معاون اجرایی مرکز بهداشت خوزستان روز جهانی ایدز را فرصتی برای آگاهی بیشتر دولتها و مردم جهان است با این بیماری قابل انتقال و بدون درمان دانست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، دکتر مهرداد شریفی گفت: یکم دسامبر مصادف با دهم آذر هر سال، روز جهانی ایدز است، این روز فرصتی برای دولتها و مردم جهان است تا آگاهی و همبستگی بین المللی خود را در مواجهه با همهگیری بیماری ایدز بیشتر کنند.
وی با بیان اینکه روز جهانی ایدز در سال ۱۹۸۸ نامگذاری شده است، افزود: هر سال یک پیام خاص به عنوان شعار روز جهانی ایدز انتخاب میشود تا دولتها و جوامع مدنی کمپینهایی را در رابطه با این پیام تشکیل دهند و باهدف جلوگیری از همهگیری و آگاهی بخشی بیماری ایدز کارهای انجام دهند.
دکتر شریفی یکی از دلایل اهمیت روز جهانی ایدز را پایان نیافتن اپیدمی ایدز، به دلیل انگ، تبعیض، و نابرابریهایی که در مواجهه با افراد مبتلا به ایدز رخ میدهد، عنوان کرد و ادامه داد: عقاید فردی، فرهنگی و اجتماعی مختلف در برخی از جوامع گروهی از مبتلایان به بیماری ایدز بیماری خود را پنهان کنند و به دلیل نگرانی از انگ و طرد از طرف جامعه، برای تشخیص و درمان این بیماری اقدام نمیکنند.
معاون اجرایی مرکز بهداشت خوزستان میگوید: این امر یکی از دلایل گسترش بیشتر بیماری ایدز است، روز جهانی ایدز قصد دارد کیفیت زندگی افراد مبتلا به ایدز را بهبود بخشد و تلاش میکند تا رهبران و احزاب جوامع مختلف، برای کاهش انگ و تبعیض بیماران ایدزی کاری موثری انجام دهند.
وی اضافه کرد: سازمان بهداشت جهانی هدفگذاری کرده است که تا سال ۲۰۳۰، بیماری ایدز کاملا کنترل شود، روز جهانی ایدز به عنوان یک ابزار تبلیغاتی قدرتمند به جمع آوری و تجزیه تحلیل دادههای انتشار یافته کشورها درباره ایدز کمک میکند و موجب نزدیک شدن این سازمان به اهداف خود در مبارزه با ایدز میشود.
علت روبان قرمز در روز جهانی ایدز
دکتر شریفی گفت: در سال ۱۹۹۱ و در اوج بحران ایدز، برای نشان دادن حمایت و همدردی با مبتلایان به ایدز و مراقبان آنها، نمادی معنادار برای بیماری ایدز ارائه شد، این روبان با الهام از رنگ قرمز به عنوان ارتباط بیماری با خون و قلب به عنوان عشق و اشتیاق و همدردی و خشمگین نشدن نسبت به این بیماران رواج یافت.
وی افزود: ویروس HIV بر خلاف ویروس سرماخوردگی و آنفولانزا به سختی منتقل خواهد شد، اما همچنان این بیماری یک مشکل اساسی برای سازمان بهداشت جهانی محسوب میشود.
دکتر شریفی ادامه داد: جامعه جهانی از روزهایی که مردم به شدت نگران ابتلا به ایدز بودهاند عبور کرده است، اما برای کاهش شانس ابتلا به عفونت ایدز ضروری است که بدانیم چرا ایدز میگیریم، مطالعههای زیادی در رابطه با راههای پیشگیری از ابتلا به اچآیوی، تخمین شانس انتقال ویروس از راههای مختلف و داروهای کنترل کننده عفونت اچآیوی انجام شده است و درحال حاضر اکثر افراد مبتلا به اچآیوی، از طریق رابطه جنسی محافظت نشده و یا با استفاده از سرنگها و یا سایر تجهیزات برای تزریق مواد مخدر، به این بیماری مبتلا شدهاند.
وی رابطه جنسی محافظت نشده را یکی از راههای انتقال به ویروس اچآیوی عنوان و اضافه کرد: در روابط جنسی شانس انتقال ویروس اچآیوی از مردان به زنان بیشتر است. عفونتهای مقاربتی، عفونتهای باکتریایی و ختنه نبودن دستگاه تناسلی مردان از جمله عواملی هستند که شانس ابتلا به ویروس اچآیوی را حین رابطه جنسی افزایش میدهند. البته این گزاره به این معنی نیست که هر کس ایدز دارد از راه رابطه جنسی مبتلا شده است. علاوه بر آن راههای انتقال دیگری از جمله اعتیاد تزریقی، استفاده از وسایل نوک تیز و مشترک آلوده، تزریق خون آلوده و مادر الوده به جنین نیز راههای انتقال ایدز است.
روز جهانی ایدز و تست ایدز
دکتر شریفی میگوید: سازمان بهداشت جهانی WHO توصیه میکند همه افرادی که در معرض ابتلا به ویروس اچآیوی هستند باید به آزمایشهای اچآیوی دسترسی داشته باشند، بیماری ایدز را میتوان با استفاده از تستهای تشخیصی سریع، ساده، مقرون به صرفه و کیتهای خود ارزیابی تشخیص داد.
وی افزود: تشخیص سریع و به موقع عفونت HIV به افراد کمک میکند تا با مصرف مداوم داروهای ART وضعیت ایمنی خود را بهبود بخشند و از عوارض خطرناک بیماری ایدز جلوگیری کنند.
به گفته شریفی؛ در روز جهانی ایدز با هدف تشخیص افراد بیشتری از مبتلایانی که از ابتلای خود آگاهی ندارند، در این روز آزمایش ایدز با استفاده کیت تشخیص ایدز بصورت رایگان بیشتر در دسترس عموم قرار میگیرد.