در بازار تجاری محصولات غذایی دنیا، روزانه شاهد ادعاهای تغذیهای متعددی بر روی برچسبهای بسته بندی محصولات هستیم .
بر اساس دستورالعمل «حداقل ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی و مکملهای رژیمی- غذایی و ورزشی» ارائه شده از سوی سازمان غذا و داروی کشور، هر یک از عناوین تغذیهای معنای علمی مشخصی دارد که در این قسمت با ادعاهای تغذیهای در زمینه کالری، قند و فیبر آشنا میشویم.
ادعاهای مربوط به کالری:
بدون کالری: در صورت وجود کمتر از ۵ (کیلو) کالری در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای بدون کالری بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی مانعی ندارد.
کم کالری: در صورت وجود حداکثر ۴۰ (کیلو) کالری در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای کم کالری بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی مانعی ندارد.
ادعاهای مربوط به قند:
بدون قند: در صورت وجود کمتر از ۵/۰ گرم قند در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای بدون قند بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی مانعی ندارد.
قند کاهش یافته: در صورت کاهش قند در هر سهم فرآورده (حداقل به میزان %۲۵ نسبت به محصول معمولی)، ذکر ادعای قند کاهش یافته بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است.
ادعاهای مربوط به فیبر غذایی:
پرفیبر: در صورت وجود دست کم ۵ گرم فیبر در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای پرفیبر بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی مانعی ندارد.
حاوی فیبر: در صورت وجود حداقل دو و نیم گرم فیبر در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای حاوی فیبر بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی مانعی ندارد. /ف. نوروزی فرد
«سیده مریم عبداله زاده»، دکتری تخصصی تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز