مدیرکل دفتر فناوری و بومی سازی نیروگاههای شرکت تولید نیروی برق حرارتی با بیان اینکه حدود ۹۱ درصد قطعات لوازم یدکی نیروگاهها به صورت ساخت داخل انجام شده گفت: بیش از ۵۱ درصد این تجهیزات توسط شرکتهای دانش بنیان ساخته شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، برنامه سلام خبرنگار با آقای عیسی پور ، درباره حضور شرکت های دانش بنیان در بیست و سومین نمایشگاه بین المللی صنعت برق تهران گفت و گو کرد.
سوال: شما بفرمایید از دستاوردهای صنعت برق که چقدرش ساخت داخل است؟
عیسی پور: فناوری نقش بسیار مهمی در توسعه ساختارهای اجتماعی دارد به همین دلیل است که دولت ها با اتخاذ سیاست ها و ساز و کارهایی به دنبال تولید و تبادل و انتقال فناوری در بخش های نیروگاهی مخصوصاً بخش فناوری های نوین هستند. فن بازار در واقع یک ساز و کار ارتقا یافته جدیدی است که در بسیاری از کشورهای جنوب شرقی آسیا در حال استفاده است. در این بحث فن بازار متقاضی فناوری آن درخواست خودش را به صورت دقیق اعلام می کند و صاحبان فناوری هم که دانشگاه ها و شرکت های فناوری هستند مخصوصاً شرکت های دانش بنیان اعلام آمادگی می کنند برای ارائه این خدمت که متقاضی پس از بررسی توانمندی آن شرکت اقدام می کند به انعقاد تفاهم نامه و قرارداد. شرکت مادرتخصصی برق حرارتی که مالک نیروگاه های دولتی هست و همچنین نظارت حاکمیتی بر نیروگاه های خصوصی را هم بر عهده دارد در نمایشگاه امسال صنعت برق به صورت فن بازار شرکت کرده، حدود ۸۰ نیاز فناورانه را اعلام نیاز کرده، از ۲۲ تا شرکت دانش بنیانی که بیشترین فعالیت ها را با شرکت مادرتخصصی داشته دعوت به عمل آورده در نمایشگاه خودش به اینها جا داده، این شرکت ها بیش از ۵۰ فناوری جدید را در نمایشگاه ارائه کردند، مادرتخصصی برق حرارتی در طی ۵ سالی که تأسیس شده ۸۲۴ هزار قطعه را ساخت داخل کرده بالغ بر هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان.
سوال: یعنی می شود چند درصد آنچه که نیاز است؟
عیسی پور: حدود ۹۱ درصد قطعات لوازم یدکی نیروگاه ها به صورت ساخت داخل انجام شده، بیش از ۵۱ درصد این تجهیزات توسط شرکت های دانش بنیان ساخته شده است، این ساخت داخل بیش از ۶۰ درصد برای ما کاهش ارزبری داشته است.
سوال: شما اشاره فرمودید در این فن بازارهایی که شما در این دوره نمایشگاه که یک بخش ویژه است که سنوات گذشته در نمایشگاه با این عنوان وجود نداشته ۵۰ شرکت هستند که در این حوزه حضور دارند؟
عیسی پور: ۲۲ شرکت با بیش از ۵۰ محصول
سوال: پیش از این شما چند محصول را شرکت های دانش بنیان به شما ارائه داده بودند؟
عیسی پور: ما بیش از ۵۱ درصد لوازم و تجهیزات یدکی مان را توسط شرکت های دانش بنیان ساختیم به محض این که این تجهیزات ساخت داخل می شود دیگر ما اجازه خرید خارجی نمی دهیم. این ۹۱ درصدی هم که عرض کردم مابقی یعنی ۹ درصد باقی مانده هم یا از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیستند ساخت شان یا این که تکنولوژی های خیلی بالایی دارند که امکان ساخت شان وجود ندارد.
سوال: الان شما این ۹۱ درصدی که اشاره می فرمایید با احتساب همین ۵۰ قلمی است که در این نمایشگاه دارد یا نه اینها خودش یک افزوده ای می شود بر آن ۹۱ درصد که جنابعالی به آن اشاره فرمودید؟
عیسی پور: این ۵۰ قلم ۵۰ قلمی است که فناوری های جدید در آنها هست، ما از سال تقریباً ۹۴ که شرکت مادرتخصصی تأسیس شد شروع کردیم به ساخت کلیه تجهیزات ساخت بار اول تجهیزات داخلی. ما روز جمعه ۴ تفاهم نامه جدید با شرکت های دانش بنیان منعقد می کنیم، دو تا قرارداد، که دو تا قراردادمان برای اولین بار در کشور ساخته می شود، یکی از قراردادها ساخت روتور جی ای فریمنان که ساخت کشور آمریکاست که ما الان به دلایل تحریم این روتورها داده نمی شود.
سوال: ما می شویم دومین کشور؟
عیسی پور: ما می شویم دومین کشور که می خواهیم این روتور را ساخت داخل کنیم، قراردادش ۱۷۳ میلیارد تومان است، یک قرارداد دیگر هست که تولید بار اول است ساخت سیستم کنترل یک توربین بخار برای اولین بار نیروگاه شازند که یکی از بزرگترین نیروگاه های ما است می خواهیم کل سیستم کنترل اش را که یک نیروگاه چینی است ساخت داخل کنیم. این دو تا قرارداد روز جمعه با حضور وزیر محترم نیرو منعقد می شود.
سوال: جمع بندی بفرمایید؟
عیسی پور: فن بازار داخل کشور فعال تر باشد انگیزه لازم برای تولید فناوری و بکارگیری فناوری بیشتر می شود، البته ما واقعیت قضیه این است که نباید انتظار داشته باشیم که فن بازار همه این مشکلات را حل خواهد کرد، نیاز به حمایت دارد، نیاز به کمک دارد، نیاز به سیاستگذاری دارد مخصوصاً مشکل اصلی این بحث، بحث تأمین نقدینگی است که ان شاءالله یک تدبیری فراهم شود که ما بتوانیم نقدینگی لازم را داشته باشیم و در اختیار این شرکت های دانش بنیان قرار بدهیم.