سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم گفت: متناسب سازی حقوق بازنشستگان با تایید شورای نگهبان، از سال ۱۴۰۳ آغاز و تا سال ۱۴۰۵ نود درصد حقوق افراد شاغل میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای زنگنه در برنامه میز اقتصاد گفت: مبنا محاسبه حقوق پایه به علاوه فوق العاده های مستمر کارکنان است. زنگنه همچنین از ملزم شدن صندوق های بازنشستگی، به خروج از بنگاهداری خبرداد و گفت: اصلاحات انجام شده منابع صندوق های بازنشستگی را بهبود میدهد.
مقدمه مجری:
بررسی برنامه هفتم در مجلس به پایان رسید، متناسب سازی حقوق بازنشستگان برای بازنشستگان کشوری لشکری و سایر صندوقها مثل بازنشستگان تأمین اجتماعی در مجلس تصویب شد براساس دو تا ماده قانونی است در برنامه هفتم که اگر تصویرش را با هم ببینیم متوجه میشویم قرار است چه اتفاقی بیافتد. اگر کسی الان امروز بازنشسته میشود و فردی است که ۵ سال پیش بازنشسته شده چه اتفاقی باید بیافتد یعنی به دنبال چه اتفاقی است مجلس و دولت؟ به دنبال این هستند که فردی که امروز بازنشسته شده با فردی که ۵ سال پیش بازنشسته شده در طول اجرای برنامه هفتم اینها فاصله دریافتی شان کاهش پیدا کند . در بند الحاقی یک ماده ۲۹ آمده که میگوید برای عدالت این کار را بکنیم. سال اول برنامه ۴۰ درصد یعنی اگر فاصله ۱۰ تومان است ۴ میلیون آن در سال اول برنامه انجام میشود تا ۹۰ درصد یعنی تا ۹ تومان که بخواهیم جبران کنیم در سال دوم و سوم انجام میشود. مجموعاً این اتفاق میافتد. این متناسب سازی بازنشستههای کشوری - لشکری و سایر صندوقها بود، تأمین اجتماعی که سر آن بحث وجود داشت امروز به تصویب رسید. تأمین اجتماعی هم تقریباً همین فرمول را پیروی میکند. جزء ۲ بند الحاقی ماده ۲۹ است که میگوید سازمان تأمین اجتماعی با تأیید وزارت کار بیاید یک متناسب سازی حقوقی کند که در طول اجرای برنامه هفتم، برنامه پنج ساله هفتم این حقوق بازنشسته برسد به پایان سال سوم نسبت مستمری بازنشسته به حداقل دستمزد همان سال با ۹۰ درصد اولین مستمری بازنشستگی نسبت به دستمزد همان سال باید تناسب داشته باشد. این هم مثل بازنشستگی کشوری و لشکری سال اولش ۴۰ درصد است، سالهای بعد به تناسب دو تا ۳۰ درصد میآید اضافه میشود تا برسد به ۹۰ درصد.
اینجا یک نکته وجود داشت که نکته تأمین منابع بود هم برای بازنشستههای لشکری - کشوری هم برای بازنشستههای تأمین اجتماعی. نکتهای که وجود داشت در بین دولت و مجلس بر سر این که بین حقوق بازنشستهها باید یک عدالتی برقرار شود، یک تناسب سازی و متناسب سازی برقرار باشد اتفاق نظر وجود داشته و دارد، اما بر سر نحوه و چگونگی اجرای آن و این که نحوه تأمین منابع چگونه باشد بحثها و مباحثاتی وجود داشت که در میز اقتصاد میخواهیم به همین بپردازیم؛ که قرار است از سال شروع برنامه هفتم حقوق بازنشستههای کشوری، لشکری، تأمین اجتماعی چه تغییری کند، منابعش قرار است از کجا بیاید و به چه شکلی به بازنشستههای عزیز تخصیص پیدا کند.
میهمانان آقایان محسن زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم و آقای رضا فیضی نژاد معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری و در دیگر استودیو میز اقتصاد هم آقای علی دهقان کیا رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی.
سوال: آقای زنگنه دقیقاً چه اتفاقی برای حقوق بازنشستگان می افتد؟ هم بازنشستگان کشوری در مبحث اول پیگیری کنیم و تأمین اجتماعی را در بخش دوم. الان برای افزایش حقوق و متناسب سازی حقوق بازنشستگان صندوقهای کشوری و لشکری چه اتفاقی افتاده است دقیقاً؟
زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم: در خصوص صندوقهای کشوری و لشکری ما مقرر کردیم که همان حکمی که در برنامه ششم آمده بود و در طول برنامه ششم به نحوی انجام نشد تا دولت تغییر پیدا کرد و دولت جدید هم موکول شد به قانون برنامه هفتم. آنچه که قرار است اتفاق بیافتد در انتهای سال سوم برنامه حقوق بازنشستگان عزیز ما ۹۰ درصد مجموع حقوق و فوق العادههای مستمر آن فرد همطراز شاغل است، این اختلاف بین حقوق بازنشسته تا ۹۰ درصد حقوق شاغل همطراز قرار است در سه سال جبران شود، در سال اول ۴۰ درصد این فاصله پر شود، در سال دوم و سوم هم هر کدام ۳۰ درصد که ما در پایان سال سوم به این تناسب برسیم بعد از آن هم، چون معمولاً حقوق بازنشسته و حقوق شاغل را یکجا در قوانین بودجه سنواتی مثلاً میگویند ۲۰ درصد افزایش پیدا میکند دیگر هر دو تا این تناسب شان ماندگار میشود، چون برخیها سوال میکردند که بعد از برنامه دوباره این اتفاق، این تناسب به هم میخورد؟ ما میگوییم نه، وقتی این تناسب برقرار شود از لحاظ ریاضی، چون هر سال ضرب میشود در یک عددی این ۹۰ درصد همچنان باقی میماند و باصطلاح تغییر نمیکند.
سوال: اگر کمی بخواهیم راحتتر مثال بزنیم اولاً این فوق العادههایی که به آنها اشاره کردید یعنی مثلاً امتیاز سختی آب و هوا و ایثارگری و این جور چیزهایی که معمولاً دارند، درست است؟
زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم: من کمی کاملتر بگویم، در ماده ۶۸ در قانون مدیریت خدمات کشوری آنجا فوق العادهها را آورده، ما حدود ۱۰ تا فوق العاده داریم، برخی از این فوق العادهها فقط مال زمان کار است، مثلاً فوق العاده نوبت کاری مثلاً فرد که شب کار است یک فوق العاده نوبت کاری میگیرد یا فوق العاده اشتغال خارج از کشور، اینها مستمر نیست یعنی فرد که از خارج برمی گردد دیگر این فوق العاده به او داده نمیشود، اما برخی از فوق العاده ها، فوق العادههای مستمر هستند مثلاً فوق العاده ایثارگری بند ۲ یا فوق العاده سختی کار یا فوق العاده شغل، نوع شغلی که فرد دارد اینها را میگویند فوق العاده مستمر، لذا ما مقرر کردیم که مجموع حقوق شاغل همطراز بعلاوه فوق العادههای مستمر، فقط حقوق هم نیست یعنی فوق العادههای مستمر هم با هم جمع میشود برای شاغل یک عددی میشود مثلاً فرض کنید ۱۰ میلیو تومان، فرد بازنشستهای که همطراز آن فرد بود یعنی در زمان بازنشستگی اگر مثلاً آن مدیر داخلی آن اداره بوده ایشان هم مدیر داخلی آن اداره بوده، به اندازه ۹۰ درصد آن ۱۰ تومان باید بگیرد یعنی ۹ تومان باید حقوقش برسد به ۹ میلیون تومان به عنوان مثال. این در مورد بازنشستگان کشوری و لشکری.
سوال: که زمانبندی اش این شد در سال اول اجرای برنامه ۴۰ درصدش را بگیرد و در سالهای بعدی برسد تا ۹۰ درصد؟
زنگنه : فاصله ۴۰ درصدی در سال اول جبران شود و ۳۰ در سال دوم و ۳۰ درصد در سال سوم.
سوال: سال اول برنامه را ما سال ۱۴۰۳ در نظر میگیریم؟
زنگنه : ما الان انتظارمان از دولت محترم این است که در همین سال اول برنامه اقدام عملی دولت را ان شاءالله ببینیم که این اتفاق بیافتد.
سوال: شما چقدر پیش بینی میکنید تعهد مالی برای دولت ایجاد کند این متناسب سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری؟
زنگنه : فقط درباره کشوری و لشکری داریم صحبت میکنیم و صندوقهایی که اینها به دستگاههای اجرایی وابسته است یعنی سازمان تأمین اجتماعی را فعلاً میگذاریم کنار، آن جداست. برآوردی که ما از روز اول داشتیم تقریباً حدود بین ۲۰۰ تا ۲۴۰ همت در سال است این رقم که تقریباً البته برآوردهای دولت اول یک مقداری کمتر بود، ولی بعداً تقریباً با دولت به توافق رسیدیم بر سر این رقم که تقریباً در طول ۵ سال اگر بخواهد این اتفاق بیافتد ما چیزی حول و حوش بیش از هزار همت، هزار و ۱۰۰ همت ما اعتبار نیاز داریم، منابع نیاز داریم برای جبران این باصطلاح مابه التفاوت حقوق.
سوال: و این که داریم راجع به چه تعداد بازنشسته صحبت میکنیم؟
زنگنه : تعداد بازنشستگان کشوری و لشکری ما تقریباً حدود حالا آمار دقیق اش را الان بخواهم خدمتتان عرض کنم فکر کنم بالای ۲ میلیون و خوردهای تقریباً کشوریها و لشکریها بودند و باید باشند.
سوال: و این که الان، چون میگویید آن ۱۷ - ۱۸ صندوق چه، مثلاً مثل شهرداری ها؟
زنگنه: ما در صدر ماده ۲۹ آنجا داریم میگوییم که این احکامی که ذیل دارد میآید صندوقهای بازنشستگی کشوری، لشکری، تأمین اجتماعی و سایر صندوقهای بازنشستگی وابسته به دستگاههای اجرایی و نهادهای عمومی غیردولتی، شهرداری هم نهاد عمومی غیردولتی است. البته، چون آنها احکام خودشان را دارند به طبع اینجا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی این تکلیف را دارد که این احکام را در مورد سایر صندوقها هم دنبال کند.
سوال: آقای فیضی نژاد شما بفرمایید اول این سوال را از شما بپرسم که چه تعداد بازنشسته دارید الان؟ یعنی آخرین به روزرسانی تان برای فصل بهار الان باید داشته باشید، اگر تابستان هم داشته باشید چه تعداد بازنشسته است؟
فیضی نژاد معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری: صندوق بازنشستگی کشوری حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر بازنشسته و حدود ۳۹۰ هزار نفر هم موظف یا باصطلاح مستمری بگیر دارد.
سوال: شما متناسب سازی حقوق را برای برنامه ششم هم داشتید، چقدر برای آن هزینه کردید، چقدرش مانده، چون یک بخشی از آن مانده است؟
فیضی نژاد: ما متناسب سازی را از اول مهر ۹۹ برای یک میلیون و ۴۷۶ نفر بازنشسته اجرا کردیم یعنی تمام بازنشستگانی را که تا این زمان بازنشسته شده بودند و همچنین ادامه آنها تا ۳۰ بهمن ۱۴۰۰ تمام این افراد برایشان متناسب سازی شد، اما ما از فروردین ۱۴۰۰ تاکنون متناسب سازی را آن بار مالی اش را ماهیانه پرداخت کردیم، براساس محاسبات.
سوال: چقدر است ماهیانه؟
فیضی نژاد: ۱۹۳ همت این باری بوده که به شکل ناشی از متناسب سازی علاوه بر حقوق جاری ما پرداخت کردیم.
سوال: متناسب سازی فقط چقدر؟
فیضی نژاد : ۱۹۳ همت.
سوال: ۱۹۳ همت را گفتید که جاری هم در آن بوده؟
فیضی نژاد : حقوق جاری ما بوده.
سوال: اگر بخواهیم اینها را از هم کسر کنیم، جدا بگیریم چقدر میشود؟
فیضی نژاد : ما الان نزدیک ۲۰ همت ماهانه حقوق بازنشستگی پرداخت میکنیم، در واقع از اول فروردین ۱۳۹۶ تا خرداد ۱۴۰۲ این محاسباتی که عرض کردیم انجام دادیم.
سوال: تفکیکی دارید آمارش را بفرمایید؟
فیضی نژاد: به شکل تفکیکی عرض کردم گفتم ۱۹۳ همت بوده.
سوال: چقدر فکر میکنید این مصوبه جدیدی که در برنامه هفتم این چیز جدیدی که تصویب شد فکر میکنید عملیاتی است و میتوانید انجامش بدهید؟
فیضی نژاد: به هر حال ما دستگاه اجرایی هستیم یعنی اگر این قانون مصوب شود ما براساس همان قانون موظف هستیم که سال اول برنامه ۴۰ درصد را، سال دوم ۳۰ درصد را و سال سوم ۳۰ درصد دیگر را اجرا کنیم. محاسباتی که انجام شده حدود ۳۰۰ همت در سه سال علاوه بر جاری مان بار مالی برای صندوق بازنشستگی داریم.
سوال: یعنی این ۱۹۳ همت شما برای سه سال؟
فیضی نژاد : نه آن ۱۹۳ همت برای آن برنامه ششم بود، این برنامه هفتم را که شما میفرمایید.
سوال: میخواهم مقایسه کنید، شما در برنامه ششم ۱۹۳ همت گذاشتید، برای برنامه هفتم این عدد برای شما میشود تقریباً با جاری تان میشود ۳۰۰ همت.
فیضی نژاد : ۳۰۰ همت در طول سه سال اول.
سوال: تقریباً ۱۰۰ و خوردهای همت به شما اضافه خواهد شد. چقدر فکر میکنید قابلیت اجرا دارد؟
فیضی نژاد : آن بستگی به تأمین مالی دارد.
سوال: آن که طبیعی است، از نظر کارشناسی پرسیدم؟
فیضی نژاد: به هر حال آنچه که به عهده ما است یعنی انجام کار فنی، محاسباتش و صدور احکام آن انجام میشود.
سوال: میانگین حقوقی که الان دارید پرداخت میکنید چقدر است به بازنشستههای صندوق؟
فیضی نژاد : ما برای تمام بازنشستگان که از اول بازنشسته شدند تا به امروز ۱۱ میلیون و ۳۰۰ است، ولی مستخدمینی که امسال بازنشسته شدند ۱۵ میلیون و ۹۰۰ در واقع امسال میانگین حقوقی است که داریم به آنها پرداخت میکنیم. میانگین پرداختی.
سوال: آقای زنگنه امروز ما متناسب سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی را هم داشتیم، برای آنها چه اتفاقی میافتد دقیقاً؟
زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم: من قبل از این یک نکتهای را عرض کنم برای این که مردم عزیزمان بدانند همین الان هم ما در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۴۰ همت از بودجه دولت را داریم برای پرداخت حقوق بازنشستگان پرداخت میکنیم یعنی این که متأسفانه حالا بنا به دلایل زیادی که صندوقها در دهههای گذشته نوع عملکردشان یا برداشتهای دولت یا عدم پرداخت بدهیهای دولت به این صندوقها باعث شده که واقعاً صندوقها وضعیت خوبی ندارند و با این که در دنیا صندوقها حتی یک جاهایی به دولت کمک میکنند یعنی نه تنها حقوق بازنشستگان شان را میدهند، بلکه کمکهایی هم به دولت میکنند، اما الان تقریباً امسال ما ۱۶ درصد بودجه عمومی کشور برای پرداخت حقوقهای هم کشوری و هم لشکری بازنشستگان است. برآورد ما هم حالا عرض کردم برای همه صندوقها در سال یک چیزی بین حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ همت است، برای بازنشستگان محترمی که ذیل صندوق تأمین اجتماعی هستند.
سوال:، چون اشاره کردید به بازنشستگان کشوری و لشکری یعنی از نظر شما در مجلس آن چنان چیزی نیست که دولت نتواند تأمین منابع کند؟ چون به هر حال این گلهها بود، این صحبتها میشد؟
زنگنه: قطعاً این قضیه برای دولت بار مالی دارد و حتماً یک فشاری را روی صندوقها خواهد آورد یعنی آن پولی که الان دارد دولت به صندوقها هر سال تزریق میکند قطعاً بیشتر خواهد بود، البته ما یکسری اصلاحات ساختاری و نهادی و مدیریتی هم در همین سال اول برنامه برای صندوقها دیدیم که اگر آنها اجرا شود قطعاً سودآوری صندوقها بالا میرود و بخشی از این را تأمین میکند.
سوال: چه چیزهایی است؟
زنگنه : مثلاً ما گفتیم که صندوقها از بنگاهداری خارج شوند، الان خیلی از بنگاههایی که ذیل صندوقهای کشوری و لشکری هستند اینها ضررده هستند، این برای مردم هم شاید جای سوال باشد، الان شما خیلی جاها میروید مثلاً میگویند حالا نام نمیبرم، مثلاً فلان کارخانه، فلان شرکت، فلان مجموعه، فلان هتل مال صندوق بازنشستگی کشوری است یا لشکری است، یا فلان پتروشیمی یا فلان شرکت کشتیرانی یا فلان نفتکش، ولی بعد که محاسبه میکنید میبینید اینها فقط دارند ۱۰ درصد حقوق بازنشستگان شان را میدهند ۹۰ درصد را دارد دولت میدهد یعنی عملاً ورشکسته اند، علتش چیست، یک علتش این است که اینها دارند بنگاهداری میکنند، ما گفتیم از بنگاهداری خارج شوید، تمام بنگاههایی که زیر ۵۰۰ میلیارد تومان ارزش دارند و صندوق بیش از ۲۰ درصد در آنها سهام دارد باید بیاید بیرون. سایر بنگاهها را هم گفتیم در طول ۵ سال یعنی سالی ۱۰ درصد اینها باید واگذار کنند، تبدیل به سهام کنند، یعنی مدیریت سهام انجام دهند. نکته سوم که خیلی مهم است بحث اصلاح شاخصهای مدیریتی است، گفتیم دولت در شش ماهه اول باید شرایط احراز پست هیئت مدیره یا مدیر عامل صندوقها و شرکتها را تدوین کند و بعد حتی کسانی که الان هستند با آن شرایط سنجیده شوند اگر شایستگی لازم را ندارند حتماً باید تغییر کنند. اگر ما این اقدامات را انجام بدهیم از آن طرف هم دولت بدهیهای خودش را به صندوقها بدهد بعد هم دولت را متعهد کردیم که دیگر در سال اول برنامه هر تعهدی که ایجاد شود برای شان نسبت به صندوقها باید در بودجه سنواتی همان سال ببیند، اگر اینها انجام شود یک بخشی از این منابع توسط خود صندوقها تأمین میشود، یک بخشی را هم باید دولت تأمین کند. منتها آن واقعیت این است. همان طور که فرمودند آقای دکتر میانگین حقوق بازنشستگان کشوری ما ۱۱ میلیون تومان است یعنی واقعاً یک فشار معیشتی بسیار سنگینی روی بازنشستگان است و ما به عنوان ارکان حکومت چه مجلس و چه دولت تکلیف داریم که این مسئله مردم را حل کنیم. یعنی میخواهم بگوییم الان نباید در این مورد بحث کنیم که آیا میتوانیم یا نمیتوانیم . چارهای نداریم، باید به این نیاز مردم و معیشت مردم ما جواب بدهیم حالا این که منابعش از کجا، بله باید دولت، مجلس بنشینند حتماً دولت کار سختی دارد، اما کاری است که ما چارهای برایش نداریم، بالاخره هم در قانون اساسی ما این حکم آمده، هم خود ما در نظام اسلامی بر این اعتقاد داریم که بالاخره باید حداقل معیشت را ما برای مردم مان ببینیم. ان شاءالله ما با احکامی که در برنامه دیدیم ان شاءالله با کمک دولت محترم فکر میکنم بتوانیم ان شاءالله منابع را تأمین کنیم.
سوال: آقای فیضی نژاد شما چند تا بنگاه زیان ده دارید؟
فیضی نژاد : ما ۱۸۵ شرکت داریم، ولی در هر صورت باید اینها را بررسی کنیم، زیان ده بودن اینها باید بررسی شوند.
سوال: ندارید الان آمارش را؟ چون مشخص است؟
فیضی نژاد : نه آن طور که بگوییم چند تا بنگاه زیان ده داریم .
زنگن: ما در بنگاهها حالا دوستان معذوریت دارند بگویند، ما در بنگاهها حدود ۷۰۰ تا کلاً شرکت داریم در همه کشوری و لشکری و صندوقهای وابسته، از این حدود ۷۰۰ تا شرکت البته خیلی شرکتها هستند که همین طور سهامهای خرد ما داخل آنها داریم، حالا ما دیگر آنها را محاسبه نمیکنیم، در این ۷۰۰ تا شرکت ما تقریباً ۳ هزار تا پست مدیرعاملی داریم یعنی ۲ هزار و ۵۰۰ تای آن پست مستقر است که یکی از مصائب دولتها معمولاً در ابتدای روی کار آمدن همین تعیین ۲ هزار و ۵۰۰ آدم را جابجا کردن است که اینجا بالاخره فشارها و بحثها و این مسائل هم یک مقداری دخیل میشود.
سوال: چقدرش زیان ده است؟
زنگنه : یک بخش قابل توجهی از اینها من میخواهم بگویم حداقل حداقل ۳۰ درصد اینها زیان ده هستند. زیان ده به این معنا که براساس آن سرمایهای که ما آنجا خوابانده ایم براساس آن سرمایهای که خوابیده شده اینها نمیتوانند حداقل ارزش افزوده سالانه را تأمین کنند.
سوال: برای بازنشستگان تأمین اجتماعی چه اتفاقی افتاد؟
زنگنه : در مورد تأمین اجتماعی فرمول فرق میکند در آنجا دیگر این فوق العادهها و این مسائل و اینها نیست. ما فرمول را به شیوه دیگری تغییر دادیم به این معنا من میخواهم خیلی ساده بگویم که بینندگان عزیز هم بتوانند موضوع را فهم کنند. ما الان امسال فرد بازنشسته میشود فرض کنید سال ۱۳۹۰ فرد بازنشسته شده در آن سالی که بازنشست شده حقوقش مثلاً ۵ برابر حداقل حقوق همان سال بوده، ما گفتیم این ۵ برابر باید در سال سوم برنامه به بعد حفظ شود یعنی در سال سوم باید حقوق فرد ۵ برابر حداقل حقوق همان سال باشد یعنی اگر مثلاً سال ۱۴۰۳ که سال آینده است اگر حداقل حقوق به عنوان مثال ۹ میلیون تومان اعلام شد من سال ۹۰ که بازنشسته شدم حقوقم ۵ برابر حداقل آن سال بوده الان باید ۵ برابر ۹ میلیون تومان باشد یعنی میشود ۴۵ میلیون تومان.
سوال: البته که برای عمده شاغلان تأمین اجتماعی به این صورت است که خیلی فاصله معناداری با حداقل حقوق ندارند، یعنی مثلاً ۴ - ۵ برابر خیلی به ندرت است؟
زنگنه : الحمدلله از این جهت مشکل مالی کمتری داریم، بار مالی کمتری دارد به جهت این که حقوق بین شاغلان و بازنشستگان الان درتأمین اجتماعی آن فاصلهای که ما در صندوقهای کشوری و لشکری داریم، را ندارد، بنابر این بار کمتری میخواهد، باز من، چون میدانم میخواهید سوال بفرمایید که بار مالی این صندوق چقدر است؟ ما در جزء یک همین الحاقی قبل از این که باصطلاح الزام کنیم که حقوقش را ببرد بالا بازنشسته تأمین اجتماعی یک حکم آوردیم، گفتیم دولت بدهی حسابرسی شده خودش را طی سالهای برنامه صفر کند از محل یا فروش دارایی یا فروش سهام یا نقدی در بودجه، اگر دولت بدهی خودش را به سازمان تأمین اجتماعی، بدهی حسابرسی شده اش را بدهد الحمدلله وضع صندوق تأمین اجتماعی الحمدلله بهتر از صندوقهای کشوری و لشکری ما است.
سوال: آقای دهقان کیا شما بفرمایید که اول چه تعداد بازنشسته تأمین اجتماعی داریم و این که فکر میکنید چقدر این فرمولی که امروز تعیین شد میتواند کمک کننده باشد برای بازنشستگان تأمین اجتماعی و به عدالت نزدیک کند حقوق را؟
علی دهقان کیا رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی تهران: در رابطه با بحث متناسب سازی ما یک منابع سازمان تأمین اجتماعی یک منابع دارد، یک مصارف، منابع مان از طریق محل حق بیمهای که از شاغلان میگیریم، مصارف مان هم میرود باصطلاح برای بازنشستگان حقوق شان، درمان شان و بخشهای دیگر هزینه میشود. الان تعادلی که بین منابع و مصارف و ناترازی که آقایان دارند مطرح میکنند در مجلس به هم خورده دو تا موضوع هست یک موضوع در رابطه با بحث همان قانون کار است که ماده ۴۱ قانون کار است که متأسفانه این قانون کار رعایت نمیشود. همین امسال هم دولت هنوز هیچی نشده دیشب ما دیدیم که هم تلویزیون شما زیرنویس کرده بود که ۱۸ درصد برای شاغلان، ۲۰ درصد برای بازنشستگان. ما نمیدانیم مبنای این کار از کجاست. ولی قانون میگوید تورمی که بانک مرکزی اعلام میکند این قانون کار ما هست از سال ۱۳۶۹ تا حالا که متأسفانه از سنوات گذشته تا حالا شاید دو سه سال این قانون درست اجرا شد، ولی تا الان این قانون درست اجرا نشده، یکی از دلایل و مشکلاتی که امروز ما گریبانگیرش هستیم همین است که ماده ۴۱ قانون کار اجرا نمیشود. بند دوم ماده ۴۱ قانون کار میگوید اگر آن تورم سبد معیشت خانوار را تأمین نکرد از فرمول سبد معیشت خانوار باید استفاده کنیم که آن خانواده بتواند یک زندگی حداقلی داشته باشد.
سوال: الان این فرمول جدید فکر میکنید چقدر کمک میکند اگر اجرا شود؟
دهقان کیا : این فرمول قطعاً به ما کمک میکند و مهم این است که منابعش برای ما تأمین شود، منابعش همان طور که دولت برای صندوقهای کشوری، لشکری، فولاد و سایر صندوقهای تحت پوشش در نظر گرفته، چون این فاصلهای که ایجاد شده از محل تورم است، تورم هم مسئولیتش به عهده ما نیست، مسئولیتش به عهده دولتها بوده و دولت فعلی هم مسئولیت این را دارد که بایستی این را در درجه اول از محل باصطلاح بودجه عمومی که برای آنها در نظر گرفتند از همان محل هم برای ما در نظر بگیرند.
سوال: تعداد بازنشستگانمان چقدر است؟
دهقان کیا: ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر
سوال: میانگین دریافتی شان چقدر است؟
دهقان کیا : میانگین دریافتی ما اول لشکریها هستند، بعد کشوریها هستند، بعد ما هستیم، تقریباً میشود گفت که روی ۱۰ میلیون تومان دور میزند. چون ما الان ماهانه حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان حقوق پرداخت میکنیم.
باید همه انجام و اجرای قوانین شرعی و قانونی را از مسولین مربوطه بخواهند (حق الناسه)، تا وضعیت مملکت درست شود، سکوت کننده هم شریک جرم است......