تغییر سبک زندگی، انجام ندادن به موقع آزمایشهای دورهای به ویژه با گذر از سن ۴۰ سالگی، استعمال دخانیات و افزایش فشار خون، روند اپیدمی و شیوع دیابت را افزایش داده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان لرستان، یکی از ویژگیهای شاخص و علائم بیماری دیابت، بی علامتی است و بسیاری از مواقع مبتلایان به این بیماری سالها از ابتلا به دیابت خبردار نبوده و تنها در صورت بروز برخی علائم و انجام آزمایشهای لازم به این موضوع پی میبرند.
دیابت دو نوع دارد؛ نوع اول، تا قبل از سن ۴۰ سالگی در بدن نمایان میشود و غیر قابل پیشگیری است. نوع دوم، بعد از سن ۴۰ در بدن بروز پیدا میکند که اغلب با سبک زندگی مناسب قابل پیشگیری است.
دیابت، بیماری خاموش قرن است. نوع دوم آن رایجتر بوده و به علت سبک زندگی اشتباه به وجود میآید. عدم تحرک کافی، تغذیه نامناسب و اضافه وزن از دلایل به وجود آمدن دیابت در بدن هستند.
به باور کارشناسان بهداشتی شاخصترین نشانههای دیابت قند خون بالا است یعنی اگر میزان نرمال قند خون برای فرد ناشتا را ۷۰ تا ۹۹ میلی گرم بر دسی لیتر در نظر بگیریم افرادی با قند خون بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ به دیابت نوع سه و ۱۲۵ میلی گرم بر دسی لیتر به بالا به دیابت مبتلا هستند.
هر چند قند خون بالا به تنهایی نشانه قند بالا نیست بلکه دیگر اختلالات متابولیکی، مولفههایی نظیر کلسترول، فشار خون بالا و چربی بالا نیز از دیگر شاخصههای ابتلا به دیابت به شمار میرود و این امر ضرورت کنترل چربی را نشان میدهد.
مشورت با کارشناسان تغذیه در خصوص رژیم غذایی، اجتناب از مصرف فست فودها و غذاهای فرآوری شده، انتخاب مواد غذایی کم قند یا بدون قند از بین مواد غذایی، بهعنوان مثال غلات کامل، ماست غیرطعمدار و حذف شکر از برنامه غذایی و انجام فعالیتهای روزانه در پیشگیری از بیماری دیابت موثر است.
معاون دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: تا کنون در طرح ملی غربالگری دیابت و فشارخون بالا، ۵۰ هزار لرستانی مبتلا به بیماری دیابت شناسایی شده است.
پویش غربالگری و دیابت از ۲۰ آبان ماه به طور همزمان در سطح کشور آغاز و تا ۱۵ دی ماه سال جاری ادامه دارد، گروه هدف در پویش ملی غربالگری دیابت و فشارخون بالا، تمام افراد ۱۸ سال و بالاتر و مادران باردار در هر گروه سنی هستند.
کوشکی گفت: بیش از یک میلیون نفر در استان مشمول طرح ملی غربالگری دیابت هستند، ضمن اینکه ۱۱ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال ما مبتلا به دیابت هستند.
ما میتوانیم با شناختن و شناسایی نشانههای خاموش دیابت در بدن همچون دستشویی رفتنهای مکرر، تشنگی بیش از حد معمول، کاهش وزن بی دلیل، گرسنگی بیش از حد معمول، خستگیهای همیشگی، حالات بد روحی، تاری دید، تأخیر در بهبود زخمها و خونریزی، بیحسی و خوابرفتگی دست و پا وعفونتهای ادراری مانع از آسیب به چشمها، کلیه و قلب شویم.