وزیر امور خارجه کشورمان ، ایران و ترکیه را همسایگان نزدیک و قابل اعتماد توصیف و ابراز امیدواری کرد دو کشور مناسباتشان را بیش از پیش توسعه دهند.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر ؛ ظریف در پایان گفتگوهایش با احمد داوداوغلو وزیر خارجه ترکیه که در محل دفتر مطالعات سیاسی وزارت خارجه برگزار شد در تشریح این دیدار گفت : در این دیدار درباره مسائل مهم منطقه ای و بین المللی گفتگو شد و به ویژه درباره سوریه صحبت های مفصلی داشتیم و تهران و آنکارا موافق بودند که باید با راه حلی صلح آمیز به برقراری آتش بس موقت در سوریه کمک کنیم تا دست کم با فرا رسیدن فصل سرما ، کمک های بشردوستانه برای مردم سوریه راحت تر ارسال شود.
وی افزود : دو طرف علاوه بر این خواستار آن هستند که از رشد افراط گرایی و خشونت در منطقه جلوگیری شود.
ظریف با اشاره به چهارمین دیدارش با وزیر خارجه ترکیه از زمان به عهده گرفتن مسئولیت وزارت خارجه گفت : ما باز هم به رایزنی ها و گفتگوهایمان ادامه خواهیم داد و این شروع خوبی برای مناسبات تهران - آنکاراست.
وزیر خارجه ترکیه هم در این نشست خبری تاکید کرد : ایران و ترکیه دیدگاه مشترک دارند.
وی روابطش با ظریف را فراتر از مناسبات دیپلماتیک و بیشتر روابط شخصی و دوستانه توصیف کرد و گفت : سطح مناسبات ایران و ترکیه در ماههای آینده با سفر ژانویه 2014 آقای روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران به ترکیه و متعاقب آن سفر رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه به تهران گسترش چشمگیری خواهد یافت.
داود اوغلو افزود : ترکیه به حل و فصل پرونده هسته ای ایران مساعدت زیادی کرد و ما از موفقیت ایران در گفتگوهای ژنو خرسند هستیم.
وزیر خارجه ترکیه همچنین گفت : ما در هر زمینه ای حاضر به کمک به جمهوری اسلامی ایران هستیم و از کاهش تحریم های ایران هم خرسندیم.
وی اضافه کرد : ایران و ترکیه از نظر اقتصادی مکمل یکدیگر هستند و هر چه قدرت اقتصادی دو کشور بیشتر شود ، یک قدرت ویژه اقتصادی در منطقه شکل خواهد گرفت .
وزیر خارجه ترکیه گفت : در افق برنامه ریزیهای ما ، تا سال 2015 یعنی دو سال آینده باید حجم مناسبات اقتصادی ایران و ترکیه به سی میلیارد دلار برسد .
داود اوغلو سپس به بحث هایش با آقای ظریف در باره مسائل منطقه ای پرداخت و تصریح کرد: ایران و ترکیه در بسیاری از مسائل منطقه ای همبستگی دارند و چنانچه این همبستگی بیشتر شود مشکلات منطقه ای به ویژه در سوریه ، لبنان و سایر کشورهای منطقه حل و فصل خواهد شد.
وزیر خارجه ترکیه گفت : چنانچه ایران و ترکیه دست به دست هم دهند ، با یک موضع مشترک می توانند دشمنان ثبات و آرامش در منطقه را مایوس کنند.
وزیر امور خارجه ترکیه گفت: سیاست خارجی این کشور از چهار اصل پیروی می کند که داشتن روابط خوب سیاسی و اقتصادی با جهان و همسایگان و تلاش برای رفاه و آسایش عمومی جهانیان از جمله اولویت های این سیاست خارجی است.
احمد داوداوغلودر پاسخ به این پرسش که گفته می شود آنکارا با توجه به تحولات اخیر در منطقه در سیاست خارجی اش تجدید نظر می کند گفت : من از شنیدن این خبرها متعجب می شوم چرا که سیاست خارجی دولت فعلی ترکیه که عمری ده ساله دارد به ویژه بر اهمیت امنیت و ثبات منطقه ای استوار است و پایه اعتقادات ما همیشگی بوده است.
وی افزود : ما از هر حکومتی که با انتخابات آزاد بر سر کار آمده است و با فساد مبارزه می کند ؛ چه در مصر یا یمن و سوریه حمایت می کنیم و در آینده هم این سیاست ما تغییری نمی کند.
سپس خبرنگار یک شبکه تلویزیونی ترکیه از ظریف در باره نشست 22 ژانویه ژنو در خصوص سوریه پرسید و گفت: آیا به نظر شما تا آن زمان باید خونریزی در سوریه ادامه داشته باشد ؟
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال گفت : ما با جدیت وضع سوریه را دنبال می کنیم و در این خصوص با وزیر خارجه ترکیه صحبت های خوبی داشتیم.
وی افزود : ما متفق القول بودیم که اولاً بحران سوریه راه حل نظامی ندارد و ثانیا ضروری است همه کسانی که توان دارند برای تشویق یک راه حل سیاسی در سوریه همکاری کنند ضمن آنکه همه باید تلاش کنیم تا آتش جنگ و خونریزی با برقراری یک آتش بس موقت پیش از مذاکرات ژنو متوقف شود.
آقای ظریف از دیگر ضرورت های فوری در سوریه را کمک رسانی به مردم این کشور دانست که به ویژه در فصل سرما با مشکل روبرو هستند و از همکاری هلال احمر ایران و ترکیه در این زمینه خبر داد.
وزیر خارجه کشورمان همچنین از ادامه رایزنی های ترکیه و ایران برای حل و فصل بحران در سوریه درآینده سخن گفت.
وزیر خارجه ترکیه هم در این خصوص گفت : من هم با دیدگاه برادرم آقای ظریف موافقم و تاکید می کنم که نباید در بحران انسانی سوریه ناظر بود.
وی افزود : وظیفه انسانی حکم می کند که به این مهم سرعت داده شود و باید کاری کرد تا مذاکرات ژنو 2 موفق باشد و پیش از آن باید به برقراری آتش بس در سوریه کمک کرد.
سپس خبرنگار یک روزنامه ترکیه از ظریف پرسید : آیا با انتخاب آقای روحانی می توان شاهد تغییر سیاست ایران در حمایت نظامی از دولت سوریه و یا حزب الله لبنان بود که ظریف در پاسخ گفت : سیاست جمهوری اسلامی ایران در منطقه مداخله نکردن در امور داخلی کشورهاست و همزمان سیاست ما حمایت از مقاومت در برابر زیاده طلبی های رژیم صهیونیستی است که این سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران بوده و تغییر هم نمی کند و ادامه خواهد یافت .
وی افزود: امیدواریم با آینده نگری ، همه بازیگران در منطقه خصوصاً بازیگران خارج از منطقه واقع بین باشند که بحران کنونی در سوریه راه حل نظامی ندارد و تنها از طریق میز مذاکره قابل حل و فصل است .