شهید فخری زاده محور حرکت هستهای ایران بود؛ امروز سالروز شهادت این دانشمند برجسته ایران زمین است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ هفتم آذر ماه مصادف است با آسمانی شدن مردی که در مسیر توسعه دانش و فناوری از حوزه دفاعی تا سلامت گامهایی بلند به وسعت اقتدار و اعتلای یک میهن برداشته است.
فخریزاده فخرایران
وی دوره ابتدایی را در مدرسه ملی شریفی قم گذراند و دوران متوسطه را در مدرسه کریمی سپری کرد و همزمان در میدان مبارزه با خاندان پهلوی، دوشادوش مردم قهرمان و انقلابی شهر قم، امامش را یاری کرد.
شهید فخریزاده، پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۵۸ در دبیرستان حکیم نظامی قم، موفق به کسب دیپلم ریاضی فیزیک گردید و در سال ۱۳۶۶ مدرک کارشناسی خود را در رشته فیزیک، از دانشگاه شهید بهشتی تهران دریافت کرد.
وی در سال ۱۳۷۲ دوره کارشناسی ارشد مهندسی هستهای را در دانشگاه صنعتی اصفهان به پایان رساند و در سال ۱۳۹۶ موفق به دریافت درجه دکترا از دانشگاه صنعتی امیرکبیر شد.
شهید فخریزاده در سال ۱۳۷۶ به عضویت هیات علمی دانشکده فیزیک دانشگاه امام حسین (ع) درآمد و پس از آن به عنوان رئیس پردیس دانشگاه صنعتی مالک اشتر انتخاب شد.
شهید «محسن فخریزاده» دانشمند برجسته و ممتاز هستهای و دفاعی کشورمان نخستین روز فروردین ۱۳۴۰ در قم به دنیا آمد. در دوران جوانی که مصادف با طلیعه پیروزی انقلاب اسلامی بود به مبارزه با رژیم طاغوت برخاست. با آغاز پیروزی انقلاب اسلامی در صف مقابله با گروهکهای تجزیهطلب از جمله در غرب کشور قرار گرفت.
شهید «فخریزاده» کار خود را در دانشگاه امام حسین (ع) و وزارت سپاه شروع کرد و بعد از ادغام دو وزارت سپاه پاسداران و وزارت دفاع، در وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مشغول شد و کارهای علمی خودشان را از آنجا به عنوان مهمترین فعالیت، دنبال کرد و در این دوران کارهای علمی بسیار گستردهای انجام داد.
محسن فخری زاده مهابادی معاون وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران و سردار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود.
محسن فخریزاده که بود؟
فخری زاده یکی از پنج شخصیت ایرانی بود که یک بار نامش در فهرست ۵۰۰ نفره قدرتمندترین افراد جهان که از سوی نشریه آمریکایی فارن پالیسی منتشر میشود، قید شده بود. در قطعنامه ۱۷۴۷ شورای امنیت که در ۲۴ مارس ۲۰۰۷، علیه فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران تصویب شد، نام او جزو افراد تحریم شده قرار داده شد.
آمریکاییها، او را «صندوقچه اسرار» برنامه هستهای ایران قلمداد میکردند که همواره در تعیین موضع ایرانیها در مذاکرات، نقشی مخفیانه، ولی مؤثری داشتهاست. طبق نظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا زمانیکه با فخریزاده گفتگوی مستقیم انجام نشود، نمیتوان در میزان ورود ایران به دانش هستهای، اظهار نظر کرد.
او توسط غربیها با رابرت اُپنهایمر، کارشناس فیزیک آمریکایی مقایسه میشود که در دهه ۴۰ میلادی کار نظارت بر ساخت بمب اتم در آمریکا را برعهده داشت. در سال ۲۰۲۰، نشریه دیلیمیل با انتشار یک سند اعلام کرد که در این سند که خطاب به فخریزاده به عنوان شخصیت اصلی برنامه هستهای ایران است، اطلاعات مهمی درباره تلاش ایران برای ساخت بمب هستهای دیده میشود.
اسرائیل گفتهاست که این یکی از دهها هزار سند مربوط به برنامه هستهای ایران پیدا است که در سال ۲۰۱۸ توانسته از ایران سرقت کند. در آن زمان بنیامین نتانیاهو در جریان تشریح عملیات سرقت اسناد اتمی ایران توسط موساد، از فخریزاده به عنوان «مغز متفکر برنامه هستهای ایران» نام برده بود
برخی از این طرحها را میتوان توسعه فناوری آشکارسازی تابشهای هستهای، آشکارسازی نوترونهای کیهانی برای کشف اقدامات اسراییل، ساخت کیتهای تشخیصی کرونا، ساخت لیزر برای شناسایی پهپاد مهاجم، ابداع پدافند هستهای در کشور، تأسیس پژوهشکده اکوستیک و نقشآفرینی در ساخت واکسن ایرانی کرونا دانست.
تولید کیت و واکسن فخرا
محسن فخری زاده یکی از مسئولان رسمی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بود که پروژههای مختلف و مهمی را مدیریت میکرد و پیش از این بارها توسط رژیم صهیونیستی تهدید شده بود. از مهمترین طرحهایی که شهید فخریزاده و تیمش به نتیجه رساند طرح تولید "اولین کیت ایرانی تشخیص کرونا" بود که سازمان تحت امرش با نظارت مستقیم این شهید عزیز سرانجام بعد از تلاشهای فراوان موفق به تولید این کیت شدند.
این کیت از نظر کیفیت و سطح فناوری بهکار رفته در سطح استانداردهای روز دنیا قرار داشته و در بیمارستانها استفاده میشودو در واقع با تلاشهای شهید فخریزاده و سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع نام کشورمان جزو معدود تولیدکنندگان این کیتهای پیشرفته ثبت شده است.
ترور ناجوان مردانه
شهید بزرگوار فخریزاده در عصر ۷ آذر ۱۳۹۹ در شهر آبسرد، شهرستان دماوند ترور شد. در جریان این ترور در میدان خلیج فارس شهر آبسرد، ابتدا یک خودروی نیسان کنار خودروی فخریزاده منفجر شده و بعد از آن شخصی [یا اشخاصی]دیگر از داخل یک خودرو در سمت دیگر خیابان خودروی حامل شهید فخریزاده را به رگبار بستند.
مراسم سالگرد شهادت شهید دکتر محسن فخری زاده مهابادی هم قرار است با حضور وزیر کشور در مهاباد زادگاه پدری این دانشمند برجسته برگزار میشود.