نماينده کشورمان در آژانس بين المللي انرژي اتمي در نشست شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي اتمي تاکيد کرد سياست دولت جديد ايران مبتني بر اعتماد سازي متقابل و تعامل سازنده در روابط بين المللي با ديگران است.
به گزارش واحد مرکزي خبر، رضا نجفي روز جمعه در نشست فصلي شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي اتمي که به موضوع ايران پرداخته بود بيانيه جمهوري اسلامي ايران را قرائت کرد.
متن سخنراني نماينده کشورمان بدين شرح است.
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس، مديرکل و همکاران گرامي،
در آغاز مايلم رياست شما بر اين نهاد محترم را تبريک بگويم. همچنين لازم است سپاسگزاري کشورم را از حمايت مستمر اعضاي جنبش عدم تعهد از برنامه صلح آميز هسته اي ايران را اعلام کنم.
آقاي رئيس،
همان طور که هيات کشورم در نشست قبلي شوراي حکام اعلام کرد سياست دولت جديد ايران مبتني بر «اعتماد سازي متقابل و تعامل سازنده» در روابط بين المللي با ديگران است. اين سياست حتي در مراحل اوليه خود، به تدريج شروع به باردهي کرده است. ما دو دستاورد مهم در مدت کوتاهي داشته ايم: نخست « بيانيه مشترک در مورد چهارچوب همکاري» که توسط جمهوري اسلامي ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي در تاريخ 11 نوامبر 2013 در تهران امضاء شد و سپس « برنامه اقدام مشترک» که در تاريخ 24 نوامبر 2013 در ژنو مورد توافق وزيران امور خارجه 1+5 و ايران قرار گرفت.
مايلم از مديرکل آمانو و اعضاي تيم آژانس براي تلاشهايشان قدرداني کنم. گزارش اخير آژانس، به شکلي کاملا روشن دوباره تاييد کرد که همه فعاليتهاي هسته اي ايران، صلح آميز هستند و تحت نظارت پادمان جامع آژانس قرار دارند. در رابطه با موضوعات جاري و گذشته، بعد از ابتکار ما در خصوص اقدامات عملي و مذاکرات فشرده در نشستهاي 27 سپتامبر، 28 و 29 اکتبر، و 11 نوامبر، ايران و آژانس « بيانيه مشترک در مورد چهارچوب همکاري» را به امضاء رساندند که مطابق آن آژانس و ايران توافق کردند همکاري و گفتگوهايشان را به منظور اطمينان از ماهيت صرفا صلح آميز برنامه هسته اي ايران از طريق حل و فصل همه موضوعات باقي مانده که هنوز توسط آژانس حل نشده اند، تقويت کنند.
بعلاوه آژانس موافقت کرد به مد نظر قرار دادن نگراني هاي امنيتي ايران از جمله از طريق دسترسي مديريت شده و حفاظت از اطلاعات محرمانه ادامه دهد. در نشست فني 11 نوامبر دو طرف در مورد چگونگي اجراي اقدامات عملي منضم به بيانيه مشترک گفتگو کردند و نشست ديگري نيز در تاريخ 11 دسامبر در وين برگزار خواهد شد. با ارسال يک نامه رسمي به آژانس و اعلام آمادگي ايران براي پذيرش بازرسان آژانس براي بازديدي به شکل يک دسترسي مديريت شده از کارخانه توليد آب سنگين اراک در تاريخ 8 دسامبر 2013 ما به اجراي يکي از اقدامات عملي توافق شده مي پردازيم.
به نظر ما، همه گامهايي که به طور داوطلبانه از سوي ايران برداشته شده، فرصتي براي همه طرفهاي ذي ربط فراهم آورده تا به يک راه حل قابل قبول برسند. گزارش آژانس، خود بيانگر اين وضع است ضمن آنکه ما درباره برخي بخشهاي گزارش که عمدتا تکرار گزارش قبلي است بويژه در خصوص قطعنامه هاي شوراي امنيت، پروتکل الحاقي و کد فرعي 1/3 شديدا اعتراض داريم ولي از ديد ما، روند جديد گزارش، مثبت و مفيد است. اطمينان داريم که کشورهاي عضو، از رويکرد جديدي که ايران مبتکر آن بوده حمايت خواهند کرد. ما از فضاي سازنده اي که بين ايران و آژانس ايجاد شده قدرداني مي کنيم و به تعامل سازنده خود ادامه مي دهيم و از رفع ابهامات به شکل گام به گام، و آغاز آن با موضوعات سهل تر، مطمئن هستيم. شش اقدام عملي پيشنهادي ايران در سه ماه اجرا خواهند شد و در اين مدت ما در مورد اقدامات عملي براي مرحله بعدي گفتگو خواهيم کرد.
آقاي رئيس،
جمهوري اسلامي ايران همچنين اراده و عزم سياسي قوي خود را از طريق تعامل محتوايي در مذاکرات با گروه 1+5 به منصه ظهور رسانده و با توافق در خصوص يک برنامه اقدام مشترک که در تاريخ 24 نوامبر در ژنو مورد تاييد وزيران امور خارجه گروه1+5 و ايران قرار گرفت گام مهم ديگري برداشته است. اقدامات داوطلبانه ايران که مستلزم اقدامات متقابل طرف ديگر ظرف شش ماه خواهد بود بدين منظور است که ايران بتواند به طور کامل به اعمال حق لاينفک خود ذيل معاهده عدم اشاعه سلاحهاي هسته اي ادامه دهد. برنامه اقدام مشترک يک موافقتنامه مهم براي حفظ اعتبار معاهده عدم اشاعه سلاحهاي هسته اي، از طريق ميسور ساختن برخورداري کامل يکي از اعضاي معاهده از حقوقش ذيل معاهده همراه با اجراي تعهداتش، به شمار مي آيد. همان گونه که در مقدمه برنامه اقدام مشترک اشاره شده است، راه حل جامع متضمن يک برنامه غني سازي تعريف شده از سوي دو طرف با محدوديتهاي عملي و اقدامات شفاف ساز به منظور اطمينان از ماهيت صلح آميز اين برنامه است. ما خرسنديم که اين توافق از سوي جامع بين المللي به منزله يک گام بسيار مهم براي ممانعت از يک بحران غير ضروري و گشودن يک افق جديد براي همکاري بين طرفها شناسايي شده است.
اين دستاورد تنها گام نخست به سمت يک توافق جامع است که بايد شامل حذف موضوع از دستور کار شوراي امنيت و شوراي حکام آژانس باشد.
جمهوري اسلامي ايران از هم اکنون خود را براي اجراي اقدامات توافق شده ذيل برنامه اقدام مشترک آماده کرده و بحثهاي مقدماتي با آژانس در مورد فعاليتهاي راستي آزمايي ضروري را انجام داده است.
آقاي رئيس، مديرکل و همکاران گرامي،
قبل از پايان سخنراني، مايلم بار ديگر اعلام کنم که به اعتقاد ما دسترسي و استفاده از سلاحهاي کشتار جمعي با آموزه هاي مذهبي و اسلامي ما و نيز با حقوق بين المللي در تعارض است و هيچ جايگاهي در دکترين دفاعي ما ندارد. جمهوري اسلامي ايران، به عنوان يک قرباني سلاحهاي کشتار جمعي، قويا معتقد است که در اختيار داشتن سلاحهاي هسته اي تامين کننده امنيت براي هيچ کشوري نيست و تنها تضمين قطعي در مقابل تهديد اين سلاحهاي غير انساني امحاء کامل آنها تحت نظارت بين المللي است.
جمهوري اسـلامي ايـران بارها و در عالـي ترين سطـوح اعلام کرده است که برنامه هسته اي اش از جمله فعـاليتهاي توليد سوخت غني شده همواره براي مقـاصد منحصرا صلح آميز بوده و همچنان در اين راستا باقي خواهد ماند. حقوق و الزاماتي که ذيل معاهده عدم اشـاعه سلاحهاي هسته اي شناسـايي شده، ايـران را همچون هر يک از اعضـاي ديگـر، قادر مي سازد حقوق لاينفک خود را براي کاربري هاي صلح آميز انرژي هسته اي يعني حقي که هرگز مورد مصالحه قرار نخواهد گرفت، اعمال کند.
ما در پي تقويت همکاري و گفتگو با آژانس به منظور حل و فصل همه موضوعات باقي مانده اي که هنوز توسط آژانس حل نشده است هستيم و همچنين به دنبال ايجاد يک کميسيون مشترک مرکب از گروه 1+5 و ايران براي نظارت بر اقدامات توافق شده و بالاخره کار با آژانس به منظور راستي آزمايي اقدامات ذي ربط هسته اي ذيل « برنامه اقدام مشترک» هستيم.
همچنين طي ديروز و امروز شاهد سخنراني هاي متعددي در حمايت از توافق هاي حاصله در تهران و ژنو بوديم. مايلم از همه هياتها براي حمايتشان قدرداني کنم. به چند هياتي که هنوز تحولات اخير را درنيافته اند توصيه مي کنم بيانيه هاي خود را مورد بازبيني قرار دهند و به جامعه بين المللي که از توافقات تهران و ژنو حمايت کردد، بپيوندند.
همچنين لازم است در پايان اضافه مي کنم: اسرائيل در حالي که 200 کلاهک هسته اي دارد که جملگي آنها به سمت شهرهاي مسلمان در سراسر خاورميانه هدف گرفته شده اند و در حالي که تاسيسات زير زميني توليد سلاحهاي هسته ايش همچنان فعاليت مي کنند به دروغ خود را نگران اشاعه سلاحهاي هسته اي نشان مي دهد. اين رژيم با تاريخ طولاني تجاوز عليه همسايگانش، قساوت عليه مردم سرزمينهاي تحت اشغال و توسعه مخفيانه انواع سلاحهاي کشتار جمعي، اکنون وانمود مي کند پيشگام و قيم معاهده عدم اشاعه سلاحهاي هسته اي است. جنگ طلبان تل آويو که همکاري محرمانه با رژيم نژاد پرست آپارتايد براي توسعه سلاحهاي هسته اي داشته، بايد بدانند که جامعه بين المللي آنها را براي اقدامات غير قانوني شان مورد بازخواست قرار خواهد داد.
از توجه شما متشکرم.