قیمت پایین در مقایسه با ارزش یکی از مشکلاتی است که گریبان صنعت فرش دستباف خراسان جنوبی را گرفته است.
صادقی زاده افزود: خریدار خارجی رنگهای فرش را مطابق با سلیقه خود میپسندد و این موضوع نیازمند این است که قالیبافان و یا نمایندهای از این قشر در نمایشگاههای بینالمللی و خارجی حضور داشته باشند و سلیقه بازار خارجی را در دست گرفته و مطابق آن عمل کنند.
وی گفت: یکی دیگر از مشکلاتی که ما در زمینه فرش دستباف داریم این است که قیمت آن نسبت به ارزش آن بالا نرفته است؛ در حالی که قیمت فرش ماشینی ۱۰ برابر شده، اما فرش دستباف با افزایش دو برابری روبرو بوده است.
مدیر اتحادیه شرکتهای تعاونی فرش دستباف خراسان جنوبی افزود: علاوه بر اینکه بازارسازی برای فرش دستباف استان ضعیف است، اما باز هم همان مقداری که از بافنده به وسیله تجار ایرانی خریداری میشود، با قیمتهای بسیار پایین است که اصلاً برای بافنده صرفه اقتصادی ندارد و سود اصلی به جای اینکه عاید بافنده شود به جیب تجار میرود.
وی گفت: نمایشگاههای داخلی برای صادرات نقش و تأثیر خاصی ندارد و تاکنون امکانات و زمینهای برای حضور در نمایشگاههای خارجی برایمان فراهم نشده که تقاضایمان در این مورد این است که جای پای ما در نمایشگاههای خارجی را باز کنند تا با سلیقه بازار جهانی آشنا شویم تا هم قیمت فرش دستباف به ارزش خود برسد و هم فروش آن بیشتر شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه فرش و طراحی آن یکی از گنجینه زنده بشری استان است، گفت: اختلافی بین وزارت میراث فرهنگی و وزارت صمت وجود دارد مبنی بر اینکه، وزارت میراث فرهنگی آمادگی دارد تا بحث فرش دستباف و ماشینی به طور کامل ذیل مجموعه این وزارت قرار بگیرد.
شاهوردی افزود: اختلاف نظری بین وزارت صمت و وزارت میراث فرهنگی وجود دارد، زیرا وزارت صمت فقط قسمت بافت سنتی را حاضر است واگذار کند، اما واگذاری این بخش به تنهایی برای عملکرد درست و توسعه کافی نیست و انتظار ما این است که به طور کل فرش دستباف و ماشینی ذیل مجموعه وزارت میراث فرهنگی قرار بگیرد.
معاون بازرگانی و توسعه تجارت اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: عنوان مرکز فرش ایران تغییر پیدا کرده و به مرکز صنایع خلاق و فرش تبدیل شده است که این موضوع برای ما نگران کننده است، زیرا ما میخواهیم فرش یک متولی مشخص داشته باشد و سطح این مرکز پایین نیاید.
جویبان افزود: نبود ثبات مدیریت و متولی مشخص نداشتن در فرش یکی از مشکلات بزرگ ما است که پیگیر آن هستیم، زیرا ما نمیخواهیم که مرکز ملی فرش ادغام و تمرکزها از روی آن برداشته شود.
وی گفت: یکی از پیشنهادها و راهکارهای ما برای افزایش بازارهای جهانی این است که یک فروشگاه اینترنتی سفارش پذیر در قالب یک نمایشگاه مجازی داشته باشیم تا خریدار خارجی بتواند به صورت برخط فرش را مشاهده کند و امکان سفارش آن را داشته باشد.
مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی گفت: از ابتدای سال تاکنون در حوزه صادرات تعاونیها یک میلیون دلار صادرات فرش دستباف داشتیم.
اشرفی در ادامه به بحث تسهیلات اشاره کرد و افزود: بافندگان در استان به دو صورت میتوانند برای دریافت تسهیلات اقدام کنند؛ در یک نوع فرد به صورت مستقل میتواند ثبت نام کرده و به عنوان یک بافنده تا سقف ۵۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کند.
وی گفت: در صورت بعدی فرد میتواند در قالب مشاغل به عنوان پشتیبان خود را معرفی کند و بدون محدودیت، متناسب تعداد بافندهای که در اختیار دارد و مشغول به کار هستند تسهیلات دریافت کند.