نقی شعبانیان : ۱۵۳ میلیون نهال آمارمان است.
سوال: خانم خلیلی شما بفرمایید که اگر این اتفاق محقق شود که یک برنامه چهار پنج سالهای به نظر میرسد است برای وزارت جهاد کشاورزی، مجموعه دولت و حاکمیت، چقدر آورده اجتماعی - اقتصادی برای مردم خواهد داشت کما این که در آماری که وزارت جهاد کشاورزی هم همکاران خودتان اعلام کرده بودند در چهار بخش تعریف شده و قرار است این اتفاق بیافتد، جزئیات بیشتر را شما بفرمایید؟
خلیلی کارشناس منابع طبیعی: در خصوص بحث تأمین آب یک موضوع که مطرح است و خیلی سوال است به عنوان بنده به عنوان یک کارشناس منابع طبیعی یا از دید مردم بخواهیم این خیلی بحث تأمین آب یک چالش خیلی بزرگ است و این که خیلی سوال میکنند که تأمین آب به چه صورت تأمین میشود. ما اگر بخواهیم خلاصهاش کنیم در سه بخش است یکی ما بحث فضای سبز شهری و روستایی داریم که تأمین آب آن به عهده شهرداریهاست، موضوع بعدی بحث زراعت چوب است که تأمین آب آن با وزارت نیرو است که باید مجوز از وزارت نیرو گرفته شود. حال مورد بعدی بحث گونههای جنگلی است، شرایطی که در اکوسیستمهای جنگلی ما مطرح است کاملاً متفاوت است، بحث زراعت چوب و فضای سبز شهری است، از لحاظ شهری اکولوژی ما بگوییم، اکنون بحث تأمین آب از طریق آب باران است، خیلی در واقع در خبرها یا کامنتهایی که در فضای مجازی بنده دیدم یا این که آب باران به چه صورت میشود که در واقع از طریق آب باران تأمین شود. دو حالت وجود دارد این که ما از اول فروردین تا خردادماه میزان بارندگی را داریم تا حدودی، از خردادماه تا مهرماه یک فصل خشکی داریم، حال سوال اینجاست که ما در فصل خشک چگونه نهالهایی که فرضاً کاشته شده، آب آن از کجا تأمین میشود و به چه صورت است؟ نکته مهمی که خیلی باید به آن توجه شود این است که در واقع جایی که نهال کاشته میشود ما تا آنجایی که در بحث اکوسیستمهای جنگلی نکتهای که خیلی باید به آن توجه کرد از قدرت طبیعت استفاده میکنیم، یک بخشی میافتد که دو حالت است یکی بحث تشتکها است یکسری تشتکها در حاشیه نهالها ایجاد میشود و حال اگر بگوییم فاصله دو تا نهال از هم ۴ متر باشد یکسری کانال ارتباطی ایجاد میشود همان تشتکها، این که وقتی بارندگی رخ میدهد و داخل آن تشتکها آب جمع میشود، بعد که به فصل خشک وارد میشویم این سوال پیش میآید که این آبها در داخل تشتکها تبخیر میشود و بستگی به مناطق مختلف دارد که شدت گرمای آن چطور است. یکسری روشهایی است که یکی روش میکروچکمنت یا همان سامانه لحاظ میشود که یکسری سنگهایی داخل همینها قرار میدهند که تا آنجایی که بتوانند رطوبت را حفظ کنند و از بخار جلوگیری شود.
سوال : ارتباطمان با مدیر منابع طبیعی کرمان آقای ابوالحسنی برقرار است.
بفرمایید که دقیقاً در کرمان چه اتفاقی افتاده، چقدر قرار است ما در آنجا کاشت درخت داشته باشیم و هر کدام از دستگاهها چقدر سهم دارند؟
ابوالحسنی مدیر منابع طبیعی کرمان: همزمان با آغاز کاشت طرح مردمی کاشت یک میلیارد نهال امروز ما در ارتفاعات مشرف به مزار سردار دلها حاج قاسم سلیمانی پویش پیروان سلیمانی را داشتیم در سطحی معادل ۲۰ هکتار که با همکاری و مساعدت شهرداری کرمان درختان کاشته شدند.
سوال: چه منافعی برای مردم خواهد داشت مشخصاً کجا این کاشتها را انجام دادید که بیشترین سود آنها برای مردم باشد؟
ابوالحسنی: ما کاشتهایی که امروز انجام دادیم هم در مناطق بیابانی مثل فهرج و راور کرمان که جلوگیری از فرسایش خاک و طوفانهای شن میکند و در کرمان و مراتع اطراف کرمان بیشتر بحث ترسیم کربن، افزایش پوشش گیاهی و همچنین با توجه به این که ما در کنار مزار حاج قاسم این کار را انجام دادیم به نوعی گردشگری مذهبی و افزایش فضای سبز را در کرمان خواهیم داشت.
سوال: چقدر امروز کاشتید و برنامهتان تا پایان طرح چقدر کاشت درخت است؟
ابوالحسنی: ما هر ساله معادن ۱۰ و نیم میلیون اصله نهال در شمال و جنوب کرمان باید تولید و کاشت کنیم. امروز در این منطقهای که هستیم ۲۰ هکتار نزدیک به ۱۴ هزار اصله نهال کاشتیم. یک عرصه هزار و ۸۰۰ هکتاری را شروع کردیم، نزدیک ۵۴۰ هزار اصله نهال کشت خواهیم کرد و انشاءالله در پایان سال ما آن تعهدی را که برای ما سازمان منابع طبیعی کشور دیده، تمام خواهیم کرد.
سوال: آن تعهد چقدر است؟
ابوالحسنی: تعهد ۱۰ و نیم میلیون اصل نهال در شمال و جنوب استان.
سوال: چه گونههایی است بیشتر؟
ابوالحسنی: ما سه نمونه نهال کاشتیم، گونههای بیابانی را داریم که در مناطق بیابانی مثل طاق، اسکنبیل، جلوگیری میکند از فرسایش خاک، گونههایی مثل بنه و بادام برای بذرهای جنگلی کار خواهیم کرد و اوکالیپتوس که زارعات چوبی است.
سوال : آقای شعبانیان گونهها را بیشتر برای ما توضیح میدهید چقدرش مثمر است چقدرش غیرمثمر است؟
نقی شعبانیان : اجازه میدهید در مورد آب یک عدد و رقمی بگویم، چون خیلی انتقاد در این زمینه وجود دارد، ببینید من میخواهم به طور کلی بگویم که ما در زمینهی آب کاملاً برنامه ریزی کردیم که ان شاءالله هیچ مشکلی نخواهیم داشت، ولی خب به هر حال دغدغهی ما بوده و هست ببینید ما اگر فرض کنیم ۱ میلیارد نهال را در عرصههای جنگلی بکاریم در عرصههای مختلف، فضای سبز و جنگلی و اینها ۱ میلیارد درخت اگر ۱۰ بار اینها آبیاری بکنیم ۱۰ تا ۲۰ لیتر میشود ۲۰۰ لیتر ۱ میلیارد میشود ۲۰۰ میلیون متر مکعب این ۲۰۰ میلیون متر مکعب در مقابل میزان فرض کنیم ما ۴۰۰ میلیارد مترمکعب بارندگی فقط آب سبز داریم حالا فرض کنیم ۶۰، ۷۰ درصد از تبخیر بشود بقیه آن خودش، یا حداقل ۲ میلیارد مترمکعب ما آب نامتعارف، آب خاکستری داریم علاوه بر این ما عمدهی جنگل کاریمان عمدهی نهال کاریمان در اراضیای هستند که از نظر آب خیلی نیاز به آبیاری ندارند اراضی جنگلی فرض کنید در جنگلهای شمال کشور ما که نیاز به آبیاری نداریم به آن صورت جز اینکه آبیاری ابتدایی برای استقرار اینها این یک نکته، علاوه بر این ما گونههایی را انتخاب کردیم که از نظر سازگاری به عرصههای مختلف کاملاً مناسب و سازگار باشند.
سؤال: یکی از نکاتی که خیلی مطرح میشود در حوزهی زیست محیطی این بود که گونهها سازگار باشند گونهای نباشد که مثلاً به آن منطقه راجع به اینها هم فکر شده که دقیقاً.
نقی شعبانیان : بله قطعاً راجع به اینها فکر شده ما این طرح به هر حال یک پشتوانه علمی هم دارد ما یک کمیتهی علمی این طرح را دارد حمایت میکند که کجاها، چه درختهایی با توجه به نیازمان کاشته بشود من در مورد سؤال مشخص شما اینکه چه گونههای مثمر هستند ما معمولاً در بخش منابع طبیعی، چون در ذیل وزارت جهاد سازندگی دو تا معاونت در تولید نهال دارند در قالب این طرح دارند کمک میکنند یکی سازمان منابع طبیعی هست. آبخیزداری کشور هست که این ۱ میلیارد نهال را در اینجا ما برنامه ریزی کردیم علاوه بر این معاونت امور باغبانی هم هست امور باغبانی ۶۲ میلیون نهال امسال تولید کرد که اینها مثمر هستند برای باغات هست سازمان منابع طبیعی تا حالا ۲۵۰ میلیون نهال تولید کرد که حدود ۲۰ درصدش مثمر جنگلی هست مثمر تولید نمیکند مثمر باغی مثل سنجد، مثل زیتون، مثل گلابی وحشی، مثل زرشک این گونهها هستند که خوشبختانه الآن درآمد این گونههای مثمر جنگلی کمتر از گونههای باغی هم نیست یک نکته هم من خدمتتان باید به طور کلی عرض کنم که همه میدانند و تمام تحقیقات ثابت کرده که آب در بحث منابع طبیعی سرمایه گذاری هست اصلاً هزینه نیست به خاطر اینکه بعد از اینکه به یک سن مشخصی جنگل کاریها رسیدند که معمولاً حالا ما میانگین ۱۰ سال را میگذاریم هر هکتار جنگل کاری بین ۵۰۰ تا ۲ هزار و ۵۰۰ متر مکعب آب را میتواند در تعدیل آب در ذخیرهی آب میتواند نقش داشته باشد بنابراین یک سرمایه گذاری خوبی است اینی که دنیا به این سمت رفته کشورهایی مثل پاکستان، عربستان که به این سمت دارند میروند آنها دارند برای آب دارند سرمایه گذاری میکنند این تفاوت بین منابع گونههای جنگل کاری و منابع طبیعی و بخش کشاورزی هست وجود دارد.
سؤال: اگر بخواهیم خیلی خلاصه منافعی که خواهد داشت برای مردم مثلاً یک بینندهای دارد نگاه میکند این ۱ میلیارد درخت اگر کاشته بشود برای منی که الآن نشستم در خانه ام حالا مثلاً چه فایدهای خواهد داشت؟ بخواهیم خیلی خلاصه بخواهیم اینها را تیتروار بررسی بکنیم در چند دسته میتوانیم خلاصه بکنیم؟
نقی شعبانیان : یکی درآمد مستقیم اقتصادی است که ما حالا پیش بینی کردیم اگر ما بتوانیم ۵۰۰ در واقع هزار هکتار توسعه زراعتی چوب داشته باشیم که این را درآمد قابل توجهی برای مردم از نظر اشتغال. حداقل ۳ میلیون نفر اشتغال خواهد داشت البته اگر این محقق بشود حالا بعداً اگر لازم باشد من توضیح میدهم ممکن است به دلایلی محقق نشود که سالهای قبل هم این در واقع بحث بوده و محقق نشد به دلایلی، ولی امیدوارم در این دوره محقق خواهد شد این برنامه و هر هکتار زراعت چوب ۲۰۰ میلیون تومان الآن درآمد دارد برآوردی که ما انجام دادیم خب ۲۰۰ میلیون تن دیگه کمتر کشاورزی است یا کمتر شغلی است که این درآمد را داشته باشد واقعاً خب این از یک نظر درآمد، علاوه بر این ما آن ارزشهای غیربازاری جنگل کاری، نهال کاری باید توجه داشته باشیم که امروزه برآورد میکنند که ارزشهای غیربازاری جنگل کاری حتی تا بیش از ۴۰۰ برابر ارزشهای چوب جنگل هست.
سؤال: یک قیدی گذاشتین که اگر انجام بشود زراعت چوب مشخصاً چرا ممکن است انجام نشود به دلایلی؟
نقی شعبانیان : من خدمتتان عرض کنم ببین زراعت چوب را دولت یا ما سازمان برنامه ریزی میکنیم شرایط را مهیا میکنیم دولت مستقیماً خودش زراعت چوب انجام نمیدهد و این شرایط در سالهای قبل مهیا نشد به دلیل اینکه زراعت چوب در سالهای قبل قابل رقابت با بخش کشاورزی نبود، ولی الآن من نظرم این است که قابل رقابت هست به دلیل اینکه ما از جنگلهای طبیعی از سال ۱۳۹۶ به این ور دیگه توقف بهره برداری داریم هیچ چوبی برداشت نمیکنیم علاوه بر این از نظر قیمت چوب طوری هست الآن که قابل رقابت هست بلکه خیلی پیشی گرفته از دیگر شغلهایی که ممکن است داشته باشند.
سوال : آلایندگی و اینها هم که طبیعتاً هست دیگه، جلوگیری از آلایندگی و آلودگی.
نقی شعبانیان : بله علاوه بر این ما خب زمینهایی به هر حال در قالب آن حالا مدیریت میکنیم آن نقشی که ارزشی که برای مردم باز میتواند داشته باشد، چون ارزش غیر چوبی است فرض کنیم برای فضای سبز، ما الآن یکی معضلات ما مشکل آلودگی هست آلایندههایی که تحت عنوان حالا گازهای گلخانهای یا آلایندگی، این درختکاری میتواند تا حد زیادی در کاهش آلایندهها آلودگیها کربن نقش داشته باشد.
سؤال: الآن رتبهی ما دقیقاً چقدر است؟
نقی شعبانیان : ما در دنیا حالا آمارهای مختلفی وجود دارد رتبه هفتم، هشتم که در سالهای قبل رتبه چهاردهم و پانزدهم هم بودیم، اما آخرین آماری که مرکز پژوهشهای مجلس دارد رتبه ششم هستیم در دنیا یعنی جزء ما جزء کشورهایی هستیم که کشورهای صنعتی پرکربن هستیم از نظر میزان تولید کربن در دنیا آخرین آماری که دستمان هست آمار رسمی کشورمان هست رتبه ششم را داریم در دنیا ۳۶ میلیارد تن سالانه دارد کربن تولید میشود و این جنگل کاری در ایران و همین ۱ میلیارد نهال تا حد قابل توجهی شاید بتواند در کاهش کربن نقش داشته باشد یا بحث ریزگردها را ما در کشورمان داریم در استانهای جنوبی و غربی کشور ما این جنگل کاری باز میتواند در کاهش ریزگردها حالا علاوه بر این آن بحث زیبایی و تفریح و تفرج مردم هم قطعاً نقش مهمی میتواند داشته باشد و مؤثر خواهد بود.
سوال : در خصوص نگهداری آن چطور خانم خلیلی شاید این سؤال الآن پیش بیاید که این حجم زیاد از کاشت درخت طبیعتاً نیاز به یک برنامهای دارد برای اینکه نگهداری آن هم نگهداری درستی باشد که هدر نرود و حیف نشود برای این چه چیزی دیده شده است؟
خلیلی : مسئلهی ما این است که در این طرح مطرح است علاوه بر اینکه کاشت نهال درست است جزء مراحل تولیدش و بعد کاشت نهال مهمترین در واقع مسئلهای که خیلی باید به آن توجه بشود همین بحث نگهداری و حفاظت در واقع همین نهالهایی هستش که کاشته میشود و ما برای حفاظت این واقعاً احتیاج به همکاری و مشارکتهای مردمی داریم در سراسر کشور یعنی در حد یک جمله بخواهم بگویم مشارکتهای مردمی در واقع ضامن موفقیت این طرح خواهد بود اگر میخواهیم سرزمینمان به پایداری برسد نیاز به همکاری مردم داریم حالا فکر کنم زمان کم است که ما بخواهیم در ارتباط با مثلاً مشارکتهای مردمی سراسر کشور صحبت کنیم حالا یک مثال بزنیم فرضاً ما گونههایی که در واقع در نظر گرفته شده در طرح در بوستان ها، اطراف روستاها و بوستانهای روستایی مان بیشتر هدف بر این بوده که گونهای سنجد، زرشک، بادام و آقای دکتر هم فرمودند که اینها در واقع هم حفاظتش بر عهده مردم باشد و هم اینکه صرفهی اقتصادی داشته باشد برای مردم، یعنی به نوعی زمین برای در واقع زمین منابع طبیعی و در اختیار مردم قرار داده میشود که در واقع بهره برداری آن به عهده یعنی در اختیار مردم باشد یعنی از لحاظ اقتصادی نگهداری همزمان با نگهداری، حفاظت.
سؤال: آقای شعبانیان بفرمایید که مشارکت مردمی چگونه است الآن مثلاً مردم میتوانند مراجعه کنند به جایی نهال بگیرند برای کاشت و اینها؟
شعبانیان: ما یکی از مزیتهای این طرح حالا تحت عنوان طرح مردمی کاشت ۱ میلیارد درخت است بنابراین مشارکت مردمی را ما اینجا کاملاً برنامه ریزی کردیم و دیدیم حالا مردم اینجا منظور از مردم، مردم عادی هستند فرض کنیم دانشجویان، دانش آموزان، مردم عادی کسبه، بازار، ورزشکاران، هنرمندان همه اینها در کنار دستگاههای مختلف حالا هستند صنایع مختلف همه اینها را ما تحت عنوان مردم در این طرح دیدیم، اینکه مردم در کجا بکارند یک سری که بخشهایی که در قالب طرحهایی که ما از قبل مشخص کردیم.
سوال : امروز یک نهالستان دانش آموزی هم افتتاح شد با حضور وزیر آموزش و پرورش، البرز بود.
شعبانیان: بله ببینید امروز من خدمتتان عرض کنم که امروز در واقع یازدهم آذر ماه ۱۴۰۲ آغاز سراسری مرحلهی کاشت نهال در عرصه بوده یعنی ما تاکنون میزان نهال مورد نیاز را یعنی ۲۵۰ میلیون نهال را حدود ۲۴۸ میلیون و ۶۰۰ هزار نهال در سازمان منابع طبیعی تولید شد حدود ۶۲ میلیون نهال هم در معاونت حوزهی باغبانی در مجموعاً در حوزهی وزارت جهاد تهیه شد تاکنون نهالها تولید شد امروز آغاز این روزی هستش که ما این نهالها را منتقل کنیم به عرصهها حالا اینها در قابل عرصهای که همه جا طرح دارد طرح مشخصی دارد یک طرح فنی ما تهیه کردیم برای هر عرصهای که قرار است نهال کاری بشود سؤالی که از خانم دکتر پرسیدید از نظر نگهداری در آن طرح به مدت ۱۰ سال دیده شده یعنی مشخص است در داخل این طرح که چه گونهای را بکاریم؟ کجا بکاریم؟ با چه فنی و با چه فاصلهای بکاریم؟ با چه ترکیب از سال اول تا سال دهم چه کسی چه نهادی این را باید نگهداری بکند و چگونه باید نگهداری بکنیم؟
سؤال: کجا همه میتوانند این را ببینند؟
شعبانیان: بله این طرح در ادارات کل منابع طبیعی ما و ادارات شهرستانها وجود دارد مردم میتوانند برای بخشهایی که نیاز دارند از قبل مراجعه کنند به ادارات کل ما و نهالهای مورد نیازشان به ویژه زراعت چوب را میتوانیم در اختیارشان بگذاریم، اما همهی اینها باید در قالب آن طرحی که ما تهیه کردیم باشد که خوشبختانه این طرحها برای این میزان نهال الآن تهیه شده است.
سؤال: تا الآن چقدر هزینه شده برای این طرح پیش بینی تان این است که چقدر باید هزینه بشود سرمایه گذاری بشود برای آن؟
شعبانیان: ببینید ما هر نهالی که بیاییم تولید بکنیم و در عرصه مستقر بکنیم که این نهال ۱۰ ساله بشود ما برآوردمان این بود که هر نهالی ۱۰۰ هزار تومان هزینه دارد یعنی مجموعاً میشود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان هزینهی این طرح میتواند باشد، اما از آنجایی که خب این در صورتی که ما بدهیم یک پیمانکاری همه کار را انجام بدهد، اما یک زیرساختهایی ما داریم ما نهالستانهایی در کشور داریم تجهیزاتی داریم نیرویی داریم اینها را که کنار گذاشتیم و برنامه ریزی کردیم حدود ۱۸ و نیم هزار میلیارد تومان هزینهی این طرح را ما پیش بینی میکنیم که ۱ میلیارد نهال را مستقر بکنیم و این میزان اعتبار هم از دستگاههای مختلف، از صنایع مختلف در قالب آن تفاهم نامههایی که وجود دارد و تفاهم نامهای که بستیم ان شاء الله، علاوه بر این یک ردیف مستقل هم ردیف اعتباری هم دیده شده که حول و حوش ۲۳۷ میلیارد تومان امسال در واقع مستقل هم برای این طرح دیده شده برای سال اول و ما توافقنامهها و تفاهمنامههای زیادی داریم ما ۱۸ تفاهمنامه در سطح ملی داریم و حدود ۸۵۰ تفاهمنامهی همکاری با دستگاههای مختلف دولتی در استانها از نظر استانی داریم.