کاشت ۲۵۰ میلیون نهال در چارچوب طرح کاشت یک میلیارد درخت درطول ۴ سال در حالی از یازدهم آذرماه اغاز میشود که مقدمات این طرح مردمی آماده شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، شعبانیان معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری میگوید ۲۵۰ میلیون نهال در قالب طرح اجرای یک میلیارد درخت در منابع طبیعی تولید شده که قرار است کاشت آنها از یازدهم آذرماه آغاز شود.
زراعت چوب با هدف ایجاد اشتغال و تولید و تامین نیاز صنعت چوب کشور از مهمترین بخشهای اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت در کشور است.
احمدی مجری طرح کاشت یک میلیارد درخت میگوید پیش بینی کردیم سالانه حدود ۷۵ میلیون اصل نهال برای زراعت چوب تولید شود و خوشبختانه اکنون فقط در خوزستان بیش از ۲۹۰ هزار هکتار عرصه برای زراعت چوب با تامین آب مکفی اماده شده است ودر سایر استانها مانند خراسان رضوی، آذربایجان شرقی وغربی، کردستان، اردبیل، لرستان، گیلان وسایر استانها به تناسب کمتر تولید نهال انجام می شود وعملیات اجرایی در حال انجام است.
احمدی افزود بیش از ۵۰ میلیون اصل نهال زراعت چوبی از گونههای عمدتا صنوبرها تهیه شده ودر مناطق خلیج فارس و خوزستان گونههای اکالیپتوس به عد ۸۰ میلیون نهال رسیدیم وعمده این عملیات در دست بخش خصوصی است که خوب فعال هستند و کار را به نتیجه میرسانند.
پورمقدم مجری طرح زراعت چوب نیز میگوید پیش بینی میشود که فقط در تولید چوب خام و مواد اولیه چوبی، سالانه بین ۸۵ هزار تا ۹۰ هزار شغل مستقیم ایجاد کنیم.
لرستانی یکی از بانوان نهال کار میگوید علاقه شخصی اش باعث شد حدود ۳۰۰ هزار نهال با هزینههای شخصی خود تولید کند و اگر مسئولان حمایت کنند سالانه میتواند یک میلیون نهال که با شرایط محیطی استان لرستان سازگار باشد تولید نماید.
البته اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت بدون اجرای طرح آبخیزداری وتقویت سفرههای زیرزمینی و تامین آب سبز مشکل است بنابر این طرحهای آبخیزداری مکمل اجرای این طرح است.
وحید معاون امورآبخیزداری سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری میگوید پروژههایی در قالب طرحهای ابخیزداری مصوب شده که در برخی حوضههای آبخیز جنگلی برای توسعه جنگل ویا غنی سازی جنگل است. به گفته وحید برخی اقدامات مانند بذر باشی، نهال کاری و غنی ساززی مرتع نیزباعث شده مجموع پروژههای آبخیزداری به موقع اجرا شود.
وحید میافزاید حدود ۲۰ میلیون هکتار عرصه مورد مطالعه آبخیزداری داریم و اگر بتوانیم ظرف ۳ سال مطالعاتی که داریم و هنوز اجرا نشده را اجرایی کنیم جهش چند ده برابری اتفاق خواهد افتاد و به این منظور بر اساس تفاهمنامههای منعقد شده در سطح استان وملی , ۲۰ میلیون هکتاری که عقب ماندگی ازبرنامه داریم ظرف ۳ سال اجرایی خواهد شد.
جلوگیری از گسترش بیابان و تخریب مراتع با کشت گیاهان سازگار با کاشت گیاهان مقاوم به کم آبی و خشکی اولویت دیگر سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشوراست.
هاشمی کارشناس امور جنگل کاری منابع طبیعی استان اصفهان میگوید با توجه به اینکه بیش از ۳ میلیون عرصه بیابانی داریم همگام با استانهای بیابانی دیگر مثل خراسان جنوبی، سیستان وبلوچستان، یزد وکرمان گونههای بیابانی را تولید میکنیم که مقاوم به خشکی باشند.
عباسعلی نوبخت رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور میگوید سرعت بیابانزایی از نظر سطح در کشور ۳ برابر سرعت مقاابله با پدیده بیابانزایی است که همکاران ما در دفتر بیابان، طرح جهادی کنترل کانونهای بحرانی فرسایش بادی را هم آماده کرده اند و حدودا ۲ میلیون هکتار در بیابانهای خود در سنوات گذشته جنگل کاریهای بیابانی انجام شد.
اگر چه طرح کاشت یک میلیارد درخت در کشور برای نخستین بار انجام میشود، برنامه ریزی در تولید نهال کاشت وتعیین اراضی ونگهداشت وتامین آب مورد نیاز درختان دغدغه سازمان منابع طبیعی است
در این ارتباط نوبخت میگوید تولید نهال ۲۰ درصد کار، ده درصد کاشت نهال یعنی انتقال نهال از نهالستان به عرصههایی که باید کاشته شود و ۷۰ درصد داشت نهال است، باید درخت داری را فرهنگ سازی وپوشش طبیعی کشور را حفظ کنیم چه جنگل چه مرتع چه پوششی که در بیابان است کاربری هایش نیز باید حفظ شود.
در اجرای این طرح برخی شرکت ها، سازمانها و ارگانهای بخش خصوصی ودولتی مشارکت داشته اند.
نوبخت در این باره میگوید یک شرکت تراکتورسازی ۴ دستگاه تراکتور به ما داده یا یک شرکت دیگر دستگاه تولید کیسه گلدان به سازمان منابع طبیعی هدیه کرده است، برخی دستگاهها نیزهزینه تولید نهال و انتقال به مردم برای زراعت چوب را متقبل شده اند .
زارع رئیس اداره بیابان منابع طبیعی وآبخیزداری استان یزد نیز میگوید با همکاری بخشهای خصوصی معادن و دامداران چیزی حدود ۴۰۰ هزار نهال در مناطق مرتعی و حدود ۸۱ هزار نهال در بخش جنگل وبیابان کاشته میشود.
البته به گفته شعبانیان معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، ۲۵۰ میلیون نهال در قالب همه نهالهای تولید شده در استانها باید شرایط انتقال به عرصههای طبیعی را داشته باشند زیرا که برخی گونهها نیازمند نگهداری چند ساله در نهالستانها هستند.
شعبانیان در تشریح این موضوع میافزاید هر چند امسال ۲۵۰ میلیون نهال دربخش منابع طبیعی تولید شد، همه اینها قابل انتقال به عرصه جنگلی نیست حدود ۱۵۰ میلیون برآورد کردیم بتوانیم به عرصه جنگلی انتقال دهیم چون برخی از گونهها نیازاست یک تا سه سال در نهالستانها بمانند، اما در مجموع در سال ۲۵۰ میلیون نهال به عرصههای کشت انتقال داده خواهند شد.
کاشت یک میلیارد درخت در طی ۴ سال هرچند طرحی مردمی است، کار آسانی نیست وبرنامه ریزی، آمایش سرزمینی، تولید نهال، طرحهای آبخیزداری، تامین بودجه مورد نیاز وفرهنگ سازی در باره کاشت درخت مهمترین اولویتهای این طرح است.