چند نرخی بودن ارز دارو مانعی برای تحقق هدف صادراتی برنامه هفتم
رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی گفت: ارز دارو پس از کلی تلاش برای تک نرخی شدن، دوباره به چالش چند نرخی بودن رسید و این خود مانعی برای صادرات موفق و دستیابی به هدف صادراتی برنامه هفتم است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، محمد عبده زاده، در نشست خبری برنامه هفتم در حوزه دارو افزود: در برنامه هفتم، در حوزه صادرات هدفگذاری صادرات آن خوب است، اما این هدفگذاری یکسری پیش نیاز دارد از جمله اینکه صنعت سودآوری داشته باشد. وقتی صنعتی درگیر حداقل هاست و برای سرپا ماندن دست و پا میزند چگونه میتواند سود آور باشد.
وی افزود: حجم کار زیاد و تعدد وظایف سنگینی که در برنامههای مختلف بر روی دوش سازمان غذا و دارو گذاشته میشود، با هم تطابق ندارد. نقطهای که در برنامه هفتم مغفول ماند، عدم اعتماد به تشکها و کوچکسازی دولت بود.
عبده وزاده با اشاره به چالش ارز و دارو گفت: در حوزه دارو چالشهایمان تقریبا به قوت خود باقی است.
وی افزود: چالش مطالبات بیمهها که دائما کم و زیاد میشود و انضباط کامل را ندارد و نبود یک برنامه مشخص برای توسعه صنعت دارو که روز به روز مستهلکتر میشود، همچنان بر قوت خود باقیست.
عبدهزاده بیان کرد: اقتصاد دستوری، عمده صنعت دارو را تهدید میکند، چون شرکتهای دارویی عموما بورسی و متاثر از نرخ ارز هستند. وقتی حجم کار در سیستم غذا و دارو زیاد است، تصمیمات سازمان را هم تحت تاثیر قرار میدهد. سازمان غذا و دارو درگیر کارهای فرسایشی شده تا امور توسعه ای.
وی افزود: در این هیاهوی تامین ارز و نقدینگی، بحث بر سر سیستمهای نسخ الکترونیک و توزیع دارو از طریق پلتفرمها هم به میان آمده، اما هنوز ضوابط فروش اینترنتی دارو توسط وزارت بهداشت تدوین نشده و از سوی دیگر فشارهای زیادی هم از سوی نهادهای خارج از وزارت بهداشت در این زمینه وجود دارد که باید به زودی اینکار انجام شود، اما متاسفانه چارچوب کار و حدود دسترسیها هنوز مشخص نشده است.
عبدهزاده بیان کرد: تدوین ضوابط فروش اینترنتی دارو نیاز به یک برنامه ریزی با ظرافت خاص دارد و جزئیات زیادی دارد که باید بخوبی دیده شود. در نسخ الکترونیک اوضاع بدتر است. متولی این سیستم کیست؟ تولیت نرمافزارهای نسخ الکترونیک با کیست؟ سطح دسترسی به دیتاهای پزشکان و نحوه استفاده از دادههای این نسخ نامعلوم است. چرا باید دادههای پزشکان و بیماران خیلی راحت دیده شود.
وی بیان کرد: در مشغلههای تامین داروی کشور، حجم کار باعث شده از توجه به این موضوع دور شویم، اما باید در چارچوب مشخصی ضابطه آن دیده شود.