رئیس سازمان فضایی ایران گفت: در آینده بسیار نزدیک پرتابهای زیرمداری داخلی و تا پایان سال حدود ۵ پرتاب بینالمللی هم داریم.
دکتر حسن سالاریه در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به سوالی درباره تعداد ماهوارههای در حال ساخت افزود: یکی از ماهوارههای در حال تکمیل، نمونه دوم ماهواره سنجشی پارس یک و دیگری ماهواره مخابراتی ناهید ۲ است که سال گذشته نمونه کیفی آن رونمایی شد و نمونه پروازی آن در حال تکمیل است. وی افزود: همچنین قرارداد ساخت ماهوارههای پارس ۲ و ۳ و ماهواره ناهید ۳ منعقد شده است.
آقای سالاریه اضافه کرد: ماهواره کوثر هم از دیگر ماهوارههای در حال ساخت و متعلق به بخش خصوصی در داخل است که بر اساس قرارداد خرید تضامینی تصاویر ماهوارههای بومی، این کار شروع شده است.
وی افزود: تعداد قابل توجهی ماهواره تحقیقاتی هم داریم که بیشتر با هدف تثبیت ماهواره برهای ما و همچنین چک و کنترل فناوریهای خاص در صنعت فضایی در حال ساخت است که برخی از انها آماده پرتاب هستند و مثلاً آزمایش پرتابگر سیمرغ بهینه یکی از این موارد است و ماهوارههای دیگری هم داریم که بیشتر جنبه تحقیقاتی دارند.
رئیس سازمان فضایی ایران افزود: علاوه بر آن، قرارداد منظومه اینترنت اشیاء موسوم به طرح شهید سلیمانی را منعقد کرده ایم که چندین ماهواره است و پیش بینی مان این است که این منظومه، بعد از برگزاری مراحل بعدیاش به حدود ۶۰ ماهواره میرسد؛ البته عدد دقیق را نمیتوانیم بگوییم، چون باید طراحی در مراحل مختلف انجام شود، اما تقریبا ۳۰ ماهواره در مرحله تحقیق، توسعه، طراحی و ساخت داریم که برخی جلوتر و برخی به مرحله نهایی ساخت رسیده است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا امسال پرتاب ماهواره داریم؟ افزود: در آینده بسیار نزدیک پرتابهای زیرمداری داخلی و بین المللی داریم که پرتابهای داخلی مان از کلاس پرتابگرهای مختلف شامل قائم، ذوالجناح و سیمرغ است که ان شاء الله مدارهای پایین را برای اجرام بالای ۱۰۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم به تثبیت برسانیم و پرتابهای بینالمللی هم در پیش داریم که فکر میکنم تا آخر سال، حدود ۵ پرتاب است که احتمال دارد افزایش یا کاهش یابد.
دکتر سالاریه افزود: البته تعداد پرتابها را معمولاً خیلی با قطعیت نمیشود گفت، چون مسائلی فنی ممکن است پیش بیاید و شاید پرتاب یکی دو ماه این طرف و آن طرف شود و این موضوع در جهان عادی است و امیدواریم حداکثر خروجی که در این باره مد نظر هست در هر پرتاب داشته باشیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که تصاویر دریافتی از ماهواره خیام در اختیار کدام سازمانها و شرکتها قرار گرفته و کاربردی شده است؟ گفت: کار کالیبراسیون سنجنده ماهواره خیام از اواخر سال گذشته انجام شد و از اسفند سال گذشته بحث تصویربرداری از سطح ایران را شروع کردیم و با نهادهای مختلفی توافقنامه امضا شده است.
وی افزود: برخی از آنها مانند سازمان نقشه برداری مستقیم تصویر نیاز دارند که بر اساس توافقنامه منعقد شده، تصویر در اختیارشان قرار گرفته است و برخی هم به صورت غیرمستقیم ارتباط دارند مانند بحثهای حوزه کشاورزی که به نوعی خدمات را مبتنی بر تصاویر میگیرند و در حوزه پنجره واحد زمین هم کاری که با سازمان فناوری اطلاعات انجام میدهیم خود تصاویر استفاده میشوند.
رئیس سازمان فضایی ایران درباره زمان پرتاب کپسول زیستی هم گفت: برنامه زیست فضایی ما در دهه ۸۰ خیلی رونق داشت، اما اکنون با یک توقف نسبتاً طولانی روبرو شده است.
وی گفت: مراحل پایانی آزمایش کپسول زیستی در حال انجام است و با یک توقف طولانی، نخستین پرتاب را در دولت سیزدهم به زودی خواهیم داشت و قرارداد بعدی برای توسعه کپسول جدید در دستور کار است و این کپسول باید قابلیت بیشتری در بحث جرم قابل انتقالش و همچنین در بحث کنترل شرایط زیستی در داخل کپسول داشته باشد که هم بتواند شرایط زیستی مشابه شرایطی که بدن انسان میتواند تحمل کند برایش فراهم شود و هم در بحث پرتاب به لحاظ شتابی که به آن محموله وارد میشود شرایط داشته باشد.
دکتر سالاریه گفت: از دیگر شرایط، در مرحله فرود و بازگشت به سطح زمین است که باید بعد از باز شدن چتر انجام شود و هم در بحث فشار، دما و تشعشعی که در داخل کپسول باید فراهم باشد باید مقدمات به گونهای فراهم شود که بتواند موجود زنده با ویژگیهای انسان آن شرایط را تحمل کند.
وی افزود: به لحاظ هدایت و کنترل پذیری هم باید قابلیتهای خاصی داشته باشد، چون وقتی که ما با موجود زندهای مثل انسان روبرو هستیم باید شرایط کنترل، هدایت و ناوبری به گونهای باشد که بتوانیم پیشبینی شده، کپسول را در نقطهای که مدنظر است روی سطح زمین فرود بیاوریم.