۲ نسخه از نسخههای خطی کتابت مکه موجود در مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی رضوی با ۷۰۳ سال قدمت در یکصد و نودمین برنامه سه شنبههای فرهنگی آستان قدس رضوی رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، کارشناس نسخ خطی کتابخانه مرکزی رضوی در مراسم رونمایی از ۲ نسخه خطی کتابت مکه موجود در مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی رضوی گفت: بررسی اینکه در شهرهای مختلف، در چه زمان هایی، چه آثاری و به چه میزان، کتابت شده است، اطلاعات مفیدی در مورد پراکندگی جغرافیایی و رونق علمی در قرون مختلف در اختیار محققان قرار میدهد.
سیدرضا صداقت حسینی که در یکصد و نودمین برنامه سه شنبههای علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی سخن میگفت، افزود: شهرهایی، چون اصفهان، تهران، مشهد، نجف اشرف، شیراز، کربلا، قزوین و مکه از مراکزی بودند که اکثر نسخههای خطی موجود ایران در آنجا کتابت شده اند.
این کارشناس ادامه داد: براساس فهرستگان نسخههای خطی ایران (فَنخا) که جامع فهارس نسخههای خطی ایران است، مجموع ۲۹۳ نسخه خطی در مکه کتابت شده است که از این تعداد ۳۱ نسخه در کتابخانه آستان قدس رضوی نگهداری میشود.
وی اظهار کرد: در بین نسخ کتابت شده در مکه مکرمه موجود در کشور، دومین نسخه کهن، مجلدی شامل دو نسخه کتابت شده به تاریخ ۷۴۲ قمری است که در کتابخانه آستان قدس رضوی نگهداری میشود.
صداقت حسینی، نسخه اول با عنوان «الجُمَل» را متعلق به محمد بن نام آور خونَجی از منطق دانان قرن هفتم هجری عنوان کرد که مؤلف، این کتاب را در سال ۶۲۴ هجری قمری در مکه تألیف کرده است.
وی ادامه داد: نسخه خطی این اثر به زبان عربی و در موضوع منطق به خط نسخ مُعرب و مُعجم ۲۳ سطری است که توسط محمد بن احمد بن صَقَر بن سلام تَدمُری شافعی در ۲۵ جمادی الاول ۷۴۲ در مکه مکرمه کتابت شده و در سال ۱۰۶۷ قمری، توسط ابن خاتون عاملی وقف روضه رضویه شده است.
صداقت حسینی، نسخه خطی نفیس دیگر این مجلد با عنوان «آداب البحث و المناظره» را تألیف محمد بن اشرف سمرقندی از علمای قرن ششم هجری عنوان کرد و گفت: این رساله به زبان عربی در چهار برگ مشتمل بر سه فصل و چهار قطب در بحث و مناظره و مسائل علم منطق توسط همان کاتب در سال ۷۴۲ در مکه کتابت شده و به لحاظ قدمت اولین نسخه «آداب البحث و المناظره» در بین کتابخانههای ایران است.