پنجمین دوره بزرگداشت هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی امروز در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ،آقای دکتر حسین جعفری ، معاون پژوهش و فناوری سازمان ترویج آموزش و تحقیقات کشاورزی در برنامه سلام خبرنگار درباره محورهای مختلف این همایش توضیحاتی داد.
سوال: خیلی کوتاه از برنامه امروز بفرمایید که چه هست؟
جعفری: امروز پنجمین دوره بزرگداشت هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی برگزار می شود. این پنجمین دوره است. ما از سال 1398 با هماهنگی که با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت علوم داشتیم، بخش کشاورزی هفته کتاب را ما متولی آن هستیم و برگزار می کنیم. در محورهای مختلف این همایش و مراسم برگزار می شود. یک بخش عمده که مربوط به کتاب برتر کشاورزی است در زمینه مجلات برتر، ناشران برتر و همچنین نشریه ها و آثار ترویجی که در این چند محور امروز برگزیدگان این حوزه معرفی خواهند شد.
سوال: یک سوالی که مطرح است این که مجموعه شما سازمان تان که مخفف آن سازمان تات است برای تدوین کتاب های کشاوزی به کتاب های آموزشی کشاورزی چه طور نیازسنجی می کند؟
جعفری: این بر مبنای موضوعات روز کشاورزی معمولاً این نیازسنجی انجام می گیرد و محققان ما با توجه به مشکلات جاری که در حوزه کشاورزی وجود دارد و با توجه به محورهایی که مؤسسات ما در حول آن مأموریت دارند اقدام به تهیه عناوین کتاب هایشان می کنند و می آید در شورای انتشارات خود مؤسسات و نهایتاً در شورای انتشارات سازمان تصویب می شود و بعد مراحل تدوین و نگارش کتاب توسط همکاران ما انجام می گیرد.
سوال: از تأثیر کتب تدوین شده یا منتشر شده ارزیابی دارید که در بخش کشاورزی چه تأثیراتی داشته؟
جعفری: بله طبیعتاً یکی از کارهایی که ما معمولاً در هفته کتاب این را انجام می دهیم در همین ایام یک ارزیابی و ارزشیابی از کل انتشارات اعم از کتاب، نشریات کشاورزی، دستنامه های ترویجی و حتی نرم افزارهای کاربردی یا اپلیکیشن انجام می گیرد و میزان نفوذ و تأثیر آنها در بخش و مخاطبان اصلی ما که بهره برداران هستند مورد ارزیابی قرار می گیرد.
سوال: در ارزیابی امسال تان به چه نتایجی رسیدید؟
جعفری: طبیعتاً بعضی از محورهای جدیدی مشخص می شود برای نگارش و تدوین کتاب های جدید و همچنین میزان نفوذ اطلاعات کشاورزی ما، اشاره کردم در قالب های مختلف ارزیابی می شود که حالا این را معمولاً در شورای انتشارات سازمان این نتایج مورد ارزیابی و واکاوی قرار می گیرد.
سوال: کتبی که منتشر می شود، تدوین می شوند چگونه به دست روستائیان و کشاورزان می رسد، ساز و کار توزیع تان چگونه است، مثلاً کتابخانه روستایی دارد؟
جعفری: ما در بخش کتاب مخاطبان ما فقط کشاورزان ما نیستند، یک بخشی از انتشارات سازمان ما مربوط می شود به نشریات ترویجی، دستنامه ها، نرم افزارهای کاربردی که مخاطبان اصلی اینها کشاورزان هستند، در عین حال تعدادی از کتبی که حالا همکاران ما تدوین می کنند، کتب کاملاً علمی و دانشگاهی هستند که توسط کارشناسان این رشته و همچنین توسط محققان، اساتید دانشگاه مورد استفاده قرار می گیرند بنابر این طیف مخاطبان کتاب هایی که در سازمان منتشر می شود محدود به فقط بهره برداران ما نیستند و همه طیف ها را شامل می شوند.
سوال: و از منظر دیگر تجربه های موفق هم روستائیان و هم کشاورزان را چه طور به آنها می پردازید، در قالب مستند و یا چگونه تبدیل به کتاب می کنید؟
جعفری: اینها نوعاً توسط مؤسسه آموزش و ترویج سازمان در قالب های مختلف تدوین و گردآوری می شود.
سوال: مصداق دارید از کارهایی که در این حوزه انجام شده است؟
جعفری: اینها را حالا همکاران ما در مؤسسه آموزشی ترویج بیشتر انجام می دهند چون مخاطبان خاص خودشان را دارند.
سوال: جدا از این سازمان شما است؟
جعفری: نه در همین سازمان است منتها در قالب هفته کتاب و اینها انجام نمی گیرد. اینها چون در واقع یک مجموعه اطلاعاتی است که برای بهره برداران کشاورزی استفاده می شوند همچنین در قالب های مختلف مثلاً یک نمونه از آنها مزارع نوآور بهره ور است که کشاورزان ما اندوخته های خودشان و دانش خودشان را با بقیه کشاورزان در آن قالب به اشتراک می گذارند بنابر این عرصه عمل ما در بخش کشاورزی مزارع هستند و عرصه های تولیدی کشاورزی هم مثل دامداری ها، اراضی کشاورزی و باغات.