دانشمندان با ساخت ریز رباتهای متحرک زیستی، موجب ترمیم سلولهای آسیب دیده شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از نیواطلس، محققان دانشگاه تافتس از سلولهای نای انسان برای ایجاد این رباتهای زیستی استفاده کرده اند که میتوانند به تنهایی حرکت کنند و با همکاری یکدیگر بدون نیاز به اصلاحات ژنتیکی، موجب ترمیم سلولهای آسیب دیده شوند. رباتهای کوچک این طفیت را دارند که شیوه درمان بیماری را تغییر دهند.
این ریزرباتها برای انجام کارهای مختلف درون بدن انسان، از تحویل دارو گرفته تا تشخیص سلولهای سرطانی توسعه یافته اند. دراین مطالعه محققان کشف کردند که رباتها میتوانند با استفاده از سلولهای انسانی بالغ بدون اصلاح ژنتیکی و با قابلیتهای پیشرفته ایجاد شوند.
گوموسکایا از نویسندگان این مقاله گفت: این ریزرباتها در ظروف آزمایشگاهی ساخته میشوند و ما میتوانیم به جای سلولهای جنینی از سلولهای بالغ برای ایجاد آنها استفاده کنیم که این کاملا مقیاس پذیر است و ما میتوانیم انبوهی از این رباتها را به صورت موازی تولید کنیم که شروع خوبی برای توسعه یک ابزار درمانی است.
محققان یک لایه دو بعدی از سلولهای عصبی را در یک ظرف آزمایشگاهی رشد دادند و سلولها را با یک میله فلزی نازک خراش دادند و حرکت آنها را روی سطح سلولها مشاهده کردند. این رباتها شکاف ناشی از خراش را پر کردند و سلولهایی به ضخامت سلولهای سالم ایجاد کردند.
مایکل لوین، از دیگر نویسندگان این مقاله میگوید: مجموعههای سلولی که در آزمایشگاه تولید شدند، قابلیتهایی فراتر از آنچه در بدن انجام میدهند، نشان دادند، به عنوان مثال سلولهای نای بیمار عادی، بدون اصلاح DNA، توانستند به تنهایی حرکت کنند و رشد سلول را در منطقهای از آسیب تحریک کنند. ما اکنون در حال بررسی نحوه عملکرد سازوکار این ترمیم هستیم.
دانشمندان مزیت استفاده از سلولهای انسانی را شامل توانایی ساخت ربات از سلولهای خود بیمار برای انجام کارهای درمانی بدون تحریک پاسخ ایمنی یا نیاز به داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی میدانند.
توسعه بیشتر این رباتها میتواند به کاربردهای دیگری مانند پاک سازی تجمع پلاک از شریان ها، ترمیم نخاع آسیب دیده یا اعصاب شبکیه، تشخیص باکتریها یا سلولهای سرطانی یا تحویل دارو به بافتهای هدف منجر شود. (تنگ شدن عروق خونی، چربی، کلسترول و مواد دیگر موجب تشکیل مادهای مومی شکل به نام پلاک میشود)
نتایج این تحقیق در مجله Advanced Science منتشر شده است.