روزانه بیش از ۱۵۰ مترمکعب فاضلاب شهرک صنعتی کاشمر بدون تصفیه رها شده و وارد سفره آب زیرزمینی میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، یک پژوهشگر حفاظت خاک و توسعه،در خصوص وضعیت خاک منطقه کاشمر در برابر آلودگیها گفت: لندفیل کاشمر ( گودال یا محلی که انواع زباله و پسماند به آنجا منتقل و دفن میشوند) در فاصله کمتر از ۹ کیلومتری شهر واقع شده است و روزانه بیش از ر ۸۰ تن زباله شهری و عفونی را در خود جای می دهد.
هادی معماریان گفت: در این لندفیل دفن بهداشتی زبالهها توسط شهرداری به موقع انجام نمیشود و گاه زبالهها به مدت یک هفته به صورت روباز باقی میماند. دفن نکردن زبالهها به صورت روزانه در مواقع وزش باد و توفان منجر به پراکندگی آنها در سطح زمینهای اطراف زباله گاه شده و به مرور موجب آلودگی خاک میشود.
وی همچنین افزود: متأسفانه دفع و جمعآوری شیرابهها در لندفیل کاشمر انجام نشده و بخشی از آن به مرور وارد آبخوان میشود.
این استاد دانشگاه نخالهها را یکی دیگر از منابع مهم آلاینده خاک در منطقه کاشمر اعلام کرد و گفت: نخالههای ساختمانی به دلیل داشتن آهک، سیمان و گچ اگر در یک زمین کشاورزی و یا خاک قابل استفاده باقی بمانند به مرور زمان سبب بیکیفیتی و غیرقابل کشت کردن آن زمین خواهند شد.
معماریان بیان کرد: بر اساس شناساییهای صورت گرفته ۶ نقطه در سطح شهر کاشمر وجود دارد که نخالههای ساختمانی به صورت غیرمجاز در آنها تخلیه میشود. انتهای بلوار تعاون، جاده پوشش راه و کال قوژد از جمله مکانهایی است که نخاله بنایی در آنها تخلیه میشود.
این پژوهشگر حفاظت خاک و توسعه پایدار در ادامه با بیان اینکه فاضلابهای شهری و صنعتی نیز منابع مهم آلاینده خاک کاشمر محسوب میشوند، توضیح داد: هماکنون روزانه بیش از ۱۵۰ مترمکعب فاضلاب شهرک صنعتی کاشمر بدون تصفیه رها شده و وارد سفره آب زیرزمینی میشود.
وی گفت: این فاضلابها به دلیل آلودگی به فلزات سنگین و مواد شیمیایی به شدت موجب آلودگی خاک شده و حتی در یک بازه زمانی نیز قنات روستای فرحآباد کاشمر آلوده و غیرقابل استفاده شد.
معماریان افزود: به دلیل نبود تصفیهخانه فاضلاب، فاضلاب تمامی واحدهای خانگی و خدماتی شهر از طریق چاه جذبی وارد آبخوان شده و به مرور زمان موجب آلودگی نیتراته آب زیرزمینی خواهد شد.
شهرک صنعتی کاشمر بر روی ۶ رشته قنات فعال قرار گرفته که با رها شدن فاضلاب واحدهای صنعتی، هر لحظه بیم تخریب و آلودگی قناتها وجود دارد بهطوریکه تاکنون نیز چندین بار، مشکلاتی در برخی روستاها ازجمله فرحآباد این شهرستان رخ داده است.
مساحت کل شهرک صنعتی کاشمر ۱۴۷ هکتار است که مساحت صنعتی آن ۹۳ هکتار و مساحت فاز عملیاتی آن ۱۴۷.۴ هکتار است..